Последните продукти ще бъдат предложени на пазара до края на тази седмица.
Интересът у потребителите е спаднал със 70%, отчитат от фирмата. Това е довело до намаляване на производството под санитарния минимум, неритмична търговия и увеличаване на бракуваните продукти, каза собственикът.

От "Сами-М" обмислят създаване на собствен стандарт за чисти продукти, както и предложение за преформатиране на съществуващия.
Стандартът "Стара планина" бе съзададен за шест дни, припомни Костадинов. Според него трайността на продуктите - само пет дни, е много малка и срокът не е ефективен за производителите.

В петък ще се състои общо събрание на Асоциацията на месопреработвателите, на което ще бъде обсъден проблемът с намаленото търсене на продуктите с марка "Стара планина", стана ясно още от шефа на "Сами-М". Възможно е месопреработвателите да се откажат от производството на продукти с логото "Стара планина".

Скандалът със стандарта "Стара планина" избухна на 13 октомври, когато бе съобщено, че ветеринари са открили съдържание на соя в продуктите с лого "Стара планина" при проверки в четири фирми - три от които големи производители. Това бяха  фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.

9 дни след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обвини публично тези компании, че са слагали соя в продукти по стандарта, позовавайки се на данни от лабораторията към Държавния ветеринарно-санитарен контрол в София. Нови изследвания в Германия показаха, че такава или не е открита, или е в количества под санитарния минимум. Тогава стана ясно, че според данните от чужбина в продуктите на компаниите "Кен" (кренвирши), "Унимес" (кебапче) и "Лалов и Вачев" (малотраен колбас) е открито наличието на соя по качествения метод PCR, но направеният допълнително количествен анализ по метода ELISA е установил, че то е със съдържание под 0.1% - количество, което се смята, че не би навредило и на хора, които са алергични към соя.

Найденов обясни, че изследването показва, че соята е под 0.1%, но не може да се измери дали е "0.1 или например 0.01%". Пробата от продукта на дружеството "Сами М" (карначе) пък е отрицателна. Земеделският министър призна, че това показва, че никоя от четирите фирми не е влагала умишлено соя в продуктите, както той първоначално съобщи.

В началото на този месец председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, съобщи че фирмите отказват да правят месни продукти по стандарта "Стара планина" след скандала. Според него в момента е много важен въпросът има ли спад в консумацията на месни продукти у нас.
„Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина” и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риск да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?”, коментира Вътев.