МОН: До 12 г. 50% от учителите ще са пенсионери

До 12 години 50 процента от българските учители ще навлязат в пенсионна възраст.

Обратно в новината

Коментари - МОН: До 12 г. 50% от учителите ще са пенсионери | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой не може да издържи на това напрежение в училище, освен българския учител. И то ,защото няма къде да работи.Заплатите са ужасно ниски за труда, който се полага.Не може да работиш 18г. и да получаваш ш00лв.чисто.Защо са тези синдикати,за членски внос?

Чета тази статия след интервюто на министъра по една тв.Пълна концептуална безпомощност и посредственост.Тези хора наистина "не са в час".Ама нищо ново даже като терминология. Преди няколко дни по тв показаха две германски и една българска кравеферми-космическа разлика в технологии,хигиена ,генетика...Разбирате ли,че когато говорим за образование означава подготовка в едно друго измерение -на роботика,електроника и механика разбира се и т.н. т.е. за други професиограми на професиите.И това не е фантастика,а реалност в страни от ЕС,където ние членуваме ...без да знаем защо...протегнали просешки ръце към еврофондовете,коита на всичко отгоре се и окрадват...

Егати откритието, егати тъпотията! Без много да мисля и аз веднага мога да кажа, че 50% от днешните живи ще са пенсионери, а останалата половината ще са Олл Инклузив в Гробищата!

Министърът е откровен: в края на 19-и и през 20-ти век в България е имало индустрия и организацията на образованието е била съответна. Сега политическата класа 25 г. води населението по пътя към третия свят, за да угоди на разни партньори и господари. Вече няма индустрия и няма нужда от образовани хора. Не се и планира да има! Тези, които надскочат образователната летва биват подканени да заминат в чужбина. Освен това голяма част от тънкия бюджет дължим за военните нужди на колонизаторите. Така че, колкото по-неграмотно и неинформирано остава местното население, толкова по-добре.

Да бе, всичко си беше наред, даже толкова наред, че направо фалирахме!

Тогава според статиката ще има 100 000 българи от 7-19 години. Като ги разделим на 12 се падат по 8333 и още на 25 прави 340 класа. Ако го умножим по 10 прави 3400 учители. Те индианците не ходят на училище, така, че учителите трябва да се нямялят няколко пъти.

И в момента сигурно 50% от лекарите са пенсионери. Над 50 % от инженерите -проектанти са пенсионери. Ставаме една държава в която здравите пенсионери ще се грижат за болните такива ,защото децата които изучихме с нашите данъци и осигуровки се грижат за пенсионерите в чужбина.

след 4 години възрастта за пенсиониране по съществуващата система става 65 години, след 12 години може да стане 70 години. Така че министъра какво се кахъри толкова. Пак ще има учители. Е малко по малко ще бъдат щот ще са поизмрели, ама не е като наполовина. Все някой ще е жив.

Няма мандатност в средното образование. Директорите на средните училища са феодали и се обвързват със свои хора. Баби по на 63-69 год. поемат първи клас. На пенсия и заплата към училището. Няма механизъм да изгонят даскалките по на 65 год. преподавайки с памперси а за младите учители няма работа.

Е след 12 години и тези ще са много .

НЯКОЙ СЕ РАЖДАТ В ПАРЛАМЕНАТ(ВЛАСТА) И ТАМ СИ УМИРАТ(ДОЖИВЯВАТ СТАРИНИТЕ) КВО ИСКАТЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ ТЕ СИ ВЪРШАТ ПО-ДОБРЕ РАБОТАТА ОТ ГОРЕОПИСАНИТЕ ЩОМ РАБОТИМ ЗА ТАКИВА ЗАПЛАТИ В СЛУЧАЯ И САМИТЕ УЧИТЕЛИ?

Правиш ли разлика между някоЙ и някоИ?

И това е учител представи си.

Ох, горките!Какво друго да им предложим освен големите отпуски,работата по 3-4 часа на ден /без регламентираните прозорци ,измислените лекторски които не се споменават когато става въпрос за заплати или "мъртвите души" в почти всяко училище заради делегираните бюджети.

МОН: До 12 г. 50% от учителите ще са пенсионери С 600-700 лева чиста заплата , 100% от учителите ще са пенсионери.

Основната заплата без отдържани данъци и осигуровки на новопостъпил млад учител в момента е 530 лв. Сметни колко взема чисто този човек и може ли да преживява нормално месеца с тези пари? Да не говорим, ако има и деца!

Хакайте минуси на воля! Заплатата на един млад учител с отдръжките е малко над минималната работна заплата за страната - факт! Който не вярва - да се цани за учител и да се убеди сам. Системата се крепи на шепа млади ентусиасти и на стотици предпенсионери и пенсионери. Така че скоро съвсем няма да има кой да учи младото поколение!

Ох, горките!Какво друго да им предложим освен големите отпуски,работата по 3-4 часа на ден /без регламентираните прозорци ,измислените лекторски които не се споменават когато става въпрос за заплати или "мъртвите души" в почти всяко училище заради делегираните бюджети.Не се мислете за богоизбрани,само вашите заплати ли не ви стигат?

Като премахнат шуробаджанащината в образованието и в целия бюджете сектор, може и да се получи нещо ... Сега ако не си приятел или роднина на кмета или на някой общинсик съветник, ако ще и 2 дипломи за учител да имаш няма да работиш... Младите учители не ги предпочитат, от тях няма личен келепир ако зад тях не стой никой, от който лицето, което трябва да те назначи няма да има лична изгода ... Цялата държава е една приялеско-ридова организация, в което няма значение каква ти е квалификацията, нямаш ли връзки си НИКОЙ...

По глупава статия не съм чел!Дигитализацията е факт!Но травматизацията на сивото вещество на учениците плюс хероинореализацията марихуаноизацията и липсата на научен багаж и способност да се мисли плюс промискуитета и шопингоизацията е факт!

А да знаеш как се пише степен на сравнение?

То и децата ще са с 50% (а може и с повече) по-малко и то предимно циганчета, които така или иначе не ходят на училище.

Предлагам да си внесем млади учители от индия и китай

МАМА ЛИ ТАКА ТИ КАЗА ;)

псалми и ще се възнасят. А децата ще се научат да живеят в каменната ера.

В училището е пълен леш. Децата учат се само чужди езици за подготовка за емиграция. От останалите предмети вече няма никаква нужда. Не само учителите, а въобще всички работещи в тая държава се приемат от учениците за луди. Трябва да се въведат предмети по бананознание, че да знаем как да се оправяме в условията на бананова република.

someone

много учители емигрираха. познавах една, която в чужбина стана чистачка и почна да се държи, все едно станала милионерка. а пък сестра и ми беше много смешна - беше се пренесла в дома на един местен дядо да го гледа с цел да го наследи и го беше настроила да не общува с други българи да не би от завист някои да и провали наследяването на къщата. дядото имаше позволение да говори само с една неина прятелка.

на останалия тука матриял не ни трябат даскале ний сичко си знайме

И кой ще ги учи тези хора?

Няма що да се заблуждаваме. При родени след 1975 година около 90% са неграмотни и стават само за обслужащ персонал. Лошото, че вече има и неграмотни професори и доценти.

Да ни е честито членството в ЕС и НАТО, които май трябваше да ни приближат до развитите страни.

Първо и преди всичко: Върнете правата и достойнството на учителите ! Не може да имаш право само да си безучастен наблюдател без грам право на мнение в класната стая и децата да имат респект от теб. Второ: Да се постигне известна финансова независимост на държавните училища, за да не могат децата на мутрите и по-заможните да правят каквото си искат и да не учат, а в същото време да минават в горен клас. Да се въведе строг контрол върху поведението на учениците и да не се допускат своеволия(за това пак трябват отнетите права) И трето: Мен също са ме учили учители пред пенсия, но от тях съм имал респект и са ме научили на много неща. Така, че разликата в поколенията тук не върви. Проблемът е в рухването на ценностната система и морала през последните години. А за това вина имаме всички ние и липсата на какъвто и да е ред и контрол от страна на държавата. Това не е демокрация. Искам да живея в демокрация, но нашето е анархия. Демокрация има в Германия, Великобритания, Щатите, но там полицията бие яко и стреля на месо и институциите си вършат работата. Не може манго да има БМВ и да получава социални помощи и т.н. Обществото е болно и слабо да премахне мафията от последните 25-30 години. Това се отразява във всички аспекти на живота ни

Много по-скоро ще се случи това! Казвам го, защото все още съм от т. нар. млади учители. От завършването на образованието си до сега (вече 10-та година) работя като учител. И все по-сериозно обмислям идеята да изляза от системата на образованието - завинаги! Начинът, по който обществото приема учителите, липсата на санкции за учениците, тоталното отсъствие на дисциплина ми идват в повече. Чувствам професията си като призвание, но в крайна сметка виждам, че трудът ми (нищожен според хората, които не са в тази сфера) остава недооценен и се чувствам зле от това. Единствената ми надежда са тези 2-3 ученици от всеки випуск, които наистина имат потенциал и стават хора. Останалото е... мълчание!

Какво се кахъриш и страдаш за бъдещи лентяи и емигранти! Вярно е, че езиковите гимназии са своеобразен РАЗВЪДНИК на емигранти! Не разбирам защо е тази истерия за чужди езици, след като в България се говори на БЪЛГАРСКИ Лайняните гъзове на западните пенсионери не изискват кой знае колко мноого език - освен за едни други цели! Виждам колкое брост българина, който плаща от своите налози за издръжката на тези кукувици, които опоскват всичко от страната ни, яхват куфарите и - беж, където им видят очите!

ще са учениците след тези 12г.?

В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е И ТРИ ПОКОЛЕНИЯ, А ЗА РАЗЛИКАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО И ЗАЕМАНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ДА НЕ ГОВОРИМ!?

Абе, какво ни занимавате с образованието изобщо? Вижте какъв небивал евроатлантически успех бележим с новите координационни центрове, новите съюзнически попълнения в личния състав на българската армия, новите самолети, които ще купим... някога! Образование, ХА! Кому е нужно?