Една от мерките е да се разреши кръгът на комисиите, които освидетелстват хората с увреждания, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

В момента у нас има 72 комисии и условието е в тях да членуват лекари с поне 10 г. стаж, които да не работят на друго място.

"Това е силно ограничително, хората са претоварени, заплащането е ниско, предлагам да се позволи и практикуващи лекари да участват в ТЕЛК, като получават допълнително възнаграждение", каза вицепремиерът.

Друг проблем, според него, са фалшивите първоначални изследвания, които след това се отразяват в документацията.

"Трябва да се въведе стандарт какви изследвания са нужни и те да се правят не във всички възможни частни и държавни лаборатории, а в определени лаборатории, лицензирани от държавата", смята министър Калфин.

Ще се въведе и ефективен контрол от Националния осигурителен институт. В момента това става чрез медицински комисии към НОИ, които контролират решенията на ТЕЛК само по документи.

"Така ако в първоначалния документ е записано, че някой има диабет, високо кръвно, епилепсия, няма начин НОИ да извърши проверка. Ще настоявам за възможност и за допълнителен преглед", посочи вицепремиерът.

Има идея и за свързване на електронните системи на НОИ и Националната здравноосигурителна каса, така че да е ясно хората какви лекарства са получавали, през какви изследвания са минали, посочи министърът.

За хората между 18 и 65 години решението на ТЕЛК трябва да бъде не само за процента на намалената функционалност, а тя да бъде сравнена със здрав човек на същата възраст, смята вицепремиерът.

"В момента ги сравняват с атлети", каза той.

Министър Калфин препоръча ТЕЛК да дават и предписания какъв вид работа може да извършва човек с определено заболяване.

"Така ще ангажираме тези хора в системата за трудова заетост и ще потърсим възможност те да се интегрират, а не само да разчитат на пенсионни добавки", изтъкна министърът.

Предстои тези предложения през следващата седмица да бъдат обсъдени с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.