Джибри задушили съпрузи, зет им се бори за живот

Семейство е починало, а зет им се бори за живота си. Трагедията е станала в семейната вила във вилната зона на Разград, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Обратно в новината

Коментари - Джибри задушили съпрузи, зет им се бори за живот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От мен съвет: Проветрявайте помещението където ферментират джибрите. Оставете отворено прозорче. А ако е студено времето, дръжте затворено през цялото време, защото ферментацията си изисква топло помещение, но не спете там и когато влизате , влезте бързо отворете да се проветри и тогава си вършете работа за по-дълго време(например да претачате виното). Нищо страшно няма, само трябва да се внимава.

Не ми се вярва в помещението да се е събрал толкова въглероден двуокис. По-скоро са работели навдени над самия бидон (или каца). Там концентрацията на газове е наистина много висока и може човек да загуби съзнание. Затова - моя съвет е да се използва бидон с походящ размер, за да не се налага на работещия човек да се навежда вътре в него. Може да гадаем много, но ако журналистите си свършат работата докрай - ще трябва да публикуват и резултатите от разследването, за да има един урок по безопасност за всички.

Може пък някой да е пръднал. Ти пърдял ли си скоро?

БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ПОЧИНАЛИТЕ! КУРАЖ НА ЗЕТЯ, ТА ДА СЕ ОПРАВИ И ПРЕСКОЧИ ТРАПА! ОСТАНАЛОТО Е ГОВОРИЛНЯ НА ДОЛНА СВОЛАЧ:(

Признаваме си. Ние форумните коментиращи сме виновни.

и аз съм виновен,на починалите извинявайте

...как да се отровят с въглероден диоксид, ако не са спали заедно с джибрите при затворени плътно врати и прозорци. Много по-опасен е въглеродният оксид (СО), който предизвиква остра хипоксия (недостиг на кислород). Той се отделя при непълно изгаряне на фосилни горива (въглрища, дърва) - от лошо горяща печка например. Повече от сигурно е, че причината не е въглероден диоксид...Много трябва да се натрупа в помещението. Едва ли не да са спали прегърнати с бидона с джибрите...

...дето слага минуси, може ли нещо да напише като обяснение? Или няма нужния капацитет за това?

Не съм слагал минуси....ноизглежда трябва. Въглеродния двуокис също е отровен...в малки количества предизвиква главоболие и сънливост, а в по-големи до смърт. Този газ е по-тежък от въздуха и го измества, така че е вероятно да се е натрупал до нивото на леглото и да ги е задушил. Известна е дори една пещера...наречена Кучешката, в която се бил натрупал въгледвуокис, който не бил опасен за хората (защото са високо над него) но за кучетата, които съпровождали хората бил смъртоносен. Хубаво е все пак да не се изказват категорични мнения...без необходимата достоверна информация.

Въглеродният диоксид/двуокис/ не е отровен, но във ферментационният съд вследствие метаболизма на дрождите се отделя заедно с алкохолни пари, в помещението се натрупват много и намалява съдържанието на кислород.

CO2 Бъглеродният двуокис (диоксид) не отровен. Просто измества въздуха (кислорода). С CO2 се прави газирана вода ;) Не знам какъв газ се отделя при ферментацията на джибрите, но определено е опасен. Преди няколко дена си наврях главата в една кацяа с джибри да вадя шира и щях да припадна. Предполагам, че се отделят някакви алкохолни изпарения.

Въглеродният двуокис измества кислорода от въздуха...

..."животно" въглероден двуокис няма в химията, другари дир-ници! Има въглероден диоксид!!! Този материал се учи още в 6-ти клас!! Как сте с образованието?

това животно, въглеродният диоксит е нов вид! до преди три петилетки си беше двуокис, което си е същото! нещо като бсп, която си е бкп!

...се казва диоксиДама това е друг въпрос. А за БСП си прав...

Аз в училище съм го учил...въглероден двуокис или въгледвуокис. Но....сега нали сме демокрация му викат въглероден диоксид. Като ще го кръщават диоксид защо не сменят и въглероден с карбон.

Толкова ли неграмотници има, че и минуси слегат клетите...

Като искаш да звучиш начетено кажи карбонов диоксид.

Двуокис си е на български, диоксид е на модерен български, повлиян от западната култура

за нас , но ти със сигурност си далече от образованието !

За теб специално - внимавай много с едно много разпространено и много опасно вещество - дихидроген монооксид. Среща се навсякъде и при попадане на по-голямо количество в дробовете води до смърт! Така че - внимателно.

d4

жалко за умрелите. но....75 годишния сефте ли прави вино и вари ракия?? нима не е запознат с "техническите изисквания", "технологиите" и процесите на ферментация? в случая неграмотните мужици, които пият мътен метилов паток, от 300 милиона да са останали колкото нас...

И винаги става в Северна България, никога в южна. Защо ли? Защото там мазетата нямат прозорци и няма откъде да се проветряват.

Бог да ги прости, живот - не знаеш кога и как ще приключи!

Правителството е виновно .

и сорос. по време на соца въглеродния двуокис никога не задушаваше.

Те и руснаците не пият алкохол . Да те е..ба у смешника прост и облъчен с руска пропаганда .

виното и ако са сложили серниста киселина и са били в близост до такива изпарения, също е опасно!

рядка глупост каза, не знам дали усещаш?:))) при бурната ферментацията/5-6 дни/ на виното се отделя голямо количество въглероден двуокис...наслоява се в помещението и е сериозна опасност за хората. ако не го знаеш, значи никога не само не си правил вино, ами и не знаеш как се прави:)

неграмотни,като незнезнаете що е джибри не се изказвайен да ставате за смях.Какви дърива ви гонят какви гори Какви 5 лв бе.Задушили са се хората от изпаренията.Бог да ги прости!

Всеки селтак се прави на винар и ракиджия и все за "домашно ползване"а през лятото хотелите по морето пълни с такъв алкохол......такова чудо няма по света та дори и в русия е забранено но тук си държавата на татко Махно,"те на мен ке ми каят"

А ти само от цар Киро ли се снабдяваш?

Хем си невеж, хем самонадеян. Задушили са се не от изпаренията, а от липсата на кислород, който е изтласкан от СО2.

При ферментацията на гроздови(плодови) джибри , освен етилов алкохол се получава и въглероден диоксид. Ако количеството е голямо, а помещението е ЗАТВОРЕНО, той се натрупва вътре и става опасно. Напълно е възможен такъв летален изход.

не "вътре" Долу. Въглеродният двуокис е по-тежък от въздуха и пада долу. Ако е в мазе - мазето се пълни с въгледвуокис. На партера такава опасност няма, щото "изтича" навън.

Да, въглеродния диоксид е по-тежък от въздуха натрупва се долу. НО ако помещението е ОТВОРЕНО и се проветрява, няма проблем дори прозорчето да е горе високо.

Хм. Е ли това възможно?

чудех! Честно казано за пръв път чувам за такъв случай!

Слабо си информиран. Всяка година има по няколко такива случаи.

постоянно има такива случаи...от хиляди години, откакто се прави вино.

Умрели са щастливи сред море от джибре.

Съболезнования на семейството, но искам да изразя възмущението си от невъзможността да пиша коментари под новините на сайта. Когато натисна съответния бутон ме изпраща на чисто бяла страница. Не отричам, че е възможно да съм ядосал някой модератор с хапливите си коментари, но е дразнещо да използвам тайни интернет прийоми, за да си изкажа мнението.

Жалко за хората, наистина. В браузър Хром имам същия проблем като Вашият.

Изключи адблока и ще можеш. И мен ме дразни.

От скоро го имам същия проблем, "адблока" явно е причината. Най-вероятно е направено нарочно, защото им спира зареждането на рекламите.

Да, даже има някои, като вестника на Струма, дето направо блокират и искат да махнеш Адблока за да ти набутват рекламите си.

Напили са се за последно

дкми

"По първоначални данни става въпрос за задушаване от отделения от джибри в приземното помещение въглероден двуокис." По-неграмотно написано изречение не съм виждал никога! Явно писалият статията си няма абсолютно никаква идея за какво пише.... Е, каквато ни държавата - такива и "джурнълистити"

Дай пример за да се ограмотят журналята

дкми

Така би изглеждало доста по-добре и по-разбираемо: "По първоначални данни, става въпрос за задушаване, ПРИЧИНЕНО от отделенияТ от джибриТЕ в приземното помещение въглероден двуокис"

Като за начало нямаше да е зле да използват някои препинателни знаци... запетаи например!

Прегледай се на психолог по най-бързия начин! Това изречение е единственото ясно написано такова в цялата статия. И няма грешки в препинателните знаци дори.

Точно така! На българина му дай кусур да намира и му гледай сеира.

дкми

Ела ми направи една свирка. Действа отпускщо, и няма да имам нужда от психолог. Като ми посвириш малко на кавала ще ми се изяснят нещата.

Чета заглавието, чета коментарите и....Не вярвам на ушите си!!!! Първо, джурналистът дет е написал матриялчето - джибри не е среден род и е мн. число. Второ - тия дет коментират - джибри се вика на матриялът дет се изварява от него ракия, а не е отоплителен материал! Става въпрос за смачкано грозде от което е източен гроздовия сок за вино, а останалото е оставено да преври за да се свари ракия. Царство им небесно на починалите! Наистина нелеп инцидент!

Какво очакваш от някой новопоявил се Ахмед, научен наскоро да говори български с нула усет към българския. В неговия език има един род. Няма мъжки, среден и женски род.

То щото самата дума си е чисто българска но по селата и особено във варненския регион турцизмите са 1/3 от речника им

/Едно/ джибри задушило съпрузи... - звучи като "една гаща плява".

Отоплението на дърва е най-евтино.

И сега за бъдеще ще знаят, че кумина на къщата има нужда от почистване от време на време.

В 21 век се топлят на дърва. Пък по форумите се чудим що горите се топят.

Лека им пръст на починалите! А твоят коментар си е направо нелеп! Ако незнаеш близо 50% от българите се топлят на дърва. В почти всички села единствения другия източник на енергия е ел. енергията. Знаеш ли какво ще се случи с енергийната ни система ако там се отопляват на ел. енергия? Ама няма да се случи, защото там хората редко могат да си позволят този тип отопление. Такива "спецове" като теб е добре от време на време да пресичат околовръстното шосе на София и да се прошетат на 90- 100 км извън града.

дкми

Кви дърва те гонят бе? Ти имаш ли идея какво е "джибри"??? Или си градско чадо, за което ракията се прави в магазина......

нашата селска ракиджийница "пече" на дърва бе. Всеки си носи. кой дърва, кой стара дограма. Един веднъж беше донесъл един паркет. Ти кат си такъв разбирач, с какво загрявате вашия казан?

Отровни гъби продавааам ....

още един недоспал! иди да повърнеш, белким ти мине

Резултат от набези на наши ''сънародници'', уТ етносЪ.

Голяма новина = голяма мистерия.

Истински Ганю! Затуй винаги казвам, че от българина нищо не става!

CO

Не! СО2

Не! Липса на О2.