Япония рестартира първия ядрен реактор след трагедията

Ядрен реактор беше рестартиран тази сутрин в Япония повече от четири години след трагедията от март 2011 г. във Фукушима.

Обратно в новината

Коментари - Япония рестартира първия ядрен реактор след трагедията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз

Нормално. Човечеството засега прсто няма избор. Сегашната ядрена технология се очаква да бъде заменена в близките 20 години с друга, пак ядрена - студен синтез.

Китай ще има работещи реактори с торий до 5 години. След това ще продават на останалия свят. Европа и САЩ ще станат потребители на енергия.

Такъва природен катаклизъм като земетресение и последвалото цунами са изключително редки явление и трудно предвидими. Тази макар и тежка авария е резултат на изключително рядки събития и не е основание да се съмняваме в изключителните достижения на американската технология. Нещо повече минималните щети причинени на околната среда и отсъствието на жертви показва американските АЕЦ като несравнимо по добри от руските демонстрирани в Чернобил.

Аз

Американски експерти, които в началото на 90те са били допуснати в Чернобил: "Реакторът 25 часа успешно се е съпротивлявал на изглеждащи като умишлени опити да бъде взривен." Реакторът в Чернобил е избухнал след като всичките му (ако не се лъжа - ОСЕМ) системи за сигурност са сработили и са били изключени ръчно от пулта. Реакторът в Чернобил, оказва се, е бил един от най-сигурните в света за времето си.

бравос на ипончетата доде им акъла

АЕЦ дават едва 10% от световното производство на ток, но пък са предизвикали супер проблеми на света. Страхотен "гръбнак".

Основния проблем на света е какво да прави с газовите емисии, останали след добиването на ток от въглеводородите. И какво ще се прави след 50 или 100 години, когато нефта попривърши.

АЕЦ 1900 Кондензационни ТЕЦ 2563 Топлофикационни ТЕЦ 91 Заводски ТЕЦ 158 ВЕЦ 434 Малки ВЕЦ 114 ВяЕЦ 97 ФЕЦ 551 Био ТЕЦ 14 Товар РБ 4345 за момента това дава като натоварване оператора

Това е в мегавати

Аз

Three Mile Island, Чернобил, Фукушима... Ти за други знаеш ли?

От Посрано 20 още набиват в кухите глави на пенсиите, че ядрената енергия е евтина и на ония им текат лигите.

Ами евтина е! Но само ако от СССР ти подарят централата ;)) Ако си плащаш, сметките излизат малко по-други..

Вързвам бас, че за екперименталния 7-ми блок в Козлодуй (ако го построят) ще дадем поне два пъти повече пари от АЕЦ Белене.

Аз

Да. И пак излиза няколкократно по-евтина от всички алтернативи.

Колко сте заблудени... Де да бяха само тези 2 аварийки... Те са спрял влак в сравнение с над 2000 (две хиляди) атомни бомби пуснати тестово в различни части на света. https://link

За съжаление ми скриха линка, но в link има клип със следното име: A Time-Lapse Map of Every Nuclear Explosion Since 1945 - by Isao Hashimoto

Междудругото като стана дума за ядрени реактори, сега попаднах на снимка в социалните мрежи от български учебник по история по темата "Хирошима след атомната бомбандировка". "Хирошима през 1945г. е един от главните политико-административни, военни-транспортни и социално-иконимически центрове на Японската империя. По време на атомната бомбардировка загиват и около 2000 американци, учили в града и останали като интегрирали към местната култура. Вследствие последиците от взрива загиват и хиляди американски военнопленици" Няма информация кой е пуснал атомната бомба, няма информация за 300 000 японски жертви и другите последици.... Интересно....

Е, ние постепенно ще закрием ядрената си енергетика.После ще внасяме енергия от Турция.

Чакаха да мине годишнината от Хирошима и Нагазаки, за да не разяряват облъчените японци. Няма как да се оттърват от американските технологии, хехе. Ще купуват урана и плутония докато остане и последния японец на острова.

Тия толкова са ги облъчвали, че вече тия аварии им действат като солариум...

е най-чиста ако се спазват всички нормативни изисквания. Но земетресеинията и липсата на дисциплина я превръщат в най-опасната за живота - Фокушима и Чернобил.

Земетресенията върху ядрената част на реактора не създават опасност. АЕЦ-ите са изчислени така, че трябва да стане такъв катаклизъм, че да не е останал камък върху камък и дори тогава реакторната част ще е непокътната. Виж глупостта е страшна. В Чернобил абсолютно съзнателно и целенасочено са нарушени десетки правила за безопасност, а за Фукушима е имало данни за цунами в миналото, което е било още по-високо. Изобщо ако има опасност от нещо, то е от целенасочена човешка намеса, например попадение на ракета.

Dimi

Точно... проблема с Фукушима е, че централата е стара и не е отговаряла на съвременните изисквания за безопасност. Лошото е, че има много други централи по света, които имат нужда от мерки, които да осигурят безопасността им съгласно актуалните изисквания... да не говорим, че малко преди събитията във фукушима имаш друга голяма авария на АЕЦ в Япония, но там системите за аварийно спиране на реактора сработиха - оказа се, че реално въпросната централа е построена над разлом... нещо недопустимо съгласно правилата за сеизмично проектиране на ядрени централи

Това е истината! На този етап няма друга технология като цена и относителна безопасност! Водещата в технологично отношение нация като японците разбраха, че не могат да подлагат жителите и страната си на геноцид и взеха отговорно ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ! Сега зелените талибани да бъдат така добри да обяснят защо според тях японците не заложиха на перки и фотоволтаици?! М? Защо?

Защото така и така плащат на американците. Няма да се оттърват лесно?

Както българите за двете Марици ли? Вместо да спре горенето на въглища, за да изнася ток за Турция България можеше да модернизира едната Марица сама и да я държи за студен резерв, да не продава ТЕЦ Русе и Варна и да ги модернизира и да минат изцяло на газ. А с 2 блока в момента щеше да изнася 3 пъти повече електроенергия в региона!

"... защо според тях японците не заложиха на перки и фотоволтаици?!" Отговора е много прост: - Защото не са ИЗПЕРКАЛИ И СЛЪНЧАСАЛИ като нас и не са ЛАПНИ ШАРАНИ.

Защото тежка промишленост не се захранва с перки и слънчеви батерии, източниците на енергия не могат да зависят от прогнозата за времето. Трябва да избират между ТЕЦ на газ и АЕЦ. Това не изключва възобновяемите източници, тези дни в Япония откриха най-голямата плаваща слънчева централа.

съвременните технологии се развиват доста бързо. имам напредвид предаването на енергия с лазерен лъч. Вече се строят мощни системи способни да унищожат самолети и ракети в полет. Ако се разположат на Луната и се свържат със соларни панели( там няма атмосфера да пречи и панелите ще работят най-ефективно), лазерите ще могат да предават енергията към Земята в определени точки - примерно в океана(заради безопасноста) където в момента няма облаци. Знам че звучи налудничаво, обаче по комунизъм време нямаше джисиеми, инвитро, ядрено-магнитен резонанс, лаптопи, нещата много бързо започнаха да се променят.

защото трябва да има мечтатели, без тях нямаше да има идеи, без идеи нямаше да има развитие. Близкият Космос (околоземното пространство) е по-реална възможност за добиване на слънчева енергия. Па ха дано!

Само дето някой трябва да чисти панелите от натрупан звезден прах ;)

Толкова бързо, че още не сме отишли на Луната. Туй дето си го замислил няма да стане само с хвърляне на повърхността. Трябва някой да отиде и да завие гайките на съоръженията. Обаче до този момент като гледам няма желаещи да зарежат кафа си на Земята и да отидат да бачкат на Луната

може би нпкога ,но не сега.. остави фантастиката , на хората им трябва енергия в момента и АЕЦ е най-доброто. САЩ като най -глъмави имат над 100 реактора и строят още нови. Нищо ,че първи преживяха първата сериозна ядрена авария в света.

Всяко нещо си има хубава и лоша страна. Сложи стойността за производството на този лазерен лъч като вредни отпадъчни продукти на кантара и ще видиш че вредата е по-голяма от ползата. Когато пишеш нещо, трябва да сложиш всичко на масата. В противен случай подвеждаш читателя (тролиш).

А пък според мен в близко бъдеще ще се заложи на малки реактори, подобни на тези в подводниците. Острата нужда от енергия ще възникне до десетина години, а безжичния пренос на енергия е по-скоро в сферата на фантастиката.

Ние режем 4 блока те пускат един

..а най-жалкото е, че дори с тези орязани 4 блока имаме над 60% излишък на ток... Просто Япония има икономика, а ние захранваме само озвучаването на чалготеките.

Стига с това ядрени, що се казва АЕЦ а не ЯЕЦ.

Щото атомите имат ядра. Когато електроните се разхвърчат и вземат, че нацепят ядрата тогава играта става "мама си джаса". Централата от атомна в миг се превръща в ядрена.

Защото промяната настъпва в ядрото на атома а не в електронния облак около ядрото. Електронния облак се променя дори и при стайна температура.

Доста малоумен спор! Като промениш ядрото? Атомът си остава същият все едно?

ядрото е , част от атома!. Значи се проименя атома! Една кака като си направи прическа и казваш, че тя се променила, а не само косата и!

Време беше да ги отпусне ядрения амок. Изостанаха в състезанието и разбраха че без ядрена енергия няма да ги бъде.

E, нормално е параноята да отмине. Скоро и немците ще се усетят и ще си пуснат централите. Ясно е, че в следващите поне 50 години алтернатива на АЕЦ няма.

Едва или. В даден момент по земното кълбо все някъде има Слънце, вятър или вода. Остава само отделните държави да си свържат енергийните системи в обща мрежа подобна на интернет. В момента България има вятърен парк колкото половин блок на АЕЦ. Ако се прибавят соларните и водните. Скоро може да се откажем и ние от атомна енергия.

Аритметиката ви куца. Има много фактори (променливи) за които не знаете. Ето едно: храната. Електричеството не се яде. Всички отричат ГМО и петролните продукти които ядем. Тези неща вървят заедно!

Вятърната и слънчевата енергия могат да "обират" само пиковото потребление. Никъде по света гръбнака на енергийната система не разчита на вятър и слънце, а на ядрени или въглеводородни горива. А до няколко години ще забранят въглищата, особено такива като нашите. А и перспективата е с електромобилите потреблението да се качва.

са много вредно и отровно производство ,но не мъркаш против него! Освен тов аточнокато ти трябва най много ток (през ноща) солара не работи!

Ако се намери начин да се съхранява енергията, то тогава може и да си прав/а За сега обаче няма по-ефективно от АЕЦ И мецду другото колко са загиналите от Аварии в АЕЦ и колко от катастрофи само в България.... Защо тогава не се връщаме към колелото?

Много от развитите страни, например Норвегия, нямат ядрени централи, не мислят да строят и нямат недостиг на енергия. Ядрените, погрешно наричани "атомни" централи, работещи на принципа на ядреното делене, са отживелица, генерират огромно количеств боклук, с период на полуразпад достигащ до хиляди години, за който и до момента няма технологии за цялостно дезинтегриране. Ако продължаваме да строим централи на този принцип, ще си превърнем планетата в космическо сметище! Синтеза е друго нещо и е добре човечеството да разбере и да си съсредоточи вниманието там, а не в една остряла и замърсяваща технология!

Напълно те азбирам, но Синтеза е мит като Алхимията. Едва ли скоро някой би дал решение. А и нещо друго , ако искаш да ти подскажа, за което може да не си се сетил, фотосинтеза е друго нещо, ама как да стане централа ;)

За ядрен физик е малко невероятно да не си наясно с мащабите на замърсяването от АЕЦ, сравнено с това от въглища, нефт и пр. Страните с водни запаси като Норвегия и Финландия или геотермални извори като Исландия се броят на пръстите на едната ръка. Дори да се развие технология за ток от сероводорода в Черно море ще останат огромни количества .... гипс, който също някъде трябва да се изхвърли. Изобщо енергията от АЕЦ към момента е най-щадящата природата, стига да не се намеси фактора "човешка глупост". Той е единствения, който не може да се предвиди, изчисли и игнорира.

В Норвегия имат толкова много реки, че да строят атомни електроцентрали е направо тъпоумно!

Страшни са японците работливи и дисциплинирани.Браво на такива нации.Защо не сме като тях.

Тук, бате, няма да видиш да гръмне атомна централа и само това ни прави едни гърди пред тях. Да не ти изброявам- ракия/класика/салати/класика/свинско, винско, бюреци, тави и туршии... ехеее джапанезите ще ни се отварят. Тук може и да си нямаме хонда, но си имаме баварчета и цедеси на калпак- повече и от Албания! джапанезите още не са разбрали каква е нормалната площ за живеене и са като космонавти, а ние тук сме като самураи, особено с хасиендите на село.. И прасе си гледаме и кокошка и тикви и ни боли ура за новия таблет Сони Експерия Зъъ. Ами ние и без това посмъртно не можем да го измислим и произведем и сме се превърнали в митични пазители на живота на сянка. Това последното гърците го опитват постоянно, но им личи много и всички ги наричат мързеливи. Само ние знаем значението на истинската орехова сянка и не я казваме на кретените, които си съсипват лятото. Джапанезите, човек, слагат една хамсия да се вмирише и я осоляват , а после кудкудякат до пълно прехласване колко е хубава смрадта безподобна. Кажи само коя храна ни е вмирисана и се прехласваме колко е хубава?

Киселото мляко, киселото зеле и чорбата му.

изказвания.Не се сравнявай с японците.Ако имаме нещо то е направено от българи, които в последно време понамаляхме.

"...митични пазители на живота на сянка." - ахаха, това е попадение!

Централата във Фукушима не гръмна от грешки в управлението , това беше природно бедствие със сила,която до тогава не е отбелязвана в историята. Централата беше залята от вода на 18 метрова вълна, но устоя на разрушителното земетресение. В Япония се ползва много ток , особено в големите градове , всички железници, магазини, в бита електроуреди, всеки ден се увеличава потребността от ток.