Извиняват отсъствията от клас по болест с амбулаторен лист

С амбулаторен лист ще се извиняват отсъствията на учениците от училище по болест, съобщи зам.-министърът на образоването Диян Стаматов.

Обратно в новината

Коментари - Извиняват отсъствията от клас по болест с амбулаторен лист | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 2009 започна битката за по-леки раници на децата - Мисия "Раница". От тогава до сега МЗ и МОН не намериха общ език и не направиха нищо. Не е ли време да започнете да работите "за", а не "срещу" учениците?

Г-н Стаматов твърде силно пренебрегва изобретателността на учениците. Идеята на училището е съвсем друга. Да се спре даването на диплома на калпак, сериозни матури и всеки да си се готви както пожелае.

"Амбулаторният лист много трудно може да се фалшифицира от един ученик заради многото данни, включително детайли за самото заболяване" - ей, глупаци, какво пречи учениците да копират 1:1 няколко вида листове? Какво значение има че са сложни? И учителката пък колко разбира, че да различи подробностите.

Нищо ново не се гради без да се надгражда над традициите. Но, НЕ- изтриха ги. Затова излизат неграмотни абитуриенти от нашето училище. Работи се уж за развитието на образованието ни, а се унищожава целенасочено.....

"амбулаторен лист"? Аз му казвах АМБУЛАНТСКИ ЛИСТ! И за СТОП казвах НА ЪГЪЛА СТОПВАМ а не стопиРАМ Много ми е смешен /изврътен/

Уважаема г-жо Министър, Браво на Вас дето оправихте Родината ни като я класирахте на първо място в ЕС по вписани в НАТУРА земи - по памет около 36%. Изпълнихте заръката на някои големи държавици по този въпрос. Сега посягате на учениците, и то как...? Реално болно дете трябва да се тормози изрично от Вас и родителите си да го водят в поликлиника на км от тях и училището за да се удостовери заболяването. Прост пример - ако е инфекциозно заболяването - кой ще носи отговорността ако това дете разболее други в болницата, поликлиниката и т.н. - Явно Вие лично. Втори пример - ако е с температура над 39 градуса, кой ще е този родител дето ще го закара на джипито за да му издаде амбулаторен лист. Трети ..., Четвърти пример , ... и т.н. Последен пример - в повечето случаи джипитата не вдигат телефони си в извън работно време, а практиката показва, че не всички имат заместници. Е, тогава г-жо министър, Вие ли ще издавате извинителния документ до Вашите подчинени??? Сполай ни на умните и качествени администратори и управници! Правилно Петко Бочаров (лека му пръст) през декември миналата година каза - "Тъй ли тази наша Родина няма да случи на на по-добър от предния управляващи, ами идват все по-тъпи и по-малоумни!"

Мили хора , отидете в Австрия ,ако ви е далече то в Гърция да видите как на спирката децата им чакайки автобуса за училище, решават задачи. Тук да сте видели нещо такова? Това показва какво е делигираното ни образование.

Извинете, но аз самата съм решавала задачи, вървейки към училище или в междучасията. Племенницата ми, която е 9-ти клас учи по цели нощи, за да се подготви за следващия ден, така че всичко е до дете и няма никакво значение какви промени ще правят! Едно дете като не му се учи, няма как да се променят нещата!

Куневица доказва по безпорен начин, че нЕма и грам сиво вещество ! И не мога да разбера каква е тая глупост и кой я измисли ! Ми който е решил да отсъства, нищо не може да го спре, той или тя пак ще отсъства. Да не вземе някой болен мозък да измисли да им искат и болничен лист, заверен в МВР, ДАНС и т.н.

Почти същото е- нали при посещение в здравно заведение искат отпечатъци- значи да.

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО ДА ПРИВЛЕЧЕ СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ,ПРОКУРАТУРА,СЛЕДОВАТЕЛИ И МОРСКИ ПЕХОТИНЦИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ ИСТИННОСТТА НА БОЛНИЧНИТЕ НА ДЕЦАТА....

Хораааа, била съм учител и по соц време, такава цензура, такава простотия с учителите не е било! Да уча децата по Нова програма със стар буквар, тоест различно подредени буквите, ад! Карат ме да скачам на въже без въже! Престъпно некомпетентни правят луди учители,деца и родители! Усвояват средства и осакатяват поколения! Тормозят и заплашват чрез директорите учителите, медиите вероятно също, за да пишат, че сме съгласни с новия закон! Никой не е питал учителите, поставиха ни пред свършен факт! Алоо синдикатите , Янке, Стига кусахте с управниците, къде сте!? Пука ви, децата нека са неграмотни роби, вие си лапайте с Куневица и приятели!

Браво Ленче!Хубаво си го казала:Псевдо реформи за усвояване на многооооооооооо пари.Това важи за всички сектори в нова България.Затова нищо не върви.

lu4ka

Нали е зор да сме "европейци". Сега няма да ревете за правилата. Та в една държава от ЕС работата с отсъствията стои така: Преди 8 часа сутринта родителят е длъжен да се обади на тел.секретар или да прати мейл в училището, после да заведе детето на лекар и да вземе извинителна бележка. Там "болен съм" , "по домашни причини" и др. подобни няма. Ако отсъства и един ден без извинение ( съобщение от личния лекар), родителите ги глобяват за всеки неприсъствен ден, но дните не са повече от 5 за цялата година. Ако са повече от 5 може да му вземат детето. И тЕ така.

Щото в училище им уплътняват времето до секунди, така ли??? Децата и най-вече по-малките често вдигат температура. Е, как ще го заведе мейката на лекар при минусови температури, там да чака до припадък сред други болни деца, та да се разболее още повече. А КОГА личният лекар ще дойде да го види? Глупости на търкалета. Когато има добър контакт учител/респ.класен-родител и си имат доверие помежду си- това Е ДОСТАТЪЧНО!

Защо учителите се държат с децата като със затворници, които трябва да бъдат под отчет ежеминутно? Ученето е лична отговорност. Ако не искаш да учиш много ти здраве.

Още едно перо приход за джипитата!

Информацията за заболяването в амбулаторния лист не е ли конфиденциална?!

Ха, де.. и аз това се чудя.. освен това за 2-3 най-често срещани диагнози малките хитреци ще научат какво се пише и пак ще правят фалшификати... Безсмислено решение на Куневица... Да не говорим, че ако не се прекалява повечето лични рядко отказват бележка....

Конфиденциална, конфиденциална, колко да е конфиденциална.... Такъв се представя и пред работодателя. Често болни хора носят информационни карти в себе си, за да информират другите за заболяването си, ако стане нещо извън дома им. До колкото си спомням на извинителните бележки също пише какво е заболяването, обикновено ОВИ. Така че нищо няма да се промени - вместо бележка, ще носят амбулаторния лист, просто на лъжците ще им стане трудно.

Не е същото. Диагноза отгоре има, да. За разлика обаче от бележката, в амбулаторния лист пише анамнеза и статус. Примерно- оплаква се от поява на неболезнени разранявания по интимните части / това- пример за гимназист става/, и после в статуса- описание- на гланс пенис- улкус дурум. Вълшебно, нали? Всички да четат- на корем.

Може и с пръстов отпечатък...

И сега ново приложение за телефон ... генерирай амбулаторен лист ... печат и готово ;)

Някои господа тук нека не се обиждат но не са в част . . .. . . .Досега сл. бележка се вписва в една тетрадка, дето само ХЕИ-то я търси, но никой не проверява и сл.бележка може да се издаде без даже и да си бил на преглед, също като болничните - само дето трябва да се обадиш да ти пуснат "лист" и по системата. Сега ще се сложи малко ред, защото още като не си на училище ще трябва да се обадиш, л.лекар пак ще ти пусне лист (защото до 18г такса няма, но може да го намразиш и да се премести) , то с тези абл. листи няма да се премахнат отсъствията, ще се поусложнят и дисциплинират - никой не проверява болен ли си, ако си болен - трябва да си в къщи . . . . .но все пак за начало е добре, шоуто ще стане като "дойдат" и устр за пръст. отпечатък при "джипките" . . . . . ..

Викаш те болничните не се вписват в едни бели книжки, само се обаждаш и готово?

Говорим за учениците, за работещите, болн. са по друг режим, там има всичко и лист, и самия болничен се "вкарва" и по дава по ел. път.

Нищо не искам да кажа, ама тази министърка ми носи само смях. Както се фалшифицира бележка, точно по същия начин ще се фалшифицира и амбулаторен лист. Нали е най-обикновена разпечатка от компютър - 2-3 месеца да минат - да излязат няколко листа на съученици и майсторите печатари ще отворят печатниците за амбулаторни листа

Правилно о о о о о. Може, ама никой не го иска . . . . .Въведоха пръстовия отпечатък, . . .но "зад него " няма нищо. . . . .. Ако имаше ел. досие, отиваш на л.лекар, преглеждате, пуска ти лист, идва листа в училище . . . като сега са болничните, ама тук се говори за пари, а от ученика друг взема парите и това е . . . .само вметна - "джипката" има цяла програма, и то безплатна да въвежда и изпраща по нета болн. лист до НОИ и носи отговорност . . . . . . . . . .а тук носиш листа, който си няма време, да ходи да проверява . . . . .

Целта е да се спре фалшификацията на бележки, което често се прави от самите ученици. и ДА СЕ ПРАВИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ - срещу заплащане, разбира се !!!

Да сертифицират даскалите, че имат право да разполагат с лични, в случая здравни данни! Не съм длъжна да давам здравна информация за детето си на неоторизирани хора, институции и др.

Че досега с какви данни се боравеше в медицинската бележка, със синоптични ли. Нали и сега в бележката се вписваше диагноза като основание за издаването и. Тъй че, госпожа, това да ви е проблема с личните данни. Даваме ги навсякъде, оторизирани или не. Не вменявайте на учителите още една грижа.

Не е същото. Диагноза отгоре има, да. За разлика обаче от бележката, в амбулаторния лист пише анамнеза и статус- подробно, неща, които никога не са били писани по зелените бележки.

Г-жа Кунева, занимавате се с глупости. Преди да предотвратяване бягането от час, първо си отговорете на въпроса...Каква е причината или причините децата да бягат от клас? Когато си отговорите на този въпрос ще разберете че рестрикциите които предприемате няма да свършат никаква работа. Самия аз на първо четене мога да ви разкрия поне 5 причини поради които децата бягат от час. Също така и мерките които трябва да бъдат взети. Само ще добавя че колелото отдавна е открито и вашата работа е да знаете това а не само да се правите на министър. Вашето министерство ражда глупости след глупости сякаш там има хора които никога не са "ходили" на училище, в продължение на десетилетия. И още нещо, всичко започва от вас а не от децата. И те бягат от нещо което вие им предлагате при това със сила. Това е все едно на пазара продавач да предлага развалени домати които никой клиент да не ги иска ама той търчи и му ги вре в ръцете като му казва ...."Ти си длъжен да ги купиш!".

точно така - наистина трябва да се пита защо бягат?!?! А не насила да се иска да са в клас

Бягат защото им преподават неща, кито с нищо няма да им помогнат за в бъдеще. Безумие е да се мъчат деца със факти които в едното ухо влизат и през другото излизат. След 3 ти клас профилиране, след 6-ти още по тясно профилиране. Който става за механих да учи двигатели, който го влече историята да учи история и т.н. От личен опит смея да твърдя че 12 години учене бяха напълно загубени.

за тебе 12 години учене може да са загубени, но за други са малко. Много зависи каква реализация искаш да имаш.

Е, що не измислят още някоя нова простотия пък тези!! Сигурно си мислят, че всички ще им кажат "Браво", ама не - явно почват да лазят по нервите на хората.

Амбулаторния лист да е с холограмна лента, вградена нишка и воден знак.

а точно така -че пак да се нагуши някоя "наша" фирма от печатането ....

Да им взимат и пръстови отпечатъци, нали вече е модерно.

Ами взимат, нали посещението при лекар се доказва с пръстов отпечатък!

Не разбирам, защо все повече усложняват живота на родителите .....и отвращават децата от училище.т.е. ако едно дете има разстройство и днес родителя прецени да не го изпрати на училище трябва да го заведе на личния лекар, там да чака на опашка час- час и половина, съответно да закъснее за работа/ или изобщо да не отиде, за което ще му трябва болничен/,за да му издадат заветния амбулаторен лист!Ужас!Докога ще търпим всички тези удиотщини!!!!!

Като се превърне в пари зяагубеното време от страна на родителите по този повод и се отчисли от министерската заплата и комисьонните на Куневица, ще има да плаща доста всеки месец. Тъпа мярка без сметка. Едно време имаше медицинска сестра и лекар веднъж седмично към училищата и учениците ходеха там.

Списъкът на лицата, имащи достъп до здравните данни на българина е ограничен и в това число не влизат учителите! Всеки един амбулаторен лист е част от данните за здравословното състояние, така че ако това изикване бъде въведено с някакъв нормативен документ, то ще последват дела и в крайна сметка нищо няма да се получи!

изикване = изискване

Българите при Боко са българи, лош матрял и не човеци, така че да търсиш човешки права в наредбите на правителството е безмислена работа. Даже аборигените имат повече права.

Е ... амбулаторен лист или бележка ... какво значение има ... кое ще се фалшифицира ... ама аз съм си идиот и не разбирам

Идиот си и не разбираш. Амбулаторният лист е въведен в система, в която лесно се проверява дали такъв документ е издаван. Вече отделен въпрос е дали някой ще се занимава.

С това ли намери да се занимава, тази пача криво уста? Това ли е, най-големия проблем на образованието ни? Фалшивите бележки? Що не се вземете, всички идиоти, като този на снимката и да ни отървете от присъствието си, без никакви извинителни бележки!

Тя куневица друго не може. Способна е само да вътвори полицейщина в училището. Няма образование за да е учител, камо ли университетски професор.

"Амбулаторният лист много трудно може да се фалшифицира от един ученик заради многото данни, включително детайли за самото заболяване, коментира Стаматов." Мисъл! Че заболяването в 99.999% от случаите е ОВИ! Достатъчно е само един истински оттам е копи-пейст. Да не говорим, че Джи-Питата си ги раздават съвсем истински просто защото се застраховат.

Демек още по-голямо висене ни чака пред личните лекари редом с болни и здрави гаменчета за амбулаторен лист. Що не вземете да прозвънявате на родителите да ги питате и запознаете , че детето им е било "болно", ами сега още по-изнервени хора ще има в чакалните. Ей, Диане акъл и мензис не ти ли дойдат на време не ги чакай, диагнозата ти я постабям без амбулаторен лист

Я, ти май си от фалшификаторите. Нали, ако си болен така или иначе трябва да отидеш на лекар. Друг е въпроса, че за леко неразположение никой не ходи на лекар, защото големите деца лесно се справят с лека настинка, например, стига да останат в къщи два дена.

Много сте глупави - не са фалшиви бележките - щото се ходи при лекаря - плаща се - и така си имаш истинкса бележка

Много правилно сте го казали- няма фалшиви извинителни бележки от доктор, понеже всяко Джипи издава толкова бележки, колкото пожелае ученикът -цената е около 2 лв. на парче...

Всичко друго в образованието оправихте, до бележките опряхте!