Ивайло Калфин: Затягаме контрола при инвалидните пенсии

Правителството подготвя серия от мерки за затягане на контрола при отпускане на пенсии за инвалидност, каза на информационен семинар в Хисаря Ивайло Калфин.

Обратно в новината

Коментари - Ивайло Калфин: Затягаме контрола при инвалидните пенсии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочетох доста от коментарите и повечето се хващат за циганите с дребните суми ,а никой не говори за депотатите колко пари откраднаха на държавата и продължават да крадът .Не със шепи а със кофи.

Министърчето да вземе да въведе професионален квалификационен конкурс за лекарите в ТЕЛК защото мишките там са измежду тези на които дипломата отдавна нищо не означава.

За да се издаде и изработи едно ЕР на ТЕЛК се изискват прегледи, консултации и понякога скъпи изследвания. Как си представяш един лекар пенсионер и чиновник да прецени с апарат за кръвно и слушалка, без пари, да оцени състоянието на пациент, боледуващ от години? Отново групости!

Затягането не става така, уважаеми еди кой си еврокомисаре. С много труд и размърдване на чиновниците и атака срещу лобистките медицински кръгове ще може нещо да оправите. Не възлагайте прекалени права на комисиите, оставете другите органи - работодатели, служби по трудова медицина, инспектори по труда и социални да имат становища и експертно мнение, което да тежи законово. Стига празни думи!

Калфин е сред най-добрите министри в кабинета. Не е нормално всеки втори циганин над 35 години да е "инвалид" и да получава пенсия, без да има един ден трудов стаж! Трябва да се създаде и детективска служба за разследване на фалшиви телкове - такива, каквито имат застрахователите.

циганите не са по здрави от българите!а по добре да има някои лев за хляб отколкото да обира къщите!освен това срока на телk е 3g. и после отново на комисия!

Калфин и аз го смятам за свестен, но след предложенията му за пенсиониране си промених тотално мнението ми за него. Явно е поредната подлога на Бат Бойко. А, що се касае за инвалидите, в БГ това никога не е било уредено като хората. Свекърва ми е инвалид - тя има луксация на крака и е ясно, че крака й няма да може да порасне, но все трябва да ходи на комисии. Абе нямаме социална политика. Ама никаква. И Масларова я гледах сутринта и тя поокраде къде какво можа и нищо не направи. Нямам думи!

А циганите и българите с фалшивите телк-ове кога ще ги установите и ще ги принудите да върнат парите?

Затягай си на баба ти хвърчилото!Това ли измислихте с тъпите работодатели,а къде е мнението на гражданските организации,на пациентските,има ли такива изобщо?Работодателите не искат конкуренция и нови фирми,затова изобщо не се коментира работна заплата,икономически ръст и лоялна конкуренция,абе що не се гръмнете,за нищо не ставате,тъпигьози!

Поредната простотия,безсилие и липса на воля за решаване на очевидния проблем!Особено за възрастните с по няколко инсулта,които са на грижите на близките си,тоест не са здрави пенсионери,а инвалидизирани да им се отнеме добавката от 25%,при условие че плащат по 100 лв. за лекарства е съдизъм!Много моля обърнете внимание на основния проблем,не го хързулвайте на болните хора,а това е липсата на програма за икономическо развитие,за трудова заетост ,засилена миграция поради липса на переспектива у нас!Мигрантите пълнят чужди осигурителни системи,а не нашите и никой не се запитва защо и как това да се промени,,а тук се тормозят болните и старите!

Искам да питам Калфин пет месеца ми разбиха и нервната система и др.като ме размотаваха по болниците и Телк ме разиграваха,та като ,,затягате''коланите /ако е вярно/тогава сигурно ще получа удар и ще се отървете от една инвалиднапенсия!Това ли е целта на ззанятието?!Да уморите повечето истински инвалиди!Защото тези с фалшивите не ходят по болници,но и няма кой да ги контролира в тая корумпирана страна!Както соц службите и не ходят в Гетата,че може да ги ступат и си им дават помощи!

Унификация и стандартни решения в цялата страна.Не може за едно и съща операция водеща до инвалидност -в различните окръзи решенията да варират с до 30%. т.е Издаването на инвалидна пенсия да е предвидимо.

Така е,целта да тормозят хората а не да им помогнат!

Калфин , срам ме е от тебе и от тия в парламента и извън него/ Румен Петков/ ,дето предадохте Първанов за грошове! А може би не само за грошове? Няма да ви плаша че няма повече да гласувам за вас, има много такива като мен, ще го видите на следващите избори ! Вън сте! Затова съм убеден че ще подкрепяте Деформаторите до последно!

Не е тайна ,че почти всеки трети циганин е с ТЕЛК. За българите има правила, ние плащаме здравни осигуровки, а сега безработните са тормозени да заплащат с хиляди лева здравни осигуровки, но тези правила важат само за българите, малцинствата са привилегировани ,за тях социалните помощи не са проблем, ТЕЛК-а се вади с предимство и се дава почти винаги е пожизнен, а малцинствата са извън страната и работят- по-скоро просят и крадат, но нали са БГ- граждани ползват удобствата на системата.

Могат ли инвалидите да работят до 65 години????

Тук Калфин не говори за тия хора, които наистина трябва да взимат инвалидни пенсии. Говори за тия, които са си КУПИЛИ ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ. Леле, тия хора колко трудно разбират за какво става на въпрос. Отчаяна съм с тоя народ, едните трудно разбират, другите се продават, третите крадат, четвъртите са мързеливи. Никога няма да имаме управия - на нас чипа ни е сбъркан, или се правим, че сме сбъркани. Голяма патриотка съм, но трябва да го кажа. Или тук записаното мнение е на тролове.

Това не е работа на Калфин на кого са изкарали фалшив документ или не това е проблем на лекарските комисиите които преглеждат и остановяват дали наистина човека има право наа инвалидна пенсия или не.

Познавам хора, които получават инвалидни пенсии, а са по здрави от мен. Дори една от тези мои съседки разказваше какви пари е дала на невроложката, за да и завери,че не е годна за работа и трябва да получи пенсия. В същото време работи в една голяма верига и зарежда щандовете, а преди това работеше в кухня. А в 7 число на месеца пред пощата се нареждат предимно цигани, които получават инвалидни пенсии. Прав е Калфин. За мен инвалид е човек, който е сляп, който е без надеждно болен , а не този който е с високо кръвно налягане., защото почти всеки втори е такъв.

абсолютно правилно. Всеки старец и старица вече инвалиди се пишат. А като тръгнат по екскурзии в чужбина и у нас са здрави. Като се храната на работа пак са здрави. Като копаят градината пак са здрави. Не е редно но трябва да го кажа. Опериран човек не е инвалид, ако ходи, обслужва се без да има нужда от помощ, храни се, работи, пътува, летува, гледа внучета или децата си с една дума по външни признаци и дейност с нищо не се различава от другите хора.

и за да не бъда голосвовна. Брат ми има инвалидна пенсия защото не бил виждал. Да, ама как пък така прави заснемване на терени, измерване, чертае планове и печели като инженер строител.

Гражданко, ако брат ти /ако изобщо имаш такъв/ е мошеник , не значи че всички са! Познавам един пенсионер инвалид и трима преди пенсионна възраст с инвалидни пенсии! Нито една не е фалшива! Не забравяй, дойдеш ли на мяра, хващаш вяра!

Ами дай го в съдебен спор, твоят коментар е толкова противен, че е само за там!

Ако дупките в бюджета са в следствие на инвалидните пенсии,АЗ СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ИНВАЛИДНАТА СИ ПЕНСИЯ В ПОЛЗА НА БЮДЖЕТА!АВЕ АЗ!АВЕ ВСИЧКИ!

Всичко е проза!Много обичам сладолед,м м м,много!Ескимо СЪС захар-0.50 лв./АВЕ КАЛФИН!/,Ескимо БЕЗ захар 3.00 лв./АВЕ КАЛФИН!/,захар 1 кг-1.20 лв.,подсладител/обикновенна химия/ 70гр.-1.30лв./АВЕ КАЛФИН!/,подсладител/ЛУКС от природни продукти/-50гр.-3.73лв./АВЕ КАЛФИН!/,бира-НЕ МОЖЕ/АВЕ КАЛФИН!/,вино-НЕ МОЖЕ/АВЕ КАЛФИН!/,обичам уиски-сега и глезотии/АВЕ КАЛФИН!/,сланина-не може/АВЕ КАЛФИН!/,черен хляб/боядисан/-1.00лв-450гр.,черен хляб/лукс/-6.00лв/кг./АВЕ КАЛФИН!/,а цената на лекарствата и консумативите за хората болни от РАК,БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ,СЪРЦЕ,МОЗЪЧНИ БОЛЕСТИ,ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА и МНОГО,МНОГО други трудно лечими или нелечими болести /АВЕ,АВЕ,АВЕ.... КАЛФИН!/!

Уважаеми Г-н Калфин, чакам инвалидна пенсия поради общо заболяване - рак, вече 5-ти месец! И не че не съм с право на работа, а защото повечето работодатели, като чуят диагнозата, и започват пазарлъци за осигуровки, заплащане и т.н. Не съм се осигурявала почти 30 години, без прекъсване, с идеята, че един ден ще чуя страшната диагноза, и ще имам проблем с получаването на смешна пенсия от 200-300 лева. На 45 години съм и имам малки деца! Е, питам, тази подигравка с народа нормална ли е? В същото време, циганския електорат получава всички възможни облаги от държавата, и много добре си знаят правата! Но не забравяйте, че все още не съм пътник, и редовно гласувам! както аз, така и моето семейство, така и приятелите ми... и вече сте ни дошли до гуша с "псевдо здравеопазване, социална политика и ... нищо насреща!

Пипи, мила, ние не пълним бюджета,ние харчим от бюджет,ние сме в перо РАЗХОД!Никой не обича разходи!Ние сме МЪРЗЕЛИВИ,ТЪПИ,СИМУЛАНТИ,НЕНУЖНИ!НИЕ нямаме семейство което да ни радва,приятели който обичаме,познати на които да се радваме,колеги с който да работим!Ние работейки получаваме и инвалидна пенсия затова получаваме само завист/това го няма и в Германия-Димитър Цонев/и чакаме чудо-да се излекуваме.Остава ни само да сме зли и силни духом.За съжаление НИЕ не можем да бъдем зли,НИЕ сме много силни духом.НИЕ обичаме,радваме се,не завиждаме,въпреки че получаваме инвалидна пенсия!Пожелавам ти успех в ТВОЯТА борба!Успех и много късмет!

Време е за СЪД НАРОДЕН! "Като няма прокопсия плюл съм тази орисия."

Докато се наканите да започнете една реформа, Вожда пак ще го погнат с камъни, пак ще се покрие накъде по клиниките с високо кръвно. Пак някакви обещания в бъдеще несигурно време ни опяваш тук.

Още един удар по ромският етнос и култура . А уж бил социалист .

В развитите държави се казва ,че по една държава дали е добре или зле единствено можеш да съдиш по отношение на това как се отнася към инвалидите и пенсионерите.

думи как е социалната им политика.... Кажи го на Реформаторите ;)

Извинявай, но циганьорите сами се осакатяват,за да могат да просят, колко бяха с "психически" заболявани във Видин. Трябва да се спре източването на държавата, защото тези, които наливат в нея, остават все по-малко.

На безпартийни никакви инвалидни пенсии!:)

От години живея в Швеция и като ги слушам тези управници на кой хора се наимат ми става страмно. Така ли един от тях не се намери да проучат някое чуждо законодателство и да приложат.По добре ще е да се концентрират и намалят разходите си за купуване на скъпи автомобили за парламента .И тези пари да отидат за инвалиди и други които са в неравностойно полужение.Мога още много да пиша по тази тема .но за съжеление ще е глас в пустиня след като тези всезнайковци няма да обърнат внимание.

Първо спрете геноцида над болните,подобрете условията за лечение и рехабилитация,подобрете качеството на живот и тогава ВЗЕМАЙТЕ,ОТНЕМАЙТЕ,СПИРАЙТЕ, ЗА ДА ИМАТЕ ЗА ОМАРИ,КИФТЕТА,ПРЪЖОЛИ,ПРЪЖКИ И ДРУГИ СВИНСКИ ИСТОРИИ.

Калфинчо,а ще спреш ли инвалидната пенийка на Цветанчото Василев/само 4 милиарда левчета/,на манечкото Маргинче,на братчедите Галеви и на много,много други инвалидчета.

Нека първо да ме излекуват и след това да ми вземат пенсията.Ако не успеят да ме излекуват,да ми намерят работа-55 годишен съм,инсулинозависим СИМУЛАНТ/по думите на бившият ми началник-селският идиот Димитър Стоянов,да ме прощава Вазов/.

първо,близките на работещите в здравеопазването се уреждат с инвалидни пенсииДа се започне от там

сектор здравеопазване е толкова голям, че всеки има някакъв роднина работещ в системата

мозъчните инвалиди в българия са около 7 млн.,радващото е,че намаляват

Скоро точно този въпрос зададох на шефката на ТЕЛК комисия. Няма как да ни карат да не оставяме децата си до 12 год. възраст без надзор, а да ги оценяват без надзор... Това едно от недоразуменията което е тормози, а другото е начина на оценяване на хронично болните, където ако си с добри показатели, защото целево си разходвал получените средства получаваш по-малък процент, а ако неглижираш на здравето си, то ще те оценят с по-висок %

Много симуланти са с решение от ТЕЛК и много наистина болни хора са със свалени % и група инвалидност.Жена с отрязан крак и онкологично заболяване от 1-ва група с придружител беше свалена на 2-ра група,въпреки влошеното и състояние,вероятно за да се отвори възможност за вдигане на групата на друг,който си е платил.За да няма корупция,може-би е добре в дадена болница ,в даден сектор да се приемат кандидатите за ТЕЛК за 3 дни ,да им се правят пълни изследвания и консултации със съответните специалисти и лекарска комисия да ги освидетелства там.Така ще се избегне ненужното и трудно за много болни разкарване до различни болнични заведения и връщания заради някакъв пропуск в попълване на документите им.Ако идеята ви се струва добра нека някой я популяризира!А също да има камери при излизане на резултатите-рентгенови снимки,кръвни изследвания и др.

Топлата вода. Отдавна Пиночет я е открил -застраховането доброволно. Дават ти заплатата,ако искаш внасяй,ако не искаш -не. И Чили стана водеща в растежа,а Пиночет още е националният им герой......

Калфине, тук положението е стигнало до кокала. До 5 год. нещата ще пламнат а ти с жена ти и глезената ти щерка ще сте далеч и ще ядете нашите парички.

Затягай, Калфинчо, затягай ! Скоро и теб като инвалид да те видим. Лошото е, че няма да пипнеш ченгасарските пенсии, както и тези на мнимите цигански инвалиди от Пазарджик и други градове. Целиш се в бедните и окаяни българи! А после говорят, че българите не са дискриминирани - ЛЪЖА !Дискриминират ни такива като теб и техните себеподобни соросоиди !

От десетилетия слушам разни хора, които стягат коланите на други хора, но никога на себе си. Освен да стягат чуждите колани и разхайтените си редици явно друго не могат. Позволете само да попитам: защо избирате всеки път представители на стягащото разни неща котило?

О, да, сигурно. Познайте на кои количките в кауфланд са с връх...

"Една от мерките е да се разреши кръгът на комисиите..." Тука има грешка - думата трябва да е "разшири", а не разреши

71% от инвалидните пенсии в Пазарджик са на ЦИГАНИ?!?!????

Г-н Калфин,единственото нещо което можете спокойно да направите ,промените е: ТАВАНА на пенсиите! Той трябва да е такъв,че да може да се осигури ИЗПЛАЩАНЕТО на пенсиите,поне до момента в който ЗАРАБОТИ ,НОРМАЛНО икономиката! Да,точно там трябва да се пипне,но дали имате КУРАЖА? Защото там ще бъдат "ощетени" хората с КОСТЮМИТЕ,Вашите саратници?!

Защо да се пипа тавана на пенсиите! Много ли ти се струват 700 лева за човек който е внасял по 2000 в продължение на 30 години примерно?

кои от работещите са внасяли по 2000лв осигуровки?Това са търтеите -полковници и генерали на които държавата им е внасяла осигуровките и 20 години са източвали системата,защото пинсионирани на 50 години лапат големитепенсии плюс оставане на същата работа или намиране на синекурни местенца с още по-добро заплащане.И сравнение между жалката инвалидна пенсия и и тази на подобни паразити е наглост.

КОЙ е този "ЧОВЕК" и къде ги е "внасял"?

Калфин остави инвалидите на мира - с по 140-150 лева пенсийки - колкото за лекарствата !!! По-добре виж МВР и МНО пенсионерите - те са с минимум 700 лева пенсия месечно - здрави и прави мъже на 45-50 години и продължават да работят !!!

Тия ТЕЛК-комиси, понякога така разиграват хората, та успяват само здравите! Познавам хора, които нямат сили и възможности да следват процедурите и така си угасват, а двама, единият се прави на глух, другият не вижда и глух, забележете и двамцата карат коли!

Изследванията да не били от разни лаборатории, а само от някои "доверени". А не е ли далеч по-просто да се отнема лиценза на всяка лаборатория, която издаде фалшив документ? Никой не би си заложил целия бизнес заради един фалшификат, който ще бъде пръв и последен. И освен това е крайно време да има преосвидетелстване на всички инвалиди, защото ми се вижда твърде подозрително в БГ да има толкова много инвалиди при положение, че нито воюваме, нито има някакви сериозни и чести природни бедствия.

детето ми е инвалид 80% така 1е това което ще ти напиша го приеми като креативна бележка. ТЕЛК се поставя за срок от 3 год. независимо, дали са ти ампутирали крак, или имаш лечимо заболяване и е временно състояние

Всичко се прави в интерес на някои за сметка и ощетяване и ограбване на други. Шашми, фалш, демагогия, пунт и пластика. Вие плащайте, ние като Калфин, който не е изкарал и 2 стотинки в пазарна среда ще ги разпределяме "справедливо". Стига вече с тука у назе.

Защо намесваш циганите бе глупак? Милиция, военни , дансаджии, дипломати, магистрати, държавни служители-там цигани няма, но пък се пенсионират с по 15 заплати , без да са плащали пенсионни осигуровки

ти кво - адвокат на циганите ли си ? циганин ли си ?

на 57 години съм и съм с ТЕЛК. Оперирана съм от рак на бъбрека и той е отстранен. Освен това имам и диабет с усложнения, като едно от тях е с очите. За да го признаят и това с очите трябва да се явя на отделна комисия за тях и двете комисии после да определят процентите си. да не говориме и за другите ми заболявания. След пет години не се признава онкологичната операция. Ще ми каже ли някой дали съм здрава и също така способна като тези с два бъбрека, а има хора без крайници... Ще ни пораснат ли извадените органи. Аз съм възмутена от начина по който се процедира с хората с увреждания. Как ще ме пращат в определени лаборатории за да ме мотаят и да чакам безкрай, а и това е начин "избраните" да се корумпират. Знаете ли какво преглеждане пада преди да се явите на комисия. Взимаш едно направление от личния лекар и тръгваш на прегледи и се молиш на всеки следващ лекар да ти даде направление за да довършиш, но някой казва "не мога" и тогава се налага да плащаш. Като се възмущавате от мижавите пенсии на някои инвалиди, давате ли си сметка, че за да са живи имат нужда от много неща, които струват пари

Имам чувството че или не са ти обяснили точно за какво става въпрос или ти ни манипулираш. Заради очното ти заболяване сигурно ти дават по-висок % от колкото се полага за бъбречно заболяване. Проблема е че поради ограничение на Касата, няма как да ти издадат две ТЕЛК решения, съответно две обезщетения.

Явно не ти се е налагало да си вадиш ТЕЛК. И да си здарв ще се разболееш докато стигнеш до комисията.

сме отвратени от хленчовци като теб,дето смятат,че всички са им длъжни,и че светът се върти около тях,всички като теб извличащи полза от заболяването си сте меко казано гнусни,за вас болестта е спестовна касичка и продавате душите си на дявола или направо си проституирате с болестта

Ти нямаш глас. Аз я критикувам, защото познавам системата, но от теб очаквам да не се месиш в неща които не разбираш.

Системата я източват МВР и МНО там и чистачките са първа категория.Как може да излизат в пенсия 20г. преди всички? И без внесен и 1 лв. но със 20 заплати бонус! Защо няма минимален праг ..както в другите страни??

Добре си разбрал-ЗАПАЗВАТ ПРИВИЛЕГИИ ЗА МИЛИЦИЯ, ВОЕННИ ДАНСАДЖИИ, И прецакват обикновените хора без власт. Защо не протестирате против милиционерщината и милиционерските привилегии. Мледежи -милиционери се пенсионират на 50г ббез да са платили осиигуровк, а вдигат пенсиите за другите. Като си мълчите-така ще е!

абе ще се ощети бюджета още май...... щото кой ще плаща на хората транспорта и прегледите да обикалят ако въобще могата По- добре вземете отворете заводи фабрики и дайте работни места!

циганите са най-големите измамници които източват и здравната каса и НОИ и общините, в същото време не дават никакъв принос към бюджета

не е луд този който яде баницата, а този който му я дава. Аз бих обвинил "лекарите" издали експертизите и вярвай ми едва ли сред тях има цигани

Виждал ли си циганин да плаща здравни вноски или данъци ??? Но от къде намира пари да подкупи подкупни лекари за епикриза ??? Защото предполагам не му я дават ето така. А виждал ли си циганин да кара шофьорски курсове, но всеки втори таксиметров шофьор е циганин. Интересно от къде ли е намерил пари за курсовете? А иначе мрънкат до небесата че нямало работа и пари.