Новата лична карта ще се ползва и като електронен подпис

Сегашният документ за самоличност ще е валиден до изписания срок. Задграничният паспорт ще е 10-годишен

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Внимателно прочетох текста, но никъде не открих как ще се процедира с личните карти, на които пише "безсрочна", т.е. на по-възрастните граждани. Не е убедително и обяснението защо новите задгранични паспорти ще имат повече страници и ще могат да се ползват по-дълго, защото такива ползваме само при пътуване извън ЕС и не са чак толкова много българите, на които това им е нужно. Освен да се имат предвид онези граждани, които не се признават за българи, но ползват наши документи, че държат да ги издават и на потомците им до девето коляно, които вече нямат нищо общо с България и не знаят български, но държат да имат тези документи. Не е ясно защо все още се позволява и какъв интерес има страната ни от това.

т.е. след 2020г.... е и то електронното правителство работи от 2004г... и БНБ трябваше да има стеаница за сравняване на Банковите услуги.. и трябваше....... .... .....

Ау, супер, ако някой ти открадне картата даже ще може да подписва документи всякакви от твое име.

До сега ЕГН-тата ни се разнасят като вестници по стърнище и се ползват на всякъде и от всекиго както му е изгодно, но комисията за защита на личните данни спинка спокойно, защото е издала съответните разрешения на администратири на лични данни и си е измила ръцете. Да ама не, защото разни фирми, учреждения, телекоми, фирми и всякакви, навсякъде, хотели, летища, дори в магазини за попълване на гаранции, искат личните ни карти и записват данните ни бог знае къде, на какво и с каква последваща цел, но тава се върши от ОТДЕЛНИ СЛУЖИТЕЛИ или наричани по друг, различен начин, КОИТО НЕ СА ОТОРИЗИРАНИ ДА АДМИНИСТРИРАТ ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ! Сега в личните ни карти ще има и биометричните ни данни и ще са документ който ни легитимира вместо електронен подпис?! Хубаво, но отново ще се повтори историята с личните ни данни и побългаряването дори прилагането на европейски правни норми в тази насока! Дори нещо повече, чрез тези които ще изработват тези документи всички наши лични данни ще плъзнат по Европа и както в българските избори могат да бъдат ползвани от всички на които са нужни, та дори и при избори, референдуми и всякакви други обществено значими дейности в които се изисква нашето лично мнение! Втасахме я, защото защита ни е нулева и това не е измислица а е доказан факт от живота ни!!!

Поредният бг тъпизъм.Ще вземем едни пари.

Поредният бг тъпизъм.Ще вземем едни пари.

Народе !!! До кога ще търпим???

Уж говорят за защита на личните данни, а сега личните ни данни ще ще се използват от чужда фирма, от друга страна. От къде на къде? Че не само ЕГН-то, ами и биометрични данни и електронен подпис И чип. Това вече е нагло. Нямам намерение да пътувам в чужбина. От какъв зор ще разполагат с цялата ми самоличност? Каква защита ще имаме от злоупотреби? Това не е ли национално предателство? Да поднесат на тепсия живота на всички българи.

нали има пин код????? като не го знае как ще подписва?

Яснооо, Шенген ще почака, щом от 2020 ще има лк за обвиняеми и подсъдими! Следователно ще има граници за дълго време напред за България!

S. Tzu

Дори и да са защитени с криптографска технология, вече има софтуер и евтин хардуер, който разкриптира тия пароли за броени секунди. Дупе да ни е яко. Който си изгуби документа може да осъмне без имоти! А си представете възрастните хора... Телефонните измамници сега ги обират, та... Помиярщина! Помиярска държава.

Пак стригане на овцете, пак нови документи , пак такси, пак пари !! Догодина вероятно и шофьорskite книжки, след това натуралните актове и накрая НЕКРОЛОЗИТЕ !!!! КЕНЕФ РАБОТА!!!;)

Да, първо ще са натуралните актове. Определено!!!

Пич, моля те, да ме научиш, как да открадна имот с електронен подпис. Плащам, каквато цена кажеш, без да се пазар!!!!

Процедурата по предходната смяна с биометрични документи бе един от символите на гаврещата се държава, завладяна от некадърни, но за сметка на това корумпирани служители, които организираха един огромен хаос и тотални безумия. Така се бях отвратил, че отказах да се прибирам повече от година. Търг за милиони, такси по-високи от тези за същатауслуга в много по-богати страни от ЕС, тотални безобразия, навалици, липса на резервни принтери ... това бе един от поредните грабежи на прехода, но съчетан и много гавра над българите. И пак странични входове, приемни за избрани, връзки, ходатайства. Сега знаят, че идва нов пик за подмяна, защото предходните изтичат и ... точат нова тесла, поредно ограбване с раздути такси, банкови комисионни за преводи и предполагам същите организационни МВР миязми. Защо? Защо просто не крадете без поне да се гаврите с хората?

Прочети пак по внимателно! Чужда фирма ще направи софтуер и хардуер. Документите ще си ги прави МВР.

Леле Мале, само негативни коментари. Което значи, че доверието в тази шайка крадци и п... тки, наречени правителство, депутати, полиция, армия....... Е направо за никъде! Давайте да мислим, как да оправим нещата. Ама без простотии, говорим за нашето бъдеще!!!! Иначе идеята да ползваш ЛК или паспорт и като Ел. Подпис е жестока! Само да се изпълни както трябва.

Ще си ги прави МВР, но всеки софтуер си има "вратички" които се използват от авторите му! Или ще кажеш че не е вярно?! Вярно е и още как! Ако не ти се вярва виж как ти "ъпдейдтват" уиндоса та с всеки нов ъпдейт ти вкарват все повече и повече вратички и прозорчета през които могат във всеки един момент да постъпят с теб както си искат! Какво ще кажеш за използването на програмите и отдалечения работен плот на който, без твое знание четат и виждат всичко с което боравиш, пишеш, четеш или създаваш на твоя екран?! Нали така следят и съдиите и делата им и си осигуряват или чадър или изпреварваща защита, която може да достигне до смяна, в това число и с физическо отстраняване, на някого от делото! Да не говорим и за хакерите, които са на държавна служба и това им е основната работа и занятие - да надничат в чужди компютри и друга подобна техника и да вадят от там неща, за които си мислиш, или други си мислят, че са запазени в тайна!

Изгубиш ли си картата ще се озовеш с кредит, за който си се подписал

Добре, а преди десетина години същите тъпотии ги разправяха и за сегашните лични документи. Имам чувството че всичко се прави за да могат някои да си поделят едни комисионни.

Периодичната и непрекъсната подмяна на валидни документи е равносилно само на едно: Набиране на средства за бюджета.

Лошо да си неграмотен и да се изказваш без да си наясно защо е този търг ! Аман от профани ! Като гледам никой не прави разлика между електронен подпис и електронна самоличност ! Аман от завършени идиоти които се мислят за всичколози и всезнайковци ! Жалки селинджъри !!!

"Германска фирма...и френска фирма... които искат да изработват новите български документи за самоличност" Мда,продадоха 70% от печатницата на БНБ на френска компания и сега французите ще ни печатат документите... За колко милиона е поръчката?! "От МВР не казаха стойността на поръчката. Уточниха, че сумата ще е близка до предишната от 2008 г., когато конкурсът беше спечелен от "Сименс" - около 250 милн. лв. Поръчката ще е за срок от 10 години... ...Няма да има промяна и в цената за издаването им. Единствено за 10-годишните паспорти цената ще е по-висока, защото те ще бъдат с повече страници - 48."

това е прекрасно! току що разбрах, че плащането на данъци не било задължение, а услуга, и че галевите са напуснали страната в неизвестна посока, щото са нямали от специалните лични карти!!

Кое в България е изпълнено както трябва ?

Я да видим сега. Значи навремето бг документите ги правела бг фирма. Когато гръмна корупционния скандал за една голяма немска фирма, как тя печелела търгове като подкупвала правителствени служители в чужди държави, се оказа, че тя същата печели търга да прави бг документи. Веднага като печели търга, тя купува бг фирмата, която досега е правила документите. Така се дават на чужди фирми едни пари. Важното е едни други да бъдат прилежно прибрани от правилните хора ;)

ейй ненаядоха се значи колко пъти ги сменяха тея лични карти че с биомерични данни ли не беше кво ли не беше айде викам си Европа тей иска мУдерна раута а като отодх в Испаня гледам има Италянци дето с едни хартиени тескерета си джиткат навсякъде без никакъф проблем за биометрични данни и чипове и лаф не става чиста хартиена лична карта на 2 страници със снимка , е защо едните може да джиткат без да харчат пари за глупости да прогресират и пак да ходят навсякъде с хартиено тескере а ние само плащай плащай през 4 години смяна на документи и се почва едни фирми едни конкурси едни такси не е нормално туй ейй!

Електронния подпис е тъпа сим карта с пин код. А сега познайте бабите колко дълъг пин ще си сложат, а средния статистически българин? СИМ карти се клонират. Документите ще са с магнитна лента, NFC чип или нещо от сорта. Това няма значение. Тия чипове реално се четат безжично, става даже с по-мощен скенер (гледайте DEFCON видеа в YouTube). Ще ви се срази усмивката! Да сте чували за брут форс атака? Речници, дъгови таблици? :) Това не е като да пуснете видео картата да минира криптовалута и да сте големи специалисти. ;) А някой ако е ходил на DEFCON конференция ще знае за какво се говори тук. Притесненията са реални. Има много пътища за стигане до РИМ, не е само 1. То сега вече има откраднати имоти и фирми с електронен подпис... пък какво остава за по-нататък. Изчакайте за да видите. Дзъ не си прави вятър на устата. google.bg/search?source=hp&q=откраднати+имоти+с+електронен+подпис Модерната криптография не е защитена на 100% от квантови компютри, а такива вече са на разположение от HP и IBM за под наем. Всеки е свободен да разработва API. Айде успех във великата дигитална епоха.

За неверующите... има времеви атаки. И за котката можете да си напишете всякакви модули даже и за пин код на PKCS 1,5,7,11,20,50... уайфай с котката се превзема за броени минути, секунди, секунда... зависи с къФ хардуер разполагате. котката... hashcat.net/hashcat/

SIM от v2 нагоре не могат да се копират. При открадната карта подписът става невалиден. Bruteforce атаки могат лесно да се предотвратят с нарастващо време за изчакване между многократни неуспешни опити. Сега, ако пинът ти е 000000 или 123456, заслужаваш да ти откраднат самоличността.

И това какво общо има с БЛД ?!

Набират се средства, ама дали е за бюджета?

има с това паспортът, показан на снимката? Или си играем на асоциации?

Едно предложение: новата л.к.да има отвор в единия ъгъл, за да може да се окачи на шнурче за по-безопасно носене. Ще е удобно, особено за по-възрастните хора.

Интересно , но невъзможно ! Ако беше запознат как е изградена пластиката и какви защити има и защо нямаше да дадеш такова предложение ! Европейски директиви !

Няма нищо общо !

За карти с електроника вътре си платихме поне два пъти досега. Около 1995 и някъде след 2000 години. Имаше шумна кампания зобяснение защо се дават толкова много пари. Няма да е изненада и сега да стане нещо като преди. Ако не самите карти, то системата ще е счупена.

тъпаците с мълчание!

защото при цялата ти биометрия вътре този ПИН може да си го сложиш на (нали си сещаш къде)!

Важното е до началото на годината, без да определяме точна дата или месец, да стигнем до сключването на договор, каза Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи, цитиран от БНТ.------- че то началото на годината мина преди 9 и 1/2 месеца