Майсторки изписват по 5000 яйца годишно

Според народните обичаи, на Велики четвъртък рано сутрин се боядисват великденските яйца - традицията позволява, освен днес, обредните яйца да се приготвят и на Велика събота.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да ме прощава етнографката Рашкиева , но в случая "гледана мома" не трябва да се възприема буквално като гледам т.е. виждам, оценявам, оглеждам , а "гледана" в смисъл на положено старание, труд, грижи, стъкмяване и пр. да изглежда добре.

продаляваи все така,не работи,каркаи си от бучвата и глава нема да те боли. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Боядисването на яйцата е много стара традиция - от първите религии и духовни практики. Прабългарите са я донесли от древната си религия, която са изповядвали в Азия. И до днес яйца се боядисват в Иран, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Пакистан, на Памир и в някои части на Хиндукуш и Хималаите - на тяхната Нова година - празника Навруз, който е на 22 март и се празнува цяла седмица. Едно от седемте задължителни неща на масата на Навруза е кошница с боядисани яйца - червени, сини, жълти, зелени, оранжеви - цветовете са символични, свързани са с възраждането на природата. Другите древни символи са огледало, свещник с три свещи, поникнало жито, плодове, ядки, ваза или саксия с цветя, обреден хляб. Боядисаните яйца всъщност нямат нищо общо с християнството, те са заемка в него.

Точно. Доколкото боядисването на яйца е езически ритуал без корени в християнството, изписването на християнски символи върху яйцата е доста забавно и леко безумно.

Много си е хубава традицията даже! Прави се за здраве и за радост на децата. Великден е свят ден и трябва да бъде почетен.Който работи на Великден, добро няма да види! Почивайте си на празниците, съберете семействата и бъдете щастливи и здрави!

Аз не работя не само на Великден, но и в останалото време и пак не виждам добро. Шегувам се, не съм християнин и затова тия деветини не ми оказват влияние.

продаляваи все така,не работи,каркаи си от бучвата и глава нема да те боли. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ама трябва да се спазва ТРАДИЦИЯТА БЕЕЕЕЕЕ.Сега най-новото е че трябва да се сложи на масата по ЕДНО ПЕЧЕНО ЗАЙЧЕ НА ЧОВЕК И ПО ЕДНО ПЕЧЕНЕ АГНЕ.За уважение към ВСЕВИШНИЯ.Инъче ша са чудите шо сте толкоз зле и що ВСЕВИШНИЯ НЕ ВИ ПОМАГА.Ако немата стотинки да си купите заяк и агънце,те дават кредити бе,ко искате.аМА ША КАЖИТЕ КАК ША ГИ ВРЪЩАМИ.АМ ЧИ КОЙ ВРЪЩА КРЕДИТИ У НАШТА ДЪРЖАВА БЕЕЕЕ!!!!!!аЗ ДАВАМ КРЕДИТИ ОБАДЕТИ МИ СА jsm 0889422183 И СИ КУПЕТИ ЗАЙЧЕТА ЗА ВЕЛИК ДЕН,ЗА УВАЖЕНИЕ БОГУ.

Това с боядисаните яйца не е хубава традиция. Само хората се залъгват с някакви шикалки. Вместо да отидат да изкарват пари ...