Силно земетресение удари Италия, има жертви и разрушения

Земетресение с магнитуд 6,2 удари планински район в Централна Италия рано тази сутрин и отне живота на поне 63-ма души, според свeдения от ранния следобяд.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз не виждам какъв проблем е националността на помощта, ако стане така, че за 24 часа в няколко различни региона на Земята станат няколко земетресения с магнитуд 6 и над него, да видим тогава каква ще е реакцията както от наша страна, така и от световна. Но да пази Бог да няма такъв апокалипсис, защото дупе да ни е яко.

Tака е, коко! Ти си нагледен пример!

Гледам че си нонстоп тук така че по-полека с квалификациите кой от нас е трол.

Ами би трябвало да сме нащрек и ние, тогава.

Айде де, някой рубляджия няма ли да каже сакралната дума ХААРП? За какво ви плаща фашио-карлик?

Земетресенията Чирпан-Пловдив 1928 г. разрушават 90% от сградите в Чирпан и 45% от Пловдив. Денонощие след трагедията от Триест тръгва влакова композиция с палатки, медикаменти, храна и рота военни лекари. Изпратени от Мусолини. Описано е в българската книга ДИПОЗЕ (1933), която е давана за пример от Рихтер като най-доброто описание на земетресение в света. В книгата са описани абсолютно всички дарители от цял свят - включително Николич, дребен търговец на чаршията в Ниш, изпратил 300 динара. Злоупотребата с тези средства се е наказвала с разстрел, а Пловдив и Чирпан са НАПЪЛНО възстановени за три години! Днес това е малко вероятно. Споделям го, защото най-важното в такава трагедия е човещината, съпричастността и взаимопомощта. Нямат значение САЩ, Русия, Обама и Путин, както си чешат клавиатурите редица потребители на ДИР.

"Злоупотребата с тези средства се е наказвала с разстрел"... Какво остана от онази България? Само лошото май.

Иначе глуповати путинистчета, не злобейте много, че в Бг може да удари подобно, че и по-силно край Варна, Пловдив, около Кресна, Чирпан и Г. Оряховица, Стражица и още много места! Не дърпайте дявола за опашката!

Нагледен пример за оварваряването на и без това тъпоумното племе щъкащо из тези земи. Ходи си избивай комплексите другаде. Примерно иди в Сърбия да помагаш на местните ловци. Стиска ли ти?

Горките хора, това е кошмар, дано няма повече жертви.

христо, Мисля, че проблема на нашия Паисий Х не е политически, а по-скоро финансов!

Божият гняв към предателите християни!!!

Затова има затрупани бежанци мюсюлмани...

шегуваш ли се?Ако имаше такъв 'затрупан' 'бежанец', Алджазира щеше да протръби ушите на хората за неговата 'увлекателна' и 'славна' история.

Браво, счупи тъпомера. Ставаш за копейкаджия-трол.

Съдейки по минусите, които сте получили си дадох сметка за следното: Тези минуси са сложени от русофили, в съюз с човек, който мрази християните, т.е. за русофилите християнството няма никакво значение, щом не обичаш Русия, те ще се съюзят срещу тебе с когото и да е. Всъщност това е типично за русофилите, те са предали своя род и родина, те са национални предатели и това, че са готови да застанат на страната на друговерец, който мрази християните, само защото той отговаря на омразата им към някой, който пък не е русофил, просто доказва колко жалки са, за пореден път.

Бежанците ще им помогнат.

дада, чакай да стане...

Евала на руснаците! Ето на това се казва бърза и уместна реакция.

Там вече има германски и френски спасители.. Само дето германците и французите не обичат да се афишират толкова.

А случайно да си даваш сметка, че Франция и Германия ГРАНИЧАТ с Италия???

Какъв трус, не е спирало от тогава да се люлее земята, около 50 труса от 2-4 степен и по-висока оттогава. Погледнете в някой сайт за земетресения, да видите какво чудо е.

Браво на Братушките, винаги са готови да помогнат на хора в беда .

То ако чакаме на твоите гадни "братушки"....

С главно Б ... не е истина що за подмазвачество, гнусно! Освен това, там вече има спасители от други държави - западни и капиталистически, на тях браво няма ли да кажеш, или те са соросоиди и не заслужават?!

Паисий Х, ти си събирателния образ за рубладжията трол! Имам чувството, че на позитано ви избират с конкурс! Първи кръг! Карат ви да рецитирате пионерско стихче и ви питат за цената на киселото млеко през СОЦа! Втори кръг! Решавате теста на Менса! Ако имате висок резултат - соросоид-агент! Ако е нисък - другар-пролетарии!

къде намеси пак политика в тази трагедия бе помияр???

Тук доста рубляри мешат трагедия и политика, но ти подскочи като опарен точно на този постинг. Интересно.

Като чета някои безумни коментари,се убеждавам,че чалгарията и простащината на "некои"списващи,граничат с безкрайността. Малоумници,иде реч за бедствие,разрушило половин град.С всички произтичащи от това чисто човешки трагедии-убити,затрупани,ранени,шок и ужас,загуба на къщи и пр.И единствено,трябва да съжаляваме,че им се е случило,да ги подкрепяме и да им съчустваме.Като хора на хора. Подобно чудо,може да удари навсякъде.България също е земетръсна територия-не едно и две тежки земетресения са я удряли. Къде набъркахте политика,комунисти,САЩ и пр.глупости!?

я си поплачи малко ... искаш ли кърпички...

Туй ич не е на тамън!!!! Дан заклати у перник пак???? То 6.2 нема да събори много неща у българие ама си е терсене!!!! Кат гледам снимките у италие съборило предимно дърти къшти со гредоред. А тук таквиз останаа само у селата!!!!

реално ако в България се случи нещо такова ще паднат само незаконни къщи (главно циганските гета и някой селски) и некачествено строени. В България се проектира за 9 ст. земетръс, а преди по комунистическо време (и 10-15 г след това) беше на 8. Между другото благодарете на братушките от СССР за това. Те тръгнаха да налагат подобни норми на проектиране 60-70те и оттам целия соц блок. В момента България има най-жестоките изисквания за земетръс в цял ЕС. На качествено проектирана и построена сграда в България най-много да падне някой керемида или някой стъклопакет да се пукне, тук там може някой мазилка да се пукне но да падне цялата абсурд. Тъй че италянците сами си си виновни. пп. САЩ например нямат задължителни норми за земетръс с изключение на обществените сгради. Всеки строи на собствен риск. Затова при тях само да друсне или малко вятър да духне и цели градове изчезват от картата.

БРАВО ЗА КОМЕНТАРА! Дано им просветне на българите за нашето строителство, защото могат само да плюят, дори себе си, вярвайки че плюят друг. ПЛЮЕНЕТО е РЕАЛИЗАЦИЯТА на БЪЛГАРИНА. Повече от хоби. Освен това са майстори в надуването на балони и няма кой да им ги пука. Щото всичко хубаво или успех на България Е ПЪЛНА ТАЙНА, ревниво пазена от медиите. Е, пич, ти спука балона за долните строители дето пестели от желязо и строели некачествено. Сега им обясни, че всеки проект минава комисия и се узаконява по високи земетръсни норми вкл., после като се реди арматурата трябва да се приеме от конструктора-инженер и от конструктора на строителния надзор и когато подпишат се налива бетона.

Ето това е професинална статия. Бях на днес.бг и както винаги пълна драма - краят на света. Дира заслужават да си спра ад-блокъра.

Е, чак да спрем AdBlocker...

Днес-а само откъм правописни грешки го докарват.

На тези които се радват на човешкото нещастие,им пожелавам да ги удари земетресение,цунами и чума!!

болните русофилски мозъци намериха начин и тук да обвинят сащ?!?!? спрете се бе идиоти!

Ако знаеше,на едни други твои коментари,колко приличаш на тези които обвиняваш....

ПИПО

Е нЕма начин да не оспамиш темата. Явно си любовница на някой от ДИР. Аз написах "forza Italia" което в груб превод означава "кураж Италия" и ме изтриха "че не е по темата", но твоите идиотщини минават без проблем.

пипо розово Че колко си тъп та да пишеш тук от години и да не можеш да разбереш че трият когато пишеш на чужд език?!?! кажи му комунист и не го обиждай повече ! и 99% под статията е спам!

По-скоро ме притеснява, че след предишното им такова земетресние, после и при нас стана пернишкото...

На същата дата, само че през 79 г. от н.е. изригва вулканът Везувий и за нещастие, погребва и Тит Флавий Веспасиан, най-големият миротворец след Октавиан Август.

Геофизичният институт на САЩ уточни, че трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър близо до град Норча, област Умбрия, в 03.36 ч (04.36 по българско време) на относително малка дълбочина - 10 км. Преполага се че Италия няма такива лаборатории за земетресения. Таква лаборатория има само в САЩ!!! И ако САЩ ги няма, няма да има кой да ни казва какво се случва и как да живеем.

Ми, както беше едно време - само дето сега смениха СССР със САЩ, иначе манталитетът си им е все същият тоталитарно г...ъ...з...о близачески. Средиземноморският европейски сеизмичен център дава също данни, но според тях дълбочината на епицентъра е била едва на 4 км дълбочина... В интерес на истината, този център - CESM/ESMC дава доста по-точни данни за земетресенията в района на Европа и Африка...

Иначе - да тъпите американци са инвестирали в станции в целия свят, свъраност, интеграция с локалните системи на други сеизмични институти и аналитичен софтуер за земетресения и ДАВАТ информацията за БЕЗ ПАРИ, на хитреците от целия свят, които не се тормозят за изграждането и поддръжката им. Иначе Италианския институт по геология е изключително квалитетен и достоверен източник, но да цитираш американците не е прегрешение (поне за non-Russian world) в такива ситуации.

Нищо не разбирате вие. Те американците и за това лъжат, ще знаете, за всичко са виновни и с тезицентрове също са виновни и най-вероятно това не са центрове за следене, а напротив центрове за предизвикване на катастрофи и пр. С две думи, каквото и да става все американците са виновни.

Италианският Институт по геофизика и вулканология в Рим е една от най-авторитетните такива институции в света. Само да вметна, че магнитудът не се определя на момента и само от страната, в която е станало земетресение. Реагират сеизмографи в целия свят и е нужно време. Няма нищо лошо, че Геофизичния институт на САЩ съобщава епицентър и магнитуд. P.S.1: При земетресението в Дивотино, Перник 2012, Геофизичният ни институт в София определи епицентър южно от Радомир, на 30 км, от действителния; P.S.2: Земетресението в Крупник, 1904 г. е усетено в Пасадена, САЩ. Ние тогава сеизмична служба нямаме, а и Кресна и Крупник са в Османската империя.

Имаа, имаааа Хамериканци са ... И италианците са американци, ако питаш Вова с ушанката

Ако нас ни удари нещо подобно, ще ни заличи като държава.

То стига само таквиз кат теби да заличи!!!! Сичките останали други ке сме доволни!!!!

Е то пък без земетресения ще е супер скука.... и тоя народ трябва да се редуцира леко по леко...

Не знам за народа ама тебе определено требва да те редуцират в некой обор и от време на време да те впрягат да теглиш някоя препълнена каручка.

Мааамма Миа набиха ми минусите вече :) така е поста не е уместен но поне не е злонамерен...

И какво не му е злонамереното кретен??? Загинали са хора, а ти се подиграваш. Нищо, кармата си знае работата.

Глобализаторите се стремят да унищожат по-голямата част от човечеството и да оставят само около един милярт човека останалите избиват! Примери много "кемтреил" "ебола" наводнения, заметресения огромен арсенал за провеждане на геноцид!

така е тук си прав и да се смеем и да плачем на тия нещастия има хора които дирижират всичко от това кой какво ще говори до това кой колко ще живее.... най добре е да не се нервим толкова рано сутрин и да не се здухваме за всяка душица дето е предала богу дух добре че е интернета да разберем новината че в наше село всичко си е по старо му

Няма такава промивка на мозъка! Не е истина. И в тази трагедия забъркахте гнусните си манипулации, как не ви е срам! Само да отбележа - проверете си правописа, защото някои думи не са просто сбъркани от бързопис, личи си, че не знаете как се пишат. Пък след като се поограмотите, може и да започнете да изказвате "компетентно" мнение.

От както е построена инсталацията ХААРП през 90-те във Аляска природните бедствия като заметресения и урагани, пожари, наводнения са е увеличили няколко пъти!

Както и средната температура на планетата. Всъщност откакто злото джудже заграби власта в Русия природните бедствия като заметресения и урагани, пожари, наводнения са се увеличили няколко пъти! Затова и се вика Империя на злото ;)))))

Меркел, Ренци и Оланд да се замислят!

Те са виновни за земетресенията, а Путин, човекът сам се бори срещу всички злини!

Жилишният фонд в такива градчета и във Франция, и в Италия, е на по 150 години, никакви противоземетръсни защити, стените без това са напукани и сградите едва се крепят. Дори слабо земетресение, което не би засегнало модерна сграда, там събаря половин град.

Хайде сега си спомни земетресението в Турция от 17 август 1999г. 90% от новопостроените сгради бяха паднали. Спомни си и земетресението в Индонезия от 2004 година, където също имаше разрушения, но пък сгради и храмове на по няколко века не паднаха. Така че няма правило, което да те спаси в такъв случай надяваш се на късмет и толкова.

При земетресението в Турция основен фактор беше некачественото строителство. В един и същи квартал, съседни и еднакво нови блокове бяха в съвсем различно състояние - от едните беше отанала купчина строителни материали, други бяха наклонени, но здрави, а трети бяха непокътнати.

В Турция падналите сгради бяха построени с бетон с морски вместо с речен пясък в него, което е недопустимо. Ей така, за евтиния. Затова тези сгради паднаха. Останалите, строени по правилата, оцеляха. Все пак не паднаха 90% от новите сгради, а много по-малко - напр. 30-40%. Не говори ей така, наизуст, само за да си по-интересна.

А знаеш ли, че църквата Св. София в Истамбул е оцеляла през всичките си 1000 години и кусур живот с 2 тектонични земетресения...Тектонично земетресение е такова с магнитуд над 9.0. Колизеума обаче е паднал частично при едно такова земетресение

Ами тя е от желязо цялата бе, как да се разруши?

На самолетоносача "Джузепе Гарибалди" не се усеща. Горките италиани с техните ферарита, мамма и пица, а сега и имигренти!

Ба.ти и проста.а прост

...

Отнася се за коментара на Гого по-горе.

За съжаление,това е бедствие от което никой не може да се предпази или скрие.Гледах засегнатите места-разрушенията са много сериозни.Много жалко,че има загинали хора.Пожелавам успех на спасителните екипи-колкото се може по-бързо да спасят още пострадали,а сигурно има такива.