Бившият евродепутат от НДСВ Биляна Раева, представител на община Варна в Брюксел и сътрудник на екипа, работил по варненската кандидатура за столица, коментира, че месец преди парламентарните избори у нас, определянето на Пловдив за Европейска столица на културата е прагматичен, а не стратегически избор, съобщиха Дарик и "Дневник".

По думите й европейците са много прагматични хора, за тях всяко вложено евро трябва да носи печалба, цитира я Дарик.

"Помислете - Пловдив се намира само на 100 км от "Враждебна" (летище София - бел. ред.). Варна е на 500 км от столицата. Затова нейният избор щеше да е стратегически с оглед развитието на северната част от страната", обясни Раева.

Според бившия евродепутат избирането на Пловдив за Европейска столица на културата е продължение на целенасочената политика на последните две правителства за развитие на Южна България за сметка на Северна.
Тя даде за пример магистрала "Тракия", както и обновената железопътна линия Пловдив-Бургас.

Раева обясни, че би могло да се стигне до обжалване на избора на Пловдив, ако бъде доказан конфликт на интереси.

„Срокът за обжалване е в момента, в който излезе докладът на журито – до края на месеца. Подготвят се различните възможности. Те трябва да се видят и от юристи, да се потвърди информацията, която бе изнесена. Допълнителна информация за връзки между член на екипа от София и хора, които са работили за кандидатурата на Пловдив, излезе наскоро. В момента, в който имаме яснота, адвокатите ще решат какво да правим“, коментира Биляна Раева.

По думите на Десислава Георгиева, началник „Фестивали и проекти“ в общината и неформален лидер на екипа, журито, оценяващо градовете на финалната права, е определило презентацията на Варна като „перфектна“ и е "оценило дългия път, който тя е извървяла".

Според нея стратегията, разработена по кандидатурата на града, е чудесна база за развитието на културата в него и трябва да бъде възприемана като инвестиция.

От екипа, подготвял кандидатурата на Варна, заявиха, че нямат угризения, че морската столица е останала втора в състезанието, тъй като са били изключително добре подготвени.

По време на специалната пресконференция, организирана днес, членовете на екипа, работил по кандидатурата на Варна, трябваше да направят равносметка за работата си и отчет за това, как са били похарчени 500 000 лв. отпуснати от общинския бюджет за промотрането на града, но нямаше подробна разбивка.

50 000 лева хонорар е взел сър Робърт Скот - консултант на проекта „Варна-кандидат за Европейска столица на културата 2019".
Той е бил предложен преди 8 г. от бившия кмет Кирил Йорданов.

Представителите на общината в екипа са работили без заплащане.
Стойността на проектите, заложени в кандидатурата до 2019 година, е 68 млн. евро.

Предвидено е 46% от тях да бъдат общинско финансиране.
Повечето от тях са съобразени с капиталовата програма на Варна, увериха от екипа.