Прокурор: Причината за трагедията е голяма човешка грешка

Работната версия за инцидента в с. Горни Лом, при който бяха взривени два цеха за боеприпаси, е голяма човешка грешка - на много хора.

Обратно в новината

Коментари - Прокурор: Причината за трагедията е голяма човешка грешка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работници бачкат тежка и опасна работа,животозастрашаваща-за 150 евро.А Честните Частници въртят с техния Труд печалби за милиони.Жерминал на Зола нищо не е в сравнение с това.Пратете техните Шефове Честни Частници да заработват в урановите мини обезщетения за жертвите,на безплатна държавна квартира доживот метър на два!

Голяматя човешка грешка е преходът от добро към лошо. Маруся е част от голямата човешка грешка. Името на прехода е КОНТРАРЕВОЮЦИЯ. 25 ГОДИНИ КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ. СТИГАТ ЛИ? МАРУСЯ, 25 ГОДИНИ КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ СТИГАТ ЛИ? НЕЩАСТНИТЕ РОДНИНИ НЯМА ДА ВЗЕМАТ ЗАСТРАХОВКИ, ЗАЩОТО НЯМА ТРУПОВЕ. НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЗА ТОВА, ЧЕ 15 ДУШИ, НАШИ СЪГРАЖДАНИ СА ЗАГИНАЛИ! НЯМА ЗАСТРАХОВКИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 5 ГОДИНИ! ИМА АБСУРД. АБСУРДЪТ Е, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ РОБИ И ЧЕ ТОВА НИ УСТРОЙВА. ГРЕЙ И ТИ СЛЪНЦЕ В ТАЗ РОБСКА СТРАНА!

Не трябва да забравяме никога,че бившия "Кинтекс" пълнеше яко джоба на старата партия.Сега останалите му заводчета и цехчета просто кретaт със старо оборудване и стари технологии , а персонала е технически неграмотен да работи в рискова среда , разчитайки само на подаянието от самозабравили се , неграмотни , спущени "отгоре" работодатели, изпълняващи партийни поръчки на тези,които чакат на 5.10 да бъдат преизбрани отново ,за да си вършат безобразията...!

оказва се сега, когато е късно.., че цивилни лица, от селските квартали и села, са утилизирали извънредно опасни взривни вещества , даже семейтво родители в една смяна. да се погнусиш от тая нашенска "бизнес класа" и собственици.

Къде са? Президента Премиера Синдикатите Протестърите Окупаторите И прочее...сволоч

Същия тарикат прокурор ясно заявява. Грешката е човешка. Пита се на кого е грешката. Той същия хитър прокурор говори в единствено число. Сиреч на някой обикновен български гражданин измъчен и изтерзан от грабливите птици, които в момента кръжат над софия и чакат да се намърдат в народното събрание. Тоз същия прокурор лисунгер вече е получил парата за да прикрие номерата на фирмата и на повечето служби които са помагали на тарикатите от Миджур. Прокурора нямали да попита и да каже защо тия същите тарикати са се измъквали? ПРОКУРОРЕ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ!

Кога ще ми вземат гласа-като не гласувам или като гласувам за малка партия, а тя не влезе?

...Е НЕОСПОРИМА... ...Вместо само да констатират само това... ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА:... - Незабавно да сложат белезниците на...ГОЛЕМИЯ СГРЕШИЛ ЧОВЕК ... - Незабавно да блокират сметките МУ...лични и фирмени... - Абсолютен запор на цялото МУ движимо и недвижимо имущество...НЕГОВИ и на гравитиращи около НЕГО други СГРЕШИЛИ....ГОЛЕМИ...ЧОВЕЦИ !!! Защото ,такова БЕЗОБРАЗИЕ надали САМ ЧОВЕК може да сътвори,без помощта и съдействието на ....ГОЛЕМИ..."ЧОВЕЦИ" !!!...заемащи по "ГРЕШКА"...(без)ОТГОВОРНИ ПОЗИЦИИ във...ВЛАСТТА...ИЛИ ВЛАСТИТЕ...

ГОЛЕМИЯТ СГРЕШИЛ ''ЧОВЕК'',СИ Е ИЗКАРАЛ ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ,...ПО ВЕРИГАТА НА Бг-ДЪРЖАВНА ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНА ,....СЪДЕБНА СИСТЕМА.

mar

набиране на помощи за смеиствата на загиналите - какв е този абсурд. заради това че някаква частна семеина фирма печелила милиони и не си е сваршила задалженята по охрана на труда, обикновенното население да им плаща задалженята после. абсурд. тази фирма трябва да плати солидни компенсации и пенсии на семеиствата а не да се сабират пари от народа.

набирането за помощи е напълно доброволен акт от страна на помошодателя и е признак на човечност, с която "самите богове" масово злоупотребяват. аз лично нямам абсолютно никакво доверие на събиращите средства. дори по-лошо. аз им имам тотално недоверие. те са същите, като телефонните измамници, но "официализирани". това не е от сега, а още от времето, когато се събираха "средства" за "стражица", а хората там живяха дълги, дълги години във фургони, а други забогатяха от тяхното нещастие. на това нещо му се вика мародерство и се наказва със смърт в извънредни ситуации, каквато е и сегашната.

Абсолютно съгласен!Частната фирма си печели сама,а като сгрешат всички трябвало да помагаме!

че мафията не инвестира- мафията гони бързи печалби и краде от обществото. Мафия и държава са противоположни понятия, ама в бг-то няма нормални неща. Слаба държава, а е слаба, защото оставиха службите и защото политиците живеят от мафията и водят хората за носа. А хората са водени з аноса, защото нямат ценности, те са първосигнални, слушат сладки думи, а не гледат делата.

Да са надбягали взривната вълна ли? Лека им пръст на горките хорица ,ама още колко словесни експерименти ще си правят с тях?

до прокурорите и съдиите: вие сте най-голямата грешка, но нечовешка. но дай Боже (с Той (ми) дава) и вие ще разберете още приживе, че не сте над всичко и всички, колкото и да ми се пишете за разни зидари и други тям подобни отпъдъчни твари. вие обявихте джихадистка война на собствения си народ, която водите непрестанно вече 75+ години и ние казваме. стоп. до тук беше! отнемат ви се правата за продължение нататък. .

ти пък роботи. За такива неща се искат инвестиции. И кой да ги направи? Държавата, която не може едно здравеопазване да изгради или бизнесмени, които гонят лесни печалби. Инвестиции, никой не прави, защото за инвестициите трябва мозък. Мафия и инвестиции нещо не се съчетава. Инвестиции и развита икономика- по върви. Срам ме е, че живея в тази държава.

Прав сте! Просто такива видове дейности в Република България е належащо да бъдат преустановени с нужната законова разпоредба от власт имащите!Да видим дали ще се случи такова нещо при следващото правителство!Ако- не ,то е ясно че действат в полза на интересите на мафиотските структури!

Такъв вид дейност -разглобяване на мини с взриватели се извършва само с роботи манипулатори от дистанция! В специални помещения са поместени манипулаторите и чрез видеонаблюдение оператор извършва всички действия по обезвреждането на взривателя о утилизацията на мината. Работата е сложна и на конвейр,като в това обезопасено помещение се допуска обевреждането само на един брой мина! Манипулаторите са пневматични-за избягване на искрища,които биха могли да доведатг до детонация!Целият процес по обевреждане и слкадиране на експлозивното вещество се извършва дистанционно ,като оператора се намира в помещение на километри от мястото на обезвреждане! Допуска на хора до мястото на обработка на военни боеприпаси е недопустимо!

Използването на цивилни хора за пряк досег с военни взривни устройства и вещества е абсолютно недопустимо при мирно време,и особенно за пряка утилизация на военни боекомплекти!

Инвестициите за строеж на такива подобни фабрики са стотици милиони евро и се намират близо до морски пристанища, за безопасен и къс транспорт по суша на военните боекомплекти,които трябва да се утилизират. Не може боекомплекти с изтекъл срок на годност да прекосяват територията на цялата ни държава до мястото на утилизция и по този начин да застрашават живота на цивилното население!

Ясно се вижда ,че не са правени никакви инвестиции в мястото на утилизация и там са работели живи хора! Това си е жива експлоатация, освен това със застрашаване живота на десетки или стотици цивилни ,както при транспорта на боекомплектите ,така и на мястото на утилизацията им!

Ами в бг-то високите технологии се водят от престъпниците. А вие как очаквате един престъпник да разбира от високи технологии. Къде живеете? Роботи? Те един софтуер не могат да направят на най-обикновено измервателно устройство, има бг. професори, които могат само да включват компютъра и са на вие с него, вие високи технологии, работи. За това са нужнии инвестиции, а да са съвместими мафия и корупция с инвестиции? То е едно да ти се иска, а друго е - какво е наистина.

Прав сте! Може ли да се печели от бизнеса по утилизацията на военни боеприпаси? Може разбира се.Но това не е по възможностите на нито един български частник пъл бил той и милионер! Този бизнес може да се поеме единственно чрез държавни разходи-близо милиард евро за изграждане на морски терминали за доставката на боекомплекти-подземни складове с постоянна температура -пълна роботизация и съвсем нова нормативна уредба гарантираща безопасноста на работа! Освен това обучението на специалният персонал -логистика склад трансфер на продуктите при утилизацията. Разходите по изграждане на такова производство биха надминали стойноста на три милиарда евро! С една дума в България такава дейност ако не се извършва според тези инвестиционни разходи е по добре да се забрани напълно!

Започва проверка на всички складове с боеприпаси в страната... асансьорите ги приключиха вече... до следващия.

''ФЪФ''Бг трябва да се обяви траур ВСЕКИ ДЕН ,ЖИВОТЪТ Е НЕВЪЗМОЖЕН ...

За 26г. в България ,няма и един ден без ЖЕРТВИ.

Работете роби за 330 лв заплата на месец

ЛИЦЕНЗА БИЛ ОТНЕМАН ''САМО'' ДВА ПЪТИ ???? ЕТО ТИ ВИНОВНИТЕ ! КОЙ Е ДАЛ ОТНОВО ЛИЦЕНЗИ?

По този слуай е добре да с енаправи филм на тема: "Клетниците и зловещата корупция в една държава."

Траур ,в резултат на ДАЛАВЕРИ ---26г.

Ами, преди да пишете тук, вземете и прочетете статията "Взривоопасна немарливост"-публикувана във вестник "Капитал"!Може да се намери и през сайта на в."Дневник".Тази изключително опасна дейност е в ръцете на безмилостни, крупни престъпници, криещи се в българските политически среди!Съдиращи колосални печалби от нечовешката експлоатация над, подлуденото от беднотия, простотия и безнадежност, население на Северозападна България!Не че, участа на населението от останалите части на държавата, е много по-различна!?Посочени са и част от имената на намиращите се в сянка, крупни престъпници и кои са тъмните, задкулисни мрежи, които тези използват, за пълното съсипване и на обикновеното население и на държавата!Много интересни са и коментариита под статията, в интернет сайта на в. "Капитал"!Слугите в държавната администрация и съдебна власт, на тези престъпници, веднага пристъпиха към прикриващи и покриващи действия на престъпниците!

И този ужасен инцидент/не знам с коя дума да го нарека/,ще се замаже и забрави,както всичко у нас.Няма да има наказани контролни органи,съдии и пр.замесени.В Б-я нищо не се прави по някакви правила,всичко е 5 за 4.И ето резултатите...Нима се говори вече за язовирите,където наводниха толкова места и за удавенит,или за нещо трагично,което е разрешено ?Не,само приказки и сензации,без полза.

... и голяяяяма пуста човешка лакомия!? По 40 ст. плащал на обезвредена мина, като за това са използвани секачи и чукове! Защо "независимите" журналисти не проведат едно разследване как е организиран този процек та утилизация в страните от ЕС, какви са мерките за безопасност и по колко се плаща!? И да направят сравнение с нашите безумия! Бог да прости загиналите!

Маргарита Михнева като правеше разследвания - какво се промени?! Не съм видяла полза от нищо! Първанов се изказва, че щом сме взели от Гърция да обезвреждаме боеприпаси, които те не желаят да обезвреждат, значи че сме признали че сме втора ръка държава. Не втора, а последната "държава" в Европа. Благодарение и на него! Боклук нещастен!

Изглежда някой работник е решл , че парите му са много .

сделка за оръжие с КАТАР!!! ПРИ ПУДЕЛЧЕТО БЛИЗАШКИ - сделка с оръжие за ИРАК, сделка за "утилизиране" на някакви си 60-100 тона скачащи мини!!! НЕ ВИ ЛИ СЕ СТРУВА, че когато ЧЕХЛьо отговаря за държавата БАЯ ОРЪЖИЕ СЕ ДРЪНКА!!!! Кой каза, че трябва да КУПУВАМЕ НАТОВСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ - ЗАБРАВИХТЕ ЛИ??? Ама нямало пари!!! ЩО ДА НЕ СЕ НАГЪРБИМ ДА "УТИЛИЗИРАМЕ" НАТОВСКИТЕ МИНИ, та спастрим някой ДОЛАР или ЕВРО... И ДА ИЗПЪЛНИМ ИСКАНЕТО НА НОВИТЕ НИ КОМАНДИРИ ОТ НАТО!!! След това са СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВОДА и условията за работа там! МАТРЯЛ МНОООГО В БЪЛГАРИЯ!!! ОЩЕ Е ОСТАНАЛ...

Абе как човешка грешка, бре? Нас за някакви луди ли ни сматате или за прекалено прости. Нает и необучен и неквалифициран персонал - за това сигурно изпарилите са виновни. Плащали им по 64 стотинки, а нормалната цена е 10 лева, собствениците не спазвали никакви правила за безопасност на труда и с еотнасяли с тях като роби, съдът връщал лиценза два пъти на тази опасна фабрика и какво излезе накрая? Убитите от корупцията на българския съд и от алчността на собственика, робите получавали за 8 часов опасен труд 200 евро на месец, са виновни? Вервам ви, само където ме е яд, че живея в държава, в която наглостта, престъплението, алчността и безправието са на особена почит! Бунище, а не държава. Държава от богатите боклуци от бунището на света!

Тя държавата я има човек,има и закони хората не стават "кофти материал "както някой бе казал ама ние му се сърдихме.За пореден път се доказва че съдебната ни система е Мафия,държава в държавата.Закони нямало. ..глупости .

Пълно нехайство, липса на дисцихлина, безхаберие и от страна на лакомите работодатели, и от страна на работниците. Българинът винаги мисли, че на него не може да му се случи, ни болест, ни друго нещастие...

Ами беднякът си е жив дявол, ама онези с печалбата от 40 000 лева на месец- те какво? Не могат ли да си позволят поне някакво обучение и квалификация, както и нормални условия на труд. Ако нямаш с какво да нахраниш детето си - рискуваш. Ама онзи, собственикът? Той нали е много беден като тях. Както и бедните съдии- оставили завода да работи. Големи бедняци са - да, само където от тяхната алчност и безкруполност погубиха 15 човешки живота. Онези платиха с живота си, а собственика и съдиите с какво платиха, а? Или те не платиха, те заблагоденстваха? Питаш ли се?

плати с живота на сина си .... и какво от това.....

А, бе, как може изобщо този цех-душегубка, подобен на допотопна средновековна манифактура да се нарече завод? Още повече, че нищо не се е произвеждало там, а се е рарушавало.

завод си е . ЗАВОД ! първанов го откри , значи е завод . беше де .

Ама разбира се, че е човешка грешка, само че грешките се изпарили-бог да ги прости, няма как да им се търси отговорност, а работодателя- ангелче, той нека на свобода да си харчи паричките, изкарани от човешките грешки........

ЧИЯ??? КОЙ Е ПОДПИСАЛ ДОГОВОРА ЗА "УТИЛИЗАЦИЯ" НА СКАЧАЩИТЕ МИНИ??? КОЙ Е ДОПУСНАЛ СКАЧАЩИТЕ МИНИ ДА СТИГНАТ ДО "ЗАВОДА"??? КОЙ ДЪРЖАВНИК??? ЩОТО ДЪРЖАВАТА Е ТАЗИ, ПРЕЗ КОЯТО МИНАВАТ СДЕЛКИТЕ С ОРЪЖИЕ??? ПОД НЕЙНИЯ НАДЗОР??? МИТИЧНИТЕ ТРИ ТИРА С МИНИ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ЛИ ГИ ПУСНАХА В "ЗАВОДА"??? А АКО МИНА БЕ СКОЧИЛА И ГРЪМНАЛА ПО ПЪТЯ, ПРИ РАЗМИНАВАНЕТО С АВТОБУСИ, ПЪЛНИ С ХОРА??? И НЯМАШЕ ДЪВКАТА ЗА ДЖУРНАЛЯТА - НАРУШЕНИЯ В ЗАВОДА... ЩОТО В МОМЕНТА СЕ ЗАНИМАВАМЕ СЪС СЛЕДСТВИЕТО НА НЕЧИЕ ВИСШЕ ДЪРЖАВНИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!

Както обичам да казвам, в България има 3 начина за забогатяване: 1. Лъжеш/крадеш клиентите. 2. Лъжеш/крадеш държавата. 3. Лъжеш/крадеш работниците си.

се приложат и трите наведнъж... ....забогатяването става три пъти по-бързо,или за едно и също време ,авантата се ...утроява!!!

ВИНАТА СИ Е НАША ,ЗАЩО ТЪРПИМ ТОВА ---РОБСТВО .

Този завод има ли си работодател? По 30 хиляди печелили на месец. Ами има работодателя печалба- да плати, защо той не плаща вината си? От къде на къде тук ще набирате средства от бедните българи, като собственика има доход на месец, надхвърлящ дохода на 100 човека. Плюс това собственика е виновен или той само прибира печалбата, а роботите работят за стотинки. Я сез амислете малко. А тези съдии оставили му лиценза? За тях какво? Абе къде е тази ши.ба.н.а държава?

че ЧОВЕКА трябва да е над ПАРИТЕ. За съжаление ние българите им сменяме местата.

ФЪФ Бг, всичко е обратно ...

ЛАКОМИЯ .Това е истината за дивия капитализъм.Нормалната практика е с такива материали да работят високо квалифицирани работници с високо заплащане и на нормален ритъм на работа ,при супер строги правила

Abu Talib

Ферди Дивият капитализъм е толкова див, колкото питомния социализъм. Пъвият е частен, а вторият-държавен.Все капитализъм.

но знаеш ли как живеем- то да се сблъскаме с алчността вече ни е навик. Досега не ми се е случвало да поискам някакво измерване на вредни вещаства и да има организация, която да го прави. Ами на доктор, когато отиваш? Какво е? Хем некадърно и не спазва най-обикновена хигиена, гем нищо не разбира от най-новите изследвания по света, хем ти прибира 1/3 от месечната заплата. За мен това не е нормално- не ми се живее в тази ненормална среда.

повече в държавата. Алчността ни погубва.

Няма малка и голяма грешка. Последствията от малка грешка може да са същите. Тук има голяма некадърност от страна на държавата. А е възможно отговорни другари да са получавали пари, за да премълчават за хауса във завода. При наличието на информацията, която са имали, трябвало е да се спре работата в завода. Тук трябва разследването за хвърли всичките си сили, не за причината на взрива, а защо не е спрян завода.

днес като е забранена агитацията,чудя се дали да не грьмна някой,или да се напия и кача на колата,що пьк да не обера някоя банка,ако ме хванат имам 1000 лв да си платя гаранцията.

1.Министър подписал приватизацията на предприятието,заедно с всички експерти одобрили фирмата-отиват в затврора-10 години без право на обжалване.2 Риководителите на всички контролни органи-пожарна, охрана на труда, синдикат, полиция и прочие издавали лиценз за безопаснот на предприятието-10 години затвор без обжалване. Всички предприятия от оръжейното производво и сродните спомагателни дружества-военнизирани.Контрол всеки ден от Министерство на отбраната.Поправете ме ако греша!

Приватизацията не е виновна

Abu Talib

Грешиш, Виновна е ЛАПНИЗАЦИЯТА

...Да не би и ТИ да си част от ...ПРИВАТИЗАТОРИТЕ???...

При тези безжалостни норми и натиск от шефовете, защо да не допуснем, че се е намерил между робите смелчага, който се е решил по този начин да ликвидира поне един шеф...

Това е извода....Всички загинали -са Виновни..!Дежурния извод на прокурорите, за да заметат Истината...!

Човешка , грешка е разбура се! На всички нас - че ги търпим тия фармасони и изедници да си разиграват коня ...

Трудно мога да си го представя. Има някакви хора и после няма следа от тях? Само една обувка?! Какъв е бил този зрив - мега-утра-голям??

Не се и мъчи да си го представяш!

Сигурно е човешка грешка Но защо на много хора по точно е с много жертви.

И не може да е лазарно насочена бомба от безпилотен самолет? Така ли?

Може. И марсианци може да са... Или от Сириус? И после питаме - Защо...

Какво се хабите. Кервана си върви и кучето си лае. Нищо не може да се промени по мирен начин .

Аз си мисля, че нещата са по-прости: Някой е пушил на работното място. Вижте сега огледайте се ! Пуши се на сергии за зарзават, пуши се в кухните на ресторантите, пуши се по бензиностанции, на входовете на почти всички магазини за дрехи, бельо, месо и сирене. Пуши се зад оградите на българските летища. Не виждам причина и тука да не са пушили около и в цеха.

ако държиш мина в ръцете и цигара в устата... едва ли. дори бедният българин не е чак толкова затъпял...

Това се вика да дърпаш дявола за опашката. Един ден все става и всички се чудят ама как защо?

Пушат и лекарите в болниците, за таксиметровите шофьори тези от междуградския транспорт всички знаем. Няма как и тука да не са пушили. Просто няма как. Казвали са си той тротила гори в печка що да не си паля и цигара. Така казват и на бензиностанциите: "съвременните бензин и нафта не горят" докато един ден не чуем че някаква кола някак си гръмнала.

Шилo

Искам да видя как се взривява мина с цигара.

А на мен ми е интересно как с 250 лв на месец се храни семейство, челяд, купуват се дрехи и учебници ... и цигари - за да се пушат точно в цеха!?

Имало е пожар преди това не са го овладели. Не е въпроса кое с какво може да се запали, а дали вътре влизат със запалки, кибрити и цигари. Ако влизат това означава, че реакциите им са притъпени, дрогирани са и не мислят трезво. Нали все пак за това по-голямата част от българина пуши.

При доста модели противопехотни мини взривателят е интегриран в корпуса и не се разглабя. При утилизацията трябва да се отдели взривателя от останалата част. защото той е най- опасен. Отделно зависи с какво е снарядена самата мина. Ако е тротил той няма проблем. Но ги пълнят с какви ли не измишльотини дето като остареят стават чувствителни на удар и огън.

Да, да. Най-вероятно са си правили пепелник за вкъщи от корпуса на мина и тъкмо са запалили по една цигара да видят добре ли се тръска пепелта в пепелника. 110% е това.

Може да ти е чудно днес ама навремето в самолетите на Балкан се пушеше. Въпреки, че в салона въздуха е един и същ имаше както деца така и хора с дихателни проблеми. Един пожар би се разразил скоростно, а кацането на самолета би отнело 20-30 мин, а ако е над океан или море цяла вечност.

НАРОД На малката "земя-човешка длан" един народ живее бедно, скотски, глава склонил пред всеки нов тиран, за къшей хляб работи идиотски.....

Г-жо Петрова, редактирайте тази глупост "голяма човешка грешка - на много хора.". Достатъчен е един, който не знае какво прави при такъв тип "работа"! И махнете "дарителската" сметка, че ставате жалки! (извинявам се, но е факт! Повтарям се, но това не е природно бедствие! Защо общините, държавата и пенсионерите да "помагат"?)