Пенчев обвини БНБ, че е абдикирала от задълженията си по КТБ

Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол, обяви омбудсманът Константин Пенчев.

Обратно в новината

Коментари - Пенчев обвини БНБ, че е абдикирала от задълженията си по КТБ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз незнан защо хората все още си държат парите в банки,абе хора има застрахователи ,полиците са несеквестируеми ,няма данък върху лихвата,даже ползвам и10% данъчно облекчение всяка година .Моята застрахователка е в Алианц -Виктория Бързакова 0878893275,който не иска да си троши главата отново да и звънне:)

Б Н Б до кога ще спи? Това превиши всякакво дебелоочие и цинизъм. Хиляди граждани данъкопладци страдат.

не отидем да ги питаме пред сградата на БНБ?

humfry

Най-бедната и най-корумпирана страна в Европа. Още с идването си на власт Близнашки най-важно каза, че довчера страната била управлявана от олигархия, ама днес вече не. Колкото и безумно да звучи това, факт. "Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол, обяви омбудсманът Константин Пенчев." Този Пенчев изглежда по принцип сравнително свестен... Оказва се, че в държавата през последните 25 години е станало абсолютен батак и всичко е оставено на самотек. Всички институции провеждат само привиден контрол. И какво друго би могло да се очаква, когато примера от най-високо ниво е такъв? Нали в пазарната икономика държавата не трябвала да се меси, не трябвала да упражнява контрол. Еми ето, институциите си пасуват и оставят всеки да си развява коня. Говори се за българско производство, за български износ, но никога не се споменават конкретни цифри и продукти, само общи приказки. И къде сравняваме как било в САЩ за спасяване на банките? Там си печатат пари на воля, прехвърлят тежестта на останалия свят, и никой копче не може да им каже. Такъв бъркоч е всичко, че човек не знае откъде да започне. Никак не е чудно, че всеки що-годе нормален си бие шута по направление евакуация/емиграция, нали.

само да добавя, винаги управниците говорят ЗАВОАЛИРАНО , с изкл. на Борисов, който ме учудва с паметта си за цифри и %. иначе, все някакви загадъчни потайнствености, все някакви схеми, "някой" , "някои", все намеци... , все нещо неясно и мъгляво и страшно интересно. ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ.

Всичко е пълна порнография! Бандитизма е повсеместен,а държавата се управлява от мафия,но не с изтънчени и заблуждаващи методи,а с безкруполно нахалство,показност и чувство за безнаказаност. Кой ще ги накаже,чичо от село ли,който не може да отдели 5 лева да отиде да протестира. МВР,прокуратура,съд и всички институции са подвластни на политиците мафиоти и които сбърка и не играе по свирката си го получава,едни с уволнение,,забвение,други с куршум. Това е реалността. На всичкото отгоре са се наредили пак същите народа да им гласува! И пак ще бъдат те! Жална и тъжна картинка! Преповторих неща които и децата в забавачката вече го знаят. Но,какво от това,грабитилите на Б-я също го знаят и затова пред нищо не се спират!

cherchez la ДС-мафия

бе ще ни организират с автобуси!нали така ни закараха на митинга на ОРЛОВмост?ма беше целувка,а!да види и чичо ви секс на живо!

Ще ми хванете дядовия.

доста комбинативно е, банкер и жена професор , банкерка и политик. супер. даже и КУРС за банково дело нямат. ще ви крадат и още как!!!

Банката КТБ е създадена с цел един слънчев ден да рухне както и стана, всички вещи лица от "Банката" знаеха за схемата както и банковия надзор контролиращ "финансовата институция", естествено е поведението и на съучасника в схемата д-р Изкроф, потърпевшо си остава единствено и винаги за жалост простолюдието:)

ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ С ИМЕНА - КОИ СА ПРИЯТЕЛИТЕ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, КОЙ МУ БЕШЕ НАЙ-ПРИБЛИЖЕН , С КОЙ ИМА НАЙ-МНОГО ПУБЛИКУВАНИ СНИМКИ ВЪВ ВЕСНИЦИТЕ КОЙ ГО НАПРАВИ 2011 ГОДИНА БАНКЕР НА ГОДИНАТА И ЗАЩО И ЗАЩО СЕГА КАРАТ БЕДНИТЕ ХОРА ДА СТАЧКУВАТ ЗА ТЕХАНИТЕ МИЛИОНИ В БАНКАТА - ЗЩО ВСЕ БЕДНИТЕ СА НА УЛИЦАТА А ОНЕЗИ ДРУГИТЕ ГИ ГЛЕДАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА

Най-достойния и честен юрист ,но на никой политик не му стиска да застане зад него .....,защо ли....!?

Не съм на това мнение, на мен ми лепна 8 месеца затвор навремето!

АЗ ПЪК ПИТАМ КОЙ КОЙ КОЙ ОТ ИЗВЕСНИТЕ НИ ПОЛИТЦИ ОТ БЛИЗКОТО И ПО-ДАЛЕЧНО МИНАЛО ИМАТ АМ ПАРИ И КОЛКО КОЙ ГИ НАКАРА ДА СИ ВЛАГАТ ТАМ СРЕДСТВАТА И ЗАЩО КОЙ ГИ ПОДЛЪГА С ВИСОКИТЕ ЛИХВЕНИ % А СЕГА ОЛЕ МАЛЕ НАКЪДЕ И КАК КОГА ЩЕ ЗЛЕЗЕ ИСТИНАТА НАЯВЕ И ТО С ИСТИНСКИТЕ ИМЕНА

ЩО МИ СЛОЖИ МИНУСЧЕ - ДА НЕ БИ ДА СИ НЯКОЙ С МИЛИОНЧЕ

е следващият протест? Някой чул ли е нещо? Очевидно с 200 протестиращи нищо няма да постигнем. Вместо да седим и да пишем, трябва да бъдем пред БНБ.

Я ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ МИЛИОНИ - НА ПРОТЕСТ ДА ВИ ВИДИМ КОИ СТЕ - НЕ КАРАЙТЕ СИРОМАСИТЕ ПАК ДА СА ПРЕД НС - ИЛИ БНБ, ИЛИ НЯМА С КАКВО ДА ПЛАТИТЕ ПРОТЕСТИТЕ

Какви милиони сънуваш? Помисли дали ще ти бъде добре ако твоите пари изчезнат. Помисли дали трябва да се хванеш на въдицата на политиците ни и да злорадстваш или да помислиш, че за пореден път всички ще гризем дървото, включително и ти, индиректно.

От протести ми писна. Сритаха се атовете (Пеевски и ЦВ) и го отнесоха магаретата. Ако имахме омбудсман, президент, прокуратура и прочие атрибути на държавността, ЦВ отдавна щеше да е зад решетките.

не си заинтересован. Лошото, е че при липса на реакция в момента, същото може да се повтори и с друга банка. Може би пък целта е да отвържат лева от еврото. Тогава никой от нас няма да бъде щастлив. Да за атовете си прав, много хора освен тях трябва да са в затвора.

Кретенско е да фалираш банка ако си държавник. Ако не си държавник даже е успех в кариерата.

Тия почнах ада дъвчат едни и същи доводи. Явно новото ще дойде с новия парламент. 240 ще катурнат борда.

Мечтай си... Без мажоритарен вот нищо не може да се оправи, даже хипотетично. А алгоритъмът за мажоритарен вот е прецакан.

Щом са набутали Искров за управител на БНБ с тройки отгоре до долу в дипломата му, даже и по банково дело има 3 нищо не пречи ако няма от къде да ги извадят парите да ни сервират, че Европа ще ни приеме в Банковия съюз с нов курс към еврото примерно 1 към пут*а си лелина

Г-н Пенчев, не може да искаш политическа партия да ти обясни какво ще прави с КТБ. Банките не се управляват от партиите. Има си закон за банките. Защо правиш такива внушения. Какво искаш да ти каже партията - като дойда на власт и ще върна парите на вложителите. Сезирай Прокуратурата и искай резултати.

Абсолютно прав е. Банките не би трябвало да се управляват от партиите, а Законът да е на първо място. За жалост не виждаме това да се случва, пък не ни е и за първи път. Какво да й сезира на прокуратурата като тя е главно действаща институция от началото на този фарс, заедно с БНБ. Той казва нещо много просто, което много хора повтарят от самото начало: ако банката е фалирала, да се обяви във фалит, да се изплатят депозитите до 100 000 евро и да се удовлетворят останалите кредитори с активите на банката. Ако банката не е фалирала, защо я затвориха и не дават възможност на акционерите да я оздравят. 206милиона са смешна сума, която не може да бъде причина за фалит. Делът на мажоритарния собственик е по-голям, така че е изтеглил част от своите пари. Пита се в задачата какво наистина се случва, след като квесторите след 2 месеца холивудски екшън все още не могат да обявят банката във фалит?

КТБ беше ПОХИТЕНА от една част от овластената българска мафия. Очевидно ПИБ пинадлежи към другата част на мафията или поне не им объркваше сметките.

значи василев е обвинен за 290 милиона лева ако приемем, че това е така, да разбираме ли, че в гаранционня фонд няма 290 милиона, които да покрият липсата и да отворят банката??? цялата работа много мирише и е време да има политици и кукловоди на въжетата!!!

пари са една част от дела на мажоритарния собственик. Да ги изчислят колко процента са и да продадат дела на друг инвеститор. Не е в тях проблемът, но никой не казва къде е всъщност. Носят се слухове, че банката е източена чрез свързани фирми, но такава информация не фигурира в отчета на квесторите. А само със слухове не може, трябват доказателства.

Пенчев много точно си определил тези банкови бандити които до един трябва да изчезнат от банковата система и надзор.

БНБ се изложи - меко казано. И компрометира цялостния досегашен уж добър фнансов рейтинг на страната.

Умишлено или не, БНБ просто се окъка. Сега се оказа, че тези 100 000 евро са доста висок праг за обезщетяване.

Добре де, но нали именно държавата определи каква да бъде вноската на търговските банки във Фонда. Кой и как направи изчисленията в БНБ така, че да няма достатъчно пари за покриване на гарантираните депозити? Или тези изчисления бяха така направени от регулатора, че да обслужат лобито на търговските банки.

Цялата шашма е в соц. разликата между левове, с които борави държавата и валутите, които се връщат за заемите и се плащат за енергийните суровини. Както казва Григор Лилов в банките на БГ към момента има САМО ОКОЛО 300 млн евра. А само през ноември трябва да върнем 1,2 млрд ЕВРА. Затова са насрани всички резерви, защото срещу 1 млрд лв. никъде по света не може да се купи и пакет фастъци... (освен в Турция, сърбия и македония)...

Много е прав г-н Омбудсманът! Къде е Искров? Защо няма и един журналист да го потърси за коментар? Къде са ... независимите с извинение, медии?? Къде са лидерите на политическите сили, които плачат и се тръшкат пак да ни управляват??

В България за съжаление държавното управление е една абсолютна проформа!!! Реалната власт е на т.н. ЗАДКУЛИСИЕ, което като че ли е най-силно в прокуратурата! И щом това задкулисие е решило, че КТБ ще бъде унищожена - от ту нататък за какви закони и за какви правила изобщо можем да говорим!?????????

като експерт оценител, публикувал многократно по теми, свързани с оценка на кредитния риск, искам кратко да кажа, че в ЕС действа задължителен между-банков надзор и един куп дирек-тиви, които регламентират тези процеси. Ако и в нашата държава се спазваха тези регламенти, проблем КТБ просто нямаше да има. Кой е виновен - да каже прокуратурата

За кое ще научим истината? Хванати сме за гушите от системата. По-добре да не се интересуваме повече от трохите, които ни дават. Само знаем името на системата.ДЕМОКРАЦИЯ.

с демокрацията нещо си сбъркал извинявай, но как така милиционерчетата от дс, завладяли булгаристан на доган са за теб демократи путакина и той демократ, ама друг път

Има голям проблем! Но той не е все още в банката, а в тези, които искат да я доизточат. Неслучайно пускат нови и нови страховити информации като липса на пари, липса на досиета и търсеният от Интерпол Василев. До сега явно нищо не е вярно, но ако се продължава в този дух наистина през октомври вложителите ще духат супата, а Цветан Василев, който знае много за тези, които унищожават банката, ако бъде хванат ще бъде унищожен за да не излезе истината!

Преэидента да си иэпълни обещанията да иэкара всичко эа банка КТБ эащото доверието

....БЪЛГАРИ!... Aко се допусне тази ГАВРА с една българска банка, то останалите банки могат само да очакват своят ред. Докато власт-имащите се наумуват, не е лошо да се "подтикнат" към правилното решение, както една родилка прави с новороденото си отроче, а именно: 1. На КТБ да се разреши, още утре, да отвори и всеки вложител да може да тегли до 2000 лева ежедневно от депозита си..... какво го увърта БНБ?.... да дойдем с тоягите ли?... митинги, протести, окупации пред всички клонове на БНБ в страната, не само в София!!!... Призив за подкрепа към гражданството: "Подкрепете ни сега, защото Вашата банка е следващата!!!"... 2. Да не го усукват, стаяват и прикриват отговора на въпроса КОЙ? Кой умишлено, с действие или бездействие, изкуственно върза КТБ?... 3. Поне 20 души Порожанчета, Искреновчета и подобни добреплатени подлоги -> доживот даскали по математика в СОУ до осми клас..."

За най-успешният Валутен борд се счита този в Хонконг. Но дори и този най-успешен Борд в света от декември 2012 г. има наложени ограничения върху тегленето на влоговете

БРЦК

АКо ???? Няма АКО , то се допусна. За малко и втора банка да има - ПИБ.

На дъното на всичко е Доган.Неговият депутат Пеевски веднаж в прав текст го каза,ч е ако проговори държавата ще се преобърне с главата на долу.Май много хора забравиха това изказване.Факт е,че проблените с банката тругнаха именно от Пеевски и достлука му с собственика на банката.Сега всички се чудят какво се случи,а то си беше просто планирано - след като ДПС стана неудобен субект да се бутне кабинета.Повода беше банката.Сега се прехвърля топката,а тези които са на дъното на играта се изживяват като спасители.На тези избори единственото правилно нещо е да оставим ДПС извън парламента.Това е шанса на България за бъдещето и.

Доган всъщност е Меди Догнов за патриотарите като теб, не забравяй! На калпавите българи турците им пречат...

Меди Доганов беше като агент Сава.Ахмед стана когато санесе списъка с имената на оперативните разузнавачи в турското посолство.За предатели като тебе.

Най-лесно се обира банка, ако си й собственик. Чакаш да се посъберат пари. Пък си ги пораздадеш като необезпечени кредити и отиваш в Швейцария.

БНБ е имала налични жалките 43 млн. евро в касите си преди кризата. Цялата банкова система е държала в трезорите си, преди да се разклати, мизерните 304 млн. евро при валутни влогове за 30 млрд. Декларирам, че абсолютно всяко число, аналитични бележки или методически са взети от официални държавни документи на Министерството на финансите, БНБ, правителството (за дълга и облигационните заеми), проспекти по взиманите облигационни дългове от чужбина, аналитичната отчетност за България в МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), банкови документи, регистрации на капитал във фирмените отделения на съда и т.н.

Искров и Порожанов са изчислили, че в момента натрупаните суми във Фонда на гарантиране на влоговете (ФГВ), които са около 2.10 млрд. лв., не могат да покрият гарантираните по закон депозити в двете банки от групата на КТБ, А КАК БИХА ПОКРИЛИ 30 МЛРД. ЛВ. ДЕПОЗИТИ, а по информация от вчера Румен Порожанов. В свое интервю от вторник коментира емитирания вътрешен дълг от 1.2 млрд. лв., даден в подкрепа на ПИБ, и как той ще бъде връщан:Сред изискванията е и банката, получила държавна помощ, до два месеца след това да представи план за преструктуриране или ликвидация. В случая с ПИБ този срок изтича в края на август.

Ха гласувайте пак за БСП. Дайте пак, супер. Да стане като 97-ма - глад до дупка и страх за следващия ден. Да фалират още банки, да смъкнат и валутния борд. Да избягаме от Европа, щото ЕС бил много зле, и да се кълнем в матюшка Рус. Напред към светли бъднини, гласувайте за БСП.

Пенчев, къде спа миналата година? Защо сега тези велики прозрения за световния ред и илюминатите? Къде беше ти, бащице, когато се наливаха пари в пирамидите? Защо не спря Мадофф? Ах...

Тъпако, по-добре късно отколкото никога!

за разлика от поданиците в булгаристан на доган, пенчев хеч, ама хич не спеше през изминалите 13 месеца. Крепосните, е крепостните скрити в мишите си дупки недоволстваха, че орлов мост бил затворен и ходили пеша...............

дадоха на банкера достатъчно време да се укрие и тогава го пуснаха за издирване. скоро ще трява да се вземат сопите

Пак гласувайте за БСП!

Ще гласувам за разнообразие за ДПС:)) И те са за въстановяване на КТБ, а там оставих 10% от спестяванията си... Мислех, че няма да се олайнявят ченгилите - кукловоди толкоз много...

Ти турчин ли си или англичанин?

който няма пари в ктб му дреме но пък има пари в друга също толкова стабилна бг банка , та утре не се знае какво ще стане с неговите пари затова да не се злобее.ние вложителита в ктб имаме работа сега не с ктб , а с бнб и правителството. но те са спали когато са точили ктб , сега ако бичате се бръкнете с 4 млрд. лева и платете гарант. депозити. след това да набавите тези пари обратно ви препоръчвам да вдигнете данъците примерно ддс 25%, дод 15%, корп. данък 20%,осигуровки от 30 на 45%, местни данъци с50% нагоре.

БСП и ДПС на власт - окрадени и умишлно фалирани банки, милиарди заеми, поръчки за милиони насред разкопани градове, затъваща държава. 25 години, в които основно те са управлявали, и всички виждаме. Край с комунистите.

За съжаление, "активните гласоподаватели" не виждат.

ИМА ЕДИН ИЗВЕСТЕН САЙТ goldprice ... ТА СПОРЕД НЕГО ОТ 2005 ДО 2014 СРЕДНИЯ ДОХОД ОТ ЗЛАТО В БЕНДЖАМИНИ Е БИЛ СРЕДНО 12.8% НА ГОДИНА ... ... ... IN БУРКАНБАНК WE TRUST :))

Тъпако, не знаеш ли, че тройunciqta w 2011 struwa[e $2000, a сега - $1200???

А ПРЕЗ 2004 ГОДИНА ТРОЙУНЦИЯТА Е 404 ДОЛАРА .... КАЛКУЛАТОРЧЕТО И БЕЖ ДА СМЕТКАШ :)))

И НЕ САМО ТОВА- ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СТАВА В ДРУГИТЕ БАНКИ- ГАСПОДА ОТ НАДЗОРА В БНБ КАК РАСТАТ ВСИ4КИ ТАКСИ- ЗА ОБСЛУЖВАНЕ ЗА ПРЕВОДИ== КАКВО ? НЕ Е ВАША РАБОТА? ТЕ СА ОТДЕЛНИ ДРУЖЕСТВА? -МОЖЕ И ТАКА ДА Е- НО БЕЗОБРАЗНИТЕ ИМ РЕШЕНИЯ- НАМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ? СИГУРНО НЯМА.. ЗАЩОТО ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ ПЛАЩАМЕ НИЕ...БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ!!!НЯМА СИЛА В БГ- КОЯТО ДА СИ Е НА МЯСТОТО... ВСИ4КО Е НАОПАКИ...

много малоумен народ

Прави все пак впечатление, че Цветан Василев има за съпруга проф. д-р. едикоя си по икономика. Все пак така каймака на обществото краде, или?

странно е, съпругата на цв. василев цял професор и д-р по икономика, а самият василев бяга като обикновен бандит.

Добре, че успах да прехвърля 90% от парите си в CNBC London предпоследния ден, иначе тази плебейско-комунистическо-ченгилска-разбойническо-циганска България щеше да ми ги открадне. Живейте си щастливи, мръсни крадливи татаробугараши!

Да не кажете, че не съм патриот, ще ви продавам паундите си на десетократна цена като си сринете борда...

Друг умник. Дръж си ги ако искаш на Коморските острови, все ми е тая. Паунда е обречена валута, както и цялата империя. Маргинална държава на ръба на останалите велики сили. Добре, че чичко Сам все още ви обича.

Истината че маскарите си краднаха едни пари като през 90-те години и всички останали до сега.

Стига сте квичали за тая КТБ. Ценните й активи вече са преточени през фирмите-бушони на крадците Василев и Пеевски и никой не може да спаси парите на вложителите. Това беше банката на задкулисието - БНБ-2 и алчните за лихви балъци я натъпкаха с пари, въпреки предупрежденията на Алексей Петров от декември 2009 г. Затова него го арестуваха, а балъците ръкопляскаха на мутро-милиционерския режим и продължиха да тъпчат КТБ с пари... Остава поуката за тези, които имат глави да мислят.

Кой, кой, кой назначи този кривозъб подмазвач на тая сладка служба

баба ти беззъба

Споко! Ние си знаехме, че нищо няма да научим. Ама като се замисля - най-важното го знаем. Парите ги няма! То това инфо стига! Определена група ще си похарчи със здраве, вложителите ще го д... Какво ново под слънцето?

Ако вложителите на КТБ го д...т, както казваш, това означава, че не много по-късно и останалите вложители в другите банки, някой хубав ден ще го изд....т! Нещата са много тънки и са взаимно свързани, така че спрете да ръсите глупотевини!

и ние покрай тях ще д...хнем, така са ни го подготвили, държавата има и кредитна линия в размер на три и триста милиарда държавата.......

Истината, Пенчев, само разединява българите! По никакъв начин истината не трябва да излиза преди изборите, защото БСП и ДПС общо ще съберат 6%.. Ние още чакаме истината за лукановите куфарчета, за 1 долар за Кремиковци, за подаръка на Балкан, за харизването на Нефтохим, за затварянето на Козлодуй! И едва ли ще дочакаме! Дъвчете кебапчета и не ровете в тайните на Партията!

Партията е разпоредила, че сега отново е ред на най-младия й син - лидера на ГЕРБ, новия Стамболов, ген.л-т Бойко Борисов от Банкя!

Няма да научим истината за КТБ защото ще лъснат голите за.....ци на политици,партии,прокуратура,съд,медии, бизнесмени и трябва да закриваме държавата.

каквото и да си говорим бнб бави нещата, сега на 20 септември какво ще каже -удължаваме надзора с 1-2-3 месеца.пичове взема ли хаталято от ктб директно купувам 2 -3 жилища в центъра и завинаги преключвам с особено стабилната бг банкова система. който е имал имот преди 100г. го има и сега ,който е имал пари преди 100г сега няма нищо.изобщо световната финансова система е направена така че през определен период от време да се занулява.може да се купи и 5-10 кила злато и като кардарашите да се копне някъде но в радиус от 500 метра трябва да се засеят болтове и гайки за борба срещу металотърсачите.

Много правилно, само моят съвет е не жилище а по скоро имот за офис или магазин. Цените им са по-ниски а наемите са по-високи. Разбира се и жилището е опция но гледай да е по в центъра защото и в Люлин можеш да вземеш тристаен ама няма да намериш свестен наемател, а дори и да намериш след като му отърашат колата на втората седмица ще напусне светкавично.

копуването на имот в българия е безумие...направи състото на с имот на запад

че власт имащите мислят само, какво да спечелят за себе си от ситуацията. За едни е победа на изборите за други държавна служба с заплата 30-40 пъти повече от средната За трети компания за жълти стотинки и докато не бъдат принудени да потърсят отговорност на виновните ще става все по тежко.

Не си по- силен от целия български народ и няма да фалираш банка, защото ТИ така си решил и искаш да натриеш на някого носа и да покажеш колко си велик. Няма да стане. Самоизяж се от яд.

фъфльо, когото никой не е-ава...