Варна може да обжалва избора на Пловдив за евростолица

Варна може да обжалва избора на Пловдив като българска номинация за Европейска столица на културата през 2019 г. Решението за избора било политическо.

Обратно в новината

Коментари - Варна може да обжалва избора на Пловдив за евростолица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Варана е стар спомен-от красива морска столица е превърнат в град,приличащ на грохнал старец...алчността е съсипала града.Никаква атмосфера,дух....какви претенции имат чиновниците?

Като чета коментарите тук , си мисля - у нас...каква столица, каква култура

Варна не спря да се излага. Нали обраха геймафията на София, какво още искат?

Като я гледам тая Убавица сякаш ми прилича на Румито Желева! Основното, което разбрах за перфектната презентация е че са платили 50 бона за консултант чужденец/нещо като на Хохегер/. Вскички в общината са работили по проекта безплатно и безвъзмездно пък 450 бона са "охакани". Сигурно цялата документация е напечатана на златно фолио!? Не знам ако се провери документацията им по проектите дали ще се намери и един служител на общината без хонорар! То и за другите градове сигурно е така, ама поне си мълчат и не се дуят!

Типично по български. Само на някой нашенец може да му хрумне подобна простотия.

Да, само на българин! На прост българин! Пък в комбинация с куха руса варненска лейка - селска пръчка, положението е трагично!

O, мили Боже,що хора сме!!!

Пак ще кажа: Дано ни помогне Господ да не ни откраднат много пари политиците и да успеем с повечето да сътворим истински празник на българския дух. Елате, всички добри българи, да го съпреживеем! Искрен е нашият девиз: Заедно! Не позволявайте да ни разделят! Да видите на какво сме способни заедно! Защо искате да умре нашето магаре, нека и вие имате магаре. Нека използваме постигнатото за всички. Утре вие постигнете и повече дори! Ще стискаме палци!

Пълен ташак

Тъпо! Не съм си и помислял, че ще докараме нещата в подобна надпревара до нещо като обществена поръчка. Така де, нека все пак да има нещо, което да ни напомня постоянно, че сме в БГ.

Срамота, Г-жо Раева. Не съм от Пловдив, но ви съветвам да си спомните какво е казал Петко Каравелов в Черната джамия на европейската анкетна комисия, ако разбира се това ви говори нещо - естествено не ви говори нищо. Жалко.

Ако ще обжалват-Велико Търново има право.Пловдив заслужено спечели.Град с атмосфера!Все още-дано съумеят да я съхранят!Какво да кажем за Русе-НАЙ-ЕВРОПЕЙСКИЯ ГРАД?Отпаднаха още на 1 тур.Чиновниците,писали проекта нямаха контакт с творците,дейците на културата.....позор.Честито Пловдив и успех!!!

Ако варненци бяха си платили достатъчно където трябва, можеха да изберат и тях! Всичко е въпрос на пари!

така е - герговци си платиха, оказаха се по-корумпирани от варненци!

За какво й е на община Варна представител в Брюксел? Толкова ли е богата тази община, че да си позволи да издържа тази госпожа в Брюксел? И тогава защо тази богата община не помогна на пострадалите от наводненията, или не предотврати наводненията? Ей така ми хруманаха няколко въпроса, може би без връзка със спора за културна столица между Пловдив и Варна :)))

да вземат да си оправят първо аспарухово и циганските махали

Izbirat krasavici. Izglejda sa nai-umni. Lersno e: krasiwa = umna grozna = typa Ne triabwa da hodiat na uchilishte. .

Koga shte objalwame wkarwaneto na Bylgaria w Ewropata? Ili prisydata e okonchatelna i ne podleji na objalwane? A?

така и не ни питаха.

След това пък София ще обжалва избора на Варна. Пловдив пък ще обжалва общия избор и най - накрая Европейска столица на културата 2019г ще стане ...... Букурещ

Харесвам и обичам Варна, но мисля, че за случая Пловдив наистина е по-подходящ. Варна може да бъде водеща в много други проекти и начинания, като си върне старата слава - но затова трябват сърцати хора, работа и средства; както и освобождаване от опеката на една групировка. И не на последно място - не допускайте Варна да се превърне в поредната база на военолюбците - това ще я досъсипе.

За НАТО център ли споменаваш? То да не зависи от Варна. В София ще решат дали да я продадат или не.

Чужденците-гости на България харесват много атмосферата на Пловдив. Дори София не е така привлекателна за тях, както Пловдив. Това е истината. Пловдив напълно заслужава да бъде Европейска столица на културата.

Ние от Варна благородно им завиждаме и съжаляваме, че нашите инициативи не бяха достатъчно добри. Дано има повече подобни съревнования, така може и да заприлича на неща цялата ни страна

Няма завист, нито съжаление! Равно, тихо, гладко, спокойно, силно, уверено, безкрайно усещане... като морето понякога. Честито на Пловдив

Варна бе става за нищо вече!!!!!!!!! стига сте лъгали хората. Вижте в какво окаяно състояние е града аз съм Варнанлия, но не съм сляп!!!!!!

Прав ти път към София или Пловдив. Успех. Всеки е свободен да ходи, дето ще.

Заплатата ти със сигурност ще е доста по-висока в София. Още един + да се отправиш натам.

Хайде стига глупости! Цяла България вече на нищо не мяза. Спрете да нападате Варна - градът със най-старото злато в света! Колкото по-силно е давлението - толкова по-силна ще е реакцията. Харесва ви или не Варна си е Варна - такава, каквато си е и Варна си е. Дали ще е културна столица или не - за мен лично - е все тая. За мен тя си е Варна! На спечелилите - честито.

забравяйте, че е най-старото обработено злато, което е открито до момента. Непрекъснато се "копае" в цял свят и не се знае дали няма да бъде намерено и друго. Да не се окаже, че не е местно производство, а взето от Пловдив например, шегувам се ...

Уважаеми морски столичани, вместо да се жалвате, да се вайкате и да хвърляте прах в очите на хората - стегнете се, заработете и оправете този прекрасен в миналото град. Когато миналата година посетих Варна - след 20 годишна пауза - се ужасих и ме заболя сърцето. Какво сте направили бре хора от тази перла - всичко изпочупено, занемарено - грозно и отблъскващо. Дори Морската градина ... - не, не е за вярване. За пример ще посоча Бургас - може да не е морската столица, но от един сив, работнически град в миналото, сега е цветен и културен акцент, с усещане за Средиземноморие. Не Ви е виновен Пловдив, вината си е Ваша. Дерзайте - пък може за 2119 година да станете културна столица на Европа

За съжаление си прав. Лошото е че има интереси това да се случва точно така ;(

Шило

Алчност, брат, алчност. Да има как да налапат всичко. А протестите си останаха глас в пустиня.

Тази жена ви е казала истината на всички вас,мизерници! Това е истината - южна България се развива за сметка на северна! И ако така продължава фактическото разцепване на България ще стане юридическо!Може би някой това и цели! Но нещата отиват нататък! Съюзът на общините в България отдавна се опитва да разчупи феодалния абсолютизъм,който вече 70 години властва в България и досега неуспешно! Не може цяла България да бъде съсипвана вече 70 години,но особено последните 25,за да си живуркат добре в едно самодоволно селище с трамваи и цяла една държава да бъде свита до един град само!Не може вече 25 години от София непрекъснато да спират всички проекти за развитието на Варна,а да си разпределят кинтите само за на юг от Балкана! Кретените обаче си мислят,че за всичко това е виновен ТИМ!Това няма да продължава още дълго! Казвам им на Нане и Вуте - спрете да се гъбаркате с Варна, защото правите фатална и стратегическа грешка,която ще ви струва скъпо!И да - най-разумният избор за Културна столица беше именно Варна! А защото говорим за култура - точно във Варна се намира НА-ГОЛЕМИЯТ и НАЙ-СТАРИЯТ (повтарям - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ и НАЙ-СТАРИЯТ) в СВЕТА,повтарям - в СВЕТА(!) балетен конкурс "Варненско лято", както и театрален и музикален фестивал със същото име, има филмов фестивал с традиции "Златната роза"; точно във Варна е най-старото обработено злато в СВЕТА (!), говорещо за цивилизация 2000 години преди Шумер и Египет,а това пък прави Варна,а не Пловдив най-древният "жив град" в Европа,както те самонадеяно са си наумили; до чертите на града се намира уникалният природен феномен "Побити камъни"; тази година се проведе НАЙ-ГОЛЯМАТА В СВЕТА (повтарям - НАЙ-ГОЛЯМАТА В СВЕТА!) регата "Тол шипс" като част от регатите,провеждани тук ВСЯКА ГОДИНА! Ако ли в Пловдив има амфитеатър и римски останки, във Варна се намират Римските терми - най-големите бани на Балканския полуостров, където също всяко лято се провеждат музикални концерти!

(продължение) - За развитието обаче на всички тия обекти и ТРАДИЦИИ във Варна вече 25 години се спират всички средства НЕПРЕКЪСНАТО от София!Затова Термите потъват в кал и трева,затова няма никакви разкопки около Варненския некропол,които ще разкрият още стотици нови артефакти!Пристанище и всяка промишленост,особено с унищожаването на Корабостроителния комбинат,БМФ и какво ли не във Варна бяха съсипани само и единствено от София, където идиотите шопски си бяха устроили ... "Морска администрация"!!! Не мутрите във Варна,а мутрата Бойко съсипа Варна за последните 4 години,но много повече от него това направи циганинът Иван Костов! Това са само факти и искам срещу тях факти! Какво предлага срещу това Пловдив? - Цигания до шия с 50% циганско население,с което Пловдив е НАЙ-ГОЛЯМОТО циганско гето В СВЕТА (повтарям - В СВЕТА!) и каква култура ще показва пред Европа Пловдив - българска или циганска?!; един затлачен и мръсен канал Марица (факт!),една разкопана "очукана чаршия",както сполучливо нарече "центъра" на Пловдив един търновец, едни вече отдавна приключили панаирджийски истории,а ако Стария град е голямата забележителност - Копривщица има повече какво да покаже! Никой сякаш не разбира,че тоя "избор" на Пловдив е избор на Сорос КАТО ЕТАП от пълната ЦИГАНИЗАЦИЯ на България! Защото,ако гледате интервютата на Сорос,това щеше да ви е ясно отдалече!Цъкайте и 500 минуса,ако искате,но това е жестоката истина и който си крие главата в пясъка си е за негова сметка!Варна си е Варна и софийско иго още дълго няма да търпи!!! Това за размисъл на все още можещите да мислят!

И аз съм от Варна и всичко което казваш е абсолютно вярно. Това обаче не трябва да пречи на обективността, че Варна не е по-културният град, тук при нас културата е само лятото. Зимата сме си дива провинция.

Всичко много добре ама требваше ли да крещиш толкова?

Защото работата е стигнала вече до крещене,драги,ако в София още не си забелязал! За да ви влезе нещо в ушите! Щото следващата стъпка познай каква е!

Някога чилийският поет Пабло Неруда посетил нашия град и така св любил в него, че написал стихотворение: Малка балада за Пловдив, в чилийските средни училища се изучава до ден днешен. В миналото, 70-те и 80-те години на 20-ти век Пловдив бил средище на повечето известни български художници, Димитър Киров, например. Всяка година в Пловдив юни месец си имаме вечери на Верди на Антика, Сцена на Кръстопът тече в момента, Пловдив чете е друг известен фестивал. Имаме си нощни клубове, където всяка вторник вечер или друг ден от седмицата има срещи с поети и четат съвременна българска поезия. Божана Апостолова, известна поетеса и синът и Манол Пейков собственици на ИК Жанет 45, която изцяло е поела ангажимента да лансира български писатели, живеят в Пловдив и постоянно организират срещи със световноизвестни писатели както и много български. В кафенето на нашия Мол също често се правят срещи с писатели като Калин Терзийски , Михаил Вешим и други, за да се развенчае заблудата, че Мол и култура са две несъвместими неща. В Пловдив си имаме цигани действително, в един от кварталите, но са културни хора. Не знам кой е най-старият фестивал за балет, но зная, че балетът е доста старо изкуство и корените са му в древен Египет, първата форма на балет е стилът Ракс Шарки, а пък в Европа балетът е бил разпространен доста преди да дойде тук, така че не можеш да си чак толкова сигурен дали е нямало фестивали.

Надявам се че не се вързваш на детски приказки от неосъзнат селянин 1-во поколение Варненец. И двата града имат доста достойнства и не е нужно да си мерим п...те при положените че и Вие и Ние сме само потребители на културата. Ако почнем да изброяваме, може да се окаже че във Варна наистина има повече, но за разлика от Пловдив са концентрирани сезонно. Честито на Пловдивчани и моля да престанете с дребнавите заяждания.

От пусто в празно,майна! Искал си да кажеш нещо,ама не ти се е получило! Нищо насреща!Говориш ми за местна,провинциална бохема,световно неизвестна,докато аз ти говоря за събития и обекти не от европейска, а от световна величина! Световна, схващаш ли?!Това,че балетът идва от Египет ми го казваш като контрапункт на най-големия балетен конкурс в света ли? Много жалък,никакъв "довод"!Колкото да запълниш място в поста си!Тия поетични четения са достатъчно много и във Варна и даже не ги броим за събития!За картинни галерии не ти говоря - има няколко,а културни събития със спортна или атрактивна насоченост също изобщо не слагам тук,а те са много!

Не могат да оправдаят разхода на парите и започват да чепкат "Теория на конспирацията". То бива жалка работа, ама чак пък толкоз !?!

Варненските мутри изпуснаха европейските пари за култура

Аз съм от Варна и не съжалявам, че Варна не е избрана. Пловдив е наистина културен град и се радвам, че спечели. Всички варненци са наясно в какво плачевно състояние е градът, управляван от гербаджията Потник. Центърът прилича на гето,с разбити плочки и тротоари и бараки и сергии навсякъде. Улиците са с надвиснали паяжини от кабели на разни измислени интернет доставчици, по центъра щъкат мургави джебчийки, вечер е пълно с травестити...да изброявам ли? Плажната алея прилича на един голям кенеф, плажовете са неподържани, незаконното строителство процъфтява....Варна определено е много западнал град и мен лично щеше да ме е срам да бяхме спечелили и да се излагаме пред хората които ще дойдат. Освен това каква е тази от НДСВ такава партия май няма вече? Пловдив е български град и не и прави чест на тази в дните около Съединението да противопоставя два български града. Варненци не са против. Против са такива като нея които са изпуснали парите и хонорарите по организацията на разни културни прояви.

е кмет Потника?

На върба си от Варна ти! И като как си "от Варна",а? Отскоро приходящ?!Един и същи пише тука едно и също с различни имена - плочките, дупките, алеята, и сам си вярва,защото нищо от това не е вярно! Ако Варна беше западнал град,нямаше вече 25 години да е на второ или първо място по строителство в страната в конкуренция със София! Къде е тука Пловдив,питам?! Далееече и зад Бургас даже!Или само хейтъри злобни срещу Варна сте се навъдили - срещу заплащане тролове,в което съм сигурен! Не че във Варна няма проблеми,но то и в Париж,и в Барселона има,както и в София. Но да клепате постоянно по Варна това ви прави лоша услуга!!!Няма да е далеч времето,когато всички ще си умрете още повече от завист по Варна - перлата на Черно море!

Строителство не е равно на култура. Сори, гларус.

Каква култура има във Варна? Може ли град, в който 80% от населението сменя чаршафи да мисли изобщо за култура? Каква е тази неграмотничка?

Надявам се не говориш сериозно. Варна има 4 театрални сцени и още три открити (летни) сцени Има Опера (колко са в България) има фестивал траещ 3 месеца и няколко направления. Има Спортна зала с 2500 места (беше най-голямата до построяването на Арена Армеец) , Има исторически обекти повече от София, Планетариуми (два), аквариуми , делфинариуми, зоо кътове, Варна на лятно време наистина кипи от културни мероприятия. За съжаление само лятото, и в това ни превъзхожда Пловдив. Относно постилането на чаршафи, и това ще трябва в една културна столица. Иначе защо да става такава? Отнесени на глава от населението културните мероприятия във Варна са в пъти повече от София

А може ли това спечено и безплодно софийско поле,в което едва се раждат само тикви, да ражда и култура?! Учените още мълчат по въпроса!

Хаха, сменят чаршафи, бахти тъпотията зверска. Голяма омраза към Варна, чак не мога да си обясня защо...

Филибетоо.. имате едни Братя Аргирови и културна столица :)

Нещастник си ти телефонисте.

"Варна днес" НЕ Е Варна. Аз съм от Варна и около мен никой не съжалява за избора на Пловдив. Варненци виждат нещата реално. А що се касае до политици и управници е отделен въпрос-те насита нямат

Отново синдром на българския казан в ада. Какво и е културното на Варна. Не искам да обиждам града или жителите му, но нека се запознаят с Пловдив и сами ще се убедят. От софия съм, но изцяло подкрепям Пловдив. И стига сте настройвали едни българи срещу други.

Искаш да кажеш, че е нужно всеки българин да одобрява избора и решенията на всяка една корумпирана шайка, за да няма повод за "синдрома на българския казан". Е това е доста тъпо!

Културата е и това да можеш да признаеш загубата. Нека да не съдим по амбициозната лелка, а по Варненско лято примерно

Варна ще кандидатсва за европейска столица на мафията заедно с Палермо

ги мафиотлъците варналии, пък и културна столица.. малко множко ще им дойде.

Герговград ги бие отвсякъде и е без конкуренция!

Достатъчно е ,че сте столица на ТИМ. Сега искате столицата на ТИМ да е и евростолица на културата. По ви приляга столица на мафията на ТИМ.

Хората от Бургас поздравяват гражданите на Пловдив и им желаят успех. Варна заслужава по-добра съдба (и градска управа). Нека все пак не забравяме, че беше решено част от парите за Пловдив да се дадат на загубилите кандидати- софия, Варна и Велико Търново.

Варна в момента не прилича на нищо. Този кмет, срещу който протестират, а после си го избират ги съсипа. Обжалват, защото искат финансирането, понеже общинската касичка си я разделиха между приятелските фирми, докато в града става все по-голяма мизерия. Ако трябва морски град да е европейска столица, по-логично е да е Бургас. Иначе Пловдив е добър избор.

Шило

Така е! Живея във Варна. Никога не е била такава, каквато е сега.Не знам дали държавата я е загърбила, но действително това не е Варна отпреди дори 15 години.

Шило

Макар, че от към култура не отстъпва на Пловдив.

е в Пловдив от хилядолетия. В исторически и културен план Пловдив е българския град.

Ки сте вии бе Пловдив, майна, илате у Варна тук е културата: Тук са Гошо от Почивка, тук е Дим Четири Оу и още хиляда известни стожера на културата в БГ. тук е центъра на просветата.

на Шумен.. ообичам тейййй

Зла, алчна скубла !

Решено е и Край! Стига сме се излагали, Работи за България и имай малко достойнство !

Варна е един противен студен град със студени хора в лапите на мутри. А Пловдив е пълен с диви селяни, но особено с цигани и "турци"!

картинка, която рисуваш важи за цялото БГ.

Няма ли най-накрая някой да приеме нещо, без да го оспорва? Защо Варна да обжалва, какво да обжалва. Пловдив е избран и край! Не разбирам!!! Пълна безмислица е това обжарване

Но пък казаното за загърбването на развитието на Северна България си е вярно.

Ей, Варна голма сте измет! Не можете да преглътнете, че винаги Пловдив е бил и ще бъде по-добрият град!

държавата, щом и аз бях евродепутат!

Ако това стане, вече никой не може да ме убеди, че има хора/особенно в една политическа сила/ които използват главите си само за...шапкарници !!!

Българското падение ,няма граници ...! Приказката за казана ...! Срам за варненци ,ако е истина!

Щом става дума за толкова пари... няма място за обективност. То си е ясно. Виж, ако беше символична титла - да.

Ей, Търново защо спите? Ставайте и жалете! Тази жена главата си за носене на фиби ли я използва или за равновесие???

От София съм, но мисля, че Пловдив беше правилният избор. Няма място за сърдене..иначе всеки град има какво да покаже, но това, което Пловдив има, Варна го няма...факт...освен морето.

- Аргументите Ви не струват, уважаема госпожо Раева! Напразно се пъните......

А бе, госпожо, Варна е курорт, туристическа дестинация за летни почивки. Тук се говори за културна столица. Това лято минахме с гости през центъра на Варна, отдавна не бях идвал. Учуди ме мръсотията на центъра. Сега България трябва да се мобилизира и да подкрепи единодушно Пловдив. Стига сте се излагали. Радвайте се, нали сте българи!

не били селски пръчки но пък се надкудкудякват чие село било по-Убаво