Коментари - Българи разработиха подземен екогараж с изкуствен интелект | Днес.dir.bg

Българи разработиха подземен екогараж с изкуствен интелект

Варненски учени са разработили проект за изграждане на подземни многоетажни екогаражи с изкуствен интелект. Той е дело на д-р инж. Атанас Сяров от Научно-техническия съюз в града и доц. д-р Петър Балабански от Техническия университет.

Обратно в новината

Коментари - Българи разработиха подземен екогараж с изкуствен интелект | Днес.dir.bg

Коментари

Ползвал съм такъв гараж в Германия, но беше само за 12 автомобила и сутрин, а често и вечер се изчаквахме по 10-15 минути с колегите. Чудя се тук при 200 автомобила, ако сутринта тръгнат половината за работа, по 2 мин. средно + поне още 2-3 мин за запалване, от тези 20 кв. м., това прави 400-500 минути, т.е. преди да изкарам автомобила за работа, ще дойде време да го вкарвам пак в гаража. Че то и за вкарването ще се чака...

и аз съм виждал такива в Канада, много са готини, отгоре само си паркираш колата и ти я прибират Фандъкова да помисли, ако събира вместо пътен данъп по 50 лв на месец от кола за паркиране в центъра ще направи доста гаражи от този тип

Ами, кое точно му иновационното, след като транспондери (а не "трансбордери") има от 15-20 години, разпознаване на номерата- поне от 10. И в момента има фирми, предлагащи автоматизирани паркинг системи- подземни, надзени... И хайде стига с това "българите са завистливи, българите не се радват на чуждия успех". Аман. Банално е вече. Българите са хора като всички останали. "Габровците са свидливи, провинциалистите са прости, англичаните нямат чувство за хумор..." Това се нарича "обобщение" и е израз на ниска култура. ДНК-то на всички е еднакво.

ukashaka@

Еййййй, само знаете да плюете! Българи!!!

Само не информиран може да се радва на това ОТКРИТИЕ!

Тия от Техническия Университет във Варна са пълни идиоти. Иначе няма да откриват топлата вода. Баси смешниците.

През 1950 г. Алън Тюринг формулира критерий за изкуствен интелект, известен като тест на Тюринг. В него човек трябва да общува с обект без да знае дали е друг човек или компютър. Ако остане с впечатлението, че е общувал с човек, но всъщност това е бил компютър, то тогава компютърът проявява изкуствен интелект. ------ Чета, че Бойко Борисов отново е начело в социологическите проучвания и си мисля, че кафеварка да му сложиш пред мат'реала дето го е класирал там, пак няма да разбере, че е общува с машина. Така, че братя българи, в България отдавна е създаден изкуствения интелект.

Ура, откриха отново топлата вода и земното притегляне и ...Май Дянков беше прав, когато критикуваше "учените" от БАН.

Много фобра идея но....... залитанията на тема ... сканиране на книжки банкови карти и тем подобни хайде да си ги оставите вкъщи ... аман от полицейски мечти и несбъднати мераци а и наистина цената е малко ..... странна за 30 метров изкоп.

големи "изобретатели". поне като взимат чужда идея да си признаят... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"с изкуствен интелект" ???? Който смята, че за разпознаване на номер или за извършване на разплащане с карта, или за каквото и да е от описаното е необходим изкуствен интелект, очевидно изпитва сериозен недостиг на естествен интелект :)

а така, каза ли им го!

Тази система не е новост !!! В Япония съществува от години. Новото е че са добавили няколко датчика за пълно автомоатизиране. Иначе проектчето е елементарно - стига да има парици-- цилиндрична зграда със стелажи по стените и крагла платформа, която е в центъра на съоражението и реди колите по нивата. НЯМА ДА ГО РЕАЛИЗИРАТ В БЪЛГАРИЯ!!! :)

Мразя "умните" неща! Никога не могат да бъдат по-умни от създателите си, а често са и много по-глупави от тях.

Някой е преоткрил колелото... Автоматизирани подземни гаражи отдавна има по света - и за автомобили и за колела. А в българските сигурно пак ще е забранено за коли с газови уредби, което по белия свят не е така. Т.е. поне половината коли ще трябва да паркират някъде навън, а за тях никой не мисли...

Заглавието трябва да е "И български учени решиха ....." Демек по-добре късно отколкото никога! Ама до реализирането още два века чакайте.

като няма да има достъп по етажите, защо са им разделителни стени и врати?

явно да не се разпростре цигарения дим от едната към другата кола. Някой льохман кат паркира отпреде отиди коня в ряката.

Много хубаво, ама предпочитам да си зная точното място къде я оставям. Освен това , кво да не мога да возя 5 души ли? Аз ще съм на единия край, другите - на другия. Чак пък и книжка ще ми сканират.... на запад колите имат датчик, който се отчита, я по магистралите, я по паркинги и директно ти точат от сметката. Няма нужда от документи. В датчика ти е заложено и името, и сметката и всичко какото е необходимо.

тази система не е новост !!! проблема е це цжлата тази електронна система е ужзвима и не е проблем да баде манипулирана и с "подправена" информациж свободно да се крадат автомобилите! тж е тварде скапа и за големи далбоцини изисква спицялна !инсталации *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А принципно подобни съоръжения са замислени поне от 1990 ама нали едно място в БГ е все най-напред....не сме ли ние най-отгоре, всичко трябва да оплюем.

ДАЙ БОЖЕ НЯКОЙ ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА ОТКРИТИЕ.

За такива автоматизирани паркинги четох преди 4-5 години, и то за Япония. Капацитете им е 50-60 автомобила, и не са с изкуствен интелект, а и не е необходимо. Като цена, доколкото си спомням бяха някъде около 500 000 евра, по онова време. Всеки може да си направи изчисленията, колко ще струва на кв.м. Е, в България може да излезе малко по малко. Тези гаражи стават за новостроящи се сгради и за централните райони, където да паркират автомобилите, но таксата ще е солена за час престой. Да не се впускам в изчисления, за колко време ще се изплати едно такова съоръжение, като не е включена поддръжката му за това време. За същите пари американците предлагаха пак преди години безопасен мобилен реактор/по каква технология не пишеше/, който може да осигури ел. енергия в продължение на 10-12 годин за над 100 домакинства при цена на произведената ел.енергия максимум 120лв. на месец за едно домакинство. Какво стана по натам с това предложение не съм се интересувал. Явно поради ред съображения за сигурност идеята се е провалила, въпреки че един такъв реактор е с обем няколко кубика и се обезопасява много лесно. Цената на един такъв реактор е за единични бройки, а при серийно производство може да падне на половина.

Браво на българските учени. Само 14 години след като този паркинг беше реализиран в Япония, вече и нашите велики умове го измислиха.

Браво

Как се поддържа това в реалния живот?Риска от масова катастрофа е много по-голям,ей! Нека общините вместо да облагодетелстват приближени с терени по центъра и около него, да построят някой многоетажен гараж,па тогава да поискат да не се паркира по тротоарите.

Тези учени, дали са направили проучване в Българското патентно, където имаше публикувана заявка преди повече от 10 години от техническия университет в София. Вярно беше за надземен паркинг, но идеята беше въртяща се верига със закачени клетки. Дали под или над земята е все същото. Щом са изобретатели да бяха измислили нещо друго.

Да, този тип паркинги е изобретен точно от изобретателите в София. Все пак, под или над земята е все едно. Чудя се как японците не са проверили в българското патентно а ползват такива паркинги от поне 30г....срамота.

То нещата не са въпрос на надвикване, ако говорим за Япония, най-ранната заявка за подземен автоматизиран паркинг, която намира espacenet е от 2005 година и е на Мита Казумичи, българската заявка мисля че беше преди 2000 г.

До Аz от 11:27. Съжалявам, че ме изпреварихте с Вашата идея, но аз вече закупих места за изграждане на паркинги на Луната и смятам да ги продам на Столична община и да заложат строежа за следващите.

Такива "изобретени" гаражи функционират в Япония от 30 г. На повърхността има само една барака, в която оставяш или вземаш колата. Това "изобретение" ми прилича на "изобретението" да се покриват коритата на реките за нуждите на паркирането.

Промиват ви мозъците хора, и после ще ви продадат прескъпо паркинг с изкуствен интелект! :))) Кой твърди че нямало място в големите градове ? - Пълни глупости, я погледнете дворовете на училищата - огромни са! За една лятна ваканция само може под всеки такъв двор да се построи нормален подземен паркинг на един - два етажа, прост и евтин. Без излишен изкуствен ителект и асансьори. Само трябва някой да си плати" в общината и МОНТ .... ама тогава край със СИНЯТА ЗОНА! Край с паяците, край с далаверите ....

и то чисто българска Да кажем И ний сме дали нещо на света! Суджука горнооряховския също!

Уважавам мнението Ви .В България някой започне да прави нещо и веднага е засипан с помия от бездарници.

Наистина е мн хубаво да сме иновативни, но за съжаление много рядко сме !!! А в това което са "изобретили" няма нищо иновативно, а си е направо пародийно и затова заслужава цялото това оплюване !!!

В Берген, Норвегия такъв гараж има от 20 години....

И тук няма да има , но ще стане вместо 100 е/м2 - 1000 е/м2. Кога ще се изплати ?

Също така е открита и топлата вода!

а бе то хубу ги има навсякаде, ама при нас ше са по-хубави. ако има 10 човека пред тебе по 180 секунди (без да броим докат си наместят задниците ватре и запалят двигателя)- половин час да ти доиде колата..... е дано не барзаш за работа хеххе

Българския научен гении не спира да ме удивлява! Страхотно откритие! Такива паркинги работят от години в цивилизования свят!

С този темп на вдигане на цените, проблема с колите ще се реши сам. Поредното закъсняло откритие. Сега се очаква да подобрим газената лампа, окачването на конската каруца на базата на нанотехнологии и магарешкия самар с фибровлакна.

супер *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ужасно е да приписваме това "откритие" като наше, при условие че по света е пълно с такива работещи в момента !!! Вчера паркирах на подобен. Платих в брой - 4 евро за престой 8 часа !!! Само глупости ръсите....

В щатите подобен "изкуствен интелект" има във всяка полицейска кола. Докато се движи, камера скенира номера на колата отпред, проверява го в базите данни и на лаптопа излиза цялата информация за собственика за колата и за това дали е търсена, с изтекла регистрация, фалшиви номера, има ли застраховка, дали собственика се издирва и т.н. Голяма част от смяната на някои полицаи минава така, да се лепят зад различни коли в трафика, като много от колите им са и цивилни.

Престанете да пишете подобни глупости, защото подценявате професионализма на българските специалисти в тази област, пък изобщо и на читателите ви. Това изобщо не е нищо ново, но по-важното е, че на този етап е абсолютно неприложимо у нас и то главно по финансови причини. Ние не мжем да направим обикновени паркинги и то при наличието на място за тях, а си мечтаем за още по-скъпи проекти. Прилича ми на поредната открадната от чужбина научнофанстастична разработка на БАН оправдаваща многомилионното им финансиране.

да обясня на тъпия. няма значение каква е сметката. като стане време да се прави, ще се внесе една такава конструкци от китаи и цената наистина ще стане 100евро.

Аз в една такава конструкция за 100Е квадрата и то под земята и то от китаи от далия най-голям рушвет колата няма да си вкарам. Без значение дали е с изкуствен или естествен интелект или няма никакъв.

във Варна не виждам как ще стане това - където и да копнат ще се покажат старини или от гръцко, или от римско, или от праисторическо време. Отделно от това явно хората не гледат тв. Тази технология я има отдавна и се прилага, разбира се не при нас.

Такива паркинги са нещо обикновено в Япония. Е, нямат изкуствен интелект, но явно не им е необходим. А варненските учени да вземат да се занимават с нещо по-стойностно.

това е много хубаво,в япония ги има,но не са за българите!!!!

БРАВО НА УЧЕНИТЕ!! НО В ЯПОНИЯ ОТДАВНА ИМА ТАКИВА ГАРАЖИ, САМО ЧЕ СА ПОДЗЕМНИ......

и проекта е за подземни, но кой да прочете

Много са зле тези, които ни поднасят новината, за учените не коментирам. Такива паркинги са изобретени и внедрени дори в съседния на нас Солун.

Престанете да пишете подобни глупости, защото подценявате интелекта на българските специалисти в тази област. Това изобщо не е нищо ново, но пов-важното е че на този етап е абсолютно неприложимо у нас и то главно по финансови причини. Ние не можем да направим обикновени паркинги и то при наличието на място за тях, та си мечтаем за още по-скъпи проекти. Прилича ми на поредната научнонфанстастична нереалистична разработка на БАН без реално приложение оправдаваща многомилионното им финансиране.

Престанете да пишете подобни глупости, защото подценявате интелекта на българските специалисти в тази област. Това изобщо не е нищо ново, но пов-важното е че на този етап е абсолютно неприложимо у нас и то главно по финансови причини. Ние не можем да направим обикновени паркинги и то при наличието на място за тях, та си мечтаем за още по-скъпи проекти. Прилича ми на поредната научнонфанстастична нереалистична разработка на БАН без реално приложение оправдаваща многомилионното им финансиране.

Гаражи на подобен принцип, разработени в Япония лично съм предлагал на кметовете на 15 от големите градове в България още в 1995 година, но японците не бяха склонни да дават рушвети и проектите не се реализираха никъде! Дано българското "откритие" има по-добър късмет, защото от такива паркинги наистина има голяма нужда.

Журналист интервюира фермер. - Амии сравнително добра година. Реколтата не беше лоша, свинята се опраси ненадейно.. - Значи трябва да благодарите на нашите учени от БАН. - За кво!? - Помислете, помислете Феремерът се замисля дълбоко. - Ъъъъъ ... учените от БАН? ... леле!свинята!?

Коментари - Българи разработиха подземен екогараж с изкуствен интелект | Днес.dir.bg

Българи разработиха подземен екогараж с изкуствен интелект

Варненски учени са разработили проект за изграждане на подземни многоетажни екогаражи с изкуствен интелект. Той е дело на д-р инж. Атанас Сяров от Научно-техническия съюз в града и доц. д-р Петър Балабански от Техническия университет.

Обратно в новината

Коментари - Българи разработиха подземен екогараж с изкуствен интелект | Днес.dir.bg

Коментари

Ползвал съм такъв гараж в Германия, но беше само за 12 автомобила и сутрин, а често и вечер се изчаквахме по 10-15 минути с колегите. Чудя се тук при 200 автомобила, ако сутринта тръгнат половината за работа, по 2 мин. средно + поне още 2-3 мин за запалване, от тези 20 кв. м., това прави 400-500 минути, т.е. преди да изкарам автомобила за работа, ще дойде време да го вкарвам пак в гаража. Че то и за вкарването ще се чака...

и аз съм виждал такива в Канада, много са готини, отгоре само си паркираш колата и ти я прибират Фандъкова да помисли, ако събира вместо пътен данъп по 50 лв на месец от кола за паркиране в центъра ще направи доста гаражи от този тип

Ами, кое точно му иновационното, след като транспондери (а не "трансбордери") има от 15-20 години, разпознаване на номерата- поне от 10. И в момента има фирми, предлагащи автоматизирани паркинг системи- подземни, надзени... И хайде стига с това "българите са завистливи, българите не се радват на чуждия успех". Аман. Банално е вече. Българите са хора като всички останали. "Габровците са свидливи, провинциалистите са прости, англичаните нямат чувство за хумор..." Това се нарича "обобщение" и е израз на ниска култура. ДНК-то на всички е еднакво.

ukashaka@

Еййййй, само знаете да плюете! Българи!!!

Само не информиран може да се радва на това ОТКРИТИЕ!

Тия от Техническия Университет във Варна са пълни идиоти. Иначе няма да откриват топлата вода. Баси смешниците.

През 1950 г. Алън Тюринг формулира критерий за изкуствен интелект, известен като тест на Тюринг. В него човек трябва да общува с обект без да знае дали е друг човек или компютър. Ако остане с впечатлението, че е общувал с човек, но всъщност това е бил компютър, то тогава компютърът проявява изкуствен интелект. ------ Чета, че Бойко Борисов отново е начело в социологическите проучвания и си мисля, че кафеварка да му сложиш пред мат'реала дето го е класирал там, пак няма да разбере, че е общува с машина. Така, че братя българи, в България отдавна е създаден изкуствения интелект.

Ура, откриха отново топлата вода и земното притегляне и ...Май Дянков беше прав, когато критикуваше "учените" от БАН.

Много фобра идея но....... залитанията на тема ... сканиране на книжки банкови карти и тем подобни хайде да си ги оставите вкъщи ... аман от полицейски мечти и несбъднати мераци а и наистина цената е малко ..... странна за 30 метров изкоп.

големи "изобретатели". поне като взимат чужда идея да си признаят... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"с изкуствен интелект" ???? Който смята, че за разпознаване на номер или за извършване на разплащане с карта, или за каквото и да е от описаното е необходим изкуствен интелект, очевидно изпитва сериозен недостиг на естествен интелект :)

а така, каза ли им го!

Тази система не е новост !!! В Япония съществува от години. Новото е че са добавили няколко датчика за пълно автомоатизиране. Иначе проектчето е елементарно - стига да има парици-- цилиндрична зграда със стелажи по стените и крагла платформа, която е в центъра на съоражението и реди колите по нивата. НЯМА ДА ГО РЕАЛИЗИРАТ В БЪЛГАРИЯ!!! :)

Мразя "умните" неща! Никога не могат да бъдат по-умни от създателите си, а често са и много по-глупави от тях.

Някой е преоткрил колелото... Автоматизирани подземни гаражи отдавна има по света - и за автомобили и за колела. А в българските сигурно пак ще е забранено за коли с газови уредби, което по белия свят не е така. Т.е. поне половината коли ще трябва да паркират някъде навън, а за тях никой не мисли...

Заглавието трябва да е "И български учени решиха ....." Демек по-добре късно отколкото никога! Ама до реализирането още два века чакайте.

като няма да има достъп по етажите, защо са им разделителни стени и врати?

явно да не се разпростре цигарения дим от едната към другата кола. Някой льохман кат паркира отпреде отиди коня в ряката.

Много хубаво, ама предпочитам да си зная точното място къде я оставям. Освен това , кво да не мога да возя 5 души ли? Аз ще съм на единия край, другите - на другия. Чак пък и книжка ще ми сканират.... на запад колите имат датчик, който се отчита, я по магистралите, я по паркинги и директно ти точат от сметката. Няма нужда от документи. В датчика ти е заложено и името, и сметката и всичко какото е необходимо.

тази система не е новост !!! проблема е це цжлата тази електронна система е ужзвима и не е проблем да баде манипулирана и с "подправена" информациж свободно да се крадат автомобилите! тж е тварде скапа и за големи далбоцини изисква спицялна !инсталации *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А принципно подобни съоръжения са замислени поне от 1990 ама нали едно място в БГ е все най-напред....не сме ли ние най-отгоре, всичко трябва да оплюем.

ДАЙ БОЖЕ НЯКОЙ ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА ОТКРИТИЕ.

За такива автоматизирани паркинги четох преди 4-5 години, и то за Япония. Капацитете им е 50-60 автомобила, и не са с изкуствен интелект, а и не е необходимо. Като цена, доколкото си спомням бяха някъде около 500 000 евра, по онова време. Всеки може да си направи изчисленията, колко ще струва на кв.м. Е, в България може да излезе малко по малко. Тези гаражи стават за новостроящи се сгради и за централните райони, където да паркират автомобилите, но таксата ще е солена за час престой. Да не се впускам в изчисления, за колко време ще се изплати едно такова съоръжение, като не е включена поддръжката му за това време. За същите пари американците предлагаха пак преди години безопасен мобилен реактор/по каква технология не пишеше/, който може да осигури ел. енергия в продължение на 10-12 годин за над 100 домакинства при цена на произведената ел.енергия максимум 120лв. на месец за едно домакинство. Какво стана по натам с това предложение не съм се интересувал. Явно поради ред съображения за сигурност идеята се е провалила, въпреки че един такъв реактор е с обем няколко кубика и се обезопасява много лесно. Цената на един такъв реактор е за единични бройки, а при серийно производство може да падне на половина.

Браво на българските учени. Само 14 години след като този паркинг беше реализиран в Япония, вече и нашите велики умове го измислиха.

Браво

Как се поддържа това в реалния живот?Риска от масова катастрофа е много по-голям,ей! Нека общините вместо да облагодетелстват приближени с терени по центъра и около него, да построят някой многоетажен гараж,па тогава да поискат да не се паркира по тротоарите.

Тези учени, дали са направили проучване в Българското патентно, където имаше публикувана заявка преди повече от 10 години от техническия университет в София. Вярно беше за надземен паркинг, но идеята беше въртяща се верига със закачени клетки. Дали под или над земята е все същото. Щом са изобретатели да бяха измислили нещо друго.

Да, този тип паркинги е изобретен точно от изобретателите в София. Все пак, под или над земята е все едно. Чудя се как японците не са проверили в българското патентно а ползват такива паркинги от поне 30г....срамота.

То нещата не са въпрос на надвикване, ако говорим за Япония, най-ранната заявка за подземен автоматизиран паркинг, която намира espacenet е от 2005 година и е на Мита Казумичи, българската заявка мисля че беше преди 2000 г.

До Аz от 11:27. Съжалявам, че ме изпреварихте с Вашата идея, но аз вече закупих места за изграждане на паркинги на Луната и смятам да ги продам на Столична община и да заложат строежа за следващите.

Такива "изобретени" гаражи функционират в Япония от 30 г. На повърхността има само една барака, в която оставяш или вземаш колата. Това "изобретение" ми прилича на "изобретението" да се покриват коритата на реките за нуждите на паркирането.

Промиват ви мозъците хора, и после ще ви продадат прескъпо паркинг с изкуствен интелект! :))) Кой твърди че нямало място в големите градове ? - Пълни глупости, я погледнете дворовете на училищата - огромни са! За една лятна ваканция само може под всеки такъв двор да се построи нормален подземен паркинг на един - два етажа, прост и евтин. Без излишен изкуствен ителект и асансьори. Само трябва някой да си плати" в общината и МОНТ .... ама тогава край със СИНЯТА ЗОНА! Край с паяците, край с далаверите ....

и то чисто българска Да кажем И ний сме дали нещо на света! Суджука горнооряховския също!

Уважавам мнението Ви .В България някой започне да прави нещо и веднага е засипан с помия от бездарници.

Наистина е мн хубаво да сме иновативни, но за съжаление много рядко сме !!! А в това което са "изобретили" няма нищо иновативно, а си е направо пародийно и затова заслужава цялото това оплюване !!!

В Берген, Норвегия такъв гараж има от 20 години....

И тук няма да има , но ще стане вместо 100 е/м2 - 1000 е/м2. Кога ще се изплати ?

Също така е открита и топлата вода!

а бе то хубу ги има навсякаде, ама при нас ше са по-хубави. ако има 10 човека пред тебе по 180 секунди (без да броим докат си наместят задниците ватре и запалят двигателя)- половин час да ти доиде колата..... е дано не барзаш за работа хеххе

Българския научен гении не спира да ме удивлява! Страхотно откритие! Такива паркинги работят от години в цивилизования свят!

С този темп на вдигане на цените, проблема с колите ще се реши сам. Поредното закъсняло откритие. Сега се очаква да подобрим газената лампа, окачването на конската каруца на базата на нанотехнологии и магарешкия самар с фибровлакна.

супер *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ужасно е да приписваме това "откритие" като наше, при условие че по света е пълно с такива работещи в момента !!! Вчера паркирах на подобен. Платих в брой - 4 евро за престой 8 часа !!! Само глупости ръсите....

В щатите подобен "изкуствен интелект" има във всяка полицейска кола. Докато се движи, камера скенира номера на колата отпред, проверява го в базите данни и на лаптопа излиза цялата информация за собственика за колата и за това дали е търсена, с изтекла регистрация, фалшиви номера, има ли застраховка, дали собственика се издирва и т.н. Голяма част от смяната на някои полицаи минава така, да се лепят зад различни коли в трафика, като много от колите им са и цивилни.

Престанете да пишете подобни глупости, защото подценявате професионализма на българските специалисти в тази област, пък изобщо и на читателите ви. Това изобщо не е нищо ново, но по-важното е, че на този етап е абсолютно неприложимо у нас и то главно по финансови причини. Ние не мжем да направим обикновени паркинги и то при наличието на място за тях, а си мечтаем за още по-скъпи проекти. Прилича ми на поредната открадната от чужбина научнофанстастична разработка на БАН оправдаваща многомилионното им финансиране.

да обясня на тъпия. няма значение каква е сметката. като стане време да се прави, ще се внесе една такава конструкци от китаи и цената наистина ще стане 100евро.

Аз в една такава конструкция за 100Е квадрата и то под земята и то от китаи от далия най-голям рушвет колата няма да си вкарам. Без значение дали е с изкуствен или естествен интелект или няма никакъв.

във Варна не виждам как ще стане това - където и да копнат ще се покажат старини или от гръцко, или от римско, или от праисторическо време. Отделно от това явно хората не гледат тв. Тази технология я има отдавна и се прилага, разбира се не при нас.

Такива паркинги са нещо обикновено в Япония. Е, нямат изкуствен интелект, но явно не им е необходим. А варненските учени да вземат да се занимават с нещо по-стойностно.

това е много хубаво,в япония ги има,но не са за българите!!!!

БРАВО НА УЧЕНИТЕ!! НО В ЯПОНИЯ ОТДАВНА ИМА ТАКИВА ГАРАЖИ, САМО ЧЕ СА ПОДЗЕМНИ......

и проекта е за подземни, но кой да прочете

Много са зле тези, които ни поднасят новината, за учените не коментирам. Такива паркинги са изобретени и внедрени дори в съседния на нас Солун.

Престанете да пишете подобни глупости, защото подценявате интелекта на българските специалисти в тази област. Това изобщо не е нищо ново, но пов-важното е че на този етап е абсолютно неприложимо у нас и то главно по финансови причини. Ние не можем да направим обикновени паркинги и то при наличието на място за тях, та си мечтаем за още по-скъпи проекти. Прилича ми на поредната научнонфанстастична нереалистична разработка на БАН без реално приложение оправдаваща многомилионното им финансиране.

Престанете да пишете подобни глупости, защото подценявате интелекта на българските специалисти в тази област. Това изобщо не е нищо ново, но пов-важното е че на този етап е абсолютно неприложимо у нас и то главно по финансови причини. Ние не можем да направим обикновени паркинги и то при наличието на място за тях, та си мечтаем за още по-скъпи проекти. Прилича ми на поредната научнонфанстастична нереалистична разработка на БАН без реално приложение оправдаваща многомилионното им финансиране.

Гаражи на подобен принцип, разработени в Япония лично съм предлагал на кметовете на 15 от големите градове в България още в 1995 година, но японците не бяха склонни да дават рушвети и проектите не се реализираха никъде! Дано българското "откритие" има по-добър късмет, защото от такива паркинги наистина има голяма нужда.

Журналист интервюира фермер. - Амии сравнително добра година. Реколтата не беше лоша, свинята се опраси ненадейно.. - Значи трябва да благодарите на нашите учени от БАН. - За кво!? - Помислете, помислете Феремерът се замисля дълбоко. - Ъъъъъ ... учените от БАН? ... леле!свинята!?