Багери събарят хангарите на летище Божурище

Багери събарят хангарите на летище Божурище до София, алармираха жители и депутатът Красимир Велчев. Той призова колегите си да спрат с жива верига “вандализма"

Обратно в новината

Коментари - Багери събарят хангарите на летище Божурище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да! А ДСБ продаде и разруши цялата държава. доказателство - вижте кога и как се събори Мавзолея на "Георги Димитров", както и мого други заводи и предприятия. По времето на СДС.

Летище Божурище е едно от най-старите летища не само в България, но и в Европа! Ако не се лъжа дори бе обявено за паметник на културата, а сега най-нагло го разрушават! Изобщо не си ценим историята, всеки гледа само личните си интереси, изразени в лапане на кинти и то с милиони! Интересувайте се какво е открито при разкопаването на Лъвов мост и как нагло и то се разрушава! Хората по света от 2 камъка правят паметници и ги обявяват за уникални забележителности, а ние тук от уникални забележителности правиме камънак!!! Няма такава държава като нашата! Няма такъв народ! То бива крадене и лапане, ама това в последните години на нищо не прилича! Изхода е един - Т2 на летище София с еднопосочен билет!

...Багери събарят хангарите на летище... А какво стана с релсите от жп линиите?!! Примерно от по четир-пет коловоза гарите останаха с по един коловоз!!! Примерно Видин-София, и това стана по времето на Тройната Ламя, а после Боко "леко" си замълча?!! КОЙ взе РЕЛСИТЕ - всеки знае за каква стомана става на въпрос и КОЛКО тона???

Съдът решил!Нали този съд проваля всичко?Ето пак стигнахме до съда!Чета ,че съдът ще фалира финансово,ами да си намалят заплатите,пък колкото работа ,толкова й пари.

Данаилов и Рашидов -заедно. БСП и ГЕРБ -заедно унищожават летището.

Г-н Свинаров пръв е продава (дарява) Летището през 2005 година на италианската инвенстиционна банка. Сделката се приключва (финализира) от следващия военния министър Близнаков.

Да! А ДСБ продаде и разруши цялата държава. доказателство - вижте кога и как се събори Мавзолея на "Георги Димитров", както и мого други заводи и предприятия. По времето на СДС.

Порових се малко из историята и ето какво открих за летище Божурище. Предлагам ви една много малка част от Историята. Дали е уместно Историята да струва 106 апартамента в София и Пловдив? Вие кажете. Летище Божирище е първото постоянно действащо летище в България и вероятно най-старото национално летище, запазено в ЕС.там е създадено военно кавалерийско депо, с което е сложено началото на военното използване на района. В 1906г. тук се извършват първите в България полети с балон. Първите дървени постройки на летището са построени през 1912 г., заедно с железопътната гара към него, от българската войска под ръководството на германски инженери. След войната гарата е още по-полезна, когато специален работнически влак от София спира до портала на летището. През 1913 г. там са построени хангарът и служебни сгради. На 15 август 1915 г. излита първият самолет от българско производство, конструиран от Асен Йорданов[1]. По-късно се произвеждат в Държавната аеропланна работилница, Божурище българските самолети ДАР: ДАР-1, ДАР-2, ДАР-3, ДАР-4, ДАР-5, ДАР-6, ДАР-7, ДАР-8, ДАР-9 и ДАР-10. За 2 години в училището са обучени над 100 пилоти, наблюдатели и аеромеханици. След завършване на курса на обучение всички са изпращани по бойните летища в състава на Първо и Второ аеропланни отделения към действащата армия. Възпитаници на училището са много личности, имащи огромен принос за подема на българската и световната авиация и самолетостроене: Асен Йорданов, Цветан Лазаров, Кирил Петков, Владимир Балан.Там започват работа натрупалите вече богат опит български авиомеханици Каролев, Платников, Гевренов. За началник на ДАР, Божурище е назначен капитан Марко Първанов, боен пилот, герой от войната, постигнал на 30 септември 1916 г. първата въздушна победа за българската авиация.

Долу ръцете от Летище Божурище!!!Това е едно от първите летища в Европа! Това военно летище е живата история на българската славна авиация!!! От тук е излетял един от първите български летци - летец Христо Топракчиев за да атакува турските позиции в Одрин! От тук е излетял капитан Димитър Списаревски за таран срещу американските бомбардировачи над София!!! Тук са се обучавали поколения славни български летци и парашутисти!!! Летището винаги е било любовта, живота, историята и гордостта на българската авиация!!! И ако днес тази авиация я няма, утре тя пак ще възкръсне, заедно с нова България и няма да прости унищожаването на нейното славно летище!!! Българи, на протест!!! Да спасим летище Божурище!!!!

Е като е толкова важно това летище защо беше заприличало на пущинак и чак сега се сетихте да ревете ,че било история

Летищa, пристaнищa, зaводи, склaдове - нa бългaрския нaрод беше отнето цялото имущество. Остaнaхa му БЕХ и БДЖ, но и към тях имa aпетити нa финaнсовите групировки.

За кво са й летища на България, като няма самолети? Я бързо едно молче или празна офис-сграда.

Хубаво е да се пазят старите работи, но трябва и да се върви напред! Ако наистина има начин да се запази, и може да се строи другаде, нека. Но ако не е така, по добре музей и нещо друго отколкото съборетина с емоционална стойност. Учудвам се че са искали от фирмата да построи музей - това е хубаво! Преди да сте се нахвърлите срещу мене, обърнете внимание че съм за САМО ако наистина това място е уникално с местоположението си за нещо по ново и по практично. А относно това че нямаме държава и историята се руши....за послдените 25г къде по важни неща се унищожиха от летището и всички мълчаха!

турците искат да се продаде исторята на балгаря,от божурище са летели самолети балгарски да атакуват одринската крепост...

сигурно имаш кол от г.за до мястото за уригване! Те нашите орлета дето пратиха не малко гарги на земята (от бомбардиращите софия) излитаха от друго летище? Как ли се казваше? Латинка, Магарешки трън или пък Лайкучка?

забравих да ти направя забележка, че ако искаш да пишеш в български форуми - трябва да научиш и нашият език! Иначе веднага си личи, че си платен, но неможещ!

с чука по главата , а сърпа право в сърцето това е достойна смърт за всички комунисти

украинецо

говедо, ти не знаеш ли, че "световна комуна" означава "еврейската световна общност"? И ти си против евреите? садист, антисемит ...

АКО ИМА БЪЛГАРИ В ТАЗИ ОПОСКАНА ДЪРЖАВА ДО ЕДИН НА ПРОТЕСТ не само да коментираме Украйна у нас стават чудовищни работи Не може с лека ръка да си унищожим най старото летище в България Шапка свалям на ГЕРБ за тази идея да защитим летището.

Ква история са 5 продънени бараки??? Един музей е 1000 пъти по-добре от запуснато, занемарено и противно "летище" дето и гарга не каца на него! Куцо, кьораво и сакато само си търси повод да плюе по държавата! ВИЕ СТЕ ДЪРЖАВАТА МЪРШИ!!! Да идват турците и да се приключва!

Чудесно. Тогава ще станем Светска държава.

МУЗЕЙ В ПРОДЪНЕНИТЕ БАРАКИ, БЕЗРОДНИКО!

"...теренът бил продаден по времето на тройната коалиция." Даже, мисля, че собственик е Олимпи Кътев.

Млакнете, гербери продажни! Ще изгоните инвеститорите! До месец започва демонтажа на паметника на Шипка, заравняване на Тракийската гробница в Казанлък и взривяването на Катедралата Александър Невски - пречат на инвеститорския интерес! Ние без история можем, но без МОЛ-ове и хотели - не!

МлЪкнете.

за катедралата се обади на станишевич . комунягите имат опит с разрушаване на църкви .

Говорила съм вече! Обеща даже този път да няма много хора в нея! Все пак вече сме част от ПЕС, не може да гърмим политическите си противници ей така!

да а тези сърп и чук можеш да си ги завреш знаеш къде , мястото на кухата лейка

кухая продажни са рубладжийте и такива с зелени чорапи като теб

Някой

Абе вие с единиците да сте чували за сарказъм и ирония?:-)

1. Летището не прилича на нищо 2. Това, че е продадено под масата обаче си е факт. Къде е проблемЪТ? На пример на едно летище в Щутгард (само на едно и само в този град) има към стотина частни самолета. В България колко има? Нашите всички 'бизнесмени' крадат (буквално) от държавата - т.е в София. На тях летище и самолети за бизнес дела не им трябват. Не им трябва и летище. Ако имахме икономика, ако имахме наистина бизнесмени, ако имахме бизнес с други страни, ако имаха нужда от частни самолети - летище ще се намери кой да построи и да поддържа!

Нашите всички 'бизнесмени' крадат (буквално) от държавата - т.е в София БОЖУРИЩЕ Е ГРАД В СОФИЙСКА ОБЛАСТ, ПОДОБНО НА ЗЛАТИЦА, СВОГЕ, ГОДЕЧ ИЛИ КОПРИВЩИЦА. КАКВА СОФИЯ ТЕ ГОНИ? СОФИЙСКА ОБЛАСТ - ДА, СОФИЯ - НЕ!!!

То, държава няма!Държава без "история"! Всичко разпродадено на "битака"!От тези разпродажби паричките не са в джоба на "държавата". Ако падне някой лев , държавата ще увеличи пенсиите с два лева!Едно време какви "метли" правеха , и чистеха.Сега и прахосмукачка не може да изчисти цялата тази помия!

Щом Списаревски е стрелял срещу американци значи трябва да се заличи!

глупак ! по тази идиотска логика списаревски трябва народният съд посмъртно да го е осъдил !щатите франция ссср и целият свят се бият срещу германия италия япония и българия , та срещу кого е стрелял ?

човека оповести ясно и коректно спонсора на унищоженията!

нека Велчев преди да свиква "родолюбци" като него, да обясни как преди да дойдат италианците като собственици на летището и да го изгонят началото на 2008 г., на какво основание летеше с частния си самолет там и на какво основание си го държеше в хангара , след като това летище е със свален статук на такова още от 1991 год? нека Велчев спре да ни прави на балами и да си каже всичко, за часдното самолетче, а и не само, а и за конкурентния държавен индустиален парк , който се намира зад летището, нека си каже всичко !!!

Тези направо се насраха с мръсотии в нашата България.Всички,които подкрепят сегашните управляващи предатели са мекерета.Българи да избием тази предателска сган.Друго няма.България на българите!

всички забогатели от 85-та насам, а бедняци по декларация - на средата на морето, в пробита лодка

що говорите глупости.... кое му е ценното в момента на летището... не сте го видяли а коментирате... там има една стара писта и стари изтърбушени хангари.... има фирма която ще инвестира а и даже ще направи това което ние за толкова години не направихме и сега пищим а именно музей на авиацията и то безплатно за данъкоплатците.... един викна от трибуната на НС за да си пише червена точка и вие почнахте с тъпите коментари (поне повечето)

Никой чужденец, било то американец, руснак или марсианец, не идва в България за да направи живота ти по-лесен. Всеки идва тук, защото е видял далавера. От това ставаш само по-беден.

Някой

Когато някой идва да инвестира той естествено ще иска да печели .Не мога да разбера какво е това отношение към такива хора .Защо винаги имаме очакване че някой нещо ни е длъжен и трябва да ни даде.При такава инвестиция печели италианеца печели и България .За какво са ни тези порутени бараки от 1916г.,ама айде да правим живи вериги за кефа на някой си.

Пич, Италианците са си го купили и са пълното си право да го правят каквото искат. Работата е че някой БЕЗРОДЕН ПРОДАЖЕН БОКЛУК е продал НАД 1000 ДЕКАРА ЗЕМЯ ЗА 100 бълхясали апартамента!! СКЪПА ЗЕМЯ! СКЪПА НА ИСТОРИЯ И НА ПАРИ! ПРОДАЛ Я Е ТАЙНО, ПОДБОЛНО ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ. ПОСЛЕ ЕДИН КЪП ПОДОБНИ НЕМУ БОКЛУЦИ СА СЕ ИЗРЕДИЛИ ДА ГО ПОКРИВАТ, ЗАЖОТО ОНЯ Е ГЕПИЛ КОМИСИОННАТА. ДА СИ Я ОТНЕСЕ ДАНО!

Да не мислиш, че кебапчетата идват от въздуха? Знаеш ли колко трудно се изкарват тези пари! Бъди сигурен, че отговорното лице продало летището се е "отчело" където и колкото трябва.

Нека всичко се разруши и унищожи в Б-я, че да дойдат турците да си оправят държавата.

Турците са вече тука и те оправят !

Всичко е вярно и до кога ще чакаме уважаеми колеги.Да вички сме на ясно и с кражбите и с далаверите и с назначенията и това че ни разпиляха като нация и ценности НО ДО КОГА!!!!!!

Не знам дали вече не ви стана ясно, че правилата на играта, с която ни клатят, наречена "демокрация", са такива, че ако ги следваме ще станем на прах. Можем да се отскубнем само по един начин, но за това са нужни мъже, не много на брой, но истински. Такива, които носят България в сърцето си.

празнодумец

дето се радват, че американското посолство направи паметник на американските летци, които разрушиха София и убиха хиляди българи, сега се правят на загрижени за летище Божурище, от където излитаха българските орли да бранят България от американските престъпници.

Мръсни червени демагози, защо сега ви станаха много мили българските летци-орли герой. Къде бяхте преди 1989 г., когато никой не споменаваше нищо за тях, защото те бяха царски офицери, обучени в Германия, летяли с месершмити, а не с миг и защитавали България, а не бкп.

американските престъпници тогава бяха съюзници с бъдещите ни братя от ссср !

АМАН ОТ МАЙСТОРИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСТИТУЦИЯ! ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НАЧЕЛО С НДСВ И ДПС, С ТАЙНИ ДЕЙСТВИЯ ПРАВИ НЕОБХОДИМОТО ДА ЛИКВИДИРА ТОВА ЛЕТИЩЕ! ТОВА СТАВА САМО ПО ЕГОИСТИЧНИ ПОДБУДИ! ЗА НЯККАВИ АПАРТАМЕНТИ СЕ ЗАЧЕРКВА ИСТОРИЯ, НДСВ ПОМАГА НА ВОЙНИТЕ НА НАШИЯ ПОРОБИТЕЛ ОСМАНСКА-ИСЛЯМСКА ТУРЦИЯ ДА ЛИКВИДИРВАТ НАШАТА ИСТОРИЯ! ДА ИМ ГО НАЧУКАМЕ ЗА ИЗМАМАТА И ИЗЛЪГАНОТО НИ ДОВЕРИЕ!!!

Не е проблема в квиченето на партийните демагози, а проблема е в това че срещу 4 милиона евро се продават 1046 дка. актив който струва пъти, пъти повече и това всичко е за наша сметка уважаеми сънародници-резултата все по бедни и все по бедни, нещо повече започнахме и да оскутяваме вървим към първобитността с всеки изминат ден.

4000 евро на декар ти се струва малко ли за далечната 2007? Вземи си изрови главата от пясъка, защото това е в пъти по-добре от "заменките" по морето 5000 лева за 5 декара на плажа.

АКО НЕ ИЗМЕТЕМ ТОЯ БОКЛУК БСП,ДПС,АТАКА- БАГЕРИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЪБАРЯТ БЪЛГАРИЯ

Че от кога герберастите станаха родолюбци? То бива демагогия, лъжи и популизъм, ама чак толкова не бива! Като че ли не знаем що за продажни американо-еврейско-турски ибрикчии и продажници сте!

Засега в НС има едни турски ибрикчии, ама не са от ГЕРБ - направо се надпреварват от БСП и Атака кой е по-по-най- ибрикчия;о)

Мутрата и от герберастите няма. Той подмива и Доган /КОЙ го направи генерал?/, и Ердоган, и Натаняху, и Обама, обслужва рязаните карабини от целия Близък изток. И сега пак си шушука с Местан, и така като гледам, Местан ще ви го намести, защото натам вървят нещата. Само да ви видя без фесове, ще има лицеви опори, герберасти мръсни!

Това летище може да е златна мина , точно като летище . До колкото знам е най-старото на балканите и доколкото знам от там са излитали първите бомвадировачи в света . Ако от тази история не могат да се изкарат дивиденти ЕБАТИ простите милионери са го купили

ТОВА Е УЖАС ТРЯБВА ДА ГО СПРЕМ!

... Рашидов бил пуснал заповед... Хахахах! Все едно аз да пусна заповед, с която да обявя апартамента на комшията за паметник на културата или за обществена тоалетна.... Веждичката елементарни познания по законите за културата няма.... Виж, за алкохолните напитки - като него втори няма - от километър надушва пиене... Мдааа... Всички герберасти големи тъпни и боклуци...

През 2008 г. тогавашният министър на културата Стефан Данаилов започна процедура по обявяването на летището за културен паметник..." За Серго ще кажеш ли нещо или да считаме, че коментара ти за Вежди важи и за него?

Нещо не схванах. Ще мерим кой по-културен ли? Мисля че Веждите важи малко повече от бат Серго ама въпрос на вкус и възпитание.

Пак ли замесваме ЕС, когато някой иска да ви спре далаверите? А пък на мен ми писна поредния бандит инвеститор да руши!

Типично по герберастки (безмозъчно)... Те не са решили проблема докато бяха на власт, а сега квичат жално... Само че никой вече не им се вързва на боклуците...

Ами те по тяхно време са обявили летището за паметник и са спрели строежа. По времето на тройнта ламя са го продали и сега по времето на новата тройна ламя го бутат. Интересно нали?

Какъв юрист си ти бе, едноклетъчни троле?

Брей туй тройниу юрдек секиш мноо се грижи за пенсионерите бе . Ето за една година взе толкова заеми колкото ГЕРБ за 3,5 год. , опоска печалбите на РВД , летище София и други държавни структури , сега ръгна и летище да продава , явно пак ще вдигнат пенсиите с лев два.

"Фигаро там": Парламента на РБ със Старшина провежда строевата

Еххх, лапачите от гробската шайка се гърчат, че им развалиха далаверката... Ха да видим ще се намери ли някой, който да го последва на летището... Трудно, трудно, ненормалниците вече измряха...

ето какво е свършил ПРОДАЖНИЯ СЪД-трябва дасе започне оттам,иначе няма оправия в тая корупция,най--виновен е съда за състоянието на държавата и пропадането й.Докато няма НАКАЗУЕМОСТ на властващите,всичко е само говорене без покритие

ето какво е свършил ПРОДАЖНИЯ СЪД-трябва дасе започне оттам,иначе няма оправия в тая корупция,най--виновен е съда за състоянието на държавата и пропадането й.

Тоя "Хвърковат гробарЪ", със следи по главата от фораЖката Там некаде, край Гербунище, дето на воля серат кравите В една барака крие аероплан малко "секиш-хен" воздило Като вече не може да го дига , на Майчето кърката поискало

Ходи ли по голяма нужда тази сутрин?

Хапчетата?

А ти, зашто му скри снимката, как са провикна от трибуната 100 % ФАТМАК! И вицове знае ?

Летище Божурище е историята на българската авиация от самото й създаване и досега-близо 100 години. Била е гражданско, военно и спортно летище и гордост на страната. Поколения наред български летци са тук са изживяли първите си трепети на свободния полет. Оттук са излитали защитниците на родното небе и София срещу многократно превъзхождащата ги (по брой, но не по дух!) въздушна англо-американска армада. Някои от така и не кацнаха обратно, достойно изпълнили дълга си....Престъпление да се унищожава тази светиня на българската история!

Що ни е летище, нали ни пази НАТО? Да се закрият всички казарми и да се построят МОЛове. До МОЛовете - паметници на братския американски войник, обслужван от местна мома - магистралка. Ако паметниците са по на юг, може войникът да е турски. Да се претопи прекомерно ненужното ни въоръжение - цял самолет и цели 2 танка, и от тях да се направят сцени до МОЛовете, на които да пеят културните дейци от Планета.

Kalin

Ходил съм там и то няколко пъти през годините но нещо дето да е културно наследство не съм видял.А и мои приятели служиха на това летище и те не са видели нещо такова.Друг е въпроса доколко такава сделка е изгодна или не -това не мога да преценя.

На колко години са ти приятелите, дето са служили на това летище????? На 80, 90, 100? Защото на толкова би трябвало да са тези, които някога са служили наистина на летище Божурище. И защо си ходил там? Сигурно да гледаш преди години дрифтовете, едва ли за нещо друго. Летище Божурище е ценност, която не всеки може да разбере, която не всеки може да оцени. Явно ти не можеш.

От летище Божурище са излитали сглобените в Ловеч Месершмити, за да бранят небето над София от бандитските бомбандировки.....

Дедо, "Месершмити" едва ли са сглобявани в България! Може би си имал в предвид "Лаз"-овете на проф. Цветан Лазаров.

Точно Месерите имах предвид. Но дали си прав или не - инфото май е дълбоко зарито под червената тиня.....

Това е сделка на Партията и като такава е напълно законна, защото Партията й писа законите! Ненужното летище да се събори и да се изгради социален МОЛ!

А на г-н Велчев къде ще стои самолетчето?

Как къде? В твоя миризлив хангар дето си го носиш отзад. Навярно тогава ще си доволен.

Комунистите да направят музей на комунизЪма там. В него да обясняват и показват на останалите хора как се прави подривна дейност, взривяват се църкви и се избиват десетки милиони умни човешки същества, ама нагледно да се покаже.

а, едно комунде е сложило минус