Тайна група преговаря за гръцкия дълг

Тайна група от експерти преговаря за гръцкия дълг, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Обратно в новината

Коментари - Тайна група преговаря за гръцкия дълг | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уважаеми съфорумци, апелирам за кой ли път, който се тревожи за фалит на Гърция или за излизане от еврозоната, да спре да си го причинява... Няма да стане... Още повече, че ние самите не се тревожим. Имаме вече изграден имунитет срещу направлявания новинарски терор. Подчертавам също, че браненето на стандарта на гръцкия народ е бранене на стандарта на цяла Европа. Отдавна вече е ясно, че олигархията на Запада, изнасяйки капиталите си на Изток, се стреми да внесе от Изтока мизерия, като компенсация. Държа също да подчертая, че тази мизерия, преди да се настани у джоба на хората, първо се настанява у техните глави.

Много са гадни тези западняци. Изсипаха в Гърция стотици милиарди евраки последните 30 - 40 години. Опростиха им 110 милиарда евраки. Дадоха им за стабилизация на Гърция 240 милиарда и сега най- гадно, принуждават гърците да живеят от парите които си изкарват. Как да стане, след цели поколения гърци са получавали хиляди евро заплати за нищо /пример олимпийската организация все още си получава огромни заплати в очакване на следващата олимпиада/. Отврат, оставят гърците да си заработват заплатите сами.

Уважаеми експерт по гръцките въпроси и голям приятел на гръцкия народ Хихи, би ли ми казал как се казва точно тази "олимпийска организация?". И откъде черпиш тази информация?

принуждават гърците да живеят от парите които си изкарват Объркал си се за най-основното. Това което пишеш всъщност е позицията на СИРИЗА. Изискванията на кредиторите биха довели до свиване на гръцката икономика, неплатежоспособност и продължаване на досегашния процес от който си толкова разочарован. Точно за това СИРИЗА отказаха да подпишат споразумението. Ако бяха клекнали и навели глава, както нашето и техните предишни правителства, кредиторите щяха веднага да им изпратят поредния транш. Парите от този транш разбира се нямаше да отидат за стабилизация, както ти пишеш, а щяха веднага да се върнат при кредиторите за покриване на стари лихви, а гърците щяха да са обеднели и задлъжнели повече. Можеш да гледаш на тези пари (и грубо 70% от дълга им) като на виртуални защото те няма и не са влизали в гръцката икономика, докато приватизациите са нещо истинско и стойностно. За това кредиторите са се настървили толкова. Дай да те питам нещо, след като си привърженик на простата логика че трябва да живееш с това което изкарваш и си толкова гневен на гърците, защо сега лапаш сладко 16те милиарда които Борисов взе миналия месец? Какво ти дава моралното право да говориш така срещу усилията на СИРИЗА да спре този порочен кръг?

Има ли обективни предпоставки дълга на гърция да бъде опростен.Макар да не знам какво точно могат да представляват такива предпоставки милсля че няма . На обяснения от сорта "не мога да намаля пенсии или заплати" или "заемите са нечестни" няма кой да се върже.Тогава какво.Според мен тоя с физиономия на сутеньор играе хазарт и блъфира,щото обективно няма на какво да заложи.Само че е тъпо щото при блъфа този когото го блъфират не знае че блъфиращия няма силни карти.Докато в нашия случай гърците са прозрачни.Прочее всичко в случая е прозрачно.Те нямат печеливш ход.Разчитат че немците НЕ ИСКАТ(не че не могат) да преглътнат загубата на тези 300 млрд.А европа може да го направи.Точно тук гърчето се лъже в оценката че европа не може да преглътне загубата.А и разликата в тази загуба няма да е 300млрд.Тя ше е 300 ако гърция напусне зоната.А ако има опрощаване(не мисля че може да се опростят 300 млрд) то ако опростят 100млрд,то загубата за европа ше е с 200млрд по малко(100 вместо 300).Ми според мен за европа дали ше загуби 100 или 300 млрд няма особено голяма разлика. Докато за гърция загубата ше е "а бе майката си е еб.ло".Просто наивноста на гърците че могат да прекарат европа си е чисъта проба глупост.Ако управниците на гърците извадат гърция от зоната,сле месец или два падат.И тогава какво,всичко остава за сметка на хората.Комарджията си остава с тръпката дето я е изживял при анонсирането,но големия губещ са хорат щото те остават в гърция,нямат къде да ходят.И ше са вън от европа.А комарджията ше си земе онаа работа под мишка и ше иде пак преподавател в австралия(май там е бил)

buRgbuRg1

:) Ръка за ръка с Рашата Гърция ще стане народно , демократицко , сицко , комунисицко джамихири ! С "братската помощ на СС Сере" , на Рашата ! :) И тогава гъркините ще бягат в България ... да берат домати ! ! :( :)

Как намирате сили да пишете такива щуротии?

buRgbuRg1

:) С Рашата Гърция ще стане богата като СС Серето , като Куба и КН Дерето ! :)

buRgbuRg1

:) Я да чуем една твоя сМисъл , в стил Г Д Тарабата , как беше , за СС Серето дето "като слънцето и въздуха били ... за земята и небето " Ей , червен кретен , знаеш ли , че до 9.9.44 България е била по -богата от половината Европейски страни , най-богата на Балканите , ... а през 1989-та вече е най -бедната и мизерна и в Европа и на Балканите ! :( С "братската помощ" на СС Сере , на мамаша ти Раша ! :(

Спокойно, Путин ще плати всички дългове на Гърция! Сред кратък референдум, Гърция ще влезе в състава на РФ! Така НАТО тайно ще се настани в Русия и ще я разложи отвътре!!! Тава е най-мръстният американски план!

Тайна група от експерти преговаря за гръцкия дълг, ама фалитите винаги са явни!

Където е минала руската лоботомия - няма връщане към нормалност

Или Ципрас кляка или заплатите в драхми на стоност 200-300 евраки692

да са тайни като преди има няма 24 часа Гърция получи 110 милиарда?!?

Голдман сакс съветваха гърците как да излъжат ЕС за финансирането.ЕС виждаха, но си затваряха очите пред Голдман Сакс. Те си взеха комисионните и сега Гърция няма как да плаща тези лихви ще ги плати основно Германия.

Така е.Сега германците виждайки се в ролята на тоя които ще плати чужди дългове се опитват отчаяно да притиснат гърците да си продадат инфраструктурата на немски фирми. Реално нямат такъв инструмент за принуда.Банките кредитори си получават гръцките дългове от германците, а те пият студена вода. За тази ситуация са си виновни самите немци, които преди 2-3 години допуснаха ЕСМ да бъде признат от конституционният им съд.

Дрън дрън Това което трябва да се принудят гърците е да харчат, колкото изкарват

Много точен коментар.

Какво значение има,дали преговарят тайно или явно!Проблемът е все един и същ.Гърците искат да живеят така,както са живели до сега.С или без силна икономика.Европа иска да и се връщат парите.Няма обаче ситуация,в която хем вълка да е сит,хем агнето цяло.Виновни струва ми се ЕС,който знаейки възможностите на Гърция,са отпускали заеми ,непосилни за гръцката икономика да ги върне.Научиха гърците да живеят охолно,сега,затягайте коланите!Кой ще се откаже доброволно от стандарта си на живот???Все и едно,да дадеш заем от 10 000 лв на клошар и да чакаш да ти върне парите с лихвите.Гърция е готова да излезе от еврозоната.Лошото е,че ЕС в никакъв случай не иска да допусне това.Очаквам ЕС да опрости всички дългове на Гърция,дори да и дава безвмъзмездно още.Трудна дилема за разрешаване!

Правителството на СИРИЗА е от млади политици, които са обещали определени неща на избирателите и сега се стремят да не отстъпват от тях. Примерно махнаха омразната "тройка", както обещаха. Не са казвали, че няма да я направят "четворка", както стана. Никога не са обещавали да не фалират страната си. Както ще стане.

Да обещаваш неща дето не можеш да изпълниш...Образно казано е да имаш пишка колкото бутонче на звънец и да обещаваш че ше и скъсаш ританките от еб.не.

Момче,общо взето си прав,особено за вълка и агнето.И аз мислех да го пиша това.Тоест намиране на компромис между ДВА ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ИНТЕРЕСА.Такъв просто няма.Но това че гърция е готова да напусне еврозоната...Това ше е колосална грешка на гърците.Сега европа се отнася към гърците като към съпруга на дъщерята който е изневерил.Тоест към роднина. Изневерил но все пак роднина. Когато изневерника напусне фамилията подхода тотално се променя.И тогава гърците ше реват с кървави сълзи. По-добре ше бъде за тях да свият коланите(да си плащат) от колкото да стоят гладни(излязат от зоната) щото това ше последва. Проблема на гърците е че нищо не умеят.Това е големия проблем. Нищо да не умееш а да живееш като адвокат с хонорар $500 на час.А защо европа не може да опрости?Ми щото другите длъжници(испания,италия...) ше скочат:"за едни може за други не".И накрая за кървавите сълзи ако се стигне до тях.Какво причини сърбия на европа?Ми нищо общо взето освен че и наруши спокото.И какво остана от сърбия.Ми нищо.камък върху камък не остана.И за какво,ми за нищо.Избитите мюсюмани...както и да е .А сега ако гърците излязат от зоната,това значи че завличат европа с 300млрд евра.Ми не искам да съм грък при това положение...

Знаеш ли, още веднага след "избухването" на демокрацията у нас, икономически анализатори ни заявяваха със съжаление, че нашият дълг отдаааавна е отписан от активите на банките към които го дължим, т.е. те не разчитат на тези пари и не ги залагат в програмите си, но понеже това бяха частни банки, дългът не беше опростен както на Полша или някои други държави.

И явна група да преговаря, и тайна група да преговаряя - пари няма. Студена вода да си носят да глътнат малко....

Спомням си, преди няколко години - по време на зимните протести с/у ЕРП-тата - прочетох в пресата, че България е превела 900млн. лихви по външния дълг. В същия вестник, в друго съобщение, се споменаваше, че и тази година няма да има коледни добавки за пенсионерите. В същото време, гръцките политици /някои от тях - непримирими врагове помежду си/ обединени пред Европа и света измъкваха стотици милиарди опрощения. При нас - точно обратното. Всички партии "яхнаха" народното недоволство и започнаха да "смучат" дивиденти за себе си. То и в Библията е казано: град или държава, които са разделени и враждуват помежду си - осъдени са на запустение.

Ако повечето политици почнат да "измъкват опрощения" от кой ще ги измъкват тогава Позицията на паразит предполага наличи на хост. така че ни ми хвали политиците на Гърция. А зпредпочитам германските

Знаеш ли, още веднага след "избухването" на демокрацията у нас, икономически анализатори ни заявяваха със съжаление, че нашият дълг отдаааавна е отписан от активите на банките към които го дължим, т.е. те не разчитат на тези пари и не ги залагат в програмите си, но понеже това бяха частни банки, дългът не беше опростен както на Полша или някои други държави.

Нека да обобщим: 1. Няма механизъм, по който една страна да бъде изключена от еврозоната. Все-още. 2. НИКОЙ не иска Гърция да напуска еврозоната. За останалите членки, Гърция вътре, или вън е все-тая. 3. При сегашната ситуация, за Гърция излизането от Еврозоната е единственото възможно решение за оздравяване. Членството в еврозоната я задължава да поддържа определени финансови параметри и по-лошото, не и дава възможност да девалвира валутата си, за да поеме дефицитите. 4. От друга страна, напускането на Еврозоната я лишава от единствените и възможности за свежо финансиране. При евентуално излизане, с изчерпания си кредит на доверие, Гърция няма да получи и една стотинка от нормален инвеститор. Остава само презряната тройка. 5. Ципрас и Варуфакис много добре осъзнават всичко това и отчаяно се опитват да направят така, че хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Искат да останат в Европа и Европа да им опрости задълженията (или отложи с години). Затова заплашват, молят, жонглират и блъфират - само и само да са в Европа. 6. Най-големият им проблем е, че икономиката им е пригодена да работи единствено и само на кредит (от Европа). В крайна сметка, европейските инвестотори искат точно това - гърците да си реформират икономиката и тя да стане жизнеспособна. На гърците, обаче, им харесва статуквото ( или просто са безсилни да го променят). 7. Накрая, на европейците просто им писна да се занимават с гърците. Шойле ясно си го каза - пари срещу реформи. И понеже вече не е 2010-та, Европа е много, много по-готова за грегзит. И ще ги оставят да си грегзитнат.

Гърците рано или късно ще трябва да направят реформи за да станат нещата. Няма как да се плащат сравнително огромни пенсии и държавни заплати на огромна администрация плюс екстри като 13,14 и 15 заплати. Няма как да продължат да лежат на чужд гръб - примерно да наемат българи да им свършат работата, а те с по-голямата част от получените от държавата пари да играят сиртаки. Няма как да се пенсионират по-рано от хората в другите страни та ЕС. Всичко това са разходи в изключително непродуктивни сфери. Или трябва съвсем съзнателно драстично да намалят това бреме или икономическите реалности ще го наложат и без да искат като естествено това ще бъде съпроводено с огромен крах.

Щом е написна в дир-а ....

Тайна, тайна, колко да е тайна? Виж, ако бяха "работни закуски", т.е. липсва алкохол, можеше и по-тайна да е групата.

Изядено, изпито. Защо да не се плати? Защо трябва да има компромиси? Защо трябва да има двойни стандарти и задкулисие? Политик ли е - мърша е, независимо дали е роден в България или Германия, или на Великденските острови.

Тайно общество прекроява гръцкия дълг.

Излизането на Гърция от еврозоната не е никакъв проблем за еврозоната. Проблем би бил фалита на Гърция, защото страните кредиторки ще трябва да преглътнат 300 милиарда загуби. Но с фалит или без фалит, Гърция не може да си плаща заемите Или както казват практинчите германци - "По-добре ужасен край отколкото ужас без край"

Не се цели нито фалит нито излизане от еврозоната.Цели се разпродаването на Гръцки активи за жълти стотинки.

Глупости, ако беше така Сириза има пълната свобода да напусне ЕС Само че се натискат с цели яси насран гъз

Позицията "за жълти стотинки" е на едната страна. Другата, обаче, не е съгласна и настоява да е за "бели стотинки". Хората се пазарят. Нормално!

Преговорите са тайни, защото: - от една страна ЕС няма как да изостави Гърция без да се разпадне той, самият. - от друга страна, ако се разчуе официално за размера на опростеното, може и някои други народи да се събудят. С едно изречение: "шшшт, тихо да не чуят българите" :-) Макар, че ние сме толкова дълбоко заспали, че.....:(

Е сега ... Няма начин ако се постигне някакво споразумение това да не се разчуе.

Какъв компромис ? Докога компромиси за Гърция ? Нагли хитреци.Ще е много лошо,ако има компромис,ще ги последват Испания,Италия. И ние ли ще плащаме на хитреците? А после ще се съюзат с Русия,ако вече не локат и оттам. Наглеци. На Ципрас-някакъв инженер сега му се вижда нанагорно.Защото като обещаваше му беше много хубаво.Повярва си,че е много велик,след изборната победа

Рутинна схема на брутален, мащабен обир. На всички банки в ЕС се нарежда продажбата на гръцки ценни книжа. Цените падат до малко над нулата. Тайно се изкупуват същите тези книжа от т.н. тайна група. В следващият момент Гърция подписва споразумение за дълга и цените на ценните книжа скачат неимоверно. Малка клика забогатява неимоверно за сметка на данъкоплатците от ЕС.

Пълно мамбо ти е в главата

Тайна, явна - все тая. Гърция върви към дефолт. Явно на ЕС не им се занимава с гърците след като си създадоха нова черна дупка - Украйна. И то къде-къде по-голяма.

Напротив. Точно сега гърците ще се измъкнат. Европа ще им плати дълговете най-вече заради тяхното географско положение и плюсовете, които има НАТО и EU от контрола на тези територии. Всичките приказки за изваждане на Гърция ги забравете. Това никога няма да стане. Европа ще запази Гърция в своята сфера на влияние, разбирайте - плаща. А Украйна ще си остане черна дупка.

Възможно е да си прав. При всички случаи гърците ще успеят да се извъртят. Едва ли ще ги извадят от еврозоната поне не знам да има на теория такъв механизъм, а Ципрас едва ли ще рискува да го приложи на практика ако има.

има разлика между еврозона и ес, гарците излизат от еврозоната, но остават ес. просто никои не им е длажен да ги даржи на хранилка вече, опасноста за еврото отмина да се срути като валута.