Първа фирма се отказа от ”Стара планина”

Пернишката месопреработвателна фирма "Сами - М" се отказва от производството на продукти с марката "Стара планина", съобщи нейният собственик Антон Костадинов.

Обратно в новината

Коментари - Първа фирма се отказа от ”Стара планина” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз пък се отказвам от продуктите на "Сами - М". Не че съм ги купувал до сега, но от сега натам знам, че няма да ги купувам със сигурност.

Как искаш "онзи вкус", като то суровините вече не са с "онзи вкус"?! Те се отглеждат по съвсем други правила :(

Ако проучванията в България бяха показали,че хората вярват в стандарта щях да се учудя! В България всичко се отрича и оплюва. А кренвиршите на Кен са ужасни, не съжалявам ,че се отказват. Аз и без това се отказах да ги купувам преди месеци. Иначе вярвам в стандарта.

Имам едно предложение - наред със стандарта "Стара планина", който е за колбаси без соя и други растителни продукти да бъде създаден и стандарт "Равно поле"(примерно) за колбаси и кебапчета от соя, грах,боб,бамя и всички възможни за употреба разстения.Като в него специално бъде упоменато, че могат да се ползват плодовете на разстението,корените и листната маса. Мисля че този стандарт ще доведе до изключителен технологичен скок в България.Така или иначе още веднъж нашата хранително-вкусова промишленост ще защити традициите си в правенето на нещо от нищо. Също така можем да въведем и годишна награда под името "С пръдня -боя......", която да се присъжда на фирмите лидери от хранитено-вкусовата промишленост. Разбира се тези изделия трябва да бъдат обложени с акциз, който да отива за развитието на гастроентерологията в България.

Сега е момента да подпомогнем развитието на селското животновъдство. :) Защото си е най-хубаво да си купиш прасенце или друго от някое селце, гледано от хорица дето дори не им е минало през ума за шмекерии. Аз отдавна така правя, за 150-200 лева дори ми го разфасоват хората и имам ЧИСТО месце и кайма за цяла зима :) А на пазара няма един колбас без химии и боклуци вътре, пилешкото е надупчено пълнено с нишесте или киснато във вода или хранено приживе с тонове протеини и тъпкано с антибиотици. Дайте най-накрая да направим така, че на тези имикяри продажбите да паднат не със 70 а със 100%.

Идете до съседна Сърбия и си хапнете истински колбас Стара планина! Пробвах миналата седмица и наистина изделията от кайма, колбасите, а и самото месо беше в пъти по-качествено.

в наденицата холера и кафява чума от прахове внос

А пък на мене най са ми вкусни кебапчетата на Тандем! Каквото вкарам през устата - такова изкарвам от другата страна!

Сами М по принцип мразят да правят качествени колкбаси. Затова се и отказват.

Работя в сграда където е софийския склад на Сами-М.В сградата има заведение за бързо хранене, което предлага от изделията на Сами-М.Кебапчета,кюфтета,наденички......моето мнение че са пълни боклуци!!Да вземем за пример така наречената им селска или домашна наденица - състава и е от някаква смес едро смляна, в която месото е 0,01%,натъпкана в обвивка от червозаместител на основата на колаген. Един младеж от фирмата с апломб ми обясняваше как се използва червозаместител и колко е автоматизиран процеса.Други изделия на Сами-М са продуктите подготвени за паниране.Представляват някакъв боклук обвит в готова , суха смес за паниране.Визуално са много апетитни и едва ли някой ще тръгне да им прави дисекция......в това е и трика, под една добре формована и разкрасена визия се крие смес от боклуци достойна за вещицата Макбет.В готовите за паниране неща най лесно се крият отпадъци под красив външен вид. Понеже съм имал възможността да опитам тези продукти аз никога няма да бъда клиент на тази фирма. А който иска да пробва може да заповяда на бул.Ииенци 12А в заведението на Сами-М,опитайте кебапчетата или кюфтетата и......стомаха ви ще заживее собствен живот.

Добрата храна се готви от качествени продукти. Няма как да стане хубав колбас от замразено преди години месо. И киселинността му е различна и вкусовите качества. Колбасите на Родопа бяха вкусни , защото се правеха от прясно българско месо . Много е простичко всичко.

Много хора могат да си мислят, че помнят каквото си искат. Искаш да ми кажеш, че 80-те например, никой не е хвърлял например рога и копита в колбасите, една жила не е влизала вътре, хрущял пък да се смели е било нечувано... Що тогава тоя строй не просъществува не знам...

Кой луд купува боклуците на сами-м нез нам... и майстор цветко... един два пъти съм се лъгал да ги пробвам ... стара ли са нова планина ли все тая - не струват!

Да проверят колко животни гледа всяка фирма. Откаде и за колко купува месото иии на КОЛКО ГОДИНИ Е ТОВА МЕСО.... В ЕСПАНИЯ КИЛО СВИНСКО В 4АСТЕН МАГАЗИН Е 1,80 ЕВРО. АМИ СЕГА

Като чета и новините, и коментарите...заслужаваме си дереджето! Хубавото било скъпо, ама скъпото трудно се продавало, щото сме бедни! Само последното е вярно, но не за всички! Апропо... Колко струва килограм свинско (бут, гърди..), от магазин? Колко струва кило телешко, пак от магазин? Колко струва кило сланина, също от магазин? Колко струва щипка-две подправки? Колко струва да смелите всичко това? А сега - колко ви излиза килото? Да, под 10 лева! Изсушено за луканка ще отиде най-много на 15лв/килото. А сега колко е кило Стара планина, колко е кило и от другата гмеч? 20-30-40лв! Суровините-купени на едро. Съставките - сурогат (смлени сухожилия, копита и всякакви остатъчни трупни продукти). А сега отново пак въпроса - Колко "скъп" е продукта от месо? И защо се връзвате, че задължително е скъпо? Не, не е! И в двата случая става въпрос за чистата печалба, която не може да бъде под 200%...

Коментарите по отношение на Сами-М, показват едно - не се чете текстът на новината, важното е да се коментира!... А в текста ясно е написано: "Пробата от продукта на дружеството Сами М" (карначе) пък е отрицателна." Не съм адвокат на фирмата. Никога не съм консумирал техни продукти и може би наистина са боклуци. Но пък единствено за тях се оказа, че пробата е отрицателна!... Това обаче няма никакво значение за форумните коментатори - министъра" ги посочи с пръст, значи са виновни!... Вече не могат да докажат, че нямат сестра"!... Много хора помнят вкуса на колбасите от чисто месо!... Истината е, че колбасите Стара планина" нямат нищо общо с онзи вкус!...Това ме навежда на мисълта, че този стандарт беше измислен, само за да се услужи" на определени фирми и вместо да си продават продуктите за 6-7 лева например, ще продават продукти с абсолютно същия вкус, но на цена 10 лева!... Аз лично спрях да купувам продукти с марката Стара планина"!... Господа разбирачи, в България няма НИТО ЕДНА лаборатория за тестване! това означава, че всяка доставена суровина, било то подправка, месо или стабилизатор, трябва да се тества в Германия, а докато стане това, срокът на тази суровина изтича! Защо си мислите, че който и да е производител ще гарантира чистотата на продукта?! В Германия по стандарт е заложено 0,25%, защото са осъзнали невъзможността да се контролират соевите протеини с подправките и стабилизаторите, а ние се правим на Супермени и не допускаме! Евала! Само за сведение, някой от вас знае ли, че от 01.02.2010 г. е задължително всички врати и прозорци и фасади да имат CE маркировка, а в България отново няма лаборатория за тестване?! А и около 0.1% от фирмите всъщност са защитили стандарта! Ама иначе се правите на великите потребители! И пак пазарувате в Кауфланд, Илиянци и пиете синтеничен алкохол за по 3-4 лв.! Евала!...

САЩ - 10% от дохода за храна, главно от евтини супермаркети пълни с евтини боклуци, Франция - 20-40%, често от фермерски пазари, държат си на храната, гледайте статистиките за затлъстяване, ССЗ и диабет, рак, заболявания на нервната система (Мистър Пепси) БГ- тъпо говедо, с девиз - хем евтино хем хубаво, хубавата и истинска храна няма как да се произвежда евтино, друг въпрос, че и скъпата цена не е гаранция, но не може предварително да се отказваме

Номерът започна да минава. Накрая ще остане, известно чия фирма на този министър, който като ученик е крил луканки в джобовете си. Единствен производител на "Стара планина"

По принцип продуктите на "Сами" са отвратителни. Дали ще правят "истински" колбаси, няма никакво значение. По-добре да ги затворят, а не да правят "нещо" като колбаси.

Верно, че саламите на "Родопа" беха по убави, ма то щото ги ядяхме по-рядко. Па и тогаз имах 32 зъба, а сега ченето ми убива и хлопа.

За всички, които си "спомнят вкуса от преди 20 години", един виц от преди 30: Върви си един човек по улицата, гледа един прозорец с плътно дръпнати завеси и слаба светлина и си мисли "Тези тук ядат агнешко месо". Минал по същата улица след 5 години, вижда същия прозорец, същата ситуация и си мисли "Тези тук ядат месо". След още 5 години, като видял същия затъмнен прозорец си помислил "Тези тук ядат".

Скоро може пак да стане актуален...

Не е виц, преживяхме го 1990-1991 и 1996-1997, но не е невъзможно да се потрети.

купих няколко различни продукта с въпросният етикет за да открия ,че сме останали само с доброто намерение да ядем качествени храни.няма да купувам повече- за сведение на фирмите производители.а сами м си развалиха много качеството през годините и от тяхна фенка в миналото и от тях се отказах,така ,че да не се правят на ущипана невеста и колко несправедливо сме обвинени.....

всичко тяхно е боклук,така че по добре,че се отказват,за да крадат по -малко.

Сами-М никога не са държали особено ниво, та сега ли...

Няма начин да помниш вкус от преди 20г. минимум. Факт е че колбасите стара планина за по-добри. Няма ги по магазините не защото хората не ги искат, а защото: 1. Нямат парички да си ги позволят. 2. Магазините не ги зареждат, защото са с много малък срок на годност. Този стандарт е супер ама и хората да имат пари. Какво има в луканката за да струва 21лв/кг??? Луканката по БДС ако не се лъжа трябва да стои в хладилни камери (зрее) 45дни. В 21 век има толкова химия, че може да се направи и за 2-3 дни. и масово се прави, повярвайте ми. Луканките и скъпите уискита не всички зреят толкова време. Просто есенции и химия и тва е!!! Бон Апети! :)

"факт е" ама не е факт. Пробвах 4-5 вида и не намирам впечатляваща разлика. Може да има разлика, но не значи че е нещо по-добро. Разликата във вкуса на саламите е м/у производители, а не м/у стара и не-стара планина.

Не бързай да правиш извода "Няма начин да помниш..." без да знаеш на колко години съм всъщност! Много добре помня! А и много други хора помнят. Вярно е, че нямаше разнообразието от марки и фирми, на които се "радваме" сега, но пък колбасите бяха от истинско месо, а кашкавалът, сиренето и киселото мляко бяха произведени от мляко.

ами че как няма да спадне интереса, като ги хванаха как си продават старите боклуци на високи цени като истински

Преди форумци ме оплюха, а сега излиза, че съвсем не съм далеч от истината. Тогава, като всеки недоверчивец, дадох пример с героя на Тодор Колев в "Двойникът", "Приличат ли си наденичките, приличат си и ... изхвърляме листчето с ниската цена". Та сега същото - пробутват ни месото с костите и сланината, но при подобрени наистина вкусови качества и поне няма вътре соя. Щото, като пека наденичките, преди се надуваха, а сега се свиват, а това означава, че се правят предимно от ... сланина. Но, не това е проблема. Та купуват производителите стикерчето. Правят от некачествено месо "Стара планина", народът излъган купува, а от свръхпечалбата фирмите се гушат. След месец-два отново същото, като преди. Хващат ги, отнемат логото и ... правят "друг" стандарт и пак същото, нова свръхпечалба. И така докато народа поумнее и спре да купува.

Стандарта "Стара планина"беше създаден да обслужва фирми,близки до управляващите и да елиминира неудобната конкуренция.И още колко такива "врътки"ни чакат...

Няма нещо,създадено или въведено от ГРОБ ,което да е читаво и да е добро за обикновения човек в изстрадалата държава...

Май се опита да се изкажеш?Какво намесваш ГЕРБ,през изминалите години като те управляваха други да не би да си ял нещо качествено?То бива,ама чак толкова...Утре като отидеш до тоалетната,паднеш и си счупиш крак пак ли ГЕРБ ще ти е виновен?Или пълнолунието...а може би силния вятър....Странен народ сме!

Преди няколко години си купих наденички за скара на "Сами-М". Като ги слжих на барбекюто потече червеникава течнос, надявам се вода, вдигна се сташна пара и пушек - почти загаснаха въглищата. Естествено нищо не остана за хапване. От тогава внимавам да не си купувам нищо от тази фирма, независимо по какъв стандарт пише, че е произведено.

Аз пък се отказвам от продуктите на Сами-М. А да видиме кой губи. А преди време въпросните бяха хванати с някакво недоказано, вмирисано месо. И не на последно място - от Перник са.

Хаха, съгласна. Голяма работа, че са се отказали от стандарта, едва ли някой ще ги купува.

Нещо май не разбирам! Стотици фирми (не за хран.стоки) по една или друга причина отпадат от пазара или пренастройват дейността си за да оцеляват. Какви са САМИ-М че се правят на ощипани госпожици? Като не им отърва стандарта да се отказват и толкова. Кому е нужно да се обясняват и да хленчат , сякаш някой ги моли да произвеждат " Стара планина"? Според мен от всички фирми, произваждащи под тази марка, на САМИ са най- големи боклуци!

Точно обратното, Вашият коментар обслужва интересите на фирмите за производство на ментаци. "Стара планина" е една перфектна идея, но българската съпротива ще я загроби завинаги. От една страна едни хора са свикнали да печелят двойно от боклуците си, а от друга страна потребителите нямат пари за чистия продукт. От това произлизат едни надлъгвания, като световната премиера на соята, за подправка. Истината е, че ментетата превзеха Света и не само вкусът на българските продукти остана в миналото, там остаха митовете за японската техника, немските автомобили и здравите руски железарии. Сега всичко е китайско, различават го само емблемата и "тм"-ма, но животът му е до 5 мин след изтичане на обявения гарационнен срок. Та мисълта ми е - дайте, да дадем на китайците, да я правят тази "планина", може да е стара, може да прилайва, но в нея ще има месо и ще е евтина.

Около три меца им трябваха на производителите да разберат, че подкованата жаба Стара планина може да ги ритне лошо с копитото си по главата. Айде сега мили произодители се ориентирайте как се правят нещата в Европа. Отворете регламенти 509 и 510, вижте къде могат да се регистрират вашите продукти и при какви условия и го направете. Ако не можете сами, намерети си компетентни консултанти. Ще платите едни пари, но няма да се тресете при всяка поява на Найденката и Войновката Му по телевизията. От това ще спечели и потребителя, щото там за да ти дадат логото, ИЗБИРАШ САМ акредитирана лаботоратория и не българска. Но пък нямаш възможност да влияеш на резултатите. Помислете и се поохарчете.

Мохикане, бате - айде не се излагай като герберски министър! За какво са по-точно 509 и 510 и какво общо имат със Стара планина и малоумието на някои хора?

"неритмична търговия и увеличаване на брака".Въпросът е:А къде ще отиде сега увеличилият се брак? Може би в продуктите които не са с марката "Стара планина'.

Това е едната версия. Но си мисля и за друга - страх ги е да не направят прекалено добри салами, че тогава ще лъсне истината какви са "другите". Затова ги подобриха символично косвено казвайки "те и другите са почти истински".

Два пъти си купих от "стандартните "продукти и въобще не ми харесаха .Преди години в нашия град фирма "Байдано" произвеждаше вкусни колбаси ,но вече фирмата не съществува.

Няма месо в тоя фирма.

Не стара планина , а истинска конкуренция на сериозни фирми ни трябва. Големите вериги Кауфланд, СБА, Била, Метро и т.н. как си избират фирмите доставчици. Кажат му максимална цена за продукта и минимален рекет после чакайте качество. Какво ли не съм чувал по адрес на тези вериги. Те убиват конкуренцията и качеството при храните. Иначе всяка фирма си се бори за хляба си ама в нашите условия борбата явно става извращение.

Качеството на продукта се убива от клиента. БЪлгаринът обича евтиния боклук и то във много свери. Всеки клиент може да си напазарува от селскостопански производител качествено месо, мляко, но вместо това купува мляко от 9,- стотинки и плюе селяните (не ми казвайте само тези в града), защото така е чул от майка си... После псува производителите. Ами каквото се търси, товат предлагат магазинерите...

Коментарите по отношение на Сами-М, показват едно - не се чете текста на новината, важното е да се коментира. А в текста ясно е написано: "Пробата от продукта на дружеството "Сами М" (карначе) пък е отрицателна." Не съм адвокат на фирмата. Никога не съм консумирал техни продукти и може би наистина са боклуци. Но пък единствено за тях се оказа, че пробата е отрицателна. Това обаче няма никакво значение за форумните коментатори - "министъра" ги посочи с пръст, значи са виновни. Вече не могат да докажат, че "нямат сестра"

Те това е проблема:) Върви доказвай, че нямаш сестра:) А може би са разчиствали пазар:) Кой знае!!

Който неможе да НЕ ПРОИЗВЕЖДА!!! Трябва да се очистим от вас! Как едно време трайността не беше проблем и се хранехме с нормлани колбаси? КОИ сте ВИЕ, че да направите ваш "стандарт" за чисти храни с консерванти??!!

Ще дойдат други ,нови фирми на почтени хора, които ще направят истинска "Стара планина" на вашата цена и ще умрете прави.

Ей затова нещо си мечтая.

Ами то с киселото мляко това вече става. Една нова за мен фирма прави супер качествено кисело мляко, с каймак!! На цената на останалите боклуци - по 0.75 лв.! Така че - тарикатите да го дут! А относно "Стара планина" - купувам месо само от една фирма, при която има разлика от 0.50 лв./кг. в цената между продуктите Стара планина и редовното й производство! Направи си сам извода. Цените й са сравнително високи.

От Сами-М не купувам от поне 5 години. Стартираха продукцията си с качествени неща, за да зарибят клиента и буквално след 2-3 месеца почнаха с боклуците. След като си купих първия боклук от тях, ги зачеркнах от списъка!

Точно така. Какви ти тук стандарти. Клиентът и пазарът ще ги погуби. Харасва ти - пазаруваш, предлагат ти боклук - зачеркваш ги и толкоз. Който веднъж се е опарил едва ли някога ще се върне към такъв производител!

Намаля ви печалбата като престанахте да продавате соя, рога и копита на цената на месото. Харесваше ви, а?!

Будалкане е, че соята била проблем... "Производителите освен "месо" влагат в продуктите и желирани и смлени кожи, крака и отпадъци от месопреработването, смлян лед и подправки във вид на паста с неизвестно съдържание и много Е-та." Ядем в саламите буламачи, кости, туткал, сварена кръв и прочее. Нещастен и съсипан от крадци-комунисти народ...

За крадци-комунисти незнам,но неможеш да отречеш,че по тяхно време поне имаше контрол над всичко !!!!!

Аз ги харесвам и ги търся продуктите от стандарта "Стара планина". И ще продължа да ги търся. Все пак може и с малко, но качеството при тях е по-добро. Единствено не бих повторила кренвирши "Сачи", те такава отврат не бях срещала. Не знам какво друго слагат в тях, но със сигурност слагат лой, лой, ама много лой.