Откриха аутиста Тошко, който се изгуби на Витоша

Планинските спасители намериха 21-годишния Тодор Тумбев, който се изгуби преди 4 дни в района на Черни връх.

Обратно в новината

Коментари - Откриха аутиста Тошко, който се изгуби на Витоша | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма да плащам затуй, че някакъв кретен се е загубил. Да плащат родителите му. Няма да плащам и за циганите, пътуващи гратис в столичния транспорт. Няма да плащам за тока и водата им. Стига вече!

ти се загубиш или твои близък, аз няма да плащам за Вашето откриване, само не ми казвай, че на теб не може да се случи, защото може и още как! Вместо всички да се раздват, 4е младежа е жив се пишат глупости и изказвания , който не правят чест на никои! Замислете се, че и вие имате близки и всичко се случва, никой не е застрахован!

Какъв ти е проблемът бе, келеш?

Лично аз изпитвам дълбоко уважение към планинските, водните и всякакъв род спасители. Всеки може да си гледа кефа с биричката пред тв и да не му пука. Друго е да излагаш живота и здравето си да спасяваш други хора.

sx69

На комплексарите препоръчвам да потърсят в тубата Bailey Matthews и да гледат. Не е аутист, но ще ги направи поне малко по човечни.

Хораа той не се казва Тумбев а Домбев. Цялата статия е гадна.

Много странно! Болно момче отива на Черни връх,намира се на 100 метра от родителите си,като с това заболяване не трябва нито да ходи в тази жега на върха,нито да се отделят от него.Нека следващия път да го изведат с надуваема лодка сред морето за по сигурно.Що за родители са това?

Сменете си заглавието бе, Кретени! Аутиста Тошко... Пишман журналята на Дир-a. В белите държави, Тошко "Аутиста" вече щеше да ви е осъдил за дискриминативно и нетолерантно отношение. В Канада даже disabled е заменено с impaired, за да не се засяга достойнството на хората с физически проблеми. Кретени.

Аз

Още един типичен пример за кретенизма, който комплексарите се опитват да прехвърлят върху другите - това сигурно е някаква магия - като промениш името, да промениш и състоянието. Да, ама не - нито магията действа, нито "инвалид" е обидна дума, нито "аутист", а как интелигентните хора в белите държави се отнасят към посочения пример, може да се види лесно, като се потърси George Carlin в тубата. Комплексите и лицемерието продължават и няма надежда за излекуване...

Сиреч, за да не лицемерно, ако ти е малка пшката, няма проблем да ти викаме Randall малката пшка?

Подкрепям. В България любимото е да се лепят етикети - кирминално проявен, престъпник.. аутист. Ама така става защото е безнаказано. В съда ще ти искат 2-ма свидетели да доказат че някоя медия, публично те квалифицирала медицински. Ама всичко тръгва от държавата. Да припомням ли като се яви Цецо ухото как изведнъж МВР-то за всеки случай ни обясняваше - криминално проявеният еди кой си. Сиреч този е престъпник затова му се е случило. В САЩ дори да са го хванали с наркотици в ръцете не му казват наркодилъра, а ще бъде съден в подозрение за разпостранение на наркотици. Само съда казва дали е така или не!

Много, ама много се радвам за момчето и цялото му семейство! Нека бъде здрав и щастлив!

Журналясти, да ви го цопна в устичките!

Не съм от най-компетентните ,но това момче не прилича на аутист .Радвам се че са го намерили ,но и аз като някои от пишещите си задавам въпроса защо не се започва да се търси от там където бащата или който и да е го е видял и са се разделили за последно .

Може да говорите на аутист и въобще да не разберете, че е такъв, и да се чудите, че не ви се обръща внимание. Може би бъркате аутиста с хората които имат синдром на Даун.

Аз

Не съм специалист, но мисля, че аутизъм се нарича и разстройство с точно обратните симптоми - висока активност и комуникативност, макар че кой знае... това може също да е опит за изолация. Всъщност като споменахте синдром на Даун - това, всъщност, е много подходящ за случая пример, който може да демонстрира безсмислието и тъпизма на върлуващото тук лицемерие - сакън, да не споменем думата... дай по-добре да измислим друга дума, която всъщност значи същото, но... Синдромът на Даун е категорично генетичен дефект и пострадалите имат изоставащо развитие и по-ниска интелигентност... върти-сучи... по-глупави са - това е думата - "глупав". Лошо... Обидно... Да, де... ама и всички ние сме тромави в сравнение с Юсеин Болт... ся кво - като не мога да се надбягвам с него трябва да се обиждам на "тромав" ли?! Страдащите от синдром на Даун, обаче, компенсират - с изключителна доброта и жизнерадост - която, също както и глупавостта им, не е тяхна заслуга, ами на дефекта, с който са родени. Независимо от това, обаче, усмихват всяка компания, в която се намират и могат на всеки да дадат пример, как да се отнася към околните и към живота. Хващам бас, че и всеки аутист компенсира с нещо увредената си способност за общуване. Та... не е ли по-добре тези хора да бъдат приемани за такива, каквито са и да им се дава шанс да използват и развиват дарбите, които имат И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДЕФЕКТА, С КОЙТО СА РОДЕНИ, вместо това фалшиво и лицемерно уж съчувствие, което, всъщност, е израз на собствените ни комплекси?! Комай тези хора успяват да се преборят с техните недостатъци доста по-успешно, отколкото уж здравите и нормални лицемери, с нормални гени.

Той отначало не бил там, ама после някак се озовал там, пък го пропуснали някак, докато се озовавал там? И накрая вуйчо му го намерил. Егати спасителите, честно. Хубаво де, поне се намери горкото момче живо и здраво, дано за него поне остане хубав, а не травмиращ спомен при тази негова болест. Обичам щастливите завършеци.

ако следиш случая ще си наясно, че проблемът от самото начало е, че момчето не спира да се движи

И спасителите нямат никакъв прийом да организират верига или нещо такова, за да предотвратят изплъзването му при това движение, а?

Браво на всички, които участваха в издирването! Дир-а, оправете си заглавието на статията!

Чудесна новина! Браво на спасителите!

Да благодарим на Бог за намирането на Тодор, споделям като майка радостта на родителите му! И подкрепям напълно мнението на всички, които мислят, че диагнозите са нещо лично и не е работа на журналистите да ги оповестяват.

Благодари на хората, които го търсеха. Бог си седеше на Олимп и си пиеше нектара!

Хората, които са го търсили не могат да си намерят и тоалетната хартия сутрин. ЧЕТИРИ ДНИ ! А човека е на 50 метра. Баси спасителите. Но всеки месец се разписват за едни мангизи.

Ти си пълен идиот!!!

Браво!!!

Интересно, защо, когато трима 'българи' де-факто убият десетки хора, докато ги трафикират, не пишете, че са цигани, а тук още в заглавието - аутист та аутист. Да ви обясня ли, колкот ГНУСНО и расистко е това поведение, да пазите само 1-2 'малцинствени групи' - цигани и педерасти?

дир имат задачата да оплюват българите и да толерират циганите и п-далите. дировците се подмазват на БХК.

Mного се pадвам за момчетo

Радвам се за момчето ! Браво на всички включили се в търсенето !

само в българия заглавието може да съобщава диaгнозата на човека

най-сетне 1 положителна новина днес

Да е живо и здраво момчето,господ е бил със него за да го пази,било то болен или не,а вие неверници долни които обиждате болните,рак да ви хване.

Айде да спрете вече 1000 пъти да натяквате от какво е болен! Да е жив и здрав!

Браво Браво на Герб,че направиха кризистен щаб,и пратиха хеликоптери и кучета да спасят момчето,Браво за загрижеността към младежа от страна на ГЕРБ!!!

Браво на мъжете от ПСС и доброволците. Така се върши работа. А Тодор, след като е оцелял 72 часа сам в планината, без храна и вода, изобщо нито е глупав, нито болест някаква му пречи да е по-свестен от 2/3 от тези неграмотни хора, които пишат тук. Всичките тези глупаци още първата нощ щяха да се на..рат от страх и да се побъркат... И не обвинявайте така родителите на това момче... Защо не обвинявате родителите на крадците, насилниците, изнасилвачите и всякаквите изроди, които тормозят другите хора, а сте се активирали така от един инцидент ...

Ами когато преди 3 дни не бяха написали че е аутист всички го оклеветихте че е наркоман и какво ли още не. Сега пък друга песен пеете. Пишете си просто така да се намирате на работа.

Ами естествено ако нормален здрав човек се загуби на Витоша посред бял ден коментарите да са негативни.

За българите е естествено, да.

Много обидно заглавие!Все едно казвате "откриха дислектика", или "откриха грипавия"! Защо се дава квалификазия и етикет на човекът, на база заболяването му? Изключителна простащина, липса на грамотност и морал масово в интернет статиите.Много е жалко, няма вече никаква човещина...

Аз

Типичен пример за лицемерие. Откъде идват конкретно комплексите не може да се разбере. Има ли общо между диагнозата му и факта, че се е загубил? Засега друго обяснение, освен диагнозата, няма. Значи е коректно спомената. Има ли общо между нечия диагноза "грип" и евентуалния факт, че се е загубил? Ако има - да го споменават - няма лошо.

Млъкни бе, лайно! Не виждаш ли, че се осра до ушите? Просто млъкни и отиди набий жена си, щото в дир-а не те харесват. Ей, половината сте такива боклуци...

Мазниците от дир-а! Какво е това заглавие "Открит е аутистът, който се изгуби на Витоша"? Когато става въпрос за цигани ги криете и жалите. Дори не крадат ами "берат"

Вероятно грубо ще прозвучи, но на хора с такива проблеми, могат да им слагат ГПС-и когато излизат. Май за детски телефони имаше такива, а и за каишки на кучета.

Грубо ще прозвучи, но на онези 2-3 наркоманчета, които се криха в пещера 3 дни, трябва да им ги забият с пирон в главите. Както и на 2/3 от 'туристите'. Не аутизмът го е загубил.

Аз не познавам човек без проблеми...да не говорим колко "безпроблемни" се загубиха, на тях не знам какво трябва да им сложат!

Браво на планинските спасители!Здраве и щастие за момчето,родителите му и всички,съпричастни към случилото се.

А кой ще плаща сега а? Аман от кумунисти путлеристи!

Аман от неграмотници!

Който плаща и за фЛАкона. Само че сега е много по-малко, но има смисъл.

Майка ти ще плаща,че е родила олигофрен

Аз ще плащам от данъците, дето ми ги цоцат всеки месец! И точно за такива неща очаквам да бъдат изразходвани, вместо за издръжката на хрантутниците в парламента, в министерствата или в циганските гета! Проблем?

Много се радвам, че момчето е добре. Само заглавието е малко грубо.

Не е малко грубо -недопустимо е! Да,браво на всички спасители и Слава Богу, че ЧОВЕКЪТ, е добре. ДИРЕКТНО, как си позволявате да слагате в заглавието "аутиста "????Това е диагноза, кой Ви дава право да я изтъквате? "Тошко ",си има име и фамилия, това не Ви е Тошко Африкански, а човек, личност, като всички нас! Иначе, страшно обичате да премахвате коментари. Не Ви е срам!

Какво е кондиция?

Физическо състояние.

А 'кондиционер' тогава какво е?

ми що не пишат физически състояние тогава?

Откриха аутиста Тошко, който се изгуби на Витоша Да е жив и здрав.Въпросът тук за семейството е чисто икономически, ако няма застраховка, трябва да се плати сумата от 1600 лв./4 дни x 10 часа x 40 лв. на час =1600 лв./

Това ме подсети за проблема със заслоните - например имаше един в местността "Ушите" и от заслон е станал на нечия собственост - с ЗАКЛЮЧЕНА решетка на входа и пише "POLICE" и РИОКОС - явно те са го откраднали. Та вече ако човек закъса там, явно няма да има къде да се подлони и ще си умре като куче.

Аз

:) Рей Миърс (за който не знае - нещо като Беър Грилс без келешлъка) има филм за оцеляването на север, сниман нейде из Скандинавия. Там човекът обяснява как се оборудват хижите. Стига се дотам, че всеки, който е ползвал някоя хижа, трябва да я остави с огнище, заредено с дърва, готови за палене, а до него трябва да има кибрит (в едни големи кутии), на който няколко клечки са извадени и оставени да стърчат отстрани на кутията, така че човек дори и в ръкавици или с измръзнали и вдървени ръце или даже с уста, да може да извади клечка и да я запали. Ама... това е в Скандинавия.

Кажи го - това е в Руския Сибир. На север. Където между две села е с преспиване.

И по елегантни формулировки на заглавието ми хрумват. Дир, от вас не се очаква да се държите като жълта преса, такива издания има достатъчно и те имат аудиторията, която заслужават

Защо постоянно натякват за проблема на човека. Много е грозно!

Освен, че лъжеш, че натякват има и друго обяснение. В последно време обявяват какъв е, защото това е причината за изгубването му. Причините за явленията са важни за грамотните хора.

Едно е да кажеш, че страда от аутизъм, а съвсем друго е да кажеш "аутиста Тошко". Нямаш ли сетива?! Що за съвременен човек си?

Написано е грозно и обидно, но явно на "кон" като теб му липсва човещинка!

са го намерили , а не че се е изгубил! То и обикновен човек без да е аутист може да се загуби.

Точно защото се пречи на естествения подбор сега човечеството е в това окаяно състояние. Знам че е груб коментара давайте с минусите :)

аз мога да ти кажа, че където неуспешните хора виждат проблеми, успешните виждат възможности. в този смисъл аутизма може да ти изглежда като недъг, но той много често е признак за гениалност на части на мозъка, гениалност от която човечеството се лишава поради тъпотата си.

гениален гениален колко да е гениален че 4 дена да се мота из Витоша... иначе си прав като цяло за аутистите и гениаността. Ама генерално съм прав АЗ щото света си такова таковата пълен е с откачени които се размножават и са живи само заради милостта на другите хора, ако зависеше от природата до някой друг ден лисиците щяха да си направят пир с този "гений"...

Съгласна съм с теб по отношение на гениалността у хора с такава "диагноза". Преди време четох в мрежата за един млад мъж в щатите- след 20-минутен полет с хеликоптер над Ню Йорк такава подробна карта на града беше спретнал, то не е карта , ами направо си беше картина- със сградите,улиците...абе страхотно беше , едно огромно платно му бяха опънали в една зала и оня като компютър ви казвам...така,че май по-добре да не бързат някой илитерати до класифицират аутистите като по-долна категория хора...Жив и здрав да е Тошко.За семейството си той е най-важния и най-ценния...

Факторът, извършващ естествения подбор, явно ТЕ Е ОТМИНАЛ НЕОСНОВАТЕЛНО!!!!!!

Естественият подбор е ефективен само за изкореняване на генетично унаследени недостатъци... колкото до аутизма, за него далеч не е сигурно, че е генетично обусловен.

Браво на спасителите, но един урок за бащата, как посмя да го заведе на това сборище от хора. Когато са в малки групи става, но при наличието на тълпа от 300-400 човека Тошко се е стресирал и "хванал гората".

Може пък такава е била идеята?!

Може да тръгва следващия,така де,тия спасители няма да седят без работа,

Аз също имам болно дете, което не може да се ориантира и оправя само. И за секунда не съм си помисляла да я пусна от ръка без да ми е пред очите. Водя я навсякъде с мен и няма проблеми. Наистина в случая отговорност носят тези които са го извели в планината и не са го наблюдавали. И наистина трябва те да платят сметката за издирването на момчето. Ако не цялата, защото е непосилна, то една част. За да се научат на отговорност. Защото в случая около Черни връх е пусто и има поглед върху голямо продтранство. За да се загуби там някой трябва да е бил без наблюдение поне 10 минути. Това ако не е безхаберие какво е.

Ако вашето дете е аутист,да ви кажа за всеки случай нещо-сигурно вече го знаете...... Аутистите,се оказва,че не са болни,а са в различно от нас състояние!! не са глупави,не са и бавно развити-просто възприемат света,по друг начин от този който ние смятаме за "редови"!! вашето дете,в никакъв случай не е в състояние да "не може да се оправи",просто се оправя, по различен от вашия,начин... Много от най великите открития променили живота на човечеството,са направени от аутисти,точно защото мислят по различен начин!!Много от най известните произведения на изкуството-също!! Да ви е живо и здраво детенцето и да му се радвате!!

Минусите,сигурно са от някакви селски мангали,които мразят аутистите??

Човече, може да не са болни, глупави и пр. но не са адекватни на ставащото около тях.

Има истина в това което казвате, ама по-добре да се прекръстим и да речем "Да не дава Господ", отколкото да обвиняваме родителите на Тошко. Преди много години в присъствието на всичките възможни баби и дядовци, мен и майка му двегодишния ни тогава син си появи с две часовникарски отверки в ръце и необезпокояван от никого бръкна в контакта "да го оправя". Добре, че Господ е бил милостив, иначе беше си заформил перфектна електрическа верига директно през сърцето, щото бракна и с двете ръце.

и все пак вашето дете заслужава да види планината и да се порадва на красотата и. Децата-аутисти трябва да са сред нас защото те имат същите социални потребности както и ние, не-аутистите. И не се безпокойте - освен вас, вашето дете го гледаме и ние, останалите хора. Използвам случая да призова всички хора да бдят над децата навън и да се намесват ако видят нещо нередно, без да се оправдават с това, че те си имат родители .

koia@abv.bg

Ако можех да Ви дам повече от 1 +, щях да го направя много пъти. За жалост, това общество умее само да се сегрегира, без да интегрира.

Това зависи. За някои аутисти може да е така, но за други - не. И съвсем не е сигурно, че "аутистите имат същите социални потребности като не-аутистите". Напротив, част от дефиницията на аутизма е, че аутистите имат различни социални сетива и умения (а следователно и потребности) о т не-аутистите.

Защо да плащат сметката за спасителите? Те нали са на заплата. Вие мислите ли, спасяването да стане платено за всички, и за вас включително? И, виждам проблясъци, като е непосилна сметката - да не го спасяват ли? А какво ще кажете за пожарите, крадците. Също ли трябва да си плащат потърпевшите? И последно, като се възмущавате от някого, изключвате ли си мозъка?

спасителните дейности в планината са платени за всички - припомням просто. добре е да си правите застраховки когато смятате да ходите в планината - може да ги сключите много изгодно, а после ще са ви полезни ако се наложи да ви спасяват.

Госпожа, ами като си толкова оправна, да ти ги пратим родителите на Тошко, да ги упрекнеш в очите и евентуално да ги обучиш как да се грижат за детето си, щото те за 21 год. може да не знаят...и още нещо : мислите ли , че сте застрахована от подобен инцидент с вашето дете...Гледайте си детето, да ви е живо и здраво и не ръсете стърготини по форума, че ми изпарявате цялото съчувствие към вас самата...

Разбира се, браво на всички участвали и добре, че всичко завърши добре. Но на шега само - като го намерили Тошко казал, браво, хванахте ме, хайде крийте се вие сега, аз гоня. :-)

Само най-добри думи за планинската спасителна служба.Една от малкото ефективни служби в държавата, които си разбират от работата.Живи и здрави да са тези хора!

Аз

От Уикипедия: "Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър (Kanner, 1943)." Комай си е болест аутизмът. Щом психиатри се занимават с него. Тъпизмът отново влиза в противоречие сам със себе си - "аутист" не било обидно прозвище (вярно!), но пък било обидно да те наричат с него (а сега, де...). И комай всичко описано има значение в случая, щото баща му е носил отговорност за него, като че ли е дете. Интересно би било... не би било, но демонстративно-комплексарската толерастия издигна въпроса до световно значение, дали е бил дееспособен изобщо. Ако има някой юрист - да сподели!

Много ми хареса термина "демонстративно-комплексарска толерастия" !

Само да вмъкна, че това, че психиатрите се занимават с аутистите не е доказателство, че аутизмът е болест. В СССР дисидентите бяха лекувани от психиатри. Три века по-рано еретиците бяха лекувани от тогавашните аналози на психиатрите.

Браво на спасителите! И не обвинявайте родителите - на всеки може да се случи, освен това в тая държава се харчат пари за далеч по-неблагородни цели, като скъпи возила за управляващия елит, най-високите в ЕС партийни субсидии и т.н. да не изброявам...

Айде стига вече ЖУРНАЛИСТИТЕ. Момчето не е болно, това е състояние и определението АУТИСТ, никак, ама никак няма място тук, а камо ли в заглавието на новината. А тези идиоти, които коментират, кой и как ще плаща, нека погледнат, ако това беше тяхното момче, кой щеше да плаща, а също и кой ще плаща обезщетението на Николай Цонев.

Аутизмът е вид заболяване. Ти какво искаше да кажеш, че не е ли! Да, някой лекари казват, че е състояние, но е доказано, че е заболяване. То и нщма как да не е и ще го разбереш, като прочетеш симптомите. Не мисля, че е срамно да се каже, че е заболяване. А и трябва да се знае, че поведението на аутистите не е, като на другите хора. Може би именно за това навсякъде се казва, че Тошо е аутист. Браво на спасителите и много се радвам, че са го намерили. познавам хора аутисти и ги уважавам, като хора и личности и никога не ги приемам, като различни, въпреки различното им поведение.

А не си ли си задавал въпроса, дали ние останалите не сме със заболяване, като това, че сме повече, ни дава правото да определяме стереотип? Заболяване - препоръчвам да погледнеш примерно wikipedia на Български с това търсене и ще видиш, че има разлика, защото става дума за стадии при заболяванията -начален, латентен, летален и т.н , докато при аутизма, ами няма как да определиш стадии. Хората са си хора, като нас, но малко по-различни и..... може би по-добри.

Имам познат аутист който наистина не е комуникативен но е изключително здрав физически..зимата съм го виждал по риза и къси панталони. като разбрах че и Тошко е аутист си казах че би трябвало да издържи поне седмица..още повече че и времето е хубаво. Така е в живата - нещо нямаш но нещо имаш и това е спасило момчето. Иначе някои идиоти в тази държава си мислят че могат да имат всичко и се държат така все едно са хванали дядо господ за мъ..те.

mrsmith

Има различни видове аутистични разстройства и много индивидуално какво ниво на функциониране ще достигнат, колко ще са комуникативни и как се справят с различните сетивни възприятия (звучи, температура, и т.н.). Малкият брат на жена ми е с аутистично разстройство, но е много общителен и не спира да говори, но пък е много чувствителен към всякакви промени. За два дни да отидем на почивка някъде и го виждаш, че не се справя и иска обратно вкъщи.

АМА Е БЪЛГАРИН-ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!

Аз

Карина Чикитова Три и половина годишна. ЕДИНАДЕСЕТ ДНИ сама в тайгата в Якутия. ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИШНА споменах ли? В тайгата. В Якутия. 11 дни... Тука... аман от новини за чудеса, как зрял мъж оцелял... или пък не... в задния си двор. Голямо важно...

Моля, поправете ме, а нямаше ли и намеса на кучето на семейството- в смисъл-беше намерило Карина и се върнало до селото, после завело хората?Благодаря

Аз

Кучето изчезва заедно с детето и двете се загубват из тайгата. Нощем спели заедно и това е спасило детето, защото температурата нощем спадала до около 0 градуса в този сезон. После кучето успяло да се върне в селото и спасителите пуснали следово куче по неговите следи обратно и така разбрали в мкой район да търсят.

Айде Ве Тумбев, къде одиш?