4 български града се борят за европейска столица на културата

София, Пловдив, Варна и Велико Търново продължават на втория тур на конкурса за Европейска столица на културата - 2019, съобщи председателят на международното жури Стийв Грийн.

Обратно в новината

Коментари - 4 български града се борят за европейска столица на културата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква европейска столица е Варна,с лед като откриха стара католическа църква реставрирана с дарения, а кмета дори не уважи събититето, нито областния, който е пред нея? Това не е уважение към културата на хората, които живеем в града. Аз лично съм дарявал пари за православния храм на ГЕРБ, въпреки че съм католик.

Велико Търново е най-достоен за град на културата. Изобразителното изкуство е в духа на града, историята е почитана, непрекъснато се правят реставрации и се вливат пари за нови забележителности. Цени се изключително много историята на България. А Варна какво прави? Нищо. Никакви културни мероприятия. Само облагодетелстване на държавни служители и търмък на пари.

Ей как се е сгънал, като японски селянин пред шогуна. По смело другарю министър, културата иска жертви!

Всеки истински българин трябва да заложи на старата столица В.Търново, това е уникален град, където са налице всякакви дадености за Културна Столица на Европа и на Света! Знаете ли, че уникалното шоу "Звук и светлина" над Царевец е едно от само трите подобни шоу-та в цял свят! Очарованието от изключителното разположение на стария град между хълмовете Света гора, Царевец и Трапезица, виещата се между тях Янтра, невероятната атмосфера и историческите паметници - какво повече е нужно, за да бъдеш впечатлен завинаги. Българи, не ставайте продажници на родното, на това с което можем истински да се гордеем. Говорил съм със стотици чужденци, които са имали шанса да видят В.Търново - всичките те споделят със суперлативи мнението си, че това е перлата на България!!! Този град може да се превърне в най-привлекателния и печеливш център за исторически и културен туризъм на Балканите. Оставете местно-шовинистическите настроения за градове, като София, Пловдив или Варна - нямат нищо от това, което В.Търново предлага.

Каква европейска културна столица може да бъде който и да е град в Българи. То първо на външен вид не може да докара дори село в останалите страни в Европа. За културата пък тук там някое спорадично събитие. По другите големи европейски градове е пълно с културни събития ежедневно - концерти, изложби, постановки. Дано поне не се плащат някакви пари за тез кандидатури че само грешни пари са.

Първо се научи да пишеш правилно на български,почети малко исторически факти и едва след това давай оценки за културното наследство на България,което е най-старото в ЕВРОПА.

В региона на Велико Търново има най много артефакти от различни епохи. Но Велико Търново е един умиращ град, крепящ се на двата университета. Няма пространство в което да се организират мащабни мероприятия. Сега е едно разкопано място, където са изпълнени и се изпълняват безсмислени проекти. Управлява се от гейберасти, а на всички е известен скромния им интелектуален потенциал.

Каква столица на културата като по улиците обикалят каруци с боклуци като от средновековието ?!

Фандъкова, спиш ли?

СТИГА С ТАЯ ЦЪРВУЛЩИНА....СОФИЯ Е ПОБЕДИТЕЛЯ!

Като си помисля как Прага, Краков, Антверпен и Мюнстер ще си посипят главата с пепел, къса ми се сърцето...

И аз казвам че Турската Култура е част от Европейската и затова подкрепям всички градове :)

Тия точно нямат никаква култура. Турчолята не са създали нищо. Всичко което показват са заграбени от гърците културни паметници.

против съм Пловдив заради тежки увреждания нанесени на отбраната на Евро Азия с разрушаване на изключително скъпите тепета /грам писмен гранит е колкото пет килограма злато проба 23.99999956

Аз подкрепям Черно море но не м ога да подкрепя Варна понеже спряха чистата лечебна вода край кораба ресторан "Сириус "която лекуваше голям регион чак до Босфора и о т т ам до Гибралтар

Нито един от градовете не е на ниво да бъде столица на културата на Европа. Това, че имат по един стар квартал или руини от времето на Рим,театър, опера или малко галерии не ги прави уникални. Който е ходил в Европа на места, различни от евтините магазини и хостели знае за какво иде реч. За разбитите улици или циганските гета плюс мръсотията и грозното строителство -соц и мутро да не говорим. Нито за масовата простотия и полуграмотност.

о,неразумни юроде....))почетете малко история и няма да се срамувате ,че сте българи.Тая мърсотия и цигания ни я натресоха точно от Европа,с цел да ни унищожат,ама няма да стане.

и точно пък със стара архитектура с плодвив да се мерите...само античният театър е с по-голяма архитектурна стойност от всичките сгради на русе и новопостроеният царевец, в който автентични са два зида...

София, Пловдив, Варна и Велико Търново са абсолютно селяндурски и мутрински градове. Каква култура?

прав си Руси е къде къде извисено над тях... с обилният културен живот който цари в моловете му. какво ли точно културно се е случило в русе последните 120 години - паметта ми изневерява, би ли ме подсетил?

отдавна отмина времето, когато Русе бе обявен за град-градина, бе чист, приветлив и много добре подържан град, с културни институти, които редовно се посещаваха от гражданите, заведенията се пръскаха от навалица на добре живеещи хора, а сега е развъдник на кучета, мрак,наркомани, диваци, кметчето се напъва за елхички, за музичка, превърнал е площада в селски мегдан, за архитектура, инфраструктура и др.подобни не става реч,човекът е далече от много "екстри"....

Ами само от изказването е очевидно какъв запознат ,ерудиран и начетен човек го е измъдрил.)))))За такова изказване действително е потребен голям интелект,достоен за Европа.Искрено се надявам да си останеш все така тъп и да не се връщаш в БЪЛГАРИЯ.

И все пак гласувам за Филибето, след като Русе и Бургас са отпаднали. Много хубави девойки има в тези тези трите града!

Ама само с лични предпазни средства...

БАНКЯ, там СЛЪНЦЕТО изгрява и залезе...

Във Варна е открито най-старото злато на света! Варна е!

Не беше ли в Клондайк?

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V началото на IV хил. преди Христа. Смята се, че находките от "Варненското злато" са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар

Май Менделеев го описа в ТАБЛИЦАТА?

И най-новият БЕТОН, пак там ;-)

Верно е, даже и тротоарите на централните варненски булеварди са от това време. Ама общината все няма достатъчно злато да ги оправи.

Столичани в Повече, миейкайте си по родните миеста, малко ли са ни 5000 незаконни имигранти вСофия, та и вие. Каква култура? P.S. РЕШЕНИЕ: Софийско жителство!

Нека загърбим пристрастията и да гледаме сериозно на този конкурс: 1) Столица на държава по принцип не се избира за Културна на Европа, 2) Заедно с това, София е изключително неприемлива за целта, пред вид на тежката проблематика във всички посоки, инфраструктура, мръсотия, цигания, хаос, кич и фалш, 3) Варна е изоставен град, призрачен пейзаж, след трите мандата на Киро, там няма проблясък и няма да има, 4) Пловдив също западна през последните години, а и до 2019 г Столипиново ще е по-голямо населено място от самия Пловдив. Извод: В.Търново има всички дадености, история, традиции, атмосфера, излъчване, културни и археологически паметници, музеи, галерии, 2 университета с близо 20 хил. студенти, които дават жизненост. И най-важното, кой каквото да говори, В.Търново е българската гордост!!! Нима има българин, който да не се похвали в чужбина със старата столица или да не доведе чуждите си гости там? Нека бъдем единни този път, да защитим най-българския град и да покажем на Европа достойнство и гордост!!! И моля, без цинизми и обиди!

Ти май не си ходил скоро във Велико Търново, да видиш какво мъртвило е...

Еееее, ама Перник да не се спомене дори и като резерва! Всяка вечер там - културни мероприятия, че даже в София всяка седмица ходят и сеят култура!

И аз си направих един бъзик с пернишката П.У.Т.К.А., ама теб те номинират (в жълто), а мен ме кастрираха, като нетолерантен ;-)

От 8-те града само Русе има някакъв приличен център подхождащ за европейски град,нито Варна нито Пловдив да не говорим за Търново могат да се похвалят с подобен обширен център бъкащ отвсякъде на стара архитектура и аристократизъм направена от италиански и австрийски архитекти,не знам кой ги определя тия неща но е жалка работа това което са избрали.

Състезание от такъв калибър не мери миналото, а възможностите за интересно бъдеще, базирано на културна и творческа икономика. Исторически и архитектурни ансамбли са ценни, но чрез Европейска Столица на Културата се търси раздвижване и разширяване на културните среди и публики, икономическа независимост на културния сектор от държавата, реализуеми цели и методика на мониторинг и не на последно място - интересна културна програма за 2019 г. , която би привлекла граждани на ЕС. Смятам, че беше едно много добро упражнение за българските градове - кандидати, за да преценят какво наистина се оценява от експертното жури. Дано кандидати като Русе успеят да се поучат от неуспеха, след като предадоха една толкова лоша кандидатура.

май некой не е посещавал пловдив скоро, нито пък в софия....

Абсолютно ненужни конкурси.

Разбира се,че Варна ще е ЕСК! Ако София не подлее вода,естествено. Чужденците разбират и от култура,и от градове!В България друг град просто няма подходящ за тая цел.

Чужденците разбирали от култура и градове. Ама кои по-точно? Чужденците специално в БГ разбират предимно от евтин алкохол и балконинг :)

събитието не се прави за да привлече туристи, а за да ускори специфичното културно развитие на даден град и в тва отношение сори ма варна е с културния облик на град като ямбол...

София - комплексари, селяни, мутри и мафиоти, боклуци, спортистчета, чалга Пловдив - пипируди, мисо, кибабчи, и всичко по-горе споменато за София Варна - гларуси, изроди, ТИМ, и всичко по-горе споменато за Пловдив и София Велико Търново - нямам впечатление, но трябва да е нещо отвратително, няма друг начин просто България единствено става за международен полигон за безплатно тестване на ядрени оръжия. Пък и всякакви други. И спрете със суперлативите за София в метрото. "Живеем" тук, глупостите не ни минават. София е утайка. Може да имаме шанс за Сомалийска столица на културата, ама Могадишу ще е яка конкуренция и трябва яко да се напънем да изчистим изпражненията от културните европейски кучета на културните европейски селяни.

Да ви е честита реалността, в която живеете! Всъщност всичко е въпрос на нагласа и желание, има прекрасни неща във всеки един град, но трябва да искате да ги видите, а вие нямате такова желание, явно. Живейте си в омраза и се самосъжалявайте!

Благодаря. Но тази реалност ми се натиква в лицето насила, независимо колко упорито се опитвам да я избягвам и не забелязвам. Ще ти напиша малко от нея по точки, а ти ще ми противоречиш, както намериш за добре. 1) Тичам в парка (Оборище). 2 пъти ми се налагаше да викам полиция за проблеми с откачалките там. Често, рано сутрин, смърди на бира от нощните пиянски изяви на много културни гамени и изроди, които, на всичкото отгоре, не е.ават да почистят след себе си (лятото, разбира се). Циганите, които чистят там, лично съм ги чувал да коментират: "Е виж, това българи са го направили!". Културните стопани на миризливите си любимци, оставят същите да тичат из централните насаждения с цвета, мачкайки ги, разривайки ги; а циганите само часове преди това са ги прекопавали и засаждали. Линейки съм виждал в този парк, които идват да приберат някой напил до несвяст изрод. Българската цигания е по-голяма от циганската такава. 2) Ходя по улиците в Центъра. Всичко е изпоразбито и криво около Ларгото. Пресечен терен. Завали ли дъжд - плочките събират вода около тях и като ги настъпиш се получат културни фонтанчета. Картинката няма да е пълна, ако не срещнеш някое настъпено лайно и 5 метрови следи след това от човека, който го е размазал. 3) И през ум не ми минава да отида в някой клуб, има и по-хуманни методи са самоубийство. Но ако ти отидеш някъде, си носи броня и на гърба, че цивилизованите и културни европейци колят предимно в гръб. 4) Градски транспорт - по-сигурно бих се чувствал в Кандахар. Маршрутки - тия като деца на NFS Underground. 5) Блокади - полицейски презерватив около целия център за да пази полиците от паразитите. Но метрото е яко, i can give you that.

ВЪПРОС: Кой осра хубавата ни столица? ОТГОВОР: Отговорът е в първия абзац ;-) P.S. РЕШЕНИЕ: Софийско жителство!!!

Нещо не ми става ясно как това жителство ще попречи и оправи проблеми, които вече са в процес на неконтролируема верижна реакция. Това е като Чернобил, само че с хора. Не мисля, че има такова нещо като Софиянец - отделен вид, и не-Софиянец - друг различен вид. Има просто боклуци и не-боклуци. Като боклуците преобладават главоломно. И това не са мои разбирания, а самата реалност. Виж само "хората" в парламента и си представи представителите им какво представляват. Все пак, щом хората толерират любимите си лидери, това може само да означава, че се асоциират с тях. Едно прасе не се бунтува срещу собствената си кочина. И не ми изваждай протестите като опровержение, защото това е някакво абсолютно малцинство - те са за резерват под закрилата на UN, NATO, EU, с телени огради, минни полета и картечни гнезда по периферията.

И какво е показало Велико Търново, че да остане в конкурса?

Разходете се и ще видите!

Ходил съм, и то няколко пъти. Като махнем това, че дори няма главна улица, единственото за което могат да претендират е крепостта и няколко други исторически паметника... което все пак не мисля, че е достатъчно.

Една бутафория. Автентичното е много малко. И като културна столица не се разбира само история и архитектура. Хората са го написали какво точно значи, няма да повтарям. И В. Търново е далеч от понятието културна столица, колкото и останалите ни градове. Това, че ние си харесваме нещо, не значи, че хора, видели и разбиращи повече ще го харесат.

Какво му беше на коментара, та го скрихте? П.У.Т.К.А. - Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура И ний сме дали нещо на света.

Не компютри, а комуникации. Ти там ли учиш? Личи ти.

От останалите 4 претендента бих се радвал Велико Търново да спечели, но Пловдив има опит 1999-та. София е ужасяващ вариант, който вярвам, че е останал само, защото е столица. Варна има също добри шансове, но в разгара на летния сезон там ще е смесица между халтура и култура, което ще е грозна картинка.

И четирите града са древни и Български. В сравнение с останалите яко водят по точки !!! България е най - древната цивилизация в европа ! Факт , който дебилните сили трудно преглъщат . Свиквайте , жидове : )))

Ква култура в София?! Всичкото селинджър на БГ се е събрало там! Варна може да стане пък столица на мутрите с ТИМ, но не и на културата! В Пловдив трета джамия май вече се прави, та може и столица на турско-българската дружба да стане скоро. А и оня кв. Столипиново. Във В. Търново има хубави исторически паметници, но иначе нищо особено.

София, 5000 нелегални имигранти, много култури, етноси разни, малко ли е?!? Всеки втори мЙека... Лидери сме ;-)

В. Търново е най-гадния град за каквото и да е било! Елате и вижте...

Особено зимата като стегне една поледица :) Иначе има гледки, ама трябва да се вложат едно барем 30-40 млн. лв. на първо време, за да заприлича на европейски град

София води по брой на нелегални имигранти и пришълци от страната. За каква култура става дума? P.S. Граница и Софийско жителство!

ХЕвропейска им работа ;-)

Що пропуснаха Факулето и Столипиново тия от ЕС?