В колеж ще се влиза и след 10-и клас

Учениците да могат да постъпват в колеж още след 10-и клас, а не както е сега - след завършено средно образование (12 клас).

Обратно в новината

Коментари - В колеж ще се влиза и след 10-и клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега да ви открехна - всички мамини тъпунгерчета ще си платят да не дремят в училище, а да висят по кафетата. После ще си получат документчетата и ще запишат вишу. А този Министър е тъпунгер на тъпунгерите. Заради него няма да гласувам за РБ ( и заради Куневица). МОЛЯ ВИ МАХНЕТЕ ГО.

Какви "колежи", какви "майстори", "бакалаври" и т.н. привнесени глупости се тиражират?! Защо се натрапват непрекъснато, някакви чуждици и високопарни понятия и словоизлияния?! Да не говорим за "производство на граждани и хора"?!! От кога словоблудството, е станало средство за демонстрация на образованост и висока култура?!! В крайна сметка, май го караме на принципа: Защо нещата трябва да са прости и лесни, когато можем да ги направим трудни и сложни? Така е: Всяко идиотско деяние има своето философско оправдание... О, Велика суета!...

Имам само един-два въпроса: Защо продължават да се приемат студенти "държавна поръчка" при положение, че няма къде след това да работят на държавна работа и да върнат разходите на държавата? Това не е ли останало от "онова лошото време" когато завършваш и знаеш, че без работа няма да те оставят? Този тиквеник има ли си на идея каква простотия твори? Вече си имаме един майстор на майсторите и тиквеник на тиквениците ...

Борисов има невероятната способност да назначава за министри изключителни екземпляри!Поредната илюстрация-"Възрожденският патос да се произвеждат граждани на национални държави преди сто и нещо години, би следвало да отстъпва на производството на граждани, които имат демократични знания"

За какво производство става въпрос ? На коя държава ? За чия икономика да подготвяме ''майстори на майсторите " ? Все по - отчайваща тъпа некомпетентност , все по- голям хаос в нашата България ...

Ако баба ми беше мъжка, което между другото, вече е демократично... Записки по бълг. демокр. страдания: Тепърва ще се умува... Възможно е да няма интерес... Идеята да се изпробва с периферни групи... Ако бизнеса се включи... Ако има безплатно обучение... Производство на граждани с демократични знания. Това на времето ставаше с един допълнителен изпит по история на БКП, СИГУРНО МИНИСТЪРЧЕТО ГО Е ДЪРЖАЛ. Тоя ме кефи всеки път, когато се изтъпани пред микрофоните.

Защо още го търпят този човек като министър?Може да е добър в своята област,но за министър не става - това е повече от очевадно. Лошото е,че министъра щом каже/не само в това министерство/ и всички изпълняват.Луди са намеренията му в областта на образованието.

Посочи ми поне един от Тиквеното правителство, който да е на мястото си...

За 25 години се изредиха голям брой министри в образованието. С малки изключения - проф Николай Василив и проф. Илчо Димитров, заемали тази позиция за кратко, всички останали са били или некадърни или непригодни за поста си. Този обаче е и дебилен, което вече е нетърпимо. Наскоро бях на събиране, където присъстваше и един бивш шеф на НС от политическата сила излъчила този нещастник. Коментара му този индивид беше, че му се струва, че не е нормален. Не мога да не се съглася с него.

Какъв просветният министър е този, бе?! Казва, че минало било времето на просветата, да живее неграмотността! Даже не може да прокара поредната простотия в образованието, ама като за пред хора. Че, килийните училища през Възраждането са давали повече знания и грамотност! Като гледам текстовете в дир-а, тия са по-неграмотни от бабите ни. А техникумите през соца бълваха специалисти и работници, които често пъти обучаваха и въвеждаха висшистите в процесите на производството. Сега управниците масово произвеждат лумпени и идиоти, щото ги е страх от пролетариата. Вместо знания раздават квалификация, а то за 5 ст. работа не може да свърши за себе си, камо ли за бизнесмена. Загина си българското училище.

Всеки образователен министър прави някакви експерименти и реформи. Не разбраха ли, че от техникумите от съветски тип няма по-качествено професионално образование.По времете на соца имаше техникуми които подготвята по-добри кадри от тези във ВУЗовете. Всеки счетоводител знае, че занаята си го е научил в техникума, а не в университета.

Ако нашето образование е създало този индивид, то трябва да се закрие немедлено... то е опасно за нацията..

Калинкеееее!!!!!

Впечатляващо неадекватен. Най-големият грях на РБ срешу БГ е този!

Тази идея е лансирано ммммммммммммного отдавна, не лансирай а действай.

що само колеж бе, майсторе?!! викаш то за берачи и миячи и по-отрано може

Е, тва е пълна идиотщина майстор на майсторите или зидар направо да получат децата и диплом за масон.Прекалена много са висшите училища в България , не могат да са повече от 20 ВУЗ-а.Има хора с магистратури не могат да си намерят работа ,понеже някои висши училища търгуват с дипломи и на практика таксите са им по-високи от тези в Кембридж и Оксфорд , също и в немските университети.

Да се чуди човек, този министър с неговото "възрожденско" образование, с което се е научил само да чете и пише, от къде му дойдоха в главата тези "демократични" знания?

А, на тези майстори на простотията, майсторлъка им ще се брои ли завършено средно образование, без да са ходили на нормално училище до 12 клас? Или ще нарушават закона за задължително средно? Гимназията беше общообразователно училище. Без да си завършил не ставаш студент и работиш в плод-зеленчук. Техникумите бяха професионални училища. Завършилите можеха да работят по специалността или да следват в съответен ВУЗ. Майстори бяха творците на приложни изкуства и занаяти с право да обучават. Всевъзможните любителски или професионалните курсове обучаваха курсисти, но не и студенти. Тези форми за обучение бяха достъпни само за грамотни хора, след завършване на 8-ми клас. От къде този стремеж за опростачване и осакатяване на живота на децата, не знам.

Това трябва да е валидно и за университет... а тоя 12 ти клас трябва да се премахне изобщо защото никаква полза не излезе от въвеждането му !!! Срам !!!

Аз предлагам още от родилния дом да ги праим вишисти, а?

И още две за баш майстор

Може и след детска градина - Много "умен" министър -"Откакто свят светува, все мазният отгоре плува"! Кой ли го е писал.....

Така и без средно образование ще стават... баш майстори на майсторите на простотията. Ма, защо изобщо мъчат малцинствата с тези класове?! Направо да им раздават магистърски степени с раждането! Те пак няма да вършат никаква работа във фирмите, но поне ще ги назначават спокойно в парламента и министерствата.

косотвисткия дебил трябва спешно да си ходи. Нито една от неговите реформи не трябва а влиза в сила защото му ги диктуват от САЩ. .

Майстор на майсторите се получава нещо като майстор на квадрат така да се каже.Предлагам да се нарича квадратен майстор!?!

А може и тъпоъгълен.

най-после попаднахме на "министър-майстор", а то до сега мъкаааааа......

степен "майстор на майсторските майсторлъци" кога ще се получава?

По -важното е да не се влиза преди детската градина. Останалото е до вдъхновение. Иначе министърът наистина много уважително отношение към българското минало и познава много интересни, важни и прикривани от други факти за България :-)

само дето тези факти ги изравя от ла*та!

Май толкова тъп министър на образованието не сме имали. Бойко, откъде го изкопа тоя бе? Некадърник, до некадърника са покрай теб. Явно такъв матриала.

DIDA

Ами, че те и останалите му министри са същите!!! Някой да знае какво са направили нещо за тези 6 (ШЕСТ) месеца освен люти закани за някакви реформи?

недоразумение, нарекло се министър на образованието, няма ли кой да го разкара, преди да е разпарчосало напълно образованието ни!То не бяха колежи, то не бяха лицеи, то не бяха майстори, не бяха и калфи!

"Майстор" и "майстор на майсторите"! А "майстор та мама си трака" няма ли да има!? Танев, лайняна ти е тиквата! Махни се, че будиш само спонтанна погнуса с тъпотата си!

на министъра - майстор та майката си трака

"Просветени хора са тези, които четат, пишат и са универсално приложими навсякъде" - не, тези които четат и пишат са грамотни (е, не винаги). Универсално приложими навсякъде хора няма. Има, обаче универсално тъпи хора, като министъра на образованието!

Направо съм съкрушен от бисерите на министъра, особено в края на материала. Някъде четох, че бенинския (държавата Бенин) президент Матю Кереку измислил марксизма-бенинизма (от марксизъм -ленинизъм). Та нашият умен министър като се напънал излиза, че измисля колежите по сградостроене. По рано те си бяха просто СПТУ по сградостроене. Всички знаят кои отиваха там, след това каква казарма караха и т.н. Та в крайна сметка тези хора наистина хващаха занаят и минаваха за майстори. Но след като се демократизирахме и направихме т. нар. реформи в образованието се оказа че останахме без такива СПТУ-та, защото направихме такива за бизнес, за администрация, за банково дело, за ...., с една дума за директори. И после камарата на строителите търсели! И освен това уж щяхме да прилагаме германския опит с "дуалната" система, която си е точно за професионално обучение в средното образование, пък го извъртяхме на колеж. Модерно, престижно и някак по "европейски" звучи.

Тъп! Безнадеждно ... :(

DIDA

"Целта е по-рано човек да може да получи професионална квалификация..." Каква квалификация, какви 5 лева?! Та в тези измислени колежи откъде ще се намерят професионално подготвени кадри, които да обучават децата? Това няма да бъде нито колеж, нито техникум, жалко за децата, които ще се подлъжат да отиват там...

Този политически цървул си няма да идея какво е възрожденско образование. Простотиите, които не спира да ръси в пространството отдавна да са го махнали от този пост във всяка държава с "демократични" граждани за каквито този дебил блянува.

явно няма положителни мнения за този министър. Нито 1! Що не вземете да го скриете..., че дразни хората с тъпота си физиономия ?

Боже, откъде го намериха това недоразумение??? Младите трябвало да имат "демократични знания"....трябва наистина да си объркан тотално, за да сътвориш такова определение!

Те ще обучават студенти след 12-и клас, които за 2 години ще получават диплома за "майстор", а след още 2 - "майстор на майсторите" Интегрални колежи, майстор на майсторите и тем подобни безмислици , ще се наричат реформа в образованието. Мисля си , че този министър ще го запомним , като "майстор" на "майсторите" по окончателно съсипване на образователната система/доколкото съществува/.

1. Като ти гледам майсторлъка, да ти.............и майстора. 2. За тази цел си имаше строителни техникуми и училища по сградостроене и то какви. 3. А сега някои частни колежи провеждат курсове за строителни техници.

Много,много ще се радвам ако най-сетне тези дето се грижат за възпитанието и обучението на бъдещото поколение си поставят една единствена задача - поколение да учи за да стои в България.Сега ще си навлека безброй ругатни,но аз смятам че в чужбина замина и заминава все още не "цвета"на нашия интелект,а "цвета" на нашата меркантилност и печелбарство.Защо питам аз заминалите преди 20 години не се втурват да се връщат с парите и опита си у нас?Само защото условията за бизнес у нас са лоши?Глупости,у нас е рай за експлоатация,сив бизнес,заобикаляне на законите,изнасяне на печалби и бързо забогатяване.Ще го кажа ако ще да прозвучи пророчески - заминалия в чужбина "цвят" на нацията НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ У НАС,а дори и някой да се върне това ще бъдат бъдещите ни РОБОВЛАДЕЛЦИ. Хай на бас,дано доживеем и ще видим!

Очевидно си си съставил една собствена теория на самоуспокояване и начин да повишиш ниската си самооценка като твърдиш колко са меркантилни работещите в чужбина. Очевидно не можеш да се пласираш в чужбина и просто нямаш друг избор освен да драскаш по форумите. Защото в чужбина, независимо дали вършиш квалифициран или неквалифициран труд, пак трябва да отговаряш на някакви изисквания и да имаш какво да предложиш. А ти явно нямаш. Е, стой си там и приятно драскачество!

Голям смях - "майстор на майсторите". Значи ще трябва да се въведат и такива звания като "професор на професорите", "министър на министрите" и "тъпак на тъпаците"!

Глупости, глупости безкрай! Как не роди една рационална идея таз куха министерска глава. Само експерименти на гърба на българските ученици, които и без това са изчезващ вид!

Какви са тези предложения, колкото да има изменения? По-важно е качеството на образованието, от разни структурни преобразувания. Както и някаква практика.

Не се скача към реформи направо в 10 клас! Първо трябва да се започне с началното образование, после поетапно - прогимназиално, гимназиално и висше. По официални данни на PISA българчетата са на последните места по грамотност в Европа. Учениците като стигнат до 10 клас неграмотни, в каквито и колежи да продължат, полза никаква. Нужно е да се изгради дългосрочна стратегия, за да се извади образованието от сегашната агония. Иначе предлагането на реформи на парче е само имитация на работа.

Е, те са ни го казали - по-бързо да влязат в производството. Какво от това, че са неграмотни, още по-добре. А и производство вече почти няма. Значи неграмотни и без работа. Още по-добре за управляващите.

Дори за производството трябват някакви знания и умения.

много се самоизтъква- странно, че нищо не сме прочели от него- някак си е известен с това, че е министър. Каква наука е правил, как я е правил- куче влачи

Идеята не лоша ,но е недообмислена още.Тази структура се вклинява в съществуващата система като нова кръпка на стари гащи.И това е така,защото липсва цялостна концепция за структурата и развитието на средното образование.Липсва обществено обсъждане на проекто-закона,лутане,забежки...А бяха нужни поне на първо време няколко промени за актуализиране на системата до изработване на нещо по-цялостно.Като например удължаване срока на основното образование до 9-ти клас,за да получат масата деца на т.нар."маргинални слоеве"по високо образование и култура.И след това...кой където желае и може.Да се запазят профилираните училища,подготвящи за ВУЗ,както и професионалните гимназии с увеличаване на часовете по практика и на базите им по възможност в големите фирми.А неприетите в тези училища ученици след 9-ти клас да придобиват професионална подготовка по "дуалната система"като също да имат право да кандидатстват във ВУЗ,след полагане на приравнителни изпити или по друг начин-вечерно училище,самостоятелна подготовка и др.А колежите,за които ратува г-н Министъра да могат да приемат след 9-ти и 12-ти класове като продължителността на обучение ще е различна за двете степени.Това разбира се е една идея,при реализацията на която системата няма да претърпи стрес,ще е отворена и за колежите и за ВУЗ с висока степен на "проходимост" и мобилност за всички ученици и в то се състои нейната демократичност.Но ако трябва да говорим за качество ,началото следва да е във висшето образование,което сега бълва полуинтелигенти!

Този е луд за връзване. Колкото по-рано от РБ осъзнаят това и си изтеглят недоразумението от министерството, толкова по добре. В Европа, след средното образование (пълна матура-18 годишна възраст) има 3 степени на више образование: БМД (бакалавър-3 години, магистър (мастер)-2 години, доктор 3-4 години. А иначе, разни майсторско-занаятчийски училища не трябва да са грижа на държвата, а да са частни.

Най-обичам неграмотници като теб. Пишат "ВИШЕ" вместо "ВИСШЕ", което означава, че им липсват знанията от прогимназиалния курс, но пък се чувстват компетентни по всички въпроси. Голям смях! Колкото до Европа - в Англия например задължителното образование е до 16 години. След това отиваш в двегодишен колеж ако искаш да кандидатстваш в университет. Това професионално образование, което искат да въведат у нас не трябва да се нарича колеж. А и не разбрах тези кадри за включване в кое производство искат да ги включват, когато България вече почти нищо не произвежда.

Много обичам неграмотници като теб. В България ИМА професионално образование в професионалните гимназии (техникуми).

"просветният министър проф. Тодор Танев" е най-тъпият министър от 25 години насам ..... само онзи министър на културата проф. Божидар Абрашев го надминава!

радващото е, че българите се ориентират добре вече - цитирам Алфа Рисърч: Най-неодобряваният министър е Тодор Танев - на образованието, ... рейтинг на одобрение само 1,8%, на неодобрение 17,1%.

но не съвсем. Когато рейтингът на ББ стигне тези нива, тогава може да се каже, че има някаква надежда да се оправим.

този когато и да го уволнят - все ще е късно!

никойне може да го задмине.Той е едно недоразумение!

Той горкият нали е преподавал ДИАМАТ, какво да каже?!