Обругаха български паметник в Македония

Политици и общественици остро атакуваха македонските власти за обруганата паметна плоча на загинали български войници и офицери на Каймак-Чалан.

Обратно в новината

Коментари - Обругаха български паметник в Македония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не знам по какъв начин може да се обясни на днешните македонци, че към 1912 г. - годината на завладяване на Вардарска Македония от Сърбия, на Егейска Македония от Гърция и на присъединяване на малка част от Македония към Албания повече от половината от населението на географската област Македония е имало българско съзнание. В този смисъл, българското население в Сърбия /и по-късно в Югославия до 1941 г./ се явява окупирано население. Затова българските войски през първата и втората световна война са били посрещани като освободители. В този смисъл, паметниците във Вардарска Македония са паметници на онези войници-български граждани /сред които е имало и етнически турци, гърци, власи и др./, които са се били за освобождаването на българите в Македония и против сръбската окупация на Вардарска Македония и гръцката окупация на Егейска Македония. Македонците в БЮРМ днес са жалка картина. Това са хора, доведени в резултат на десетилетна сръбска пропаганда до състоянието да проклинат собствените си дядовци и баби, затова че са се считали за българи.

На това македонско говедо трябва да му се припомни името на българската героиня Мара Бунова! Да не забравя, че всичко е възможно в днешния свят и е добре да застрахова .....ите си, за които така нагло говори.

Приятел,ти скоро си станал от леглото и бълваш глупости във полусънно състояние.Сръбската дипломация е толкова читава и хитра,че от Югославия се отделиха и станаха самостоятелни държави"Словения,Хърватско,Черна гора,Босна и Херцоговина,Македония,Косова,Сърбия.А пък НАТО дипломатично ги бомбандираха.Да, сръбската дипломация е била криво ляво добре при Сталин.А ние нямаме никаква вина,че има продажници като Гошо Тарабата и БКП-то които продадоха българите на Сърбия,както и Пиринска Македония.Въврви си измии очите да се разсъниш.

Косова е на турски, на български е Косово.

македонски и сърбомански/добавям русофилски/ джихадист.Те само в Сирия и Ирак джихадистите с чукове чупят исторически ценности и паметници.Ако това е македонската журналистика в лицето на Миленко,то нашата журналистика са цветя и рози.Спрямо него,бе.

Чета тук постовете и се чудя. Абе защо всеки друг ни е виновен, само ние не, ние сме като момина слълза направо. То не бяха сърбите, руснаците, Сталин, ние вечно невинни и онеправдани. Вместо да живеем с митове и легенди, да си признаем, че сръбската външна политика е била по-резултативна от нашата. Факт е, че про.рахме Македония. Прични много, но за мен основната е дълбоко заседналия в нас външнополитически инфантилизъм и страх какво ще кажат големите. Ако не беше така, ако не се ослушвахме като китаец в оризище, нямаше да сме безгласна буква в международен план. За съжаление до ден днешен не смеем да се обадим и вечно чакаме някой да ни забележи и да ни потупа с похвала по рамото. Време в да пораснем, да си признаем грешките и да вдигнем глава, за да продължим нататък като зряла страна.

а що ще български паметник в тази враждебна нам страна?? лишете ти от българско гражданство, що бижидар димитров го даде на всеки македонски боклук, тези ман...гали, затворете границата и ги забравете!

На немски ли,разговаря?!

Вместо да се дърли с всички тук, като стари баби на припек, дедо ванчо би изпратил неколцина юнака да доведат тези обидени от природата хорица с техните чукове и да ги питам като що мислеха с това поругаване. Пък после сами да изберат съдбата си.

Българите и македонците сме един народ! Наше задължение е, като по-голямата, по-мощна и по-богата държава да поемем инициативата и да отговорим на чуждоземната отровна пропаганда финансирана от САЩ, Русия, Турция.......... и да спасим братята българи наречени македонци! На отровната пропаганда, трябва да се отговори с контра такава!

че е къде е македония бре! оди ги спасявай, да видим тебе кой ще спаси! македонците му братя, руснаците и те , и украинците също, някаква сестра нямаш ли??

Македонците са едни хора, които са без собствена идентичност. Бяха сърби, преди това бяха българи, а днес са македонци. И всеки им промива мозъците. А накрая са се превърнали в безмозъчни амеби.

Като теб

Не, не, по-скоро като теб!

Неделковски е оръдието на действието. Външното на Македония веднага заяви, че плочата е незаконо поставена. Там е истината, явно Македония води политика на конфронтация с България. Едно приказват македонците, друго правят. Нещата никак не са добре.

Винаги, ама винаги трябва да се пита "кой има интерес" от скарване с македония в момента. Какво мислят сърбите в момента за тая история??? Кой има интерес да се карат съседи на Балканите? Кой? А тоя неандерталец с чука - да вземат да го озаптят там, да не се засили някой от тука. Че тогава ще се осъществи плана на тоя , който е замислил да ни скара.!

Няма ли най-после българското разузнаване да респектира този долен еничарски помияр Неделковски? Тези фиромски простаци трябва да си го получат, стига сме ги търпяли, те няма да се вразумят. А като цяло лечението на този тумор - Фиром е българо-албанско споразумение за приятелска гранична среща на линията на граф Чано.

Огромната и несправедлива разлика в стандарта между София и провинцията прави България не притегателна страна!Бил съм в Македония и следва да се отбележи, че малките градчета и села са много по-добре от тези в България..., а стандарта на живот е доста по равномерен. При едно хипотетично обединение (както много хора тук желаят и почети никой в Македония!), Скопие ще изгуби статуса на столица, а тамошният вече изграден елит ще се обезличи.Много държавни служители от македонските агенции, министерства и др. държавни институции ще станат безработни и ще бъдат принудени да търсят работа в условията на висока безработица.., а Скопие ще стане един провинциален град със затихващи функции както Видин, Монтана, Кюстендил и т.н. А си отговорете, кога тези хора пък било и те българи (което в частни разговори, се признава!!!) ще се съгласят на обединение...?

На този не можеш да му видиш очите от лой, как е вдигнал чука? Българи се гаврят с българи,съд за този индивид.

На макдончеещите се българи и сърбомани,на местото на главата е гъзо им.

Който се чувства българин и има българско самосъзнание,той винаги ще е наясно,че тук в България ние братята им не сме срещу тях,а срещу тези зомбираните,които се правят на македонци и сърби.Тях иронизираме и подиграваме във форумите.И няма истински българин който да не иска да сме едно цяло.Една държава.Сите българи заедно.

Македонците са българи, българите са македонци, еднакви сме, гените ни са еднакви. Цитати: "Антропологичните и генетични изследвания на българите са насочени към установяване на биологичния произход на съвременната българска нация. Според някои от именитите антрополози от 20-ти век, като Медисън Грант, Евалд Бансе, Уилям Рипли, Карлтън Кун и Бертил Лундман, българите са народ сред който се срещат предимно средиземноморски, алпийски, динарски и нордически расови типове". Всички генетици твърдят, че ние и македонците сме идентични генетично!

Естествено Исперих (Аспарух и Кубер ) са братя.

Много пари и труд се хвърлят, за да се раздели един народ на два малки и самотни къса. Българите в Македония живеят мизерно и страдат отделени от Майка България!

Ми да се прибират у майкпа си България, кой ги е вързвл у мизерията?

Жиевя от 18 години в Австрия. Работя в една голяма фирма и съм отговорен за персонала. Преди около 1 месец дойде един млад македонец с български паспорт. Интервюто проведохме на немски и накрая го попитах дали може веднага да започне или иска да се прибере в България за ваканцията. Той, леко обиден, ми каза че не е от България, а от Македония. Аз се направих на неразбрал и го попитах, ама как така Македния, след като паспорта Ви е Български! Той ми отвърна, че в Македония така вземали български паспорти за да можели да работят в чужбина, а той си бил македонец, а не българин. Викам му, ама как така, без да се докаже произход ли дават паспорти? А той започна да се оплита кати пиле в калчища! Много ми беше весело да го поизпотя малко!

Македонците са българи, с изключение на албанците в Македония! Разбирам, че един чужденец, на когото плащат да пише глупости по българските масмедии, за да разделя един народ на две, това е чужда кауза, но за българите и македонците, каузата е една наша обща кауза на един народ българския!

Подари му една книжка Стоте лъжи на Македонизма, докато не я научи на изус никаква отпуска.

Македонците са българи напълнени с чужда пропаганда, просто трябва да инвестираме достатъчно пари в наша пропаганда, като антидот на чуждата отрова! Тази хулиганска постъпка е същата платена пропаганда я от руснаци, я от сърби, я от албанци, я от американци...... и няма смисъл да наливаме вода в мелницата на тъпаците! България и Македония са части на едно тяло България! Бъдещето ни е общо!

Мноооого сте тъпи. Това е провокация на сърбомани и русофили. Като знаят колко е"умен" и първосигнален българина. Постигнаха си целта. Знаят че ще се излее тоновае помия и злоба към всички македонци. След нея не вярвам дори българеещите се македонци и повечето хора в пиринско да изпитат и ноткасимпатия към такива примитиви. Просто ви провокираха и сега си гледат сеира.

С македонците сме еднакво тъпи или умни, защото сме едни народ!!!! Ама кой народ е съставен само от гениални умници?!

"Изпратихме пожарни, храна, вода, без никой да ни иска помощ. В сряда гласувахме 300 хил. лв. помощ за Македония, това ли заслужаваме сега да излезе този да троши паметниците. Това подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС Ние утре трябва да гласуваме за тях. При това настроение в България и правилната реакция от всички българи по въпроса, как ще стане?", коментира Борисов пред журналисти във Виена след срещата на върха по проблемите на бежанската криза. българският премиер Бойко Борисов

България да подаде жалба до Евро съда, за поругаването на безброй културно исторически обекти на територията на Вардарска България от коминтерновските талибани. Няма разлика, между Миленко (какво "мъжествено"име) с чука и брадатия джихадист чупещ статуи в Палмира.

Какво искате да тръгнем срещу братята и сестрите ни от Македония ли?! Ами те са си наши българи?!

Така през лятото на 1946 г. Сталин изисква от България много по-интензивно да развива "македонско съзнание" сред българите в Пиринския край, заявявайки: "Че нямало развито още македонско съзнание у населението, това нищо не значи. И в Белорусия нямахме такова съзнание, когато я обявихме за съветска република. А сетне се оказа, че действително има белоруски народ"...

Бумеранга им се върна, сега се чудят, какво да правят с Украйна. Не се кефя дори напротив, просто това е един урок от "Началника". И май е време Путин да излезе като мъж да каже истината и за Македония (Географска област част от Гърция и България).

Не само на русаците! Но и на сърбите им се върна тъпкано! Тръгнаха да създават нации по другите държави, а сега си имат "Босненска Нация" и независима държава Босна!

Кой им е бащата на украйнците,цар Петър І,ли?Я си смятай там и недей изопачава историята която не си и чел.

В македония руската пропаганда=бившите комунистически служби е по силно дори от пеевско-догано-путинската пропаганда в България. Примиват мозъка на хората с носталгия към комунизъма, великата югославска империя, сърбоманство и омваза към България.

Македонисти, сърбомани инрусофили. Най-големите врагове на българската държавност.

Украинци, македонци, ... когато злобата и историческата подмяна стане държавна политика, нищо хубаво не се получава. От библейски времена е така: който вдигне ръка срещу баща си и корените си нищо добро не го чака.

аген Иван е платил за да си вдигне рейтинга

Хората са произлезли от маймуните, но маймуните са произлезли от македонците.

Явно тая която те е родила е свирела на македонски стерео кавал с две тонколони

аргументът, който се изтъква, че "паметникът е незаконен", няма никаква тежест. На върха е било касапница - ужас на ужасите. Тези които философстват и рушат историческата памет, едва ли са достойни, едва ли биха се сражавали за родната си.

И цар Борис І и цар Самуил,и св.Климент,и св.св.Кирил и Методий и,и,и,ииии/задавих се/ сите са били макета.

Ама голЕмо Mакгувно си,бе, па се и множите като дрисни!!!То и Макдоналдс, и Макинтош - все е македонско,нали!

Цар Маке Борис! Как звучи само, хубава шега!

ти си бугарин - татарин,не скверни македонската история.Адам и Ева,Исус,Соломон,се е маке.

Всъщност сите са от Южна Арабия близо до Йемен. Ти от там ли си?

Четете македонска история.Там всичко пише,достоверно,верно,вернооо,скверно,скверно,скверноо.

Александър и Филип Македонски са участвали във войните и са ги спечелили.

През войните от 1912 до 1918 г.македонската армия на коя страна се е била.Кой са им били враговете.Имат ли паметници на загинали македонски войници в тези войни.Или имат бутафорни грандомански паметници,разхвърлени из Скопие,като показ на кич и първенющина.

Македония е географско понятие. Има Вардарска България. В миналото се е наричала още Куберова през ранното средновековие е носила звучното българско има Кутмичевица. Там св. Климент е пратен от Цар Борис като епископ.

не съм чел и чул във балканските войни Балканската,Междусъюзническата,а и Първата световна война да е участвала македонска войска.Когато навлизат българските воиски в Македония,македонската армия да не би да е била оставена в казармите.Посочете един македонски генерал или офицер участвал във войните или загинал в тези битки.Къде са ,бе.

Добре, но защо беше направен този паметник в една страна, отровена от сръбската пропаганда, сред отродено от корениете си с много бой и насилие население, където беше ясно, че рано или късно местни лумпени ще го поругаят?

Прочети за Каймак Чалан и сам ще разбереш.

А те всъщност ни се подиграват: Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите, пише на сайта на македонското външно министерство.

Президента Ж.Желев и страната ни като цяло, пое риск, когато реши първи да признаем БЮРМ като независима от Югославия държава. Целта бе да ги запазим от нападение на сърбите. Направихме им добро, но изядохме ла.но. От човешка гледна точка постъпихме правилно, но от държавна, май не.

манипулират неграмотния народ чрез псевдопатриотизъм. народа не знае какво сме сторили по онези чужди земи.хиляди невини се клаха от нашите,злато е отнето,нещо като идил в днешно време. народа следва пруста дето сочи и забравя какво се случва зад гърба му.перспектива нямаме плочи ще гледаме

Неграмотен кретен, всеки 4-5 българин има корен от Вардарско имаме роднини, ти от къде си? От Сирия ли?

всеки втори има дядо грък и турцин,какво ми говориш

нещо да ни обедини! Тази недобра новина породи най- много коментари в dir-а.

Плочата е поставена напълно законно, с гвардейци , духова музика и официални лица от България и Гърция - понеже е не само на ничия земя, но и на половин метър към Гръцко. Поръчителите на онзи удбашевски дебил Неделковски всъщност, всъщност целят да се спре разширяването на ЕС в лицето на макетата в случая...

НАШИЯТ ПРЕМИЕР ДНЕС ВЪВ ВИЕН А КАЗА ЧЕ НИЕ ОБИЧАМЕ МАКЕДОНСКИА НАРОД.И АЗ ТАКА МИСЛЯ.ЗАЩОТО ИНАЧЕ ОМРАЗАТА ЩЕ РОДИ ОМРАЗА.

Какво ще направим ние, ако сърби или турци и гърци издигнат паметници на тяхните войници, загинали в битките с нас без да ни питат. Не знам какъв е случая в Македония. Воймиците не са виновни че ги пращат на война и заслужават паметник, но по установения ред. Нещата не са само черни и бели.

Кух си като родопска гайда! Не си учил история или си маке и нямаш история, която да учиш.

Някой задасе ли въпросната плоча кой я е поставил и дали законно? Аз нищо не чух за това.

Напълно законно с гвардейци и духова музика, официални лица от България и Гърция - понеже плочата е половин метър в гръцко.

бъдещето да ни е общо,защото сме един народ,но само ако се изчистим от сърбоманите,дадем отпор на Русия и Сърбия и отстоим нашите национални интереси пред света,т.е да имаме национална българска доктрина по този въпрос.

Стига с тия пожелания, виж реалността. Ние българите в България не можем да задържим и да им предложим бъдеще, ти за македонците, 40% албанци мюсулмани и тамошните цигани си се загрижил. Тази нация е вече друга и не иска София да я управлява.

Българите обичат македонците, защото са ни кръв и род, македонците знаят, че са българи, имаме едно бъдеще и то е в България!

Българите и македонците са един народ все българи и тъпи платени провокации на алкохолици няма да променят този факт! Скоро ще сме заедно в една държава в интерес на общото ни бъдеще!

Тия макетата наистина са българи! Само истински българи могат да бъдат такива завършени идиоти!