Провал на преговорите за минималните осигуровки

Преговорите за минималните осигурителни прагове през следващата година се провалиха. Бизнесът ги бойкотираха, като не се явиха на срещите със синдикатите.

Обратно в новината

Коментари - Провал на преговорите за минималните осигуровки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А максималните осигурителни прагове? Миналата година за първи път правителството на ГЕРБ (Група за Екстрено Разграбване на България) не промени този праг за първи път от много години насам. Защо - сетете се сами и пак гласувайте за тази пасмина.

Я нека да пренесем система на осигуровките в САЩ и тогава да говорим. Да видим колко от нашите "работодатели" ще останат извън затвора. А и всеки "работодател" плащащ след осигуровките заплата под 1000лв няма място на пазара. Да става наемен работник.

как може хора с толкова нисък интелектуален потенциал да взимат по над 1000 лева....това наистина е несправедливост

Откъде накъде синдикатите ще се месят в работата на работодателите? Това са паразитни структури, отдавна отживели времето си и са напълно ненужни, излишни. Те дори са много вредни, пъхат се навсякъде и правят само поразии. Конкретен пример: Кремиковци.

Държавата с все сили прави така всеки който има възможност да минава в сивия сектор. Имаме над 60% данъци и такси да плащаме на парите които минат през нас. За да пълним тая бездънна каза наречена държавна хазна. Да издържаме една страхотно огромна администрация, която всъщност не работи за нас в последствие а против нас. Как да си обновяваме бизнеса, да ставаме по-конкурентни, да инвестираме като държавата ни сваля всички кожи и това не и стига и продължава да лочи и кръв направо. И са прави хората които и дават още 20-30 години на държавата ни, без икономика само от данъци, глоби, такси, налози, акцизи и т.н. не става. Растът борчовете едни хора обикновенно върхушката печели парите а поколения след нас трябва да връщат докато са живи. Тотално е смачкана средата за работа. От друга страна масово клиента гледа колкото се може по-евтино това по-евтино от онова щото е скъсан и той и става едно нищо в бизнеса (говоря за нормалния бизнес, не за монопола и политическите фирми).

Хубави коментари, но невидях никой да спомене за една "мъничка" подробност - прагове има, но те се взимат в предвид само при изчисляването на осигуровките, НО закона не забранява на работодателите да дават заплати по-ниски от осигурителните прагове !?!?!

Да ме осигуряват и да мислат за менека на дръти години! Я по-кротко да не ви ...м ....та!

В Европа бизнеса ползва 0% лихви по кредити + субсидии за фирмите в някои сектори.

Какви лихви и субсидии ползва бизнеса, не е критерий за успеха на бизнес. Безлихвеният заем и субсидията са милостиня за некадърника. Apple и Google не са създадени с безлихвен кредит и държавна субсидия.

Епъл и Гугъл са създадени с инвестиции, каквито в България само можеш да си мечтаеш да получиш, дори да си дъ бест оф дъ бест. :-) Искам да те видя да стартираш в някой гараж някакво истинско производство.

Бачкаш за 1300 осигуряват те на 300 българските "работодатели"-андрешковци са дотирани от държавичката, докато IBM , HP , Кока кола ... плащат пълни осигуровки. българските "работодатели"-андрешковци крадат пенсии ! задават се тълпи гладни пенсионери !

Глупакът си личи отдалече - вместо да взема повече пари на ръка и да уреди сам собственото си бъдеще, разчита на някого да вземе от него днес с обещанието да му върне след 30 години...

пич, ако те осигуряват на реалната заплата обаче вместо 1300 взимаш 700 чисто ок ли ще си? и между другото 300 отдавна няма катоп праг, най-ниските са от порядъка на 400 и нещо

Да се чете: Бизнесът не ще да храни мангалите в БГ, плащайки по-високи "осигуровки" на работниците си.

pegenes

Във България няма бизнес и бизнесмени. Има само крадци и обирджии, по-едри и по-дребни.

В България повече от 50% от държавната администрация + повече от 50% от служителите в частните предприятия + всички псевдобизнесмени и мошеници работят против развиването на икономиката и бизнеса. Всички, които не подкрепят това мнение са от тях и техният път е един - терминал 2. На останалите истински бизнесмени и трудолюбиви хора желая успех в спасяването на родината ни.

темата е доста важна. Бизнесът е на свободния световен пазар без разлика от националността на бизнесмените - всички са при еднакви условия. Защо тогава западните бизнесмени ПЛАЩАТ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НА ТЕХНИТЕ РАБОТНИЦИ , А БЪЛГАРСКИТЕ НЕ ГО ПРАВЯТ? Защо статистиката отчита толкова ниско ниво на заплащането на труда в България? Защо по бедност сме на първите места в Европа? Защо младежите с образование намират бъдеще за себе си и семействата си при чуждите работодатели а не при българските? Дали дребните сметки на нашите бизнесмени и всички правителства от новата ни демокрация не са виновни за тази реалност? Продължават да показват неуважение към бъдещето на работника?

Ама ти си бил голям разбирач, бре. Хайде излез на световния пазар на хляб или обувки да ге видим какви заплати ще даваш. А пропо, където българският бизнес е на световния пазар (ИТ секторът), заплатите приближават вече световното ниво без нуждата някакъв министър да им заповядва на колко да се осигуряват.

То това неявяване на бизнеса,ще е до време.След това бизнеса ще иска да се явява,синдиката и той ще се е явил,но няма да има негри които да работят:)))

на последният ред между има и негри да се чете вмъкнато БЕЛИ

Държавата в лицето на крадливите управляващи постигат целите си с темата за некоректните работодатели- да прехвърлят вината за общото състояние на обрулената и окрадена държава върху работодателите. В БГ 70-80 % работят в малки и средни фирми, чиито собственици не карат никакви Панамери с С-ки. Работят повече и от 5-те си работника. Но не съм срещал работник, който като го попиташ какво предпочиташ от 1500 лв. бруто да получиш чисто 900 или 1250. Защото всеки има разходи, деца... А едновременно и двете страни знаят, че тези пари ако отидат в държавата, те са вече откраднати и нагласени. Те не се връщат в някаква форма към внеслите ги в бюджета, нито към работодател, нито към работник. Това е истината и двете страни имат интерес да укриват осигуровки. А сътветно държавата да вдига измсилените прагове, които няма да направят пенсионерите по-богати...Поне в нашата държава...

Ал

Самата истина! Но повечето обикновени хора, работници, нямат достатъчно потенциал да го проумеят.

проблемът идва когато дойде време да се пенсионираш. Първо здравето започва да ти изневерява, второ трудно можеш да си продадеш труда дори за минималното трудово възнаграждение - щом ти видят ЕГН започват да намират начини за отказ, и трето (най-важния изход за теб) - за минимален осигурителен доход се дава минимална пенсия. Знаеш ли че в момента две трети от пенсионираните възрастни хора получават пенсия до 250 лева? Ха сега си сравни дохода с този на пенсионера, добави към разходите които имаш сериозното перо БОЛЕСТИ и тогава ще разбереш защо трябва да се осигуряваш на висок доход. Вярно е това , че в системата за социално осигуряване има големи трески за дялане, но това не бива да оправдава позицията за ниския праг на социалните осигуровки, а трябва да се търси начин за подобряване на тази система. Аз лично виждам един от начините в това : НА МЛАДИ И ЗДРАВИ ХОРА НЕ БИВА ДА СЕ ДАВА И ЕДНА СТОТИНКА БЕЗ ДА Е ЗАРАБОТЕНА С ТРУД, така научиха циганите да не работят а да чакат на социални помощи и ако не им стигат - да крадат, че не ги и наказват за това . Труд и справедливо възнаграждение - само така ще се изтегли народът от беднотията.

"това че вдигат минималните осигурителни прагове няма да направи пенсионерите по-богати" -прав си за сегашните пенсионери, НО НЕ СИ ПРАВ ЗА РАБОТЕЩИТЕ НА КОИТО ИМ ПРЕДСТОИ ПЕНСИОНИРАНЕ. За нисък осигурителен доход се полага ниска пенсия (а тя се отпуска веднаж-когато изпълниш условията за биологична възраст и осигурителен стаж) . Обикновено щом имаш биологичните години трудно можеш да си намериш работа (щом ти видят ЕГН работодателите те ИЗБЯГВАТ) и разчиташ на пенсията за всичко -в добавка разклатено здраве. Тогава разбираш че малката пенсия (виж статистиката - половината пенсионери вземат до 250лв.месечно) трудно стига за нормален живот, а прибави и разходите за лекарства и лекари......

много точно казано. Само бих добавил следното: целият зор за периодично вдигане на праговете е да се попълват постоянно растящите разходи на държавната администрация, която за разлика от бизнеса не е принудена по никакъв начин да затяга колани, да се оптимизира, реформира и т.н. задължителни неща за всеки частник без значение малък или голям. Единственият "печеливш" от по-високите осигуровки е т.нар. ни "държава" с всичките и хрантутници с по 2-3 месеца отпуски в годината, отделно и онези 240 крадливи псета в т.нар. ни "парламент", които неистово се нуждаят от подхранването на електората си в държавните учреждения и имитация на някакъв икономически растеж....

Именно. МРЗ и осигурителните планове са само и единствено държавен налог върху труда, който обслужва текущите нужди на лемурите. Въпреки това, всеки път щом се вдигнат осигуровките, от средите на баш ощетените (работещите, които след 25-30 години ще получат един тлъст среден пръст с много кафяво под нокътя) се надига вълна на говеждо възхищение към министри и синдикати, придружено от изблици на декларирана ненавист към гадния работодател, който ги крадял (секиш не е държавата тази, която за всеки 100 изработени лева удържа веднъж 44% под формата на данъци и осигуровки, и втори път - минимум 20% като ДДС, плюс акцизи за други стоки като горивата и алкохола.) Едно време в османската империя са се бунтували срещу джизието (данък десятък)...

"Бизнесът категорично настоява праговете да отпаднат. Причините са, че след кризата драстично се разминавали с реалността в някои сектори, увеличавали сивата икономика, ограничавали заетостта и не съществували в нито една европейска държава. " Как така хем са прагове, което означава да са най-ниски, плащани върху съответната минимална заплата предполагам, хем увеличавали сивата икономика... Предполагам, че е трудно на някои работодатели да изплащат тези суми, защото бизнесът им не върви много, малък е и тези редовно плащани суми съкръщават парите, с които оперират. Но пък много хора разчитат на тези осигуровки. Звучи ми странно това несъгласие, ако някой може да го обясни, ще ми е интересно.

имам доста добре вървяща кръчма.чистият ми приход на ден е около 550 лева.ходя в чужбина на почивка по 4 пъти в годината ,а в родината по веднъж зиме и лете .карам готин джип за 1000 00леваимам 12 работника със средно заплащане 40 лева на ден.ако им увелича заплащането с 10 лева на ден печалбата ми ще намалее с 120 лева дневно,което значи ,че ще ходя в чужбина "само" 2 пъти годишно.мрънкатда им увелича заплатите -дане съм луд .казах им да си ходят.никой не помръдна,дори на двама намалих заплатите за назидание.ох,как ме гледат сега в очите.утре ивсички да изгоня,пак ще намеря12 балъка,който ми изработят почивката на малдивите

Мнението ти е написано с цел да дразниш хората във форума, подбрал си точно темата, която е болна за хората и гледаш сеир. Лъжа е и ще ти кажа защо - аз също имам кръчма и зная за какво става дума, зная, че няма читав персонал, а за читав готвач да не говорим. Вярвай ми по 2000-3000 лева ще даваш на готвача и ще се молиш да не напусне.

Ти луд ли си бе уйчо? Или нас смяташ за луди? Аз имам бизнес, 1000 лева заплата давам / в нашия малък град/ на млад висшист, специалист, защото и работата е много отговорна и стресова, а трябва и да му имам доверие и да не ме краде и пак не мога да намеря читав човек, а той 12 балъка на минутата ги намирал. Абе байно, сънувал си ти таз кръчма и тез малдиви, че и тез балъци да ти бачкат.

Явно 1000лв. са малко за много отговорна и стресова работа. А и да е коректен освен това.

за 1000 лева само балък ще работи отговорна и стресова и квалифицирана работа! 1000 лева не покриват опънати нерви и рискове от инсулт и инфаркт ! за 1000 лева да маа андрешкото-"работодател"

Ще се изразя образно и пресилено, зада си подчертая идеята: Мисля, че бизнеса спокойно може да плаща европейски заплати, НО НЕ ГО ПРАВИ, защото иска от минимален годишен оборот, максимална печалба. Нормално ли е една фирма с годишен оборот от 150 000 евро, чийто собственик да има собствена къща, мерцедес ес класа, джип за жена си и Х5 за дъщеря си - и то нови. А тук го правят - вижте работодателите ви, приятелите им и т.н. В Германия с малка фирма си средна класа - опел, форд и ипотека. Вземаш печалба 1-2 пъти над заплатата на работниците си, а тук печалбата на месец на собственика понякога е 100 пъти над раб. заплата в повечето случаи, а ако е олигарх може и да задмине стотици пъти фонд раб.заплалата на цялото предприятие - плаща 10% данък печалба и 5% дивидент и е чист като момина сълза. Капанът за бизнеса е, че вече специалистите не искаме да работим за никой - или плащат безумни пари за услугата или да си докарат немски инженери за 800 лева на месец. Така е - от 3 години си работя в къщи и отсвирвам БГ бизнеса, освен срещу огромни суми - с една такава си изкарвам 5 годишната предишна заплата - ако искат, аз зор нямам. За любопитните - работя по чужди проекти и рядко се занимавам с БГ бизнеса, казвам такива суми, за да ги откажа. Ами в общи линии е това - аз не съм единствения!

Не само образно и пресилено си се изразил, ами направо до ушите си се омазал. Преди да даваш акъл по икономически теми, най-напред си изясни разликата между оборот и печалба. После като се замислиш, ще установиш, че 150 хил. евро е годишният оборот на будка за вестници и кафе пред жп гарата в Берлин и че няма как собственикът на тази будка да има три нови автомобила с печалбата от такъв оборот.

Определено човека е объркан. Личи си, че никога не е правил бизнес и не е наясно. Всички правят сметките на шефовете си, но само шефовете знаят наистина как се изкарват парите за заплати всеки месец. :-)

Не ми говори глупости. Казвам, че искат от 150 000 евро годишен оборот да спечелят 100 000 евро - това казвам. А сега ми обясни как при цена 30-35лв за труд на км. метър за груб строеж (без материалите толкова вземат бригадите) се формират крайни цени от по 850-900 евро за метър на квадрат на ТАПА и колко процента печалба си е турил Инвеститора? И с космически материали ли строи? Така, че точно това искам да кажа БГ бизнесмена иска да печели на максимум като не го интересува това, че работника мизерства.

Десетки години бизнесът е "кешов"- плащане кеш - иди че му хвани края дали са плащани осигуровки и колко, колко са черните каси, каква част от "кеша" са осигуровките...... После като дойде време за пенсиониране - хоп на минималната пенсия...... Господа бизнесмени, не се дръжте с работниците като с маймуни . Работникът трябва да усеща и вашата загриженост за своето бъдеще, а не да бъде унижаван заради факта че ви продава работната си сила и поради липса на добре организиран пазар на работната сила не му е лесно да сменя често работодателя си...

Цитат: "Работникът трябва да усеща и вашата загриженост за своето бъдеще" Работникът (в най-общия случай) не е син на работодателя, че последният да трябва да изпитва каквато и да е загриженост за неговото бъдеще. Вие като работник загрижен ли сте за бъдещето на работодателя, или работите, за да вземете кинтите в края на месеца?

Стига с тези шментикапели осигурителен праг! Държавата определя минимална заплата мининмум 1000 лева. След това със закон въвежда освобождаване с определен процент данъка на работодателите, които са запазили броя си работници и увеличава данъка на работодателите, които са съкратили работници. Всички социални плащания се определят на база 60 % от минималната заплата. Това е! Просто и лесно! На който работодател не му изнася, на терминал 2 да си търси по света други будали да им пие кръвчицата

Ал

И работодателите като хванат терминал 2 и съвсем не остане бизнес, КОЙ, бре умнико, ще ти ти плаща (1000!? лева) заплата?

Никой няма да му я плаща, разбира се. Ще ходи да мие чинии в Германия и вечер гордо ще разправя по кръчмите как е преборил капитализЪма в България...

Тук се води някакъв лют спор в който ЕС ценнностите, бюрократите и т.н седят отстрани и казват: "А, вие се оправяйте!" Ако обаче Отворено общество". "Центъра на либерални стратегии", "Хелзиския комитет" и цялата останала демокрация щом видят, че кучетата и котките, мечките, сидиромите и сексуално различните правата им не били в "ред" надават вой до бога. А тук са ни лук ял, ни лук мирисал . . . . Ако някой иска да види какво става с "работните места" сигурно го е видял - в българските курорти - мургави и с развален български и пак заплатата е между 400 - 550 - 600 на камериеките и работниците в кухнята. Та питам аз, каква е тази двойственост в приказките и реалността по приказките за доходите. Вчера пак едни мои познати, ръководен кадър в едно училище - спечелил и Зелена карта за САЩ, заминаха цялото семейство в Канада. Та всъщност какво правим - примудително гоним българските граждани от България, защо, в името на какви ценности. Проглушиха ни ушите за евентуалния завод в Хасково за кабели. Подобен има в Карнобат - нека някой си направи труда, да отиде, да види какви работници се търсят и колко се плащат. Защо? Къде е политиката на великите демократични правителства (не само на бате Бойко) да постигнем поне 60% от доходите? Защо в България има 10% данък печалба(доход) и кой и какво печели от тая уж много привличаща инвеститорите в България - освен магистрали , друго построено няма, нито едно кьораво работно платено място . . . .

"къде е политиката на великите демократични....." отговор: те внимателно наблюдават и щом усетят умното и перспективното успяват "да му помогнат" (имат си разработен инструментариум) да си потърси работодател в "големите демократични общества".

Имаме ли новина?! НЕЕЕЕ. Бизнесът не иска да плаща. Бай Ганьовците бизнесмени не стига, че крадат и ощетяват работниците и клиентите си, ами и още малко ще трябва да си плащаме за лукса да работим при поредния робовладелец

ЗА БЕДНОТИЯТА В СТРАНАТА И МИГРАЦИЯТА НА ОБРАЗОВАНИТЕ МЛАДЕЖИ ВИНАТА Е В БИЗНЕСА И СИНДИКАТИТЕ - ТЕ НЕ СЪЗДАВАТ БИЗНЕС СРЕДА ЗА ИЗРАСТВАНЕТО НА КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА! Образованието е първото но недостатъчно условие за квалифицираност - второто и то по-важно условие е създаване на бизнес климат за израстване в работата - повишаване на знанията и уменията, поощрения, ръст на възнаграждението според постигнатите резултати, и много други инструменти, които на запад се използуват, но при нас са жалко подобие и затова и резултатите са мижави........

Колко от вас коментиращите се е занимавал със собствен бизнес или има такъв, че сте толковя наясно със ситуацията в България и със причините бизнеса да не иска увеличаване на праговете? Или си пишете ей така по инерция?

работникът не длъжен да познава бизнес правилата, но той УСЕЩА ВНИМАНИЕТО НА РАБОТОДАТЕЛЯ СИ КЪМ СВОЕТО НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ. Щом световно признати статистически организации посочват труда у нас като най-ниско платен значи има нещо гнило - Бизнесът е на отворения международен базар - там няма значение дали си китаец, турчин, българин или унгарец - всички са с равни права . Защо тогава чуждите бизнесмени намират начин да заплатят по-добре труда на техните работници , а българския работодател не го прави?

Ако имаше синдикати, бедните работещи могат да покажат на работодателите, колко струва наемният труд и кой, какво трябва да плаща. Но нямаме синдикати, а чиновници. Затова хората продават труда си в чужбина, пък работодателите реват, че нямало квалифицирани кадри.

Ал

ПРОБЛЕМЪТ: Внасяме осигуровки, а с тях се преви "социална политика" - отглеждат се цигани, полюции, военни, псевдоинвалиди и държавни служители. За нас остава - среден пръст. Докато осигуровките не се използват за това за което са внесени - пенсии, болнични и безработица, е не да се дават за цигани, никой няма да иска да ги внася. Разбира се! От всеки 6 лева внесени от вас за пенсия после получавате само един!

това 6 към 1 можеш ли да го докажеш или са общи приказки за оправдание да не се изплащат осигуровки върху целия размер на заработката?

Как да дойдат, като искат да си дават парите за Панамери, не за работници и инвестиции

Това е работа на правителсвото, те трябва да дадат средствата и законите.

Да плаща официално минимални заплати??? Ами после, като се разболеем, колко ще ни изплаща НОИ??? А пенсията какво???

Ал

Внасяте минимална - получавате минимална. Със спестените пари отивате на море. Какъв е проблемът?

е ако се разболееш ЛОШО, не дай боже.

идва като остарееш и нямаш сили да работиш както на младини и идва време за пенсиониране , а и здравето започва да се влошава - тогава парите доникъде не стигат.

Pesh0

А защо се водят преговори за минимални прагове ???????? Защо не им нашивате глоби при доказване на неплащане на пълна осигуровка върху реална заплата ???????? Защо ако работника не си получи заплата , трябва да се съди с работодателя и евентуално с бани и други кредитори на тариката бизнесмен ?????? Да ти сера на държавата .

изходът - --Терминал 2 . После рев от бизнеса че няма квалифицирани работници...... Господа бизнесмени, вече 25 години зорлем гоните от България образованите младежи с безумната си кадрова политика , засрамете се. Квалификацията се получава с много работа и добър бизнес климат - не е достатъчно само образованието. Е, и как искате да разполагате с квалифицирана работна ръка като не искате да си отгледате и задържите кадрите?! Сивата икономика не може да постигне никакъв успех по този въпрос.

Ал

Ти всъщност каква полза имаш да ти внасят пълните осигуровки? На 2000 лева това са 800 лева с данъка. Та какъв ти е зора да се развъждат цигани с тези пари?

Явно още си млад и силен и нямаш представа какво става когато започнеш да не можеш да се съревноваваш с младите и се налага да се пенсионираш - за минимален осигурителен доход се дава и минимална пенсия . Дори и да си спестявал "кешовата" добавка, един срив в банковата система ще те прати на дъното на мизерията. Имаше години и банките поддържаха спестяванията на хората, но я виж сега какво става - отрицателни лихви по спестяванията - ако и пенсията ти е на минимум от какво ще живееш като остарееш?!

Работодателителите ако могат да ни накарат да им плащаме за това че ни дават работа ще са най-доволни. Ще има минимални прагове докато не започнат да плащат легално и да отчитат всичко.

Не знам какво, що кое , ама тия боклуци искат да внасяме осигуровки, но да не ни плащат пенсии. Е не се сещам за други такива шибани и алчни политици като българските.

Петров, ясно е къде те стяга чепика, чугунена главо. Ти си рабодател, който иска работника да ти плаща за това, че си го наел на работа. Няма да стане.

Синдикатите са прави. Всяка една друга държава от европейския съюз е по напреднала от нас така, че няма база за сравнения. Щом искаш да наемаш хора специалисти ще си плащаш.

ще имаш ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ОСИГУРЯВАШ ИЗРАСТВАНЕТО В КВАЛИФИКАЦИЯТА НА РАБОТНИЦИТЕ, КОИТО СИ НАЕЛ! Човек се учи цял живот - образователната система слага само началото.