Иранската активистка Мерседех Шакинхар: Стреляха по мен, загубих окото си, но не съжалявам

Една от получилите Наградата Сахаров от името на протестното движение "Жена. Живот. Свобода" говори пред Милена Милотинова

Обратно в новината

Коментари - Иранската активистка Мерседех Шакинхар: Стреляха по мен, загубих окото си, но не съжалявам | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

,,защо идват да живеят ТУК ( в Европа). Ами значи и госпожата живее тук , в Европа. Тогава как да и вярваме?

Гнусна лъжа.По радио ,,Московская правда,, казаха,че жените в Иран са на почит.

Като спряха да стрелят, що не се върна да си потърсиш окото?

Колкото ти ще си намериш пишленцето в гащите.

В Иран ли убиваха с камъни жените,дръзнали да се покажат????

Иран днес е такъв какъвто е заради ... Извратеняците от САЩ и Великобритания. През 1953 година специалните служби на САЩ и Великобритания организират и подпомагат военен преврат на първия демократично избран Премиер на Иран. Пърната власт да управлява Иран е прехвърлена на Шехин Шаха. Преврата организиран от САЩ и Великобритания беше отмъщение срещу Премиера на Иран, който проведе реформи включващи и национализирането на Природните Богатства на Иран, т.е. Петрола. Това национализиране на природните богатства удари жестоко интересите на т.н. Британско Персийска Петролна Компания позната днес като Бритиш Петролеум. С други думи ВР трябваше да започне да плаща на Иран за всеки източен от тях барел петрол. В следствие на преврата и управлението на Шехин Шаха големите градове на Иран като столицата им Техеран и 3 по-малки града се къпеха в благоденствие и лукс, но не такава беше ситуацията в провинцията която тънеше в мизерия и бедност. Всички приходи на Иран от петрол се държаха в британски и американски банки. Националната банка на Иран имаше само цифри, че Иран има пари, но де-факто с тези пари оперираха американци, британци, Шехин Шаха и малък кръг от верни хора около Шехин Шаха. Ислямската Революция в Иран беше шок за британците и американците. Това беше и студентска революция, на младите хора основно от провинцията, но радикализирани от исляма. От там насетне най-радикалните групи ислямисти поеха контрола върху държавата, наложиха Законите на Шириата и имаме днес това което е Иран. В периода 1990-1999 г съм посещавал Иран 14 пъти. За мен иранците са една от най-интелигентните нации в света. Архитектурата, изкуството са впечатляващи. Това са перси, носят гена на древни същества дали на света страшно много в науката - архитектура, астрономия, медицина, ... Иранките са много красиви и едновременно с това и много интелигентни, дори и принудени да живеят в условия на краен радикален ислям. П.С. Между другото до преди 40-45 години Афганистан беше Парламентарна Република с добре развити икономика, земеделие и животновъдство, комуникации, образование и здравеопазване. Намаше задължителни фереджета/чаршафи покриващи жените от глава до пети. И ако не знаете кой им докара радикалния ислям при тях, кой работеше с моллите - е погледнете на Запад. Там са тези - пак САЩ и Великобритания. И защо пак те? Защото Афганистан избра да поддържа много тесни връзки със СССР - по-точно с южните съветски републики където исляма е основна религия.

Като е толкова хубаво в Иран, а Запада е толкова гнил, защо не остана там?

Mи щото да останеш в чуждата страна/дом трябва или да те поканят..или кат прислуга... кат вас -добичетата на евронивата...Други въпроси!?

Ние бяхне същите глупаци. За едно кило банани и чифт дънки съсипахме всичко. А да , и някаква свобода. Е сега има слободия на чалга и простотия, а ако не си в тон с жълтопаветниците и джендърите си комунист, русофил и враг.

Никой не ти пречи да се върнеш в ТКЗС-то, или каквото е останало от него. Много съжалявам, че Господ не те е дарил с елементарни способности за да се възползваш от свободата, което днешното (макар и далеч от перфектното) общество дава. То не си само ти - още стотици хиляди бленуват да се върне миналото, че на Вуте също да му е зле - и затова гледате с надежда към Путин, иранските аятоласи, дебелия Ким или психопата Тръмп.

Добре че се възползва от свободата..на ягодите... в хангарите с по 50-60 гастарбайтера да си душите пръдните

някой виждал ли е как действа полицията срещу протестиращите в САЩ? Или във Франция срещу "Жълтите жилетки"?! И там имаше застреляни. Виж, в Иран е друго. За там ще оревем орталъка. Защо не поканят от телевизията накой да разкаже как са ги били полицаите в Париж? Или как е загубил ръката си от гумен куршум или окото си газово граната? ...

"Жълтите жилетки" ядоха як бой, имаше убити, болниците бяха пълни на МАКС, имаше и Френски игрален филм по въпроса, не знам как го пуснаха по нашите телевизии. В същия филм, Френското демократично правителство искаше да накара болниците всички ранени да им записват имената и да ги докладват за последващи РЕПРЕСИИ, обаче доста болнични директори им теглиха една на заповедта. Хубаво е нашите жълтопаветници да го изгледа този ФИЛМ, да видят кво значи демократичн бой и убийства и после да ми коментират ИРАН :-).

Един иранец не познаваш , поц муахахахахха

Баси колко са прости руслямските идиоти в коментарите мухахахахахах

Всеки който е ходил в Иран и Китай ли е Руслямски идиот? В САЩ И ЕС не бият ли хора, не убиват ли също хора при протести и арести? Там няма ли режими? Само питам за да разберем кой е ИДИОТ? :-).

Не, но всеки, който се поитва да ми оябсни, колко прекрасно е там е или лъжец или идиот.

Всичко е въпрос на гледна точка, а от написаното от вас, без да ви обиждам, разбирам, че сте ограничен към нови неща и сте самата истина :-). Както вече ви написах, излезте от панелката, аз имам право да коментирам Иран и Китай, защото съм бил там, а в Китай даже съм живял доста време. Тоест отсега ви казвам, че нямате идея за какво говорите, за разлика от вас, аз имам опит и говоря от опит. Вие от позицията на какво ми говорите? Прочели сте нещо и вече е вярно, пък вие сте го казали, край, не може да не е така :-). Тука във форума и повечето Русофоби сте такива, Руски не говорите, не сте стъпвали в Русия, но иначе сте първи експерти по чоевшки права в Русия, Иран, Китай и други режими. Цивилизация имало само в САЩ и ЕС :-).

Къде си бил бе урна привокзальная муахахах Опит имал , хусесос руслямски

кое е дадължително?! Шала или хиджаба?! Или пак се опитват да ни правят на идиоти;)

Какъв насилствен хиджаб бе лъжци, в ютуб е пълно с клипчета от Иран и се виждат много жени без нищо на гладите - ето например едно клипче https://www.youtube.com/shorts/w63vghZ9ykY

Рекламно клипче

центаджия малоумник

Еми запишете се с жената и дъщерята да ходите на екскурзия там.

И там си имат жълтопаветници, разликата е, че не си поплюват. Иначе имат нужда от реформа. Жените са хора и могат да обличат каквото искат, точно както мъжете! Колкото до ума на момичето - очевидно е хем умна, хем красива: "Един ден, когато бяхме на протестите, стреляха със стоп патрони, първо по краката ми, но останах на крака, след което изведнъж стреляха в лицето ми" Моме - ти знаеш ли какво са стоп патрони?!? И знаеш ли какво би се случило ако те прострелят в двата крака с тях! Ти да не си биоробот, че да си стоиш на краката! Виж с гумени куршуми - може! И ако стоп патрон ти влезе в окото директно влиза и в мозъка, драга! С 4 такива убиха Ицках Рабин ... това е само за инфо!

В Иран отдавна се опитват да им спретнат цветна революция, като използват недостатъци на системата там, икономическа принуда, санкции. Точно това е причината Аятоласите да пипат твърдо и да стрелят по хората, за съжаление куршумите не могат да разпознаят кой е жълтопаветник или е отишъл на протеста за протестира за нещо справедливо. Ако не пипат твърдо обаче, ще им спретнат превратчето много бързо, справка Украйна и Майдана. Общо взето страдат хората и умират невинни, но не само заради Аятоласите, може би ако САЩ им махнат санкциите и се спрат да опитват да си сложат подобни карикатури като Киро Истината в Ислямски вариант, нещата ще се успокоят и няма да умират хора, но това е пожелание. Отделно за Китай и Иран в Западналата преса се пишат откровени лъжи и само много заблудени индивиди дето са не ходили никога там им вярват. Иначе жената от видеото е умна и съм сигурен, че се бори за хубави неща, но ТОЧНО такива ги ИЗПОЛЗВАТ и после им бият шута като дойдат Кирчовците.

Дали има разлика като те стрелят от 2 или 50 метра със стоп патрон? Дали има разлика ако те уцелят фронтално или под ъгъл? Инженерче си, ще се сетиш за какъв ъгъл става въпрос. И дали има вероятност, някой от превеждащите някъде по веригата да не е превел правилно дали става въпрос за гумен куршум или стоп патрон?

Инженерче

Правилно! Но, вярвайте ми, ако стреляш с пистолет със стоп патрон, от 50 метра, и да искаш, няма как да уцелиш целенасочено крак, че и под ъгъл. Тяло - да, но крак, с пълно бойно снаряжение - абсурд. Иначе коментарът под моя е много резонен. Но подобни метаморфози трябва да станат отвътре в страната, не отвън!

И като спрем с глупостите и пиара....ето го Иран https://www.youtube.com/watch?v=BUi_rx8DPtA&t=859s

Е, да, там всичко е център. Малко си убиват жените, ако не са добре забрадени, но всичко друго си им е наред....

Бил съм в Иран 3 ПЪТИ, последния път седях два месеца, вие колко пъти? На никой не му дреме за хиджаби, иначе тъй наречената нравствена полиция чат пат има издънки от престараване, това е полиция, там не работят най-умните индивиди на нацията, стават трагедии от идиотизъм. В България не стават ли? Преди няколко дни наши полицайчета задушахи и УБИХА човек при ареста му? Що не напишете нещо за режима в България в тази връзка и подобие!? А пък убиийствата при арести в САЩ са ежедневие, ама нещо не се писка много :-), само в Иран като се издънят и има РЕЖИМ. Бъдете обективни, а да, излезте ит панелката, отидете в Иран и после пишете.

Викаш по центъра не ги убиват ама кривнат ли в страни и край -деба и малоумна сган

:))) Вие сте ебахти наглеците...ако видите нещо което не се връзва с легендата ви първото нещо е ...ама това е само в един град...и сега ти изби рибата...това било само в центъра:))) Значи в центъра нраствената полиция не пипа...само чака да излязат от центъра:)))...тея всичките на клипа са пътници..и това им е последното видео дето са ги снимали:))) Щото вече са в полицията , застреляни или отвлечени:))) Ебахти идеотите сте вие... Или сте чат от пропагандата...или сте зомбирани от пропагандата. И при двата случая олигофрени. Иран е повече Европа от Германия в момента. Китай е 50 години в Бъдещето. А вие продължавайте...никой няма да ви даде награда - да знаете че сте глупави.

И точно в Германия познавам иранки и китайци, дето не искат да се прибира вкъщи на хубавото... ХОдят там за малко и след това се връщат... Парадокс.

Всеки е свободен да ходи и да живее където иска, кеф ти САЩ„ кеф ти Китай, кеф ти Иран, хората са различни. Мога да ви запозная с поне трима Американеца дето живеят в Китай и като чуят за САЩ и се сещат за КЕНЕФ :-), не искат и да чуят да се връщат, има и такива Англичани, Австралийци, Китай си им харесва! Има Китайци дето пък не им харесва Китай, прав им път! И в България има доста хора дето ни плюят страната и си седят в Западнала Европа, обаче ние Българите сме си тука, въпреки лошите неща, има и добри. Спрете да обобщавате неща, по начин, една баба на село ми каза. Пак ви казвам, хората са различни и Западналите ценности не са УНИВЕРСАЛНИ!