Мюфтийството не контролира проповедите на имамите

Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на имамите си, защото не получава достатъчно финансиране от България.

Обратно в новината

Коментари - Мюфтийството не контролира проповедите на имамите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абсолютно трябва да се забрани всякакво финансиране от чужбина на религиозни, политически или обществени организации! Напълно вредно е да се финансират и съдебни институции или професионални организации от чужбина!

Пак ли оправдания?! През последните няколко месеца Мюфтийството проведе няколко акции в средствата за масова информация оплаквайки се от това че наемите които получават от вакъфските имоти не им стигат за да се издържат... Ето една статия от Август, месец тази година, която поне според мен показва че разтрогването на договорът между България и Турция, при правилни действия от страна на нашето правителство, би могло да донесе полза за България: "Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения. Според главния мюфтия Мустафа Хаджи финансовата криза е започнала след отказа на служебното правителство на Огнян Герджиков да поднови протокола за сътрудничество между Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф. По силата на това споразумение мюсюлманското вероизповедание у нас е получавало от Турция над 75 процента от парите, необходими за неговата работа. Заради недостига на средства, над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са насочени към трите средни мюсюлмански училища у нас и Висшия ислямски интситут. "Останали без заплати, много от младите духовници вече са напуснали страната", съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджъ. "В Европа работят или на строежа, или полска работа, или мият коли в някоя бензиностанция. Те получават по-добро възнаграждение, отколкото ако са имами в България", коментира той пред БНР. Сред мюсюлманските духовници тлее остро социално напрежение. Готвят се протести. Опасенията на мюфтийството е, че ще има хора, които ще се опитат да извлекат дивиденти от създалата се ситуация. "В това число не изключвам също някои политици. Затова ние правим всичко възможно да не се стига до протести", коментира Мустафа Хаджъ. Главното мюфтийство настоява да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското вероизповедание или да се поднови протокола за сътрудничество с турската дирекция Дианет вакъф."

Исляма да бъде забранен, а който се дърпа - на дръвника. Каквото сте си надробили, това ще сърбате.

спирането на чуждото финансиране на имамите е повече от наложително, но за да не е ксенофобско това решение, то трябва да се компенсира със спирането на чуждото финансиране и на нпо. и доказване на произхода на парите. за контрола върху проповедите има достатъчно финансиране на държавните органи. само дето държавата я нема.

много ясно! То и не бива да ги контролира иначе влиза в конфликт конституцията. От друга страна трябва да има едни служби, които да надават ухо на тези проповеди и да следят за непослушни зрънца.

точно така!!! Я да каже как след псевдо пуча проведоха чистка в мюфтийството ... после не били подчинени. Сметната палата да мине през регионалните мюфтийства и да ревизира всички парични потоци, та да видите тогава колко неща ще лъснат ...

Единственото решение, което може да спаси хиляди хора от смърт е изселването на всички мюсюлмани в страните им по произход. В противен случай терорът ще се разраства заедно с мюсюлманските общности.

мдааа, това ще рече, турция да ни докара едни 500 000 бройки с произход от тук, дето сега са там.

Нищо чудно, щото нашенците там хич не му се радват.

Проблемът е в исляма, защото това не е религия, а учение за живота, основаващо се на подчинение, чрез страх. Докато не се обърнем към него няма как да го решим.

"подчинение, чрез страх" - в грешка си, това е инструмент на ислямистите. Истинските вярващи и в исляма и в християнството вярват чрез обичта си към Бог.

Коран Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието (9:23). И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах (2:193).

Родината ни след прехода се превърна в разграден двор за всякакви проповедници. Мюфтийството от своя страна през всички тези години винаги е било с тоз, който дава най-много пари. Включително креационист като Харун Яхя беше тачен и негови книги бяха издавани от мюфтийството, явно човекът е плащал доволно добре. Държавата знае, народът също, да видим колко време още ще се търпи тази видима некомпетентност от страна на мюфтийството....

К'во да им контролира? В Корана има стотици стихове призоваващи за убийства на друговерци и налагане на световен халифат. Няма значение кой, защото навсякъде се проповядва омраза и смърт за "неверниците".

Що не вземеш да прочетеш малко книжки... В сравнение с библията (виж стария завет) корана е изключително миролюбива книга. Не забравчй все пак че ценностите по времето когато са писани и библията и корана са били други (повече от 14 века за корана и над 20 за стария завет)

За чий ... ни е тогава?

Типично за модерните либерални общества българите не помнят повече от шест месеца. ДПС беше регистрирана с решение на ВКС, като ВСИЧКИ съдии, гласували за регистрирането на ДПС, показаха публична подкрепа за СДС, а не за ДПС. Жельо Желев подписа регистрацията на ДПС, с тезата за .... знаете там демократичните ценности и т.н. Иван Костов подписа договора с турския дианет за финансиране и обуаване на българското мюфтийство и българските имами. Днес българските власти открито признават, че имамите са проводник на ислямския фундаментализъм, което е една от основните заплахи за стабилността в България. А "умните, красивите, успелите и т.н." продължават да се прехласват пред СДС, ДСБ, ДБГ, Касим Дал и Корман Исмаилов.

Обаче ВКС реши след решение на Конституционния съд. При наличие на такова решение ВКС и останалите какво можеха да направят?!?

Моя е грешката в изписването - ВКС - висш конституционен съд.

мурафети...

В Булгаристан кой контролира расистите, скинарите т.нар. националисти,патриоти ?

Те са неформални организации, ако изобщо са организации, за разлика от мюфтийството и ислямското вероизповедание.

Ами жалко че го няма ТОЙ, или поне някой негов идеен наследник...!!! Защото ТОЙ БЕШЕ ПРАВ...!!! (особено за такива орки като вас)... Дааа...!!!

А, какво стана със скандала с главния мюфтия и двете бити момичета?????

Всяко чудо за 3 дни.

потули се, за да не се всява разединение. На един принципно смирен човек, мюфтията, най вероятно му е било "заповядано" да докаже лоялността си пред куклуводите и затова ще не ще изнесе битовата случка на дневен ред и да всее раздор.

И двамата гости в интервюто при Хекимян трябва да бъдат обесени. Алексиев заради шпионажа срещу България в Полза на САЩ още по времето на педала Филип, като агент за влияние на ЦРУ, а Това дебело турчеещо се мангалрче за Шпионаж и агент за влияние на Турция и МИТ! Учудвам се че нито премиер, нито президент не се занимават с тоя въпрос, Главното мюфтийство да бъде напълно прекроено и поставено под контрол на Дирекцията по вероизповеданията. Какво чака мутрата, за каква сигурност митлясва из страната цеко цървула, "специалиста" по спецоперации. Или той се занимава само с преврати чрез избори, крадене на пари и осигуряване рекета на ОПГ ГРОБ от честните български предприемачи.

Изнесете в саудитска арабия и там проповядвайте и търсете финансиране.