Депутат от БСП предлага задължително пенсиониране за държавни служители

От БСП предлагат законови промени, с които служителите на държавна работа, навършили пенсионна възраст, да бъдат пенсионирани, без да се иска съгласието им.

Обратно в новината

Коментари - Депутат от БСП предлага задължително пенсиониране за държавни служители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КАК ЩЕ ИСКА ДА СЕ ПЕНСИОНИРА КАТО НА ТРИМЕСЕЧИЕ ВЗИМА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОСВЕН ЗАПЛАТА И ДМС В РАЗМЕР НА ОЩЕ ЕДНА ЗАПЛАТА /Т.Е.АКО ВЗИМА МЕЖДУ 800-900 ЛВ.ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ ТЯ ПОЛУЧАВА НА ТРИМЕСЕЧИЕ ОКОЛО 2000 ЛВ.ДОПЪЛНИТЕЛНО НАЙ МАЛКО

ОКАЗА СЕ ЧЕ ИМА ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ - МДТ ЛОЗЕНЕЦ КОИТО СА С ПСИХИЧЕСКО ЗАБОЛЯВАНЕ И КРАЯ НА АПРИЛ НАВЪРШВА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ И НЕ МОГАТ ДА Я ПЕНСИОНИРАТ БЕЗ НЕЙНО СЪГЛАСИЕ, КАТО ВСИЧКИ СА ПРОПИЩЯЛИ ОТ НЕЯ И КЛИЕНТИ СА НЕДОВОЛНИ И ИМА МНОГО ОПЛАКВАНИЯ

Хубаво е да се даде възможност за избор при пенсиониране. По-рано или по-късно в зависимост от работоспособността и желанието на гражданите. Що се отнася до освобождаване на работни места от хората на определена възраст за мен е некоректно, даже дискриминационно. Отправям препратка към онзи милион млади и неработоспособни граждани с по 70, 80, 90 % неработоспособност на работното място, което заемат и с привилегия изпълняват трудовите си задължения на същата длъжност, на която са трудоустроени. Сравнете го с работоспособния и коректен служител на 60 г и 8 месеца. Може ли един учител да е 76% неработоспособност и да му противопоказано нервно-психическо натоварване и да работи 6 часа с 30 деца и в експертното решение на ТЕЛК да пише, че може да изпълнява длъжността учител. И той ще остане да работи, а здравия само заради това, че на определена възраст веднага ще бъде уволнен. Защо много малко учители се пенсионират по-рано, колко са чакащите учители за работа.., къде са..Какви пенсии получават учителите с 40 години трудов стаж в най-ниската категория?! Това ли е политиката на БСП за разкриване на свободни работни места. Защо противопоставяте публичната сфера с бизнеса. Всички са граждани на тази страна и всички независимо къде работят трябва да имат равни права и шансове. Защо депутатите след като навършат определена за пенсиониране възраст не им се прекратят пълномощията..или пък да нямат право над тази възраст да работят.... Много малко са квалифицираните млади хора, които не работят.. Става дума за други работни места на хора без опит, без квалификация, които по тази причина не могат да попаднат в публичния сектор. А квалифицираните млади хора изчезват от България най-вече зареди заплащането на квалифицирания труд.

Това да се отнася и за депутатите

Имам чувството,че членовете на столетницата са изкукуригали и затъпели като 100 годишната си партия.АБЕ,НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ С МАЛОУМНИ ИДЕИ?

Напълно подкрепям предложението за пенсиониране на държавни и общински служители придобили право на пенсия. Подобно предложение трябва да има и за депутатите. Същото трябва да важи и за инвалидна пенсия на държавни и общински служители. Получават инвалидна пенсия и си стоят на същите работни места.

Изцяло подкрепям предложе- нието.Толкова е разумно,обосно- вано и икономически целесъоб- разно,защото: Отварят се работни места за младежите. Отпушва се системата за рас- теж на кадрите вътре в държав- ната,общинска и в държ.дружес- тва администрация. Младите остават в Р.Б.,раж- дат деца,и т.н. 90% от работещите пенсио- нери получават вече пенсия,така че пенсионната система няма да бъде поставена под натиск. Колкото до твърденията,че младите са не квалифицирани са не верни и злонамерени. Нито ед- на революционна промяна не е направена от пенсионери. Щом пенсионерите от бюджет- ната администрация са толкоз квалифицирани,то те ще дадат тласък на частния сектор. Предполагам че ще се осво- бодят поне 10-15 хил работни места за млади хора. Тава ще крачка в изпълнението на пред- изборното обещание за разкри- ване на 250 хил.работни места.

Не може след навършване на пенсионна възраст да се заема място на държавна или общинска длъжност...и да има млади хора на които им трябват точки за пенсиониране. Това е неморално. Ако отидат в частна фирма....след пенсиониране...това е друго. Фирмата плаща, а не държавата. Няма незаменими хора ... Нали така! Предлагам и пенсионери да не заемат държавни или общински длъжности ,ако има кандидати не пенсионери и с подходящото образование .

Господа управляващи , депутати от ДПС, с това , че не гласувахте за гъвкаво пенсиониране на практика направихте така , че оставихте много хора с голям трудов стаж, но недостигаща възраст без право за пенсиониране.ТОЧНО ТЕЗИ ХОРА са дали много повече от всички останали защото са почнали рано да работят и вече имат по около40 , а не 34-37 год.осигурителен стаж.ТОЧНО ТЕЗИ ХОРА вече са амортизирани и искат заслужено достойна пенсия както е в другите държави. В случая прилагате дискриминация към тези , които работиха много години,а сега?-НАГРАДА!-без пари,без пенсия и много от тях без работа.БЛАГОДАРИМ! ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ УПРАВЛЯВАЩИ , МИНИСТРИ да помислят сериозно по въпроса . ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПОТЪРПЕВШИ или трезвомислещи БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ /все още мислещи се за такива/да пишат пък дано някой чете и се позамисли.

Да видим кво ша кажат геронтокрацията на Меркел и ХСС. Нали от тях ни бе ГЕРБ, и геронтокрацията! Нали те са застъпват за геронтократите! Докато Меркел се напикава, няма да се предава-пенсиониране чак след насиране!

centsche

С две ръце съм ЗА !

Ако управляващите имат жела- нието и волята да проведат та- зи оздравителна мярка им гаран- тирам победа на Евровота!

Най-после една добра идея! Не може пенсионери да заемат високоплатени и отговорни позиции и да пречат на професионалната реализация на по-младите от тях.

Разсъжденията ми се отнасят за всички работещи и се базират на лични впечатления.Многообразието от жизнени ситуации показва,че винаги е имало хора, които биха искали да се пенсионират малко по-рано и такива, които имат възможност по-дълго да поработят. Много е възможно тези две групи взаимно да се компенсират. От тази гледна точка ми изглежда разумно въвеждането на една по-гъвкава система, която да дава възможност, както за по-ранно, така и за по-късно пенсиониране, в едни разумни граници.Същественото е да се мисли едновременно за възможен толеранс в двете посоки.

Подкрепям мнението ти. По- ранно пенсиониране да има за всички желаещи, които са направили 35 години трудов стаж- без да се съобразяват с възрастта за пенсиониране. Примерно е започнал на 18 години да работи, направил е 35 години тр. стаж и е на 53години. Този човек докато изчака възрастта до 63 години и 4месеца натрупва още10 години и половина трудов стаж. Хората, които са навършили възрастта за пенсиониране, но нямат необходимия стаж нека да работят докато го направят , получавайки само заплата. Работещите пенсионери само могат да докарат повишаване на възрастта за пенсиониране и обезсмислят целия процес за пенсиониране за тези след тях, защото условията и животът вече не са същите- липса на работни места, стрес и т.н.

Pesh0

То по тази логика е добре да се дават пенсии на младите , а старите да си бачкат като искат.

В Министирски съвет има доста навършили пенсионна възраст.Каква ще е тяхната съдба ?

Абсолютно правилно, щом навършат години и стаж ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се пенсионират. Пълно е с пенсионери в държавните структури и на всичкото отгоре те осъзнават, че са за пенсия даже с това се оправдават като им възложат някаква работа и с охота я пробутват на друг по - млад тъй като били за пенсия и са работили, пък по - младия да се учи. Изключително нагло поведение, имам такива доста колеги, които не искат нищо ново да се въведе и все уж всеки момент се пенсионират а стоят по 3-4 години след навършени стаж и възраст и не се знае колко още ще стоят.

пенсионери е пълна и производствената сфера, но защо ли никой не се натиска за местата им, а всички са се вторачили в държавните структури?! Ами защото в държавните структури са татко, мама, кака, батко , вуйчо и леля, та защо и аз да не съм?! Нали няма значение какво мога, зная и умея, а е важно на кого какво и колко приближено тяло съм!

ами нали и ти натам отиваш? ... Или си мислиш, че ще умреш млад... за да си красив труп... например?

... и това не е достатъчно! Дай да ги сварим на сапун пенсионерите... ама пак няма да са доволни такива мързеливи неграмотници като тебе...

Да се пенсионират там ,където не са дефицитни.Ако има желаещи за мястото -пенсия.

О, свещена простота! Как може да си толкова неграмотен?!? Значи, пенсионерите хем не плащат осигуровки, хем всяка година пенсиите им се увеличават с няколко процента?!? Ха, обясни ми как точно става това? Да им забраним да работят! Май много ти се иска да се върне комунизма, когато всичко, което не беше изрично разрешено, беше забранено. Да, ама не! Мечтай си!

да се пенсионират или да напуснат и да преминат в частния сектор,където да имат право да тработят по_дълго.

Работа в общинска администрация вие знаете ли колко са заплатите по 400 лева половината на средната работна заплата за страната.И колко мислите,че този чиновник ще вземе пенсия 150 лева колкото минималната.Защо не се съживи икономиката за да има работа за всички а се дърпате във форумите

Направи опит да се класираш в общинска администрация без връзки и тогава пак можем да коментираме

И в Ловеч е пълна с такива ПЕНСИИ Кютат си а младите да бягат по чужбината...

Кадрова политика - Пенсионирайте само кадърните-ще си намерят работа те!

Типичен депутат неграмотник. В оммента всичко което е държавен служител съгласно Закона за държавния служител работодателя му може да го пенсионира без негово съгласие с 30 дни предизвестие. Учителите не са държавни служители. Забрана за пенсиониране без съгласие на служителя работника съществува в кодекса на труда по които се назначават всички други работници включително и в частните фирми. Предложението на тъпия депутат е разписано в действащи закони, а глупака предлага тепърва да ги въвежда.

Глупака си ти! Какво пише в Закона- чели сме го ! Резултата виж, куха лейко- пълно е с хора в пенсионна възраст в държавните институции! И пенсийка и заплата получават!

Искам да обърна внимание ,че в Община Русе гъмжи от пенсионери,като повечето от тях са бивши военни или полицаи ,толкова ли е богата държавата ,че да плаща пенсия,заплата и обезщетение на безработните младежи?????

Браво!!! Като са навършили годините незабавно напускане на държавния пост...щом имат сили да работят на частно!!! Млади образовани са без работа и в отчаяние!!! Така ще се намали безработицата все пак....

Стана ми любопитно - А защо младите да не работят в частния сектор? Щом според вас там е пълно с работни места защо трябва да бъдат точно държавни служители? Или вече така сте се огелпили в злобата си, че даже и не мислите трезво.

ПРЕДИ ДА СА ПЕНСИОНИРАТ!!!

Колега, знаете ли колко плащате за осигуровки колко плаща вашия работодател/

добре да запомнят, че каквото и да правят неизбежно отиват към годините, в които трябва да бъдат пенсионирани. Въпросът е дали ще имат възможност да се пенсионират и при какви условия ще стане това. Някои вече сами са се "пенсионирали", т.е състарили, с начина си на живот и мислене и гарантирано няма да доживеят до тези години. На настървените писачи срещу зрелите и възрастните ще им припомня, че тяхната младост е част от живота на по-възрастните, сиреч тези, които са ги създали и отгледали. Така че каквото натворят сега, това ще получат и те в бъдеще.

И другарката Цола Драгойчева работи до смърт,лошо ли беше...Не бъдете жестоки,нека си ''дремкат'' хорицата до край-внучета хранят!

Абе да бе, как бе, баба ти Цоцолана Драгойчева до последно си работеше... Ето така: В ЦК на БКПто, Тя бодро пълнеше гърнето....

не мож ли измисли или само за толкоз ти стига мозъчето!? Кажи нещо свястно, че да се поучат от теб или да се замислят над написаното, а не да ставаш посмешиште с простащината си.

Tova da e zadaljitelno za vsichki darjavni slujiteli I za nardnite predstaviteli.

Абе шамандуро научи се да пишеш на Български

Разбира се че трябва да се пенсионират при навършване на пенсионна възраст и стаж. В обратния случай продължават да се плащат пари от бюджета...

Моля вземете това решение. Нямате си представа колко озлобени са, какви доноси по адрес на по-младите правят. /това се случва в мойта работа/. От страх да не бъдат пенсионирани.Не могат да работят на компютър, останалите ги носят на гърба си. Това познато ли Ви е? Сигурна съм, че да.

Не мойта, а моята работа. Елементарна грамотност! Сигурно много се дразните, когато "дъртите нахали" Ви поправят. А колкото до компютърната грамотност - налагаше се аз, на 62 - да помагам на 30 и кусур годишните си колеги, когато закъсваха с компютрите, или с ксерокса. Защото английският им беше на ниво -0 и не разбираха какво иска машината от тях, за да работи. За жалост това е масово "заболяване" за младите

сте права за грамотността на днешното младо поколение. Който се съмнява в думите Ви нека направи прост и елементарен експеримент с младежи, като ги помоли да "Ви помогнат" като без калкулатор пресметнат на ум някой суми, образувани от стокови цени и грамажи. Блокажът им е пълен. А това важи и за речниковият им фонд и начините им на изразявани при общуване с хора на различни възрасти.

много си тъп Саше...

По повод за общините; Какво е това във всеки квартал на градовете има кметство и какво вършат нищо ; Не стига че по кварталите ами и централно наречено голяма община; Та тук важи и вица за кмета на НЮ Йорк че поздравява 100 кмета на София за Нова година; Все държавни служители;Хрантутници на държавна ясла;

КРАДАТ!

Трябва да има ново административно деление на страната. Има толкова много малки общини, населението се стопява, а администрациите си остава, не е нужно, кого обслужват?

Българският началник след възрастта за пенсиониране е невиждана по света гад. Дребнав, отмъстителен, ограничен, тъп и провинциално прост, началникът е не само спирачка пред България, но и неин подсъзнателен неприятел, рушител и вреден за нацията човек. Минал годините на илюзиите, озлобен, пробивен, егоист и циник, този тип не само спира младите, но убива и всички около себе си като ДДТ. Не само че нрябва да го изритат, но и да му дадат малка пенсия като компенсация за вредите, които е нанесъл на страната ни.

да не би да описваш себе си, та си толкова веща в описанията? Я стига глупости! По-сигурното е, че нямаш търпение или не можеш да дочакаш да станеш началник и затова е тази злоба!

Имаме и в нашия колектив една инфанта... Само се кипри... Цял ден се оглежда и обновява червилото...

Каква демокрация,какъв ЕС,какво НАТО,какви пет лева,ние тук се борим за права и свабоди!Ха,Ха...................ха!

Браво,добра идея....

и за всички директори

ДПС са за задължително гласуване,но БСП са против и няма да се приеме! :)))))))

eeeee

Тъпанари! Така ще ошушкате даскалиците с опит, които могат да научат децата ни на нещо!! Земете ги пенсионирайте на 58 години!! Баба му е по-млада от даскалицата!

Преди задължителното пенсиониране да кажат нещо за задължителното гласуване.Да не се правят на чукнати!

Тези говеда не разбраха ли че има голяма разлика от "могат" и "ще" се пенсионират! Какво лошо хората да имат право на избор както е в много страни!

Да избират тези от частния сектор! Държавните хрантутници - ВЪН!!!! Както е в другите страни!

И докога трябва да работят старците? - докато започнат да се напикават ли? Професорите трябва да работят по закон до 65 г., а дъртите простаци - до 99.

назначат калинките - няма достатъчно свободни щатни бройки. Така временно ще ги освободят за да си назначат протежетата и ще отменят поправката. Вместо да ни пускат "партенки" - по добре да се махат. ОСТАВКА!

...не могат да пенсионират само служителите в държавната администрация по трудово правоотношение за ДЪРЖАВНИТЕ служители по служебн о правоотношение по Закона за държавния служител може веднага да го пенсионира органа по назначаването му. За тези на трудов договор няма разлика от частния сектор едни и същи са условията ако не иска лицето да се пенсиоонира не може да го направиш...по лесния начин...само със закриване на щат, предложение за обезщетения и т.н. това е тъпотия и ако я отменят както беше преди да може да се освобождава едностранно от работодателя ще е добър вариант...

Да пенсионират ги. Назначават ги отново и вземат пенсийка и заплата! Незаменими са явно- до гроб!

Пенсионерите, щом са незаменими- само на хонорар! ... След това ще искат второ обезщетение!!?

Бяхте позабравили за другаря Милко Багдасаров, нали? Очаквайте скоро включване и от бай Лазар Причкапов :)))

Предлагам изцяло да бъде променен Закона за държавния служител, не може всеки трети работещ да има статут на държ.служител, защото дефакто само пенсионерите и стажантите в държ.сектор не са държ.служители, не е нормално администрация от 25 души да бъде - 2 отдела с двама началници, двама юристи, двама инспектори, с два служебни леки автомобила и др.екстри, в много случай пък работата в двата отдела се дублира, но пък отчетите са мнотомни , въобще от пусто в празно и защо аз, като не съм на служебен договор трябва да плащам на държ.служители - данъците, да не съм ги осиновил...

автомобили? Как разбра, че всеки трети е държавен служител? Доколкото знам държавните служители са около 100 000. Нито лекарите, нито учителите са държавни служители. Да, те получават парите си от държавния бюджет, но не са държавни служители.

Няма значение колко са на брой държавните служители.Става въпрос за това че не е честно, нито правилно те да не си плащат осигуровките,да имат по 40 дни отпуск,да ходят на базите на почивка с минимални средства и т.н.Всички трябва да сме равни.

Нека да погледнем в министерствата. Там е бъкано с незаменими кадри пенсионери. Ама не могат да пипнат никой. Всеки е с традиционни и утвърдени връзки. Това си е практика още от комунистическо време, която нито едно правителство не иска да реформира. Всяко начинание в тази посока е завършвало с пълен крах, а опитните и незаменими пенсионери на държавната хранилка са се увеличавали.

ТАКА Е!!

Защо всички си мислят, че работата в ДА е супер готина навсякъде?!!! Просто по малките населени места друга работа няма. Добре платена единствено администрацията в министерствата и тук таме някъде някой директор на дирекция. Има и една порода работещи в ДА които са поставени там по политическа линия /най- вече по време на ГЕРБЕРАСИ/, те нищо не могат да правят и са там да вземат заплата за добре свършена работа за партията, същите тези сега се чудят да ли ще отцелеят и реват че ги репресират политически и им правят чистка / не, че до някъде не е така, нали сегашните трябва да си назначат техните /

значи да ме пенсионират мене веднага, за да може някой веднага да седне на мястото на държ.служител, но в същото време отказва работа другаде,защото им се вижда малка заплатата, дали пък някой не е роден само за държ.служител, г-н депутатъ трябва да знае,че офертата му няма да мине, защото не е в унисон с изискванията на ЕС от 2000г. - да няма дискриминация заради етнос, цвят на кожата, възраст...., айде честито да е на вносителя, веднага ще го осъдя в Страсбург...