”Към брата си” на Ботев се падна на матурата по БЕЛ

Аргументативен текст или есе на тема "Любовта и омразата в стихотворението "Към брата си" от Христо Ботев" се падна на зрелостниците по БЕЛ днес.

Обратно в новината

Коментари - ”Към брата си” на Ботев се падна на матурата по БЕЛ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всеки истински българин , а не еврогейска подлога трябва да изпише в дома си на видно мяст този стих.... ,, Настане вечермесец изгрее, звезди обсипят сводът небесен : гора зашуми , вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!,, _ това е класика , от шест прости изречения картина която може да нарисува само гениален художник , затова е и записана със златни букви .

патриот смотан недей да ми философстваш че ми писна от символисти като теб, сбъркахте образователната система

Докога децата ни ще бъдат тормозени да четат неразбираеми текстове от преди 150 години, след като имаме толкова талантливи съвременни поети и писатели?

Имаме толкова съвременни поети и писатели които ще научат децата ни на еврогейски ценности и за 31 броя видове педераси узаконени в фащ. Ще тормозят децата ни с геният Ботев на който един куплет е изписан със златни букви в Франция . я по добре биджендър / до обед мъж , а след обед жена / джендър бендър и така до 31 та простотия.

Шекспир е преди повече от 150 години и още коооолко като него :) Да ги спираме, а? Що да се тормозят дечицата!?

ми що не?

Геният БОТЕВ е писал и гатанки. ,, Мас има, свиня не е: ум има, човек не е , аз го имам за магаре , ти го имаш за светия. ,,Що е то? Как мислите, що е то днес , в БГ гетото?

трябваше да се падне "патриот"а или "хайдути"те , но видите ли , не са имали късмет !

комунягите да продължават да наричат Ботев комунист!!!

Символ-верую на българската комуна! Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство. И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция. И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти. Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов

и както и да ги е нарекъл поета,не го правят комунист.

Ти немаш срама пишеш глупости и показваш , че не си прочел нищо от Ботев, или си мислиш като циганетата от катуна , че е име на футболен отбор.

До всички първосигнални коне с капаци, дето сте ме плюли по-горе: Най-големият грях на комунягите е, че омърсиха извечния човешки идеал - живот в комуна и накараха хората да мислят, че е утопия. Тъй както Хитлер омърси свастиката - свещен символ на слънцето, който хиляди години е бил почитан от милиони хора, а сега дори е забранен, тъй и комунягите си позволиха да вземат името и да го овалят в калта и сега, като наречеш един искрен идеалист с него - все едно го обиждаш, защото го свързваш с тях. Те употребиха и символа, и хората, които са вярвали в него, за своите долни цели. Схванахте ли нещичко! Като цитирате неговия "Символ-верую", мислите ли, че е подозирал, че ще дават живи хора на прасетата? И можем ли да ги наричаме по един и същ начин? Каквато беше целта им. Вие сте "слепци с очи".

Кога ще премахнете тая простотия - "Разтягане на локуми по стихотворения на Ботев"! Ботев, ако беше жив - щеше да си изгори листовете!

революционер,поет и политик. Това стихотворение е написано в период,когато Ботев търпи разочарования...от разнопосочното говорене на другите революционери, от недостатъчната активност у българското население, от глухата Европа. Това е гняв ,и едновременно с него и обич... обич към този изстрадал народ . Не всички са на висотата на Ботевата саможертва... в името на народа си.

Ботев е голям български поет, разтягането на локуми по зададен от професор конспект - простотия!

И все пак,любопитно е,защо не са включили в изпитния вариант "Моята молитва" или "Символ верую".Ами много просто; от тия стихотворения може да им излезе херпес. А тия,които управляват това министерство гледат да тушират българското.Начело на най-важното българско министерство са поставени хора-злобари с незначителна обществена подкрепа!Кой и защо го направи?

не знам дали случайно са се спрели на тази творба , която днес е още по-актуална от когато и да било и в никакъв случай няма следа от комунизъм , а само болката да бъдеш български роб , по неволя .

Аргументативен текст или есе? Коя от тези български думички да избера?

децата с този комунист? Я им дайте някое произведение от изявеният поет-демократ Едвин Сугарев.

когато ботев е живял е нямало комунизъм. да не си посмял да причислиш Ботев към комунистите мръсно говедо нещастно.

"Моето комунистическо верую" и после може да си поговорим по тази тема.

Я-яяя аз пък си мислех за някаква Парижка КОМУНА за която Ботев е написал есе!?!?!?Явно съм грешал,а?

Символ-верую на българската комуна! Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство. И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция. И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти. Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов

Чети , чети , четене му е майката ........... ,, Изповядвам единний светъл КОМУНИЗЪМ , поправител недъзите на обществото ., Галац 20 април 1871г. това е от ,, Символ верую на българската комуна . Ето ти и от ,, Смешен плач,, който се изучаваше в едни пред. времена, когато кукувицата беше още пръмова ,, Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи : свобода или смърт,, в. Дума г.1 бр2от25 юни 1871г. и още и още , но сам си чети, недей разчита на сег. образование

Колко много простотия! Щом и на Ботев посегнахте, как е възможно да ругаете един от -НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СВЕТОВНИ ПОЕТИ! При това-загинла за Родината си! Малкият принц бил по-интересен!Божичко-жива да не бях! Ама какво общо имат стихотворенията на Великия Ботев с Малкия принц!И после-защо били необразовани децата ни...Ами с ТАКИВА родители...Аууу-изчезвам, ще взема да се заразя от безкрайната простащина тук, от необразованост, от пошлост.....

Я цитирай нещо от Малкия Принц. НЕ МОЖЕШ!!!! Тогава защо се опитваш да сравняваш дори след като не знаеш творчеството на Екзюпери? Не е ли редно да се запознаеш с творението преди да критикуваш?

овца!, гледайки в огледалото

1. Не съм "Мамичко!, но се раздразних от написаното от "Татинко"! 2. Чел съм ВСИЧКО написано от Екзюпери, не само "Малкият принц"!И то още по времето, когато не беше в училищната програма! Голям писател, но несравним с Ботев! Това са различни величини, но за България Ботев е връх, а Екзюпери - един от добрите френски автори! 3. Като сте толкова начетен, че може да цитирате нещо от "Малкият принц" може ли да кажете кой стих на Ботев и от кое негово стихотворение е написано в Сорбоната? Май французите са оценили по-високо Ботев отколкото "Татинко"?

абе какво ни занимавате с този емигрант. Като милее за родината си да си е стоял в нея, на да ми обикаля кръчмите на Румъния. А и е и фурнаджийска лопата. В началото обича братушките, накрая ги мрази. Безличник.

Ами ако не си заслепен кон с капаци на очите като някои тук ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ ИМА ЗАЩО И ДА ГИ ОБИЧА И ДА ГИ МРАЗИ!

абе я ходи да си переш ватенките, не се занимавай с нас БЪЛГАРИТЕ!!!!

Тоя Ботев още ли не са го махнали от учебните програми?

Махнаха го,не знаеш ли? Ама че съм и аз,та ти нали не си ходила на училище! ИЗВИНЯВАЙ!!!

не мурзилке. няма да го махнат. Колкото и да ви се иска.

експертите от Реформаторския блок са национални предатели,не им е мястото при децата ни, а на подсъдимата скамейка

много са добри.изчистват омразата от главите на невинните деца.още трябва,време да се махне пропагандата,плод на комунизма и вече перманентен наш манталитет.

И усилено създават безропотни робчета които както и да ги въртят на шиш знаят да пеят само:ОСАННА,ОСАННА!!!

още ли учат на децата тези глупости?!малкия принц е сто пъти по-интересен и смислен

И ВИНЕТУ,И ВИНЕТУ!!!

От стихотворенията на Христо Ботев това е най-малко известното.Възниква въпроса защо именно то е включено в изпитния вариант,а не някое друго например.Ами защото в поезията на Ботев има стихотворения,които сегашното ръководство на министерството не може да ги преглътне.Цялото ръководство на министерството,включително и експертите е от Реформаторския блок и е силно политизирано.Безхаберието е в действие!

Май не само ти мислиш така-виж по-долу!

Ботев плашеше и комунягите , а за третополовите да не говорим , пак добре , че го споменават все пак. Ти да не искаш да учат ,, ИЗПОВЯДВАМ ЕДИННИЙ СВЕТЪЛ КОМУНИЗЪМ, ПОПРАВИТЕЛ НЕДЪЗИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО . ЧАКАМ СЪБУЖДАНЕТО НА НАРОДИТЕ И БЪДАЩИЙ КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРОЙ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ,, Страшничък си е тоя БОТЕВ , пък и гениален , неможеме го попренапишеме.

Кукувицата кривоуста загроби бълг. енергетика , сега ще загроби и бълг. образование. На зрелостници най _невинното за сегашната пол. действителност стихотворение на геният на епохата Христо Ботев. Кога ще се изучава публицистиката , когато се пенсионират ли ? Ей , страшен си е тоя Ботев , пък и първият КОМУНИСТ, чудно , че даже го споменават.

Сички са руски кавали и държавата ши я затворят къмто 2025.

хайде на бас че поне половината от т.н. зрелостници не знаеят какво се е отбелало вчера на Шипка. По Б НАЦИОЛНА РАДИО вчера говориха за някаква си битка и бой- без да се споменава руско-турската освободителна война,опълчението и др. факти от историята. Сега за ботев половината ще пишат бисери и нещастни тълкувания стигаща до любовта платоническа! към брат му и семейни свади.Нищо чудно с тази хибер-кибер война да опишат как опълченците са били американци, а Ботев хайдут и терорист.

Какво означава "аргументативен" ?! Не е ли по-правилно да се каже/изпише "аргументиран" ?! И защо авторите са написали БЕЛ, пестят си мастилото, хартията и китката или какво?

не си заслужава да се обяснява на кретен като тебе

"ПАДНАЛО" се най-безличното стихотворение на великия поет,пак са избрали нещо "толерастно" и "мултикултурно". Що не се "падна" "Моята молитва","На прощаване","Хаджи Димитър","В механата","Символ-верую"...? ПРЕКАЛЕНО СА РЕВОЛЮЦИОННИ,А,ПАПЛАЧТА ТРЯБВА ДА НЕ СЕ ЕНТУСИАЗИРА КЪМ НЕДОВОЛСТВО И ИСКАНИЯ,ВСИЧКО И Е НАРЕД,ЦЪФТИ И ВЪРЗВА!!!

Трябва обаче да знаят,какво е накарало поета да изплаче душата си. В този смисъл не може да пишеш клишета.

За първи път чувам някой да определя Ботев като "ИЗПЛАКВАЩ"душата си?!?!?!Аз пък мислех че е както го определя Вазов поет-революционер! АМА СЕГА ДУМАТА "РЕВОЛЮЦИЯ" Е ПСУВНЯ ЗА НЯКОИ,НАЛИ???

НЯМА безлични стихотворения!!! Има БЕЗЛИЧНИ коментари от необразовани и прости хора!!!

наясно с отчаянието на поета?

ще получат слаб.

Хайде на дипломите, неграмотний народе! Днес дипломиран гимназист, утре вече първокурсник в някоя бакалия за ВИШЕ.

КЪМ БРАТА СИ Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани; душата ми в огън тлее, сърцето ми в люти рани. Отечество мило любя, неговият завет пазя; но себе си, брате, губя, тия глупци като мразя. Мечти мрачни, мисли бурни са разпалили душа млада; ах, ръка си кой ще турне на туй сърце, дето страда? Никой, никой! То не знае нито радост, ни свобода; а безумно как играе в отзив на плач из народа! Често, брате, скришом плача над народен гроб печален; но, кажи ми, що да тача в тоя мъртъв свят коварен? Нищо, нищо! Отзив няма на глас искрен, благороден, пък и твойта й душа няма на глас божий - плач народен!

Ботев,май е предвидил ,,демокрацията" в България.

актуално днес.Ама кой да мисли... Ботев е разбрал че народът ще си кюта,а помощ от Европа не се вижда! Гневен е ,но сърцето му изгаря от обич към този народ.

Трудно за интерпретация стихотворение. Едва ли все още някой е успял да разгадае смъсълът му. Прекалено сложно е като композиция и съдържание. Особено последните 2 стиха - те остават неразбираеми. Но творбата си я бива. Тя допада на истинските родолюбци. Дано сме повечето като него!

someone

миналата година са завършили 60, 000 - половината са в чужбина, голяма част от останалите не са етнически българи, тази година ще завършат около 50, 000, догодина 40, 000 - остават около 4 години до почти пълния краи на учениците.

почваме да образоваме талибаните.

А ти понеже си много образован не правиш разлика между цифра и число. Не си по-различен от тях, няма да се учудя ако имаш и диплома за виШе от някой тракийски, свободен или унсс ама с претенции до небето....

"А ти(,) понеже си много образован(,) не правиш разлика между цифра и число. Не си по-различен от тях, няма да се учудя ако имаш и диплома за виШе от някой т(Т)ракийски, свободен или унсс(УНСС)(,) ама с претенции до небето...." "Вай -вай" е турско възклицание и има български еквивалент -"Олеле!", който предполагаемо, би бил по -разбираем от българи. Приятен ден!

Не виня децата, защото цяло поколение не знае да определя подлог в изречението, не познава употребата на буквата Й, не знае, за какво служат препинателните знаци. Децата са умни. Заминават в чужбина и там усвояват чужд език. Слабите оценки по БЕЛ са на МОН, инспекторатите и на учителите, образователната система е двойкаджийката.

За съжаление образованието в България сериозно девалвира !Така че в случая няма значение кой ще бъде министър. Всеки случай министър Кунева няма да остане в историята със положителни промени извършени в образованието. Живеем времена в които управляващите искат да подменят историческите истини, незнайно защо. Може би имат някакъв личен интерес ? Такъв е случая с министър Танев - ама видите ли в България нямало поробване, а само турско присъствие! Необразованите по лесно ще приемат тази замяна, докато хора като Ценко Чоков ще просперират и ще налагат своите ценности на обикновените българи. Така е за съжаление !!! А пък за матури и зрелостни изпити ? Живеем във времената на високите технологии. Всеки зрелостник може да положи изпит на персонален компютър, без интернет и ще бъде съвсем елегантно положен изпит. А в момента се мисли как да се похарчат пари за рекламни материали в МОН за два милиона лева. Или колко тоалетна хартия да се купи за депутатите ? Ами проф. Константинов лесно може да Ви даде жокер, че тоалетна хартия ще се раздава само на присъствен ден за всеки депутат. Тогава тези разходи ще спаднат драстично, имайки предвид колко редовни са депутатите в пармента !!!

От мнението ти излезе, че понеже необразованите по-лесно ще приемат тази замяна, и затова имало хора като Чоков. Струва ми се, че усещането ни за ценно и маловажно е повредено. А в допълнение лесно се отказваме от правата си по важните въпроси. Или пък потъпкваме тези на хората, докато отстояваме своите, защото не си даваме сметка какво точно правим.

Най-голямата глупост на МОН е, че зрелостниците от един и същи випуск се явяват на матура при различни условия. Промяната трябваше да влезе от майската сесия догодина. Сега е най-неподходящият момент. При тези по-тежки условия по-голям брой ученици от випуска няма да се справят с матурата и няма да завършат средното си образование. Ако това е целта на занятието гарантирано ще бъде постигната.