Кризата с детските градини в София: Родители на протест, заплашват да блокират Орлов мост

Организатори на недоволството заявиха категорично, че искат оставката на ръководството на Столичната община

Обратно в новината

Коментари - Кризата с детските градини в София: Родители на протест, заплашват да блокират Орлов мост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

върнете се по селата у ще има места

Герберастите сега ще кажат, че и тези майки са кухи лейки и са там за политически дивиденти.

герб, дпс и българско лято в полза на останалите

Като се махнат селяните от София места ще има нестига че не си плащат данъците в София пък и претенции имат да си пращат децата при баба и дядо на село

Миналата година не се класирах за ясла, тази за детска, а уж винаги с максималния брой точки. Нормалните семейства с две деца, просто нямат шанс ….

Още от бойковото време като кмет на София, съществува проблема с детските градини. А от както Гербаджийте дойдоха на власт в общините, се започна с закриването на училищата в провинции, да не споменавам и някои професионални гимназии в София, които също са закрити. Масово в малките населени места в детските градини няма яслени групи, пари няма и няма вече кой да се захване за без пари да работи на фона на непрекъснато поскъпващия живот.

А аз си спомням от преди бойково време, когато бяха закрити и сринати до основи доста детски градини в София. Дори част от общинската администрация на община Младост, се бе нанесла в бивша детска градина.

Ок,да приемам че твоя бойко е наследил проблем. ама за 16 години не му е намерил решение - да не забравяме, че първо беше кмет на София.

ДГ няма, ама завод за боклук ЩЕ ИМА! Алоооооо???????? Стига!

И да протестират, и да не протестират - докато не се смени моделът на управление и цялото ДС не се обеси, барабар с децата им - няма оправяне. Иначе има и друго - не може да си отдальеко и да ревеш, че за детето няма места в София?! Ми естествено, че няма. Това, че с продадената нива и две стада си си купил жилище в столицата, не те прави пълноправен софиянец. В Ямбол, Шумен, Добрич и Видин - места колкото искаш. Айде бегом :)

Ехоо столичанина, има съдник и това не си ти. Когато дадена администрация създава предпоставка за миграция към даден град трябва да помисли за последствията. Тези хора от градовете, които споменаваш не са отишли от хубаво в "твойта" София. Едни са учили, други работят... и остават, кой временно, кой постоянно. Най хубавото нещо на света са децата! Ти що не си стоиш в София, а се оглеждаш да отидеш на море в Гърция, Италия или Черноморието. Кофти е да ти наложат ограничение, нали? Тъп фен на Тиквата!

Преди 150 години най-богатите българи са давали по 10-20% от имуществото си за изграждане на училища и църкви. Още им стоят паметниците и хората ги почитат. Няма как банда крадливи селяни да ми бълват, че нямало смисъл да се инвестира в това. Яжте си лйната, явно това ви е призванието! Фабрика за лйна - нищо няма да остане след вас, но трябва нещо да имаш за да го схванеш

Сам го каза - "богатите българи", а не държавата, са инвестирали в образование. Сега защо искате от държавата? Какво сте и дали?

Сега плащаме данъци на държавата и очакваме нещо насреща. я сметни колко са били данъците преди 150 години и колко са сега

Ти богат ли си, чичак? Колко даваш на бюджета. Явно много зяеш, защото си тъп безмозъчен трол.

Чиче - кротко от заплатата ми всеки месец , държавата прибира 30% . Та - с пълно право искам .

Нали, уж има демографски срив, откъде се взеха тези майки на нормални деца. Къде се изгубиха майките от "Системата ни убива". Системата на зеления чорап не ги убива явно. Изведнъж проблемите им изчезнаха.

От сиганьота май не остават места за другите? А и сигурно персонал няма

Много късно реагираме и изостава е много от други държави на ЕС. Повече от 10 години спах е и такива като Борисов ни манипулира ха, както си искат. Построили детски градини и площадки. Къде са и построените площадки с какво качество са. За какво всъщност са похарчени парите ни.

От кои точно държави изоставаме по прием в детски градини? Защото по света ясли и градини безплатни няма. Или си майка и си гледаш децата, или работиш и си плащаш за гледачка! Да не говорим, че САМО в България майчинството е 2 години, по Европа и САЩ е между три и шест месеца.

Да правилно е, че в България е дълго майчинството, но в чужбина сума привилегии за деца и родители, най-малкото плащат частнште градини.

Да присъединяват все повече и повече села към София,докато цяла Бг стане София и народът ша са укроти. Край на наплива, всеки си седи където е, край на презастрояването и преселението.

Да ИЗЧЕГЪРТАМЕ Крадливата даскаличка по руски, ромската перла кака Данка Клептоманка.

В годините от Прехода, преди Борисов и Фандъкова, в София не бе построена нито една детска градина. Но се разпродадоха и разрушиха много. Но вие чегъртайте. Всяко поколение само си носи кръста.

Намекваш за вашия съюзник СДС ли ?

КЪДЕ ЩЕ СЪБЕРАТ ДЕЦАТА НА ВСИЧКИ СЕЛЯЦИ ПРИСТИГНАЛИ В СТОЛИЦАТА ?? А И ОЩЕ ПРИИЖДАТ !! НА ТАЛАЗИ. ЗАРЯЗАХА НИВИ И ТЮТЮН !! ПРОДАВАЧКИ ПО МОЛОВЕТЕ СТАНАХА !! ТА ДОМАТИТЕ ГОНЯТ 3 ЛЕВА ??? АЕ СИКТИР ОБРАТНО !!

Иди ти, само ревете че е препълнено. Ми иди си на твоето село и си живей спокойно

По добре София отново село Пловдив столица. С такива столичани СЕЛЯНДУРИ няма как да се направи нормална държава. Шопа е дребен тарикат по душа от него гражданин не става те руснаците го направили столичанин.

ГЕРБ! Хубаво е! Пак за тях да гласувате!

Моето дете Е прието на градина, а аз СЪМ потомствен Софиянец с имотен документ от 1812 и да ми се пенявят некви 2-ро 3-то поколение селяндурчета, че провинциалистите им били до гуша може ме хванат за ципа. Е на това викам аз пази боже сляпо да прогледа. Твърдо За протеста. София расте, да се строят градини и училища! Само да мигнат лично Меркел ще докара едно куфарче кюлчета европари. Ама нали няма да има комисионна е в това е проблема.

Никой не ви е спрял да инвестирате в дитски градини.

Джони, това е най-добрата инвестиция, но не ти стига сивия. Имах едно куче Джони, много си приличате. Ако някой наистина мисли за София, БИ инвестирал много в това

Да. Изглежда имаш остър дефицит на сиво.

Като е прието, какво ревеш?

Рева? Нещо се изразяваш както ти дойде или може би колкото можеш? Когато един протест е справедлив се подкрепя. Виж такива като теб дето са тука за сеира и да оплюват е това вече е за диагноза.

Усмихнатият крадец Софиянски какво мисли по въпроса? Той продаде повечето детски градини на свои хора заради апетитните терени. Всички те бяха съборени!

Като не можете да си гледате децата, защо ги раждате?

щото няма кой да ни гледа на старини :)

Има старчески домове. Но си е по-друго собственото ти дете да те набута там.

за да им се радваме и когато дойде времето ни ДА ИМА КОЙ ДА НИ ПОГРЕБЕ . Явно ти не си узрял оште в живота.

Фандъкова да отговори: Кой, по чие нареждане и цел събори до основи детската градина на ул. "Княжевска" в кв. "Княжево" /не карпузица/ където се отгледаха поколения деца от квартала и на военнослужещите от унищожената вече 9 ТБР. Терена е подравнен и готов за строителство. Данните са, че апетитния имот вече е частен, продаден от общината. Прокуратурата да се заеме със сигнала и кметицата.

Трябва да се обърнете към кмета на община Витоша.

До офицер.............Ако говориш за бившата ясла в кв. Карпузица, защото ул. "Княжевска" в този участък попада точно в този квартал, нещо не си наясно!!! Имота е общински и не е продаден. Всеки може да го провери, информацията е публична. Ей така почват да се разпространяват слухове - от невежи и неинформирани хора.

Не може 1/3 от България да се натъпче в София заедно с децата си и тук да роди още и да иска мигновено за всички да им места в детските грасини! В провинцията, откъдето са дошли повечето от тази 1/3 жители на България, детските градини и училищата са празни или с по няколко деца. "Софиянците" в повече да бъдат така любезни да имат търпението да се построят достатъчно детски градини и да не висят под прозорците на НАШИЯ, СОФИЙСКИ кмет, ако не - обратно по родните места.

Значи може да се построят 5 квартала ама де се разчетат 5 градини за тях не може така ли? Еми не си много Омен мойто мУмче! Няма воля - даже не става въпрос и за пари, защото ако община София-град няма, то не знам коя има!

Сельо, кварталите, които се строят, са печеливша инвестиция! А каква полза има обществото от чеснов селянин с недоразвит мозък като теб, който дори не плаща данъци в града?

Чичо, тея 5 квартала са така гъсто застроени, че само с 5 ДГ няма да се отбие номера. Архитектурният (артистичен) вид на Люлин може да е отвратителен, но като градоустройство е в пъти по-добре от сегашното "планиране". Имаше пре-достатъчно отстояние между блоковете в последствие да се нароят гаражни клетки, респективно при желание да се построи паркинг/гараж. Държа да отбележа, че не давам Люлин като пример за световно постижение - има твърде много криви неща там. Сравнявам го с "новото".

Тези 5 квартала общината ли ги построи? Ами който е строил кварталите, от него искай детските градини! Същото е и с паркоместата! Строиш си апартамент, но не си купуваш гараж...? Чакаш някой друг да ти го построи и по възможност да ти го даде за безплатно ползване? Паркираш на улицата, т.е. я задръстваш. Ама тази улица някой я е построил, а ти искаш да я ползваш за паркинг. Не не става! Сега искаш някой да ти построи детска градина за децата. Ами като си купува апартамента, защо не поиска от строителя да построи детска градина? Аааа ... тогава апартаментът ти щял да струва двойно...? Ами да! Безплатни обяди няма!

Кънчо, драмата е, че планирането на урбанизираната територия е задължение на общината - те раздават разрешенията за строеж и те трябва да планират къде ще има и къде не детски градини. По въпросинте нови квартали никой не е заплюл място за детска градина/училище и проблема се взривява в момента, в който се натрупа критичната маса "новодомци".

До "Чичо": А кой Ви кара да живеете в квартал без градина? Като се мести някъде човек, преценява какви удобства има на съответното място. Изборът си го правите Вие.

Виж сега какво ще ти кажа в провинцията положението с детските градини не е мед и розички, както си мислят хората.

Трябва да има възможност за майките и семействата да отглеждат и възпитават децата си. А детските градини да са само допълнение и място за игра с други деца и надзор, когато такъв е необходим! Коя майчица и детенце не са със свити сърца в такива “заводи”?

Няма да е зле да се започне с проверки. Който има имот в София, живее и работи там и плаща данъци, автоматично получава място в градина. Който работи в София, но е тарикат и плаща данъци в селото си, да бъде депортирван и лишаван от права за града.

А тарикат селяндурите от Шопария като теб директно екстрадиране в Анадола. В така всички доволни.

Ти си селтак и затова се засегна, нали?

Селтака се вижда батко. Кой нормален ще се кръсти Нексус. Яж чесън и сланина да ти пляскат ушаците

Поредната шпиц команда, подкрепяна знаем от кои. Ще обърнем каруцата и после ще вием, че нещата са се влошили. Типично по български (и балкански).

Като нямаш деца и няма и да имаш трай си в кочината бе плужник

Безработни, обичащи да висят по кафета майки ще протестират, защото децата им не ходят на детска градина?

Във Великобритания, след 3 годишна възраст задължават детето ти да ходи на детска градина. Имаш т. нар. ваучер от 15 безплатни часа месечно, това са платени на практика 2 дни месечно. Останалото го плащаш от джоба си, към 900 паунда месечно. Ако в семейството единия родител е без работа, а другия е със средни или малко над средни доходи и плащат квартира, както е в общия случай това е почти непосилна сума.

Стихийно надошлите в София я направиха с население половин България, при условие, че детските градини са на брой колкото при социализма - 1/8 от България. Няма как да има места,без да се отчита този факт и да се построят детски градини. Но с това темпо на евакуация на провинцията в София, това няма как да стане. То не, че и се работи по въпроса...

Байван ли си Байган ли си не те знам. Но като гледаш как никнат квартали откъде ти дойде тая "мъдра" мисъл, че няма как да се построят градини бързо?

Ти ли ще ги построиш,чичин?

Десет години маркуча ли крепиха ?!

Пазарна икономика. Невидимата ръка на пазара ще уреди всичко. В идола на демократите САЩ как е с детските градини!?

той пазара се опитва (родителите правят кооперативи), ама лелки с гражданско съзнание бдят и рапортуват на властите, които идват и запечатват нелегалните детски градини :) това впрочем ми е най-любимата част от драмата с детските градини, лелки преебават лелки , но нали е джендъризъм няма как мъж да иде и да оправи нещата с шамари , както се е правело навремето

Не трябва да се строят детски градини! Трябва да се строят заводи из цяла България! Хората да имат работа по родните места! Там има достатъчно детски градини!

Заводите се строят от бизнеса, а не от държавата. Би ли построил завод в с. Трапоклово, с адресно регистрирани 212 пенсионери?

комунистическата власт нацвъка заводи и цехове на далеч по- икономически неприветливи места... 90-те като изпукаха като пуканки от несъстоятелност всички гледаха като телета в железница. На Трапоклово проблема му е липса на добра инфраструктура. Иначе Сливен и Ямбол са на 15 минути с автобуса.

Удобно забравяте, че освен заводите, комунистите въведоха и жителството, според което хората умираха там, където се раждаха. Така решаваха проблема с работната ръка за тези фабрики.

ББ що магистрали построи и газопроводи... пък София (и не само) има нужда от още 100 детски градини. Всяка по 3-4 милиона. нищожна сума на фона на другите строежи.

Ах, как ви пречат тръбопроводите, продажници!

ами ако е за моя сметка ми пречи. Щото вместо да има детски градини и родителите спокойно да се включат в трудовият пазар и да генерират БВП (+ пенсии + какво ли не още) си бавят децата. От тръбата полза за сега нямаме.

Комунистически трикове.

Всички тези неразбории са в следствие на грешна политика на местните власти и държавното управление. Нека се направи справка колко нови ( построени по европейски проекти ) детски градини има по обезлюдени малки градчета и села? Дали при правилна политика на разпределение няма да има даже излишък. За това , когат избирате мислете, питайте, контролирайте.

Отивайте си обратно в малките градове и села. Там места в детските градини има.

Манастирски ливади, детската градина. Почти всички места окупирани от самотни майки, социално слаби, които прекарват цялото си време в мола. По-голямата част от тях също са и самотни родители. Всичките карат джипове, почти никой от джиповете не е със софийски номер. Който разбрал разбрал.

Това е тактика още от 2010г, живеят на съприжески начали фактически без брак, майките се регистрират като самотен родител, за да ползват облаги. Никой не прави проверки, след регистрация...

11 февруари 2008 14:37 Заместник-кметът по образование на София Йорданка Фандъкова подава оставка поради проблемите, възникнали с интернет записването на деца за детските градини в столицата. Общо кандидатствалите и регистрирани за детски градини деца до 8 февруари са над 13 000, от тях 5000 деца ще останат извън детските градини през следващата година поради липсата на места. Днес, 2021г 13 години по късно в условия на открита кражба и източване на средства от гробарската шайка над 10 хил деца са извън детските градини, но на данка и е през... крачола и тя оставка няма да подава, защото "мене хората са ме избрали да решавам проблемите, не да подавам оставка"... Какво повече да се каже?! ГРОБАДЖИЙСКИТЕ МЕКЕРЕТА ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ!

Софийско жителство както беше по времето за което въздишаш. и София остава с една четвърт от населението което е в момента. И проблемът с детските градини е решен.

Ти мойто вчера няма да бараш малоумно псе! Защото ако ще връщат Софийското жителство твоите родители щяха да си седят по селата в Северна и жна България и никога нямаше да се оженят. А ти, щеше да бъдеш остриган 0 номер и да влезеш в Строителни войски, след това в дисципа и там щеше да висиш докато не навършиш 27години... В "онова време" бащата на бою толупа крадеше от строежа на НДК и направи са синковеца си къща в Банкя...

по време на жителството софийското население е нарастнало от 400 000 до милион. това е 2.5 пъти нарастване. след махането на жителството софийското население е нарастнало около два пъти (броя го два милиона, нищо че е 1.5 официално). нещо се чупи сметката,защо при жителството софия е нарастнала повече?

Точно ти селско партийно секретарче щеше да гледаш София през крив макарон. и аз и родителите ми и техните родители са родени и израснали в София. Къщата в която са живели е разрушена по времето на бомбардировките. Така че селянче не си демонстрирай липсата на култура. А в момента София от 500 хиляди жители нарасна на 2 милиона. Пишман софиянците за които споменава другия смешник си седяха в селата ДО Кремиковци и не ги пускаха в София. Пропагандите ще си я водите във Фейсбук в затворените групи.

По злобните ти приказки се досещам, че или си бил номенклатура или си наследник или мечтаеш за топло местенце в бюрокрацията.

Айде без да ми блокирате Орлов мост, в пренаселена София длъжен ви все някой, но иначе тарикатеете, живеете тук но данъците на колите си ги плащате по селата.

Мен като ми се роди първото дете, веднага се махнах от София. Колкото и да протестирате София е претъпкана, не са само детските градини, жилища, паркоместа, всичко. За всяко едно нещо се конкурираш с други глупаци, отишли на "висок стандарт". В същото време виждах как мои познати с 5 пъти по-ниска заплата си живеят в къщи с дворове струващи смешни пари, нямат грижи с детски градини, не висят по задръствания, не тръгват един час по-рано от работа за да вземат дете от училище. "Ама тука са най-престижните училища", да единствената полза от които е да помогнат се качиш на въртележката "Висок Софийски Стандарт", мерси, ще пропусна. Единствената полза от тая въртележка е да не се чувстваш преебан гледайки "високия" стандарт в столицата, защото нали знаете, чуждата морава по-зелена.

Това си е личен избор. А държавно решение трябва да бъде борба с демографския срив.

Наивно е да мислиш че улеснявайки родителите с детски градини, финансови поощрения и тн ще пребориш нежеланието им да имат деца. Просто човешката природа не е такава. Демографския срив не можеш да го пребориш, той ще си мине сам - който предпочита удоволствията на цивилизацията пред сменянето на памперси ще отнесе в гроба и мирогледа си, ще останат другите . Ако все пак толкова държиш да насилваш нещата, има си начини - затвори училищата, върни водещата роля на религията, умишлено създай бедност, и демографската криза ще се изпари на секундата. Но никой не иска такова , така че по-добре натуралното решение

ха-ха... заради "най-добрите училища" на практика всички ученици ходят на частни уроци.

Демографска криза не се бори с корупционни схеми, целящи родителите да плащат по 700 лв. на месец за частна градина! И не се бори от тъпаци, които казват на кореняк софиянец, на който не му е прието детето и е с максимален брой точки (2 работещи и живеещи в София родители) "трябва да си ходи на село"! Втората корупционна схема позволява на деца с фалшив ТЕЛК да получат много повече точки и да бъдат приети преди всички други.

Е град предвиден за пет 600 хиляди жители. 2 милиона няма как да се съберем в него.

В провинцията също не достигат места. Повечето детски градини са планирани и строени във времена, където повечето хора имаха макс. 2 деца, а голяма част и по 1, а 3 и повече деца бяха по-скоро изключение. Сега повечето около мен са с 3 и искат всичко сега и веднага.

Явно само при теб е така. Всяка година има по-малко деца. Единствено в ромските квартали е обратното.

Ти в "провинцията" ли си, или така си чувал? В големите градове има детски градини с повече кандидати от капацитета им, но като цяло малко деца хартисват, а в малките градове дори не могат да запълнят детските градини,защото населението е по-малко от 80те, когато са строени

Един смислен протест. С вас съм родетили, тази година ще са 10.000 догодина идват и ковид децата и ще са 30.000. Проблемът е познат найстина от много време. Трябва обществото да покаже, че няма търпимост и няма прошка за върнати мандати и празни обещания. София е заприличала на фавелите в Рио, грозна, мръсна, презастроена, транспорта е хаус, движението е катастрофа, всичко просто едно хубаво нещо няма за което да се хванеш и кажеш да, тук ще живея.

Синът ми учеше в частна детска градина и съм доволен. Стига сте ревали. Глезльовци.

Ох, стига с тия деца бе! Има къде, къде по-важни работи! Хората няма къде да си паркират автомобилите, тия само за деца реват! Като не ви харесва си идете на село. Ама пеша, не с нашето метро!

Опитал си се да направиш антиреклама, но не ти се получава.

Продължавайте да се тъпчете все повече и повече в София и очаквайте да няма проблем с детските градини. Най-много реват хората от кварталите с огромно строителство. Където блоковете никнат един след друг като гъби след дъжд. дали някой може да насмогне на детски градини или дори на училища при такова строителство?

А кой според теб прави градското планиране и издава разрешения за строежи? Кой после събира тлъсти такси и данъци от всеки един имот? Като не могат да осигурят инфраструктурата да спрат да дават разрешения за строителство.

Значи затова че цяла България е решила да се пренесе в София Общината е длъжна за всеки един от вас персонално да ви предстои детска градина??? Там откъдето сте дошли има предостатъчно места и в детските градини и училищата. Що не пробваш да видиш как могат да се задоволят нуждите при 100 200 хиляди новопристигнали всяка година?? Айде бе само в Кръстова вада изникнаха 1 30 блока за няколко месеца. Кой може да ти насмогне на детски градини??

Деца се раждат от хора, можещи да си позволят отглеждането им. Останалите раждат нещастници тежащи на социалната система на страната.

Здравомислещите и с несигурна/недостатъчна заплата в София остават с 1 дете именно заради липсата на места в градини. А между другото многодетните имат точки и влизат, така че не се чуди има ли места за тия, дето хич и не мислят могат или не могат, а просто си се котят. Така ли решаваме демографската криза в страната?! Топим се, хора, топим се, а на управляващите хич и не им дреме.

Държавните детски градини са именно част от социалната система на страната. Като държавните болници и училищата. Колкото до демографията, един нов бъргарин, освен че е бъдещ данъкоплатец, то той е и още едно гладно гърло. И като повод за демографски размисъл - какво правим с децата завършили безплатно среднто/висшето си образование и гордо влели се в икономиката, примерно на Германия?

тия наивизми и аз ги изповядвах като бях на 15, виках си "на една крачка сме от свят без войни, стига само да раждат хората които могат да си го позволят, останалите доброволно се отказват от деца и водят спокоен живот". тая розова капиталистическа утопия обаче е трудна за постигане дори ако всички я осъзнават като цел и искрено се стремят да я спазват, а това далеч не е така. динамиката на обществото е по-сложна, и като "бонус" е много банвна, от началото на някакъв "рак" в обществото до първите симптоми могат да минат десетилетия, а до смъртта могат да минат векове. през всичкото това време ще е пълно със самодоволни глупаци, вярващи че вече сме победили глада и войната. като теглиш чертата хората ще загубят това което имат сега (което хич не е малко), само защото го имат за "нищо" и искат да имат повече

Глобализмът иска да реализира точно тези утопии, за които ти споменаваш! Оттам нататък всеки да си прави сметката това добро ли е, зло ли е!

Внукът ми не е приет и за детската градина, в която е расло майка му. Но на родители от провинцията , децата са им първи. Писна ми. Живеят 10 години и децата са им първи, а тези които няколко поколения растат и плащат данъци в София - за техните внуци няма места. Сгрешена е системата за прием

Напълно съм съгласен!

За неродените деца на България... Откъс от много силен коментар на господин Петър Делчев в фейсбук група за детските градини: " Всичко вече се обезмисля. Цяло поколение в София расте с отложено за винаги второ/трето раждане на дете заради горното. Но новото поколение родители - слава Богу, не са така примирими и търпеливи и са готови сами да си извоюват правото на ДГ за децата им. И не - не сравнявайте София/България с Германия или Франция по отношение на детски градини или майчинство - не си и помисляйте да го правите поне още 20 години, защото това само ще задълбочи пропастта между Вас и хората. КАКВО СЕ ИСКА ОТ ВАС ВСИЧКИ БЕЗОТГОВОРНИ по въпроса на различни нива в общинската и държавна власт в последните 20 години ? Иска се: Да излезете и просто да се извините на хората и да си посипете главата с пепел ! Нищо друго. Не ме интересува кой кого ще сменя на поста, какви рокади ще си правите - дължите на първо място едно голямо извинение на хората."

Доказано трябва да работят за детска, щото една съседка води детето в детската и после на кафе с други себеподобни до детската градина всяка сутрин

Аз съм пенсионер самотен , няма места в прогнилите държавни старчески домове .Кога тези домове ще заприличат на обитавани от хора места .Трябва да доплащам в частен дом . Общината ще отпусне ли някой лев или да спя пред Орлов мост ?

Почти същото е. Само дето, ако когато си пусна на детето първа ясла, ще се върна на работа и ще да допринасям към бюджета. Като си остана втората година вкъщи, само ще взимам от бюджета.

В рамките на една година в София трябва да се отворят нови сгради с 1343 нови места за деца в детски ясли и градини, и да се реновират стари сгради, където да се приемат други 725 деца. Това са текущите проекти за строежи, които са одобрени. Част от тях трябваше вече трябваше да са приключили, но това не се е случило. Засегнати са общо 618 деца, които можеха да бъдат приети, но не са. Ето кои и защо: + В „Кръстова вада“, район „Лозенец“ започна строеж на детска градина за 2 яслени и 4 градински групи през месец февруари 2018 г. Това са 140 места в много проблемен район. Планираната стойност е била 3 млн. лв. Строежът е започнал по план и е трябвало да завърши през месец октомври 2020 г., т.е. вече трябваше децата да са приети. - Проблемите започват през октомври 2019 г., когато се сменя районния кмет. Започват непрестанни увъртания, преправяния на проекта и други келешлъци. Около пет месеца са течали "проверки", след които са констатирани някакви изсмукани от пръстите проблеми с проекта - защо нещо щяло да бъде построено така (по-евтино), а не онака (по-скъпо). Подготвя се анекс за допълнителни 600 хил. лв. След това малко над три месеца се чака благоволението на кмета да намери време, за да подпише този анекс. Изненадващо Столична Община им ги отпуска веднага въпреки, че не са планирани в бюджета. През цялото това време обаче строежът е бил блокиран и съответно забавянето от цели 8 месеца води до това, че 140 деца пропускат цяла една година от детската си градина. С нетърпение се очаква дали строежът ще е готов през септември. Надеждата е, че след края на предстоящите избори нещата ще се размърдат и това ще се случи. + В район "Красно Село" е планирано изграждане на пристройка към към сграда на детска ясла №31. Финансирането е осигурено с бюджета за 2020 г. Планът е бил 40 календарни дни за проектиране и 149 календарни дни за строителство. Според разчетите вече е трябвало да работи и да има 46 приети деца. - Кметицата на район "Красно Село" буквално е успяла да направи всичко възможно все още да не е минал дори етапа на проектиране. Надеждата е, че след края на предстоящите избори поне това да се случи. + В район "Триадица", напълно аналогично на предишния случай, в края на 2019 г. е планирано да започне строеж на пристройка към сграда на детска ясла №35. Бюджетът е осигурен за 2020 г. и планът също е бил за 40 календарни дни за проектиране и 149 календарни дни за строителство. Вече трябваше да работи и да има 92 приети деца. - Доколкото е известно, тук поне проектирането е приключило, но всичко е спряло на етап "издаване на разрешение за строеж", което незнайно защо не става факт. Надеждата е, че след края на предстоящите избори това ще се случи. + В район "Овча Купел" през октомври 2019 г. е планирано изграждане на нова детска градина за 6 групи със 140 деца. Осигурен е бюджет и планираното завършване е месец март 2021 г. Тези деца вече трябваше да са приети. - Основният строеж е приключил, но вече е юни, а градината не е въведена в експлоатация. Тук причината е бавене на строежа. Все още предстои да се направят външни връзки с Топлофикация, да се направи озеленяване и вертикална планировка. Надеждата е, че след края на предстоящите избори това ще се случи. + В район "Изгрев" в бюджета за 2020 г. е предвидена реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки по енергийна ефективност на сградата на ДГ №30, която е за 200 деца. Ремонтът започва февруари 2020 г. и е планиран да завърши в срок от една година. Ремонтът завършва коректно и сградата е напълно готова през февруари 2021 г. - Детската градина все още не работи. Причината е, че кметът вече над 3 месеца не издава удостоверение за въвеждане в експлоатация. Надеждата е, че след края на предстоящите избори това ще се случи.

Е, и какво сега, след като ни изнесе този "донос" от кметицата, който всъщност трябва да е обяснение защо има неприети 10 000 деца? Нищо на търкалета, отбиване на номера... Първо, тук се говори за има-няма 2000 места. А къде са останалите над 8000? Колко още мандата и колко още милиарда трябва да се "усвоят", за да има места за децата? И второ, тук са указани все райони, където кметовете не са от шайката. Конкретно, в Лозенец и Красно села кметовете са от ДБ, а в Изток - от БСП. НО, от общо 24 района на София, 11 се управляват от кметове от шайката - да не би там да им се получават нещата и мощно да се строят нови детски градини? Категорично, НЕ! Този "отчет" си е чиста проба демагогия!

Това са ФАКТИ, а не донос срещу когото и да е.

Въобще не защитавам "управляваща шайка" или определена политическа партия. Детските градини се строят на демографска база (вади кристалната топка, да видиш, кой кога ще ражда), както и "по заявка" от районен кмет след РАЗГОВОРИ с живущите в района. - силно се съмнявам някой да се отчита че ще прави деца. Градини и ясли в София има, но много не са удобни, тъй като са в други квартали. От друга страна ако утре се заселят хора с 2000 деца в Изток, никой кмет, няма да е в състояние да им осигури детски градини.

Да знаят за къде да протестират.

..чакаме, че иначе не може да родим..

Айде по селата си бе идиоти, там си затваряйте пътищата бе измет

Никой не Ви е длъжен.Нестига ,че цялата Ви рода ги дондорука То не са баби и дядовци, Ами и други роднини, та и държавата и Всички ние трябва да плащаме,че да можете да се мотаете насам натам