110 книги, които всеки джентълмен трябва да прочете

Според един от най-авторитетните британски вестници - „The Daily Telegraph”, на света има 110 книги, които всички уважаващи себе си джентълмени и дами са длъжни да прочетат, за да имат самочувствие на образовани хора.

Обратно в новината

Коментари - 110 книги, които всеки джентълмен трябва да прочете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В списъка липсват обаче и други класици в световната литература, като Фьодор Достоевски, Виктор Юго, Марк Твен, Джон Стайнбек, Даниел Дефо и Астрид Линдгрен. Не е ли ярко доказателство, че списъкът е дело на колектив интелектуални запъртъци???

link, излагате се, този списък е от 2012 година...

Всъщност, тази публикация на Дир.Бг и коментарите към нея със сигурност се следят от англ. посолство. И има защо - България не е случайна страна и англо-саксонците го знаят много добре и интересът им към Б-я е определено по-голям, отколкото към други страни (които по население и територия превъзхождат Б-я). УСА посланикът Уорлик не случайно доби съществени познания по бълг. език; това е най-големият му плюс и полза (в личен план) от пребиваването му тук... Остава да започнат да работят за България (а не да й пречат), ако искат Господ да ги зачете в Книгата на живота.

Правилно отбелязвате!... Всъщност Т този списък се отнася за добре облечени и образовани джентълмени и джентълменки, които са представителна извадка на средностатистическия полуидиот от лондонското Сити, на когото се крепи виртуалната реалност, която обитаваме. И тъй като тя се разпада, без изгледи за "ристартиране", един от най-уважаваните англ. вестници е решил да даде едно рамо в тази насока и да продължи будната кома на интелигенстващата част от природонаселението...

Най-жалки от всички коментиращи тука са нещастниците-комплескари, оплюващи собствените ни, български класици, дори по такъв тъпанарски повод - някаква си "класация" на някакъв си вестник. Жалки са не заради самото си невежество и простотия, произтичащи от факта, че не са ги чели. А заради това, заради което Паисий е написал История славянобългарская с прословутото "О, неразумний...". Но те и Паисий, разбира се, не са чели. Те са чели комикси и са гледали кабеларки със "скрит" смях, Батман и Властелина на пръстените. Отворете си христоматиите, безродници! Поне на съдържанието им ги отворете, да видите само имената на класиците ни. Поне. И после, ако пак не ги прочетете, просто заключете неграмотните си усти.

Няма да откриете нито един "джентълмен",който да е прочел всички тези книги ,но сигурно има такива ,които са прочели всички значими книги от световната литература и не са в този списък!

Колеги, става дума за "уважаващи себе си джентълмени и дами"... Не виждам защо да се идентифицираме с такива и да се дразним... Аз например смятам за велика книга "Доктор Дулитъл" на Хю Лофтинг. Без да коментирам, че Корней Чуковски е откраднал темата и я е изродил в "Доктор Охболи"...

САМО ЕДНА КНИГА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЙ НИ ТИКА В БАТАКА, ТОВА "ЧЕРВЕНАТА СИМФОНИЯ", АКО ВЕЧЕ НЕ СКРИТА ИЛИ ИЗГОРЕНА.

Нашите островни братя, наследници на истинския крал Артур (от прабългарски произход) този път са надминали себе си. Най-общото впечатление е, че в списъка не фигурират автори и произведения, които се възприемат като бунтари и заплаха за статуквото и установения ред. Не може да подменяш "Алиса в страната на чудесата" с "Хари Потър". Да пропускаш "Моби Дик" и "Спасителят в ръжта", а да развяваш сълзливата ученическа боза "Отнесени от вихъра" , да загърбваш Дж. Б. Шоу и О.Уайлд, Достоевски и пр. и т.н. От друга страна е непонятно да пропуснеш Гьотевия "Фауст". Да не говорим за "Залезът на Запада" (О.Шпенглер), която струва колкото половината от изброения списък. Но за тази книга англичаните нямат "вкус", тъй като не е по силите им подобно четиво. Абе, както отбелязва Шопенхауер: "Трудно щеше да се живее на този свят , ако не бяха кучетата, на чиито честни муцуни може да се има пълно доверие."

Благодаря за уточнението.Имам друг вкус:)

с риск да не съм оригинална ще попитам, а къде в списъка е Винету.

Мечката знае40 песни- 39 са за круши. Вече писахме за тази книжка- но е възможно да ти отговорят лично от вестника.:)

В списъка е включен "1984" на Оруел, но е пропуснат "Архипелаг Гулаг" на Солженицин. Всеки истински комунист трябва да прочете внимателно тези две книги.

Ако някой си мисли, че само със 100 прочетени книги ще стане "начетен" човек, мога само да му се изсмея!

Фактът, че в класацията няма български автори не трябва да учудва. Българите имаме скромен принос в световната литература. И тук не става въпрос за преди/след 9-ти, 10-и и още такива сакрални дати. България никога не е раждала велик поет или писател от световна величина. Кого бихте сложили в класацията? Вазов с елементарните му сюжети и персонажи? Йовков и Елин Пелин с техните специфични описания на нашия, българския селски живот? Естествено, че те ще бъдат интересни само за българите...Константинов също пише предимно за българския характер. "Крадецът на праскови" бледнее пред повечето разкази житейски драми по време на война. Ботев само е имал потенциала да пише първокласна поезия, която да дискутира актуални и наболяли проблеми от неговото време, но умира твърде млад.

Без да вдявам от поезия, щото не съм фен... ама Яворов и Ботев безспорно са от световна класа. Както и романистите Димитровци - Димов и Талев. Също и Йовков и Елин Пелин и никакво значение няма, че сюжетите им били селски. Като изключим фантастиката, цялата световна литература е затворена в някаква конкретика. А можем да добавим и още двама "селски" гения - Чудомир и Николай Хайтов. В момента се мъча с оня некадърник Коелю, дето и чепза зеле не става от него и както казва бившата му жена "не е трябвало изобщо да го пускат от лудницата", ама не само го пуснаха, ами и Нобелова награда му дадоха, щот не бил луд молависа, ами мъдър... Като му сравня дивотиите с бисерите, които буквално се сипят от всяка страница на "Диви разкази", чак ме фаща яд... Та... имаме с кого да се похвалим... още повече, че сме толкова малко хора, ама лошото е, че все е от преди време. Съвременна България май само коелювци ражда... и не само в литературата, дето се пънат да мъдреят, а не виждат как го правят Хайтов или Тери Пратчет. Е... разбира се, именно защото сме малко, не сме много комерсиални и наистина нашата си конкретика може и да не е разбираема за всеки, но пък кво... Понеже американците или австралийците били повече, това не значи, че ония Издуханите бълвочи си заслужават похабената хартия и изгубеното време.

Май не вдяваш не само от поезия. Доста смело слагаш всичката английска и американска литература под етикета "Издухани бълвочи" и по този начин сриваш всичките си напъни да се покажеш начетен...

иди в Сорбоната и намери един стих написан със златни букви . Ще се учудиш много, но е на български поет. Така, че имаме автори от световна класа,но тук не става въпрос за това, но ти и още доста неразбрали държите да коментирате нещо.

Ботев е не само гениален поет от световна класа! Той е и велика личност. Шушомиги, които не са се докосвали до разтърсващата му поезия не могат да знаят и колко са малки, сравнени със силата на духа му или просто със смелостта му да воюва за достойнството си на свободен човек. При това - не само за себе си. Но робите не могат да знаят такива неща, а ти явно си такъв. Въпреки че именно хора като Ботев са те "освободили" с кръвта си. За английската кралица е разбираемо - едва ли има много физиологични състояния, в които би могла да изпадне, ако би се озовала в ситуацията на убивана и изнасилвана рая, каквото е било съдено на народа ни по онова време с любезното съдействие и на самата смотана "кралска" империя. Кралици, крале, пажове, придворни... - представям си ги просто... на връх Вола..., гротеска би се получила някаква, то е ясно. Но за теб, който се представяш тук за българин - е просто жалко да ръсиш глупостите си по форума: Ботев бил имал "само потенциал". Ти явно си нямаш съвсем нищичко.

Тя пък кралицата защото е изключителен интелект и ги е чела всичките... Превземането на англичаните с кралските особи е смешно. Признавам за интелигенте само човек, който е постигнал нещо в живота, не такъв на когото всичко му е дадено даром "свише"

Не я разбирам истерията с Хари Потър. Опитах се да гледам една серия с приятелка и хлапето и, 5 годишно. Май беше серията с българското участие. Още в началото милото почна да трепери и се наложи майката да слага ръка пред очите му. В крайна сметка си излязохме и сме гледали около 10 минути, ако притесненията за хлапето могат да се нарекат гледане. То и на мен ми беше неприятно да гледам. Не знам как психично здрави хора могат да харесват Хари потър.

Искам да отбележа че поредицата за DUNE на Франк Хърбърт не трябва да се пропуска.

Колкото и да е английска класацията... все пак не е нормално да ги има бозите на Джоан Ролинг, Маргарет Мичъл (американка), Дж. Джойс (ирландец), Стайнбек (американец) или Пруст (французин), а да ги няма Том Сойер и Хък Фин, Параграф 22, Малкия принц, Цар Плъх, Синовете на Великата мечка, Капитан Блъд, Пипи, сагите за Аракис... и алоооо... британците... къде е Тери Пратчет, бе?! Хубавото е, че и Паулу Коелю и Салман Рушди също ги няма. Иначе... интересна статистика: от 16 прочетени, за 13 съм доволен, от 3 ме е яд; от непрочетените - 3 ми се ще да прочета, 20 само под заплаха от грубо изнасилване, другите... И интересно... чии трудовете са ни променили повече - на Фройд или на тези, които направиха възможни компютрите и космическите полети? Ама как да четеш Хайзенберг, Поанкаре или Кантор? Трябва доста предварителна подготовка. А понеже за Фройд не е необходима... хоп... и го прайм обще култура. А ако си чел Кантор, но не и Фройд... ха... нямаш обща култура. Гот...

,,Цар плъх,, - Клавел- само това е достатъчно ! Велико нещо е !

как може да няма Астрид Линдгрен сред авторите на детска литература?!?

ТОЧНО!!! И на мен ми направи лошо впечатление. Но какво пък - някой си направил списък... .

12 от 110... имам още доста да почета ;)

смях в залата! 110 книги и сред тях не е Библията, няма и Корана - пази боже, пази боже ...

Смешен си ти- библията не е роман!

да не е роман, както и повечето от 110 книги не са романи, а част от тях дори не са и книги, а са отделни разкази или част от от книги (например поезията), а други са трилогии или тетралогии. Кралицата като символ на християнството и като човек, коронован от църквата, вероятно именно е запознат с Библията доста повече, отколкото с Хари Потър например

По същата логика къде са Гръцките митове и легенди?

Въх, как са ми дали инженерна диплома, без да съм чел "Хари Потър"? Че даже и мувито му не съм гледал...

Ей, многознайковци от форума, откъде-накъде ще искате английската кралица да чете Пушкин, че да можете да си говорите с нея? Написано ви е изрично: "за да можете да си говорите дори с кралицата". Нея какво я интересуват разни драскачи извън Британската империя?

Прав си, вчера се чух с кралицата и тя ми се похвали, че е прочела всички томове на Хари Потър и Властелинът на пръстените. Искаше да ги обсъдим, но за жалост няма начин точно с тези бози да си пилея времето.

Мизантроп

Разликата между двете е, че при Хари Потър книга и филм е едно и също, а с Властелина не е така, въпреки, че филмът си е супер. Та... Сагите на Толкин в никакъв случай не са боза, ама трябва да се прочетат, за да бъдат разбрани. И с изключение на Хобитът не са детски книжки, ма въобще.

Как го наричаш Пушкин? А Достоевски, Чехов, Гогол, Толстой? Ти чувал ли си, че даже Хемингуей е завиждал на Достоевски за начина му на писане? Ама то къде да ги чуеш тези неща, слушайки Софи Маринова и подражавайки на Азис.... Не давай мнение по неща, които не разбираш, защото отстрани е и смешно, и трагочно!

изключително веселата и кратка книжка, наречена "Айзък Азимов поредицата за Фондацията най-вече кратка. общо взето две торби книги е...

:)) абе я разкарайте тази боза. Както някой долу е споменал - и Хари Потър е много бройки... пък какво, преди да е имало тази книжка не е имало Жентълмени, а?:))

Някои форумци тук много се цупят, а не се замислят. Първо: един престижен вестник, в една престижна страна прави една от хилядите класации по света; второ: не съм фен на англичаните, но да ги оплюваме е "байганьовщина"; трето: едва ли тези автори и заглавия покриват всичко значително в литературата, но трябва да им се призна, че поне провокират морето от пошла и безсмислена литература по книжарниците. И накрая, не се ли замислихте къде е българската литература и критика днес, май че някъде се затри при псевдо-демокрацията.

За това какво е България днес, е виновна в огромна степен имперската политика на Англия. Тя е такава и днес. Това заслужава да бъде оплюто, естествено! Или смяташ, че трябва да бъде хвалено?! Поне българската история прочети, поне един-единствен "Берлински договор", с който е задраскан Санстефанския такъв, прочети. Поне!!! Пък после си чети и класациите и си хвали класиращите ги. Може дори да поискаш да се дигне паметник и на британските летци, избивали български жени и деца с бомбите си също. Ей така - за по-джентлеменско... И май не форумците, а ти не се замисляш, че никой не им "пречи" на класациите на "авторитетните издания" в "авторитетните страни", а само си изказват мнението за тях.

Имам паметник в България. Но сега какво е, ето ви един цитат на един англичанин с имот в България: "Под прост народ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован....А българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости." Тъжно, но е истина, а някои още живеят със спомените на прадядо.

Мизантроп

Май смесваш нещата, щото покрай всичката истина Димитър Талев, Димитър Димов, Яворов, Елин Пелин, Йовков, Чудомир, Николай Хайтов... като че ли след Берлинския конгрес са родени. Голяма част от световните шедьоври в глад са създадени и с мъки са раждани. Така че никой не им е наврял ръцете в задниците на нашите т. нар. писатели, даже напротив - и теми им дадоха, и сюжети... Ама на... рафтовете за съвременна Българска литература се превърнаха в бозаджийници. Що? Бешлимумамата...

Ох, не било "авторитетно" изданието и "авторитетна" страната, ами били "престижен вестник" в "престижна страна". Сори, Читател, че не съм те цитирал правилно, дано не ти се е видяло прекалено "байганьовско".

Престижният вестни е таблоид, клюкарник. Престижната държава е държава на пияници, преуспяла с имперска политика, подтисничество. На олимпийските церемонии се скъсаха да се гордеят с по - рок музика, която в повечето случаи е с аморален текс.

Най- великите класици в рок музиката са британци-Deep Purple,Rainbow, Led Zeppelin,Black Sabbath, Pink Floyd,Queen, Whitesnake,ELO ... и много други. Колкото и да плюеш по звездите- не можеш да ги достигнеш. Текстовете не са лесносмилаеми както в чалгата и не ги разбираш.

Ало това се писателите на върхът на пирамидата. Но явно вие не сте ги и чували. В мозъците са ви само чалга писателя Коелю.

Защо пък върха си го написал с пълен член... И ще казваш - ало!- по телефона:)

е неграмотен, но му се иска да е интелектуалец.

А Малкият принц?

Принца... уинд го вее на уайт кон! ,, Little Man,,- Шер.

Откога Властелина на Пръстените е ДЕТСКА приказка?

Откакто "Аз, Клавдий" е "романтика" ;-)

като съм прочел към 52процента от този списък това полуджентълмен ли ме прави или полуидиот-това е въпроса. иначе казано ,това е тясно ориентиран списък за англо-саксончета,нищо повече.

Ако си прочетеш писанието и преброиш грешките, ще си отговориш сам.

като пиша бързо не гледам правописа,а смисъла-мисля ,че съм ясен.

"Според един от най-авторитетните британски вестници..." Авторитетен пред кого? Пред пъпчивите ингилизи, дето през цялата ни история са ни цакали?! И до ден днешен тия се имат за отделен континент и чоплят белезникавите си носове със спомена за "най-голямото държавно формирование, съществувало някога, с колонии на всички континенти". Надути пуяци, дето и днес си въобразяват, че картата на света им е длъжна да бъде чертана от тях. Не прочели дори един български автор? Пръдливи сноби.

дейли телеграф ще трябва да се пообразова преди да публикува подобни изцепки

Пак чели-недочели коментират. Заглавието на статията предлагаща ни този списък е "110 книги които всеки ДЖЕНТЪЛМЕН трябва да прочете" Ако някой от вас се смята за "джентълмен", това вече е сериозно и е време да се захваща със четене...

Както казва Лу Бега-,, Ladies and Gentleman- това е мамбо 5,,:) Според теб излиза, че прочиташ тези 110 книги и ставаш голямата работа... Не! От този списък има доста книги, които трябва да се махнат и на тяхно място да сложат други. Само четенето на 110 книги няма да те направят нито лейди, нито джентълмен. Трябва още много четене и още много качества. Къде е Сенкевич с,,Quo vadis,,? Има Нобелова награда за този исторически роман... пък и много други... Хеле пък ,,Хари Потър,,- ако не се лъжа са 18 дебели тома- ужас!

Не ме обичат и това си е.

Забравихте Винету?

Не говорим да станеш американски президент :)

Разбира се! Но... ние сме страната на неограничените възможности- с една прочетена книга- за индианци... е- хеее:) Представи си същият беше прочел и,,Синовете на Великата Мечка,, :) Така е- пушим томахавки и мятаме лулите на мира. Хау!

Някакви жалки журналистчета ще учат останалите какво да четат - така става, когато на глупаци им се дава право да пишат в медиите ! Особено "англо-саксонските хроники" са изключително интелигентно четиво ха ха

Всеки, който е чувал за френската и руската литература (някога изобщо) се залива от смях на този "списак"

Оправете- Не АВстрид! Астрид Линдгрен!

Астрид Линдгрен, а не АВстрид Линдгрен е името на шведската детска писателка.

А къде е Стайнбек, Айн Ранд......много тъпа класация

за адашката ти няма да се разплачем, виж, Стайнбек може.

Тва, че няква част от едрите бизнесмени на запад са ги чели тия книги, изобщо не са някъв показател. Да не би руските олигарси и арабските шейхове да са ги чели ?

Да не би руските олигарси и арабските шейхове да са джентълмени??

Иде реч за джентълмени. Какво общо имат бизнесмени, олигарси и шейхове с темата?

англо-центрична гледна точка за света, а ако харесваме френска или латиноамериканска литература, значи не можем да водим интелигентен разговор?

Ало, снобите! Бегом на пазар!

Хм, списАк не се ли пишеше с Ъ???

Благодаря за корекцията, а за пълния член на същото на какво мнение сте???