Бизнесът предложи компромис за болничните

Работодателите са предложили нов вариант за плащане на болничните листове.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът предложи компромис за болничните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че какво му разбира на работодателя главата от болнични листове? Иначе казано пак търсят кокала другаде, вместо да се захванат с докоторите, които ги дават тия фалшиви болнични, те се хващат с работника или служителя. Аз познавам не един или двама, които фиктивно лежаха в болница, за да избегнат уволнение.

В коментарите са застъпени явно две тези-на "просто работещи" и на тези, които имат бизнес, т.е. наемат работна сила. И има конфликт на интереси. Но тези, които наемат работници не трябва да забравят, че ние привличаме инвестиции с ниски заплати и че те също печелят от този факт доакто цените са пазарни. Работодателите са длъжници на работниците, а не обратното. Бутилката бългасрко вино на европейския пазар все ще е по 5 евро -независиомо дали този месец заплатата на работниците е 200, а другия месец е 2000 евро. За да бъде бизнесът ни конкорентно-способен трябва да се наблегне преди всичко на иновациите и високите технологии. Освен твоа световният ръст започва да гравитира около Азия и Латинска Америка. Трябва да се помисли както в контекста на ЕС така и на страните-членки за индустриални политики, а не само да се изнасят технологии и капитали и да намалява работната заетост в индустрията. На сайта на European Trade Union Confederation (ETUC) има статия точно на тази тема: "May Day: Europes future cannot be based on precarious work". precarious - случайна, ненадеждна..трудова заетост. Става въпрос, че много млади хора нямат перспективна работа. Кога четохте за последен път за проблемите на младите хора? Вчера- как да получим достъп до "затворените" все още за нас европейски пазари на труда, а не как да им създадем привлекателни работни места тук.

Или яко се точи касата с болнични, или някой иска да намаже от намалените плащания. Не виждам друго обяснение, че вече толкова дни не могат да се разберат и превърнаха 3 дни болнични в национален въпрос. Никъде не съм чел досега и какъв точно ще е антикризисният ефект на подобна мярка.

Чудят се после що българина ходи болен на работа...Не ни стига, че сме болни, тлябва да плащаме лекарства, ами не трябва и да ядем по тази логика! А навремето, когато е нямало лекарства, всичко се е лекувало със силна храна и спокойствие...Къде ги в днешно време?

проблемът не е нито в работника, нито в работодателят!Нека си контролират лекарите , те издават фалшиви болнични , нека те носят отговорност за действията си

Направо съм изненадана как народа търпи всичко това, което се случва. Това не са анти кризисни мерки, а направо мерки, които ни вкарват в кризата. До сега работника плаща осигуровки, работодателя плаща осигуровки и накрая, когато се наложи да се плащат болничните пак от джоба на работника и работодателя. Питам Защо? Т.е. нарушени са правата ни като граждани, плащаме за услуга, която не ползваме, ами че това освен в БГ незнам другаде да се случва. Следствието от всичко е отново сива икономика и заплати на минимални прагове. Да вземе да се замисли бат Бойко какви министри и съветници си е избрал, че втори мандат не се очертава да има.

Болничните трябва да се плащат на 100%!!!Никакви компромиси и съглашателства - синдикатите да презоват на стачка и всички ще се вдигнат против таза гавра с болните хора!!!!!

Да се контролира издаване на болничните.Но антихуманно е на болния ,нуждаещ се от лекарства и адекватно на заболяването хранене ,да му отнемеш заплащането.Кой дебил измисли тази система.

Каква е тази "Асоциацията на индустриалния капитал в България"?-Работодателите-едрия бизнес( олигархията)? А къде тук е наемния труд и техните синдикати? Има ли такива? Защо олигархията ще решава такъв въпрос, защо тя ще коли и беси? Ето го лицето на новото олигархично робство- българи! Сами си го докарахте!

И жена почина в Св. Марина, сбъркали лечението 29 април 2010 / News.dir.bg Има съмнения отново за лекарска грешка във варненската болница "Света Марина", съобщава bTV. Роднини на починала млада жена се оплакаха от непрофесионално и грубо отношение на част от персонала. Миналата седмица в същата болница почина 2-годишно дете. На 4 януари 41-годишната Деспа Георгиева е докарана с линейка в болницата. Настанена е в кардиологична клиника, а не в интензивно отделение, което според роднините й не било правилно. Каза, че са й дали лекарства, от които е получила силно главоболие, даже каза не мога да говоря, ще легна малко тъй да се поуспокоя". Мисля, че й дали парацетамол да я лекуват. И това беше последния ни разговор, каза съпругът Емил Георгиев. Призори жена му починала. За мене това е убийство, коментира мъжът. Нямала е някакви симптоми на тежко заболяване и просто не го очаквахме. А сутринта, когато отидохме в болницата, след като ни съобщиха, се държаха изключително нагло", разказа синът на жената. В болницата е извършена вътрешна проверка. По думите на директора, не е имало нужда от интензивна грижа, а жената е лекувана от най-добрите специалисти у нас. Длъжностните лица, които са оказвали помощ на въпросната жена, дадоха писмените си обяснения, не е открито нарушение на вътрешния ред, твърди проф. Красимир Иванов, директор на болницата. Министерството на здравеопазването обаче е установило, че има нарушения на правилата на добрата клинична практика и е било необходимо жената да се лекува в интензивен сектор. Прокуратурата работи по досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Дали ще има дело ще стане ясно до месец.

Първо щяха да намаляват награжденията в държавната администрация и отделно щяха да я съкращават. В крайна сметка решиха да издевателстват върху народа, ама народа търпи ли търпи, свил се, прегърбил се. Може би мозъците вече са ни необратимо промити от чалгата и простотията която се лее по заведенията.

Другаря Божидар Данев, пожизнено назначен от другаря Тодор Живков.

В каква държава живеем, скочи от трън та на глог. Всичко това, което се случва ежедневно около нас не е за коментиране, то си е само за действие. Боко тиквата да се готви, следващото правителство го погва гаранция. Веднъж тръгнеш ли на кръстоносен поход, връщане няма!

Аз предлагам да се стачкува...НЯМАТ ПРАВО ДА НИ ВЗИМАТ ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЧНИ....Ние се осигуряваме за майчинство,общо заболяване и трудова злополука...Никой няма право да но взема тези пари...АКО СЕ ПРИЕМЕ НЯКАКЪВ ВАРИАН ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА БОЛНИЧНИ ,КОЙТО ДА Е РЗАЛИЧЕН ОТ СЕГАШНИЯ,ТРЯБВА ДА СЕ СТАЧКУВА...

някои хора не разбраха, че няма пари за болнични. въпреки всичките удръжки, които ни правят.

А други непретанаха да защитават профаните и циркаджиите в това правителство.

Вземете и последния залък на работника. Той с какво ще си купи лекарства. Няма да се храни нали според Вас е така. Щом е болен няма нужда от хляб, стигат му лекарствата ако може да си ги купи. Намерете начин да спрете издаването на фалшиви болнични. А след като работодателя не осигурява работа на работниците си нека да плаща болнични. Би следвало да са 100 %, но след проверка от Инспекцията по труда за причините на болничните, принуда от работодателя, да излизат в платен или не платен отпуск на работниците или потвърждение за фактическо заболяване, когато има фиктивен болничен , тогава работодателя и доктора да плащат, а пък ако е необходимо този работник да се оправя с доктора. Тогава ще спрат с фалшивите болнични и фалшивите трудоустроявания.

Варианта е един, да се заплащат болничните на трудещите се .

Щом държавата няма да ни плаща болничните не виждам смисъл тогава да се осигуряваме здравно повече. Дай да разделим с работодателя тия пари дето ще даде за осигуровките всеки месец. Тогава нека да ми удържат от заплата 100%. Ще си плащам за частен преглед, когато се налага да отида на лекар и лекарства ще си взема. Всички ще сме доволни - работодателят, работникът и лекарите .

не всички може да си позволят подобно нещо. За това се плаща здравно-осигурителна вноска на теория от всички. И на теория също така ако няма злоупотреби системата ще работи.

И как точно работодателят ще контролира лекарите, след като болничен се обжалва пред комисия ЛКК или НЕЛК, съставена САМО от лекари, които до сега не са отменили нито един болничен лист при ОЧЕВАДНО фалшифициране. Задължително болничният лист да има час на издаване, който да съвпада с амбулаторния лист - ще се получат много интересни резултати. Твърде често болничен се издава след края на работния ден, за да оправдае отсъствие за този ден, но за съжаление информацията от отчетите на личните лекари , която се подава на здравната каса не се засича с НОИ. ТО пък НОИ е един контролен орган- не е истина, бягат като дявол от тамян ако някой реши да обжалва чрез тях.

Как работодателят ще контролира болничните? Получавам болничен, сигурен съм, че работника го е "получил" и нищо немога да направя. Единственият контрол е след това да си поговорим с работника и да му обясня, че след месец няма да е при мен. До тогава още 4 болнични - остра вирусна инфекция ...

Да наистина, този вариант е най-благоприятният от всички за тези които работят и ползват болнични, когато се наложи. Въпросът обаче остава - защо тези на които им се плаща за осигуряване - НОИ - не поемат отговорността си . Те искат само да приемат осигурителните вноски и от работодатели и работници, но ако им мине номера не искат да плащат нищо - изнудвачи и измамници

Е, не! Направо съм изумена. Плащаме на държавата здравна осигуровка, плащаме й и едни пари за евентуално разболяване и майчинство и накрая какво излиза-работодателя ще е този, който ще ме обезщети когато ме тръшне грип, след като съм пътувала в скапания трамвай 11, в който цяла зима има температури с най-малко 2 градуса по-ниски от външната и снеговалеж с 10 см повече на кв.м. Работя в голямо предприятие и нямам спомен колегите от отдела да са отсъствали по болест повече от 3 дни. Е, хУбУ, държавата не иска да ме обезщетява, ами тогава нека не ме изнасилва всеки месец с някавки измислени такси, данъци, осигуровки, удръжки и лапане на пари под всякаква форма.

Това са тия тарикати с джиповете,а доста от тях и с яхти, дето жените им си купуват гащи от Витошка а дечицата им са с джиесеми за по 1000лв.Тия наглеци дето не плащат данъци и осигуряват на минимална заплата и като дойде проверка от инспекцията по труда крият работниците в миша дупка.За всичко това трябва да сме им суперблагодарни и държавата все трябва да ги подпомага да крадат още повече,понеже дават мегазаплати от 300лв. -400лв. на работницете да им робуват.И сега Боко като дигне ДДС,на Бизнеса му е през к-ра,а бачкаторите - потребители ще обеднеят още повече

Срам и позор! От 20 години насам се провежда съзнателен геноцид над българския народа. Съсипаха образованието, здравеопазването, нямаме войска,която да пази границите ни, но изпратихме в Ирак, Афганистан и незнам си къде още.Безработицата расте, народа обеднява, в същото време Топлофикация ти съдира кожата, защото хем си без радиатори хем искат да им плащаш, плащаш здравни няма болнични, колкото по-висок пътен данък, толкова по-дълбоки дупки, децата по домовете - пълни с изоставени циганета, на които родителите нямат грижа за нищо. А ти народе работи на по 2-3 места за 200-300 евро на месец Е просто да ти е драго да живееш в БГ

Аз нещо не разбирам. Доколкото знам, системата на осигуряване работи по един начин навсякъде - плащаш малки суми редовно, за да може, кокато (ако изобщо въобще) изпаднеш в нужда, да ти се изплати обезщетение. Някои изобщо не ползват такова, други - да. Застрахователя винаги печели (тук на помощ идва статистиката, за да се определи точната вноска). Какво се случва у нас? Застрахователя (на когото си си платил като поп) се опитва да промени условията по договора, като ти плати по-малко, или изобщо си спести плащането. Според мен, такъв пазарлък изобщо не трябва да има - държавата се явява неизправна страна по договор и трябва да си поеме последствията. Нали затова си и плащаме здравни вноски? За да може да се подсигурим когато сме болни...

как да взема фалшив болничен като в нашата фирма за 1 ден болничен ти спират ВАУЧЕРИТЕ за 60 лв.като не ти платят и болничните и си 100лв назад,ами за лекарства за доктори,и пак ще започне практиката от преди няколко години НОИ ти превеждаше 20 лв на ден ,но шефа ти дава само 6 ,лв. и си прибира останалите,сега ще каже ето ти 10 и ако не си доволен ей там е изхода,и досега си ходехме болни на работа за да не губим ваучерите сега ще трябва и да умираме там,ТОВА Е БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ

Получава се доста интересна ситуация - работодателя първо осигурява работника, второ - плаща му първите 2 дни от болничния , и като капак ако си наемеш допълнителен човек (ако изибщо намериш такъв) - плащаш и на него

Абе кой е тоя Бизнес дето все предлага, отказва, настоява за нещо? Да няма някое лице с прякор "Бизнеса" :)

А не може ли да плащаме за 3 дни по-малко осигуровки??? Примерно върху дохода за 27 дни. Със спестените пари за осигуровки ша са опраим:)))

Хаахахахахха, яко! Браво ! Ми така си е, всеки го играе разбирач! Евала

Срам и резил!Такива пазарлъци, за да се вземат пари от тези които най-много нямат!Хванете престъпниците, тези които източват държавата, какво правят митниците и всички контролни органи, които трябва да бранят закона?!Ще стане така, че най- слабите и бедните ше ходят болни на работа само и само да не се лишат от и без това нищожните си средства.

Дай да поемем 20*100% бе, няма проблем, на който работник му скимне - 10 лв на Джи Пи-то и ахде болнични...ама имало някакви си там клиенти, които чакали за стоката, па трябвало неустойки да се плащат...директно ви казвам, че правя анализ кой колко болнични ми е докарал досега и тези с най-многото, ако ще и наистина да са били болни, изхвърчат от работа.

Аз предлагам депутатите да получават заплата само 1 ден. Другите да са за тяхна сметка. И без това не ходят на работа, приемат калпави закони и тяхната работа дори за 1 ден заплата не е!

пьлна пародиа и смехория

след като си плащаме осигуровки ще ни плащат болнични. това са пари които работодателите са ни платили - държавата ги удържа от нас и трупа. няма защо да искат нито работодателя да плаща, нито нас да ощетяват. това си е бюджет - да са направили правилната сметка. като са харчили - да ги възстановят. а не от здравата на болната глава да прехвърлят. и да спрат да се оправдават с минали правителства. бюджета е нов и техен. а не премиера да се бие в гърдите и да вика на висок глас че мисли за българия.

Аз не мога да разбера, защо трябва да санкционират работодателя два пъти? Един път защото работника е болен и някой друг трябва да свърши и неговата работа, дори трябва да положи извънреден труд. И втори път защото той вече е осигурил здравно болния работник. Не е ли по-добре болничните да са за сметка на докторите. Така вече хич няма да има фалшиви болнични. Шегичка, но това което предлагат правителство и синдикати си е още един нож в гърба на все още работещите производители. А може би це;та е да се ликвидира производството и да остане вече само бизнеса, защото у нас производство и бизнес са две различни неща.

Да, много си прав, че производство и бизнес са различни неща. А БВП в държавата зависи главно от производството.

Абе, я напсувайте дяда ви Маркса, пък после си..

ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ-КАТО НИ СЕ НАЛОЖИ ДА ХОДИМ НА ДОКТОР НИ КАРАТ ДА ПЛАЩАМЕ, КАТО ТРЯБВА ДА СИ ОСТАНЕМ ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ДА НЕ НИ ПЛАЩАТ, А ДРУГИ САМО ДА ЛАПАТ.......

Това с болничните е наистина голяма простотия. Ще пострадат само тези, които наистина са болни. Ако аз искам при такава ситуация да си извадя фалшив болничен за 5 дни например , ще си го взема от петък. Така за първия ден ще получа 100%, вория и третия са ми събота и неделя и без друго са неплатени, а четъртия и петия ще ме ги плати НОИ. Проста и ясна аритметика, ама май тия много не могат да смятат.

Борисе, защо си мислиш че някои ти плаща събота и неделя? Сметката е такава - петък си болен, а втори ден на болестта ти е понеделник, изчислява се на база работен ден, а не по майския календар.

Аз предлагам да са 100% за сметка на работниците и да се закрие здравната каса. Не може да ми удържат по 200-250 лв осигуровки и да си плащам за доктори, лекарства и всичко, а да нямам и един ден болнични, защото работодателите няма да ги плащат.

Интересно ми е кой гениален мозък се е изказал следното " ... и така контролът ще се върне там, където му е мястото ...". Все си мислех, че трябва да се контролират тези, които издават фалшиви документи (в случай болничен лист), а именно лекарите. В крайна сметка, ако лекарите си гледат съвестно работата, какъвто и да е работодателят фалшиви болнични няма да има. Не разбирам на кой се опитват да замажат очите. Отново лекуваме симптомите, а не причината.

абе кво се разправят с тъпите работодатели - не стига, че не ни плащат заплати, не стига , че ни осигуряват на минимална заплата, ами сега ако може и да умираме по работните си места. Не ги е срам, пък и тези , дето им пристават на акъла. Болничните са им кусур на управляващите, с тях ще стъкмят бюджета. То държавта продънена, тече като гевгир, те от безобразно бедния народ още искат да взимат. Кво стана с данък лукс - да вземат от когото трябва - т.е от така наречените работодатели - колкото и да им вземат - все им е малко, щото доволно крадоха 20 години

абе кво се разправят с тъпите работодатели - не стига, че не ни плащат заплати, не стига , че ни осигуряват на минимална заплата, ами сега ако може и да умираме по работните си места. Не ги е срам, пък и тези , дето им пристават на акъла. Болничните са им кусур на управляващите, с тях ще стъкмят бюджета. То държавта продънена, тече като гевгир, те от безобразно бедния народ още искат да взимат. Кво стана с данък лукс - да вземат от когото трябва - т.е от така наречените работодатели - колкото и да им вземат - все им е малко, щото доволно крадоха 20 години

те кат са много тъпи, а ти кат си много умен, те що са ти шефове, ми не ти на тях?

Хаахахахахха, яко! Браво ! Ми така си е, всеки го играе разбирач! Евала

Имам си осигуровки-ще ми плащат болничните!!!Стига врътки и хитрини.От здравната каса-тя затова е създадена!!!

Вариянт - 1-вият Болничен за Годината за се плаща изцяло от Държавата а следващите , както е предложено до сега.

аз се чудя наистина какво става в тази българия,от както бат бойко е тук все някой има виновен а не и той ЧЕ ЗА КАКВО ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ АКО ЩЕ ПЛАЩАМ И БОЛНИЧНИ.типи педалски истории,Да видим още какво ще измислят тези -ПОЖАРНИКАРИ?

И как точно ще го проверява работодателят? Ще го праща на доверен доктор, за да потвърди диагнозата ли, или самичт той ще го преглежда? Нещо малоумно са замислили пак...