Багери са влезли сутринта на летище "Божурище" и са съборили хангар, строен през 1919 г., каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

По думите му вчера е било отхвърлено предложението му парламентът да разгледа доклада на временната анкетна комисия за проверка на обстоятелствата около продажбата на летището и процедурата по обявяването му за паметник на културата.

Депутатът от ГЕРБ постави и въпроса случайно ли депутат от "Атака" е изчезнал по време на гласуването на доклада на временната комисия.

Велчев обяви, че отива на летището в Божурище и апелира и своите колеги да направят същото. Той призова и всички българи, всички родолюбци да отидат на летището, "за да посрещнат с жива верига това вандалско отношение към България и към българската история".

Зам.-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов отбеляза, че летището не е паметник на културата по българското законодателство и теренът бил продаден по времето на тройната коалиция.

На 19 май зам.-министърът на културата Васил Василев и ръководството на италиански консорциум, който е собственик на терена, подписаха споразумение за изграждане на музей на авиацията на територията на летище "Божурище".

Музеят ще бъде изграден за сметка на италианската фирма и след това ще бъде дарен на Министерството на културата.

Пред входа на летището се събраха хора от Инициативния комитет за защита на Божурище. Един от членовете му - Георги Машев е работил на летището повече от 30 години като пилот и инструктор. Крайн разстроен той заяви пред "Хоризонт":

"Плаче ми се. Аз не мога да говоря. Нямаме държава. Това е едно от първите три летища, летище Божурище. Това е история за България. От тук излита Списаревски, за да стреля по американски самолет."

Сделката за летището

Терен на летище Божурище бе заменен през 2005 г. от военното министерство за 50 апартамента, но сделката бе дадена на военната прокуратура и в крайна сметка през 2007 г. "Индустриален парк София" АД със собственици италиански инвеститори получава земята с площ 1054 дка срещу 106 апартамента в София и Пловдив и доплащане, припомня "Дневник".

През май зам.-министърът на културата Васил Василев подписа споразумение с италианската страна за част от терена на „Божурище” и превръщането му в Музей на авиацията.

През 2008 г. тогавашният министър на културата Стефан Данаилов започна процедура по обявяването на летището за културен паметник, а през 2010 г. наследникът му на поста Вежди Рашидов (ГЕРБ) издаде и такава заповед.
Тя беше отменена от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) през ноември, а парламентът създаде временна комисия по случая.