Семейство нутрии почисти напоителен канал

Напоителният канал в пазарджишкото село Мокрище е почистен по нетрадиционен начин - това са направили не хора, а семейство нутрии, съобщи БНР.

Обратно в новината

Коментари - Семейство нутрии почисти напоителен канал | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нобината за нутриите е на фокус, преписана от бнр. не мога да разберазасто всички цитират крадеца. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ех, ако можеха и стари автомобилни гуми и тоалетни чинии да ядат... цена нямаше да имат.

Не знам как е ,но като гледах по ТВ как в щатите се разпространяват и каква гонка става докато ги хванат ,май не са толкова полезни ,колкото вредят.

Тия зверчета - нутриите трябва да ги пуснат по р. Марица да я почистят малко !

Природата не търпи празно място. Държавата подивява.

Марица в Пловдив е пълна с тях.Даже миналата седмица се дивях какъв е този воден плъх-мутант.Ако ставаха за ядене лилавите вече щяха да знаят,но може би точно плъхският им вид ги пази ;)

Единствената хубава новина от България в пресата. Да се смееш ли да плачеш ли

Навремето французите ги докараха от Южна Америка и ги отглеждаха в развъдници заради кожите им. В един момент обаче ги изпуснаха и за нула време тия животинки се размножиха и завладяха половината Франция. Храна колкото искаш - полето е пълно с реколта, така че колкото по-бавно циганите се справят с тях, толкова по-малко реколта ще имаме на полето.

Водещ почин-от мутризация към нутриизация.

Ех, дали тия нутрии не могат да поразчистят малко и политическия пейзаж...?

Те и на индобългарите им обясниха, че черните лебеди, дето зимуваха в залива на Несебър не стават за ядене, ама... мангал от обяснения не разбира! Затова да си пазят животинките - практичен съвет към кметицата!

Разбират те от обяснения,но поднесени в подходяща форма. Що се отнася до яденето им не съветвам никой да се пробва особено с диви нутрий.Тези гризачи по някога пренасят едно доста неприятно ифекциозно заболяване, което има навика да праща хората при дедите им и то доста успешно. Няма да споменавам името на заболяването.Който желае ще го открие в справочника на зоонозите от групата на Особено Опасните Ифекции/ООИ/.

Това е напаст, а не благодат! Да са живи и здрави животинките да се стигне до програма за "регулиране" на популацията им.

Като станат напаст, мургавите всички ще са с палта от нутрии.

Нутриите стават за ядене. Нещо като заешко е месото им. Братята от боята как не са го усетили.

Ти от опит ли знаеш,май не братята а ти ги хапваш

Прелагам да се пуснат нутрии в народното събрание, за да го почистят от боклуци.

Там е по-добре да пуснат една глутница гладни карпатски вълци!

Вълците мърша не ядат. По добре да пуснем хиени и лешояди.

Да им се даде приз "Нутрии на годината". Да се включат в природния календар за 2016 г. и най- важното да им се даде - ОХРАНА! Кураж, мили животинки, славата не е лесна!

Сега остава и да спремЕ да мекаме :), че с това "можемЕ да завъдимЕ" някак смешно и неграмотно звучи :)

И защо отново се търси вина у властта? Не, че и там не е пълно с отпадък, ама запълнените канали са запълнени от местното население! Скоро имаше репортаж за някое от наводнените селища /не си спомням кое беше/. Та кмета каза : изчистихме каналите, а сега отново са запълнени с боклуци. Е, кой е виновен? Тъмняците не искат да работят, но пък яко правят боклук.

Хитро ,сега можеме да си завъдиме и азиатски шаран мисля че беше .3 пъти годишно хвърля хайвер съответно популация .Освен това опасва всичко .Прилича малко на африканските скакалци по опустошаване само че е риба :)

Най-сладката новина. Дано не се намерят идиоти, които да убият животинките, просто защото са животни :(

Нека си вършат работа животинките. Ако някой се бои, че ще се навъдят много и ще станат напаст, няма страшно. да се каже на другарите-цигани, че от кожите им става не лоши палта и те ще ги изтребят. Но първо да почистят каналите!!!

А пък ако разберат(тъмнозелените) , че в някой национални кухни месото им се смята за деликатес ела да видиш що става

"Умно село"

Срамно направо. Хич не обичам да си хейтя съгражданите, но по-голямо доказателство за мързела и безхаберието български, здраве му кажи.

Поредното доказателство че ние без природата НЕМОЖЕМ но ТЯ И БЕЗ НАС МОЖЕ !!!

Научи се да пишеш първо ,преди да полЗуваш главните букви. Не знам се пише - две думи

Лумпи, можеше да напишеш ПРОСТО като теб ".... не се пише слято"!!!!!!!!!!!! да та .... в грамотният Г.З :)

Рангеле,да те светна,брат- правописа не е константа. Отвори правописен речник отпреди 20 години или някаква книга.Ти да видиш,а? :))

ТОВА НЕ Е ЗА ХВАЛЕНЕ. КОГАТО ПРИВНЕСЕШ ЧУЖД ВИД РЕГИОНА, КОЙТО НЯМА ЕСТЕСТВЕНИ ВРАГОВЕ СЕ ПОЛУЧАВА КАТО В НОВА ЗЕЛАНДИЯ СЪС ЗАЙЦИТЕ. НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЖУРНАЛИСТА ДЕТО ГО ПИШЕ ТОВА ЗНАЕ ЗА ПРОБЛЕМА С НУТРИИТЕ В АМЕРИКА....

Има само една подробност, че ние сме част от евразия+африка - свързани по земя континенти... Америките и нова зеландия са малка част и са били изолирани от нормалната еволюция, така че за нас ОПАСНОСТ НЯМА ЗАЩОТО ПРИ НАС ВСИЧКИ ВИДОВЕ СА ИМАЛИ ДОСТЪП а за америка и Нова зеландия всички видове може да са нови (защото са изолирани)...

В Министерски Съвет им е мястото на тези нутрии,там как е затлачено...остави се!!!

Приказката за неволята в модерен прочит.

филм по една от телевизиите преди време. Ставаше въпрос за някаква обширна област, беше или в Англия, или във Франция, в която са се развъдили нутрии. Пръвоначално са били малко, след това са станали напаст, защото не са местен вид. Изяждат храната и постепенно изземват жизненото пространство на местните видове, променят цялата флора и фауна в областта. Срещу тях бяха започнали драстични мерки по унищожаването им, за да се предотврати това положение. Въпреки това борбата е неуспешна, въдят се много и са неизтребими. Същото ще стане и тук, типично българска работа - ще разчистят каналите вместо мързеливите хора, но ще им съсипват реколтата и пакостите ще бъдат повече от ползите. Ако е толкова добре, да вземем да внесем и хипопотами, те ядат повече трева, ще изчистят всичко за нула време, след това ще питат за още.

И за това си има чалъм - Доньо Донев, лека му пръст го е измислил в "Умно село"!

И какъв е "чалъма"? Накрая не свърши добре работата май?

Забравяш за циганите те ще ги изядат ама с тях самите кво да правим е по-сложния въпрос...

имаме местен вид дето ще ги изяде за 2-3 дена ако се наложи

Тъпите управляващи най-вече по високите нива да си вземат поука и да си заврат смотаните главите от срам, там, където и слънце не огрява!

И къв е извода? Всички ние начело с политиците сме по-тъпи от нутрии

Малки сладки пухести животинки и като всяко животно - полезни, без животните сме загубени, просто няма как да оцелеем без тях. Как да го обясниш това на идиотите от Банско и пр., които искат да унищожат собствените си гори, съответно и животните в тях, как да го обясниш това на мангустите и подобните им примати, които сега ще се втурнат да убиват нутриите, заради кожата, например. Някъде, някой ми беше казал, че България е много духовна страна, че в България има много духовно извисени хора. Сигурно е така, наистина има такива хора, но за мен България е страна на контрастите - духовно извисени хора и множество духовно принизени хора. Уви по-голямата част от нацията ни не уважава живота, смята, че животните могат да живеят само в клетки в зоологическата градина, останалите трябва да бъдат избити, защото са много страшни.

ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН ИЗБИВАНЕТО НА НУТРИ!!

Даа, нали общинари бяха глобили някакъв мъж за това че почиствал дере без разрешително от общината. Горките животни :D

Глобете ги !!! Нали няма проведен конкурс за това !!!

МУХАХАХХАХАХАХАХа много добър коментар...

от тези животни няма никва далавера, за едно почистване могат да се изпишат милиони

Неграмотен ром такъв.

Стършел

Ром ли? По-скоро общински служител ... макар че като се замислим, разлика няма!

Сладури! Най-после някой да свърши една полезна работа, без да дрънка камбаните по телевизията!

да се назначат на щат в кметството

А семейство лъвове за народното събрание няма ли да се намери??

Само едно няма да се справи;о) Да назначим на щат, с държавна субсидия, и няколко двойки хиени, пантери, гепарди... и де що не се гнуси от депутатско мазно;о)

за НС, там се мърша се насъбрала.

Тези същества да получат орден Стара планина и специални грижи, защото те са единствени свършили за 2 лева ефективна работа в тази скапана държава.

Добра новина за индобългарите. Ще направят див бизнес с кожи и месо.

Проблемът с нутриите може да бъде разрешен от семейство алигатори.

И проблема с теб може да бъде решен по същия начин!

Оди си прегледай главата и простатата,наборе.

По-скоро ще бъде решен с помощта на семейство примати, от ония мургавите...

Това определено са първите симпатични същества в рубриката от месеци насам : ))) И вероятно единствените , които вършат някаква работа ..... Браво на гризачите !

А в София каква полза има от бездомните псета? Днес видях едно да дъвче маркучите за поливане на насаждения на изхода на метростанция "Васил Левски". Няма ли кой да ги избие тези вредители?

То и аз се чудя няма ли кой да избие такива, като тебе - бъзльовци, които се наакват, като видят пинчер и заливат всичко около себе си със злоба и отрова, ама уви, няма. Не знам кога изключително тъпите ви глави ще узреят, че без животни няма как да съществуваме и тази статия е поредното доказателство. Поголовното избиване на един вид, чисто и просто ще наруши екоравновесието, после ще ревете (защото толкова ви е акъла) да бъдат избити и котките, които ще се нароят много, ако няма кучета, а когато и котките изчезнат ще пищите до небесата защо има толкова плъхове и мишки. Много са бездомните животни, така е и не им е мястото на улицата (знаете ли защо, заради тях - животните, не заради вас, заради вас не би ми пукало дали се чувствате комфортно, не заслужавате да ми пука), но не е в тях вината и не знам защо някак не го схващате този факт, гледате право пред себе си и не мислите, не разсъждавате, просто леете омраза.

си тъпанар, да ме прощаваш! Кучатата не ядат котки, така че не ги слагай в хранителната верига. Това са домашни животни, не им е мястото на улицата и в града, и то на глутници. Подивелите кучета са опасни и непредсказуеми. Хранят се от кофите и да не ти казвам какви зарази разнасят по детските площадки. Има си приоритети. Децата са преди кучетата.

Повече от чудесно е, че са се завъдили нутрии - в цяла Средна Европа, особено в Германия, се чудят как да си ги запазят, където ги има. Това не са гризачи като плъховете и мишките, които ще нападнат "посевите, плодовете и зеленчуците"! Присъствието им е по-скоро признак за чиста природа.

Нутрията е внесена в Европа (Германия) от Южна Америка през 1926 г., а у нас през 1948 в Шерба (Варненско). Интересът към нутрията първоначално се е основавал на възможността й за фермено развъждане поради много ценната й кожа и вкусно месо. Впоследствие тя се развъжда и на свобода. Обитава водоемите с богата блатна растителност. Плува отлично. Устройва леговищата си (дупки) с изход на нивото на водата. Камерата е разположена така, че да не се залива и при високи води на реките. Активна е през нощта. Излиза привечер да се храни. Предимно растителноядна е. В менюто й се включват освен блатната и крайводната растителност и семената, плодовете и зелената маса на селскостопанските култури, намиращи се около водоемите - царевица, цвекло, моркови, детелина, люцерна и др. Не яде риба и това я прави подходяща за развъждане в рибовъдните стопанства с естествени басейни като съпътстващ вид. Животинската храна, доколкото участва в хранителния й спекър, се състои от миди и дребни мекотели. Сватбува и ражда целогодишно. Половата зрелост настъпва през петия-шестия месец след раждането й. Бременността й трае 60 дни. Ражда от 1 до 13 малки, най-често 5-6. Проглеждат още първия ден. Сучат до десетата седмица, но само няколко дни след раждането си се хранят вече с растителна храна. Нутрията е ценен стопански вид. Има вкусно месо и ценна кожа. У нас е включена в списъка на ловните видове. Разрешеният срок за лов е от 1 ноември до 28 февруари. Следи. Могат да се забележат на влажния пясък. Разпознават се лесно по свободния външен пръст и по отпечатаната плавателна ципа. Стъпките й са разположени зигзаговидно, като предните и задните крака се застъпват.

Проблема е че ние хората пречим на природата да си върши работата. Всичко заляхме с цимент. Изсякохме горите. Безброй живи същества затрихме без причина. Няма по-лоша твар от човека. Голяма грешка на Създателя или еволюцията както там се е получил.

много мисли- малко мозък :)))

А от русофили чистят ли???Добре би било.

Ако махнеш и това "и кратко" от множественото число, ще те направя министър на образованието! Действай!

природата сама си го е измислила, но дано не се намери някой да очисти животинките - я за мръвка, я заради кожата им ...