Експерти: Донорството у нас е под средното за Европа

Евро Трансплант няма да реши проблема с донорството, смята доц. Васил Михайлов

Обратно в новината

Коментари - Експерти: Донорството у нас е под средното за Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И такова ще остане ТЪТГАШИ на човешки души.

Е как да вярваме на системата.... Дарявал съм кръв няколко пъти безвъзмездно, но когато на мен ми потрябва-трябваше да плащам на едни мургави дарители.... Нещо куца и то много.

Ами че то от голямо лекарско ''лекуване'' и професионално ''здравеопазване'' няма нормален орган за дарение ама на вас бройка ви трябва..

Много нагли хора.У нас болниците са търговски дружества,а лекарите търговци,човешкия живот е стока.И щом е така откъде накъде ще се даряват органи-те също има цена.

Ти не си 6 волтов, ти си 3 волтов„

А заплатите как са? Ами нивото на заловени в крупни злоупотреби лекари спрямо със средното в Европа? Ей наскоро заловиха отпадъците, които въртели търговийка с онколекарства. Преди две години източиха фонда за лечение на деца, скандалите още вървят. Вие какво искате, народът подтиснат и едвам свързва двата края, ако оживее-оживее, пък иначе да търчи ведро да се записва да дарява органи? Или като слуша как за кръводаряване не трябвало да се плаща, защото било хуманен акт и нямало цена, пък иначе още с влизането в лекарски кабинет всичко става бизнес и ако не си платиш, можеш да си се гърчиш и да си умреш? Друг е въпросът, че като гледам как са на "наш човек" там всичките, с тия органи утре ще спасят Пеевски, докато чака някое дете!

Може би, на първо време, да обърнем внимание на множеството болни, които се третират като консумативи в стремежа за обогатяване на лекарите, а след това да обърнем внимание и на единиците, които чакат за присаждане.

Това се отнася и за даряването на кръвта, не само за донорството. Това са неща, характерни за развити държави. България усилено се завръща към Средновековието, може би и преди това. Няма как тук да се искат такива неща, това е за развити цивилизации.

леле какви сте селски хиени. превърнахте донорството просто в бизнес

Когато даването на орган бъде легализирано и платено , тогава нещата ще потръгнат . В момента донорството е даряване на орган на нуждаещ се , и подаряване на огромна сума пари на някой доктор за трансплантацията . Безплатен обяд няма , дори и когато става на въпрос за спасяване на чивешки живот . Питайте някой доктор за доходите му , съмнявам се , че ще ви бъде отговорено .

Явно мисленето ти е насочено само към пари- легализирано и платено казваш- ами ако хората дори за пари не желаят? Всеки има право да решава сам. А те и така без да питат си взимат органи от хората.

Питай някой доктор, колко е учил след завършването, на колко курса е ходил, колко учебника се и купил и прочел, колко струва това!?!? Питай същото и други?

Ето пак поредните "експерти" които нищо ново не казват,но говорят за донорството на органи като че е донорство на кръв! Миналата седмица една лекарка направи подобно изказване ама беше далеч по обобщено и свършваше със собствено мнение,а тия двамата само повториха две реплики за донорството като цяло и толкоз.Само че до сега никой не каза нищо за това как здравеопазването ни е под всякаква критика и заради което от началото на демокрацията хората боледуват далеч повече и от много повече заболявания!И за това как от всеки човек донор не става!!!

Не останаха ОРА Па и сиганите крадът не ДАРЯВАТ

Донорството трябва да е само по личен избор преди това. Донорството не е естествено. То е както някакъв твърдял, че може да присади тяло към глава. Реално не се отличава значително. Мен лично никак не ме кефи мисълта, че ще ме разглеждат като машина от чаркове, с които да заместват чаркове в друга машина. Все едно сменят чаркове на кола. В донорството си има нещо извратено. Но пък спасяват хора. Така че който иска, да си е негов избор, но в никакъв случай задължително.

За начало, вместо да преливат от пусто в празно, Доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов биха могли да дарят по една полиетиленова торбичка кръв, по един бъбрек, а също и костен мозък. А след това да приказват. Иначе става : "Дайте другари, да дадем!". А реформата в здравеопазването да започне както предложи Нешка Робева-символът да се промени от кръст на сва-тика, че хората да са известени какво ги чака в т. нар. лечебни заведения!

Кръста отдавна е сменен с подобие на звездата на Давид. Ти скоро виждал/а ли си линейка с червен кръст на нея?

Какъв контрол над пациенти, бе експерте!? Хората биха дарили, ако виждат как и на тях се помага. А този евротранс ти казва, че може да даваш, но си на последно място, ако трябва да използваш.

Не е въпрос само да дариш, а какво е качеството на дареният орган. Страната ни е известна като най-бедната в ЕС, поради което и здравето на народа е влошено. Причини много, виновниците за това са ясни на всички.