”Харвард” обвинен в расова дискриминация

Асоциацията SFFA внесе жалба срещу университета "Харвард" (Масачузетс) и университета в Чапел Хил (Северна Каролина), с която ги обвинява в расова дискриминация

Обратно в новината

Коментари - ”Харвард” обвинен в расова дискриминация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много е просто: В тези университети учат децата на богаташите,които в повечето случаи са бели, дава се квота на черни и латиноси за останалите места, заради неолибералната доктрина.Азиатците са повечето чужденци искащи да учат там и ги отбичват,за да не зеамат местата на белите мамини синчета.

Безспорен факт е, че жълтите са на светлинни години по интелигентност от негри, латиноси и тарамбуки!

С право протестират хората - е наще Бубе и Цецо също ги не взеха, а какъв потенциал имат само - с глава за трима и уста за триста!

Тия да не искат в Харвард да приемат само джихадисти от ИДИЛ? :(

за тия дето се прехласват пред американския гений?!?!?! Пишете в нета H-1B geniuos visa...и дотука с великата америка / САЩ имам впредвид, мен ми е ясно, че останалите американски д-ви ги имате за нищо, поамериканчени скапаняци такива.

Правилно правят - университета си решава какви студенти да приема! На който не му харесва - веднага вдига врява - расисти били... На крива ракета космоса пречи!

Ами то е известно, че азиатците имат по-висок коефициент на интелигентност от европейците..и мачкат белите американци в университетите..така че не се учудвам, че белите в САЩ от злоба дискриминират по-успешните от тях азиатци.

Нали Китайската нация е много велика , защо се натискат да учат в Америка?

По същата причина, по която японците са учили в цял свят през 50-те и 60-те години на миналия век. Учат нещо (при това - добре!), след което се връщат в Япония. И японското чудо е налице! Същия трик впрочем са използвали (и все още използват) и корейците!

Резонен въпрос!! Който поражда следващия... Като са с такова високо ниво,защо внасят учени на готово,и не ги произвеждат сами????

dionisiosd@yahoo.com

САЩ имам предвид... И защо са от първенците в света по неграмотност???

Елементарно, Уотсън - защото чужденците са по-умни. "Коренните" американци нещо не блестят с интелект и особено с желание за учене...

Едно бездомно момченце го взели за отглеждане в резерват, мислейки го за индианче. Но се оказало. че баща му е китаец, а майката - негърка.

Истински Учебни Заведения в САЩ,са Корнел и Йеил!! Харвард-Марвард-Барвард и там подобни,са продукт на реклама... И,на високи такси разбира се!! В Корнел-примерно-няма никаква дискриминация,и всяка година процентът на първокурсниците относно раса и цвят на кожата,зависи изцяло от качествата на кандидатите!! Ама от Харвард-к`во очаквате?? Буш младши,е завършил Харвард!!Представяте ли си?? Спорно е дали може въобще да завърши каквото и да е било,а той- Харвард..... Да бе,да-повярвахме...Много високо ниво..... П.П. Псаки-къде е завършила??Ако е пак Харвард......

Псаки - къде е завършила? Ами не знам - но ще е някакво специално ВУЗ за идиоти...и по всичко личи, че е завършила с отличие!

А масачузечкият технологичен?! Къде го пишеш...?!

dionisiosd@yahoo.com

Нямам информация за него,но в интерес на истината,не съм чувал нещо отрицателно за него,което означава,че вероятно е на ниво!!!

Още преди 250 години бащите на нацията /до един бели робовладелци/ са написали в декларацията, че всички хора имат равни права ..... разбира се с изключение на негрите, индианците и жените. Целия този "порив за свобода и демокрация е бил с единствената цел, въпросните богати робовладелци да спрат да плащат данъци на британската империя. Сегашните опити за "освобождаване и демократизиране" на целия свят не е нещо по различно.

Като чета какво са писали тези преди мене се питам: Има ли в тази страна и един, който да е бил в САЩ в живота си? Май не! Истината е, драги читатели, че явно сте много необразовани, относно това, което се казва американска действителност. Явно си нямате никаква идея що за страна е това. САЩ е държавата с главно Д! Там има истинска демокрация и никой не се вталява в такива подробности като правилно писане. Там хората са свободни и живеят за мига. Имат достатъчно пари и знаят, че когато кажат 'уан пица плийз!' няма и през ум да им мине да си купят евтината пица, а направо си взимат от любимия сос и то по много! Е, в такава страна няма начин да има дискриминация, нали сами разбирате или все още има нещо социалистическо останало в мозъците ви? Та да поясня ли още?

за една пица с много сос ли си?

Явно

От цялата дивотия дет си написал разбрахме, че си некво бившо българче, което разнася пици в УСА, ама какво общо има това с темата ?

Вероятно това трябва да приемем за висша демократична ценност - пица с мнооо соус. Кво ти правилно писане, говорене или собствено мислене. Нали има уан пица с любимия соус. Демокрация + чили соус е новия ни евроатлантически лозунг.

:))) Направо се просълзих: "САЩ е държавата с главно Д! Там има истинска демокрация и никой не се вталява в такива подробности като правилно писане."

..."да използва неутрални от расова гледна точка средства с оглед постигане на многообразие".. От заглавието първо си помислих, че става дума за университета, пък те явно търсят многообразие за зоопарка

Значи "кучета" и "котки може", а "прасета" не може..... уай?

Най-интересното е че никой от коментиращите няма понятие от значението на думата "дискриминация" в контекста на западна Европа и САЩ, където все още т.н. силови структури са изключително доминирани от бели мъже (т.н. old boys club). Да не говорим за елитарната дискриминация на основа потекло и съответното предимство, които имат хората родени в такива семейства от ранна възраст (повечето от които са именно "бели"). А може би дори не знаете за нарочната сегрегация на малцинствата в градските зони в САЩ и обричането на тези хора в нищета, на които например им се отказват кредити/заеми заради зип кода, на който живеят.

видяхме го в ню орлеан след ,,катрин,,???и по времето му!!!

представете си в ,,студентската организация,, ,,черепи и кости,, да има ,,азиатци,,??? не става!!!не подхожда на традициите им!!! до децата на ,,буш,, кери или внуците на маккеин-азиатец?!?!?! ,,разваля се ,,рецептата,, ,,!!!

Хмериканската демокрация всъщност е хамериканска дискриминация ...

След кризата частните колежи в САЩ приемат все повече китайски студенти, чийто родители са платежоспособни, за разлика от българските, които намаляха драстично.

Точно оттам идва проблема, че не искат да ги изучат, зощо после се връщат в Китай, а Китай им е основен конкурент. Дира, превърнали сте се в Дневник, стига сте трили за едното нищо.

Пак глупостите за дискриминация. Този който заслужава и е най-добър, той трябва да се класира където и да е. Не може да се пуска Сульо и Пульо само защото са цветнокожи.

Такава им е страната - демокрация, какво да се прави ;-)

къде видя демокрация в САЩ?!?

ако не си прочел именно затова става дума - че има поситивна дискриминация към по-ниско квалифицирани "бели" американци. Не мога да разбера как може да сте толкова прости и да не виждате че дискриминацията на расова основа е ФАКТ!

За азиатците разбрахме, но скъпите американци дискриминират много жестоко и ромите. Моля журналистите да направят едно журналистическо проучване и да кажат какъв процент роми учат в "Харвард". Вярвам, че няма да се вдигнат от пълната 0% - това, ако не е дискриминация, какво е?

Думата сарказъм е измислена а коментари като този ..... Браво....

Съжалявам, но това далеч не е сарказъм. В момента нашите роми реват, че са дискриминирани, а определенията за "дискриминация" се произхождат от... САЩ. В Европа сме ги внеси наготово, приели сме ги за даденост и се опитваме ефективно да ги налагаме, без значение дали това е уместно или не, и без значение дали, толерирайки едно малцинство, не нарушаваме правата и свободите на мнозинството.

Е, те могат цялата квота да запълнят само с надарени китайци... при 1.5 милиарда...

За чернокожите съм сигурен, че има квота, ама те к'во искат в Харвард да учат само малцинства ли?! Че той ще стане като Столипиново тогава...

Аз ли нещо не разбрах или става въпрос за правилата определени от американци в американски университети? Ама хак им е на американците със техния стремеж да определят на други народи как да живеят в собствените им страни.

БATKO

А бе ти май не си ходил скоро в Щатите. Щеше да видиш, че американците от азиатски произход са повече от черните и хиспаносите. За сведение, американските считат испаноговорящите държави в Латинска Америка за друга (небяла) раса, и официално в личните им документи пише "Хиспаник". Така че за "толерантните" американски власти цяла Южна Европа, вкл. България не сме бяла раса.

Добре де, може да не ме устройва това, но все пак говорим за техните си правила в техните си университети! Мисля че имат право да приемат когото си искат, пък бил той и навлек от другия край на света успял да вземе някак гражданство( или пък не, не разбрах от статията). Аз ще съм доволен да не ни налагат правила в нашата страна.

Ми нормално. Ако се гледа квалификация и умения 90% трябва да са азиатци. Белите са презадоволени, отегчени от живота с неподплатено самочувствие. Еволюция!

А ако моя е по-голям мога ли да се оплача от дискриминация, че не ме допускаш до жена ти?

Ако ти не се оплачеш, жена му със сигурност ще се жалва на някоя приятелка, не се безпокой.

Ако този инцидент се беше случил между 1933 г. и 1945 г., сигурно Хитлер и Гьобелс щяха да се включат в протеста срещу расовата дискриминация. Нали японците са били техни хора и също са от азиатската раса?

а къде е Харвард диви азиатци, я си стоите в хабитата

Така написано, звучи все едно не ги приемат в баскетболния отбор!

Камък върху камък не остана от онова, което беше Западът преди 25 години.

jingiby

"Според тях предимство в този университет се дава на бели, чернокожи и испаноговорящи студенти в ущърб на по-квалифицирани азиатски студенти." А бе, тия китайци искат да наводнят целия свят. Те като са милиард и половина, та другите раси да не могат да учат ли, или какво?

Пълни глупости! Азиатците са много добри в зубренето и дисциплината което води то отлични резултати в изпити и всичко което е базирано на някаква система. Но са гола вода по изобретателност и мислене "извън кутията" ...неща които много се ценят в Харвард. Познавах 2 азиатски студента от там които така здраво бяха натискани цял живот да учат за да влезат че след това на дърти години си даваха 30% от заплатата за психиатър!

Без майтап ама си доста прав, просто НЯМА откриватели в модерната наука които са азиатци... Но това си важи и за цветнокожите (там дори и не могат да зубрят като азиатците явно)...

+100!

..."да използва неутрални от расова гледна точка средства с оглед постигане на многообразие".. Точно тука великите блюстители за права и разнообразие се излагат много здраво. Многообразието се осигурява не като се смесят различните общности за да се получи един голям миш маш и една амрфна безлична маса, а когато се пазят границите им. Досега света е запазил разнообразието всяка общност има свой периметър или хабитат. Когато отделните видове нарушат границите на други видове се появява конкуренция за ресурси и евентуално изчезване на видов, а ние искаме да запазим разнообразието. В този смисъл приказката всяка жаба да си знае гьола е много подходяща.

Що не пуснеш тези мисли с името си и официално. Може да станеш автор на нова теория. Вас, фашистите, в кой хабитат да ви сложат? Фюрерът нещо се провали в "правилния" хабитат и сега се мотаете сред несвои "толерасти".

Вие наясно ли сте с принципите в природата? За какъв фашизъм говорите? Щеше ли да има отделни езици, култури и етноси ако не бяхме разделени по различни принципи? Сложното биобаланс в природата разчита основно на принципа всеки вид да заема своя хабитат. Защо са изчезнали толкова много видове според вас?

Че какво му е фашисткото на изказването? Напълно споделям изказаната мисъл. Не виждам защо е необходимо да си слага истинското име. Мнението му нито е ново, нито е споделяно от тесен кръг хора. И англичаните и французите ли са фашисти, че не искат масово преселение на българи и цигани в страните си. А тези които не ни допускат в шенген и те ли? И аз не искам да се напълни у нас с араби и китайци.

Да де ама азиатците нали разбираш че са адаптирани навсякъде да живеят, само БЕЛИТЕ немогат да отидат в Африка щото ще хванат рак на кожата, който дори и в европа им е голям проблем... Това е реалността, жълтите и мангустите(всички нюанси) ще завладеят света един ден !!!

Обонговците в Харвард не щат руски азиатци :D