Петметровият паметник на Цар Самуил е изработен от бял мрамор в италианско ателие от Флоренция, съобщи БГНЕС. Вчера в Скопие приключи поставянето на паметника на Юстиниян I. През следващите дни ще бъдат поставени и войниците от фалангата на Александър Македонски. С тези паметници практически приключва пълното преобразуване на централния площ на македонската столица, който е част от плана "Скопие 2014".

Цар Самуил управлява България от 997 г. до 1014 г. Той умира от сърдечен удар, който получава, когато вижда войниците си, ослепени след битката при Беласица с византийската армия. Поради тази жестокост византийският император Василий II получава прякора "Българоубиец".

Сърцето ми се преизпълва с радост и гордост, че в центъра на Скопие е вдигнат паметник на един велик български цар. Това коментира пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод поставянето на паметника в Скопие

Похвално е усилието на македонските власти и аз много благодаря на правителството „Груевски”, че вдига паметници на български национални герои – каза Божидар Димитров.

„Пожелавам им да продължат в същия дух и дано не бъдат разкрити, че всъщност те са тайни българи, които, под предлог, че вдигат паметници на македонски национални герои, вдигат паметници на българи”, коментира Димитров.

Божидар Димитров каза, още че не се съмнява, че паметник на цар Самуил в Скопие ще бъде обозначен като монумент на български владетел.