Ледоход по Марица след близо век (снимки)

Река Марица при Свиленград и край Димитровград замръзна почти напълно. Това не се е случвало от десетилетия.

Обратно в новината

Коментари - Ледоход по Марица след близо век (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако всичко това се случваше ЮЛИ, щеше да си струва истерията... Съвсем нормален и красив януари. Снега филтрира праха, изчиства въздуха от микроби и вируси, а студа убива почти всички от тях. Снега запазва посевите от замръзване, а после напоява почвата. Времето е прекрасно! Тава, че някой не чисти улици и покриви, е проблем на тези които са го избрали, а не на времето

Баце, ти прочете ли за кво иде реч? Замръзване на Марица се случва за първи път в жалкия ти живот.

Ех юдейчета прости и по прости, ледът в Антарктика се топи и плува към нас а тук морета и реки замръзват. А къде остана глобалното затопляне или то беше само с демокрацията. Да не бяхте въвеждали тази пуста демокрация хората щяха да бъдат по щастливи. А сега не знаем дали това е сибирски студ или арктически апокалипсис.

Най-тъпото и просто си ти! В Южното полукълбо е Лято. А тук когато Гълфстриим замре от североизток се спуска полярен студ. Това е точно ефекта на затоплянето.

Не е вярно!! БСП раздадоха насоки, че температурите са си нормални, както всяка година! Не лъжете! И реките да не лъжат, и морето да не лъже! Изобщо ако обича природата да не лъже, защото БСП каза, че лъже! А ма ха с мошеник и тиква, и тиквун, и главун и т.н. Също така молим да не лъже и безработицата, че е невиждано ниска! И ако обич държавният резерв да не лъже, че е стабилно висок и с невиждан до сега размер! И средната заплата да н елъже, че се качила до близо 1000 лева! И пенсиите да не лъжат, че не падат, а се качват! И индустрията да н елъже, че им аръст над 3%. И изностъ да не лъже, че нарасна с 30%. БСП каза! Ние му вярваме, защото друг лумпенска партия няма, а ние сме лумпените. Да, БСП е партия на най-бедните. И за това е длъжна да ги прави по-бедни! Ние си харесваме бедността и си я искаме. За това ги избираме, защото те нямат мандат без криза и нямат пълен мандат без икоомически спад. Само така можем да живем добре, като сме в икономически резил - това е, което си представяме като комунизъм, това е нашата Идея! Така че... приодата да внимава! Като я хванем, можем да я опостушим, да я направим на нищо. Всичко можем да направим на нищо. Вижте нас си как сме направили на нищо и си правете сметката!!!!

Фири

"Истината е, че хората спряха да мислят, анализират, търсят причинно-следствени връзки. Няма и една седмица студ и забравиха мъчителните суши и жеги и от 2016-та. За миналата година, само декември, октомври и май са около и малко под нормата спрямо последните 50 години. Като 02/16 е с цели +6,7 градуса над средните. С изключение на 2012-та последните 16-17 години са доста наднормени, като по-скоро плашещ е тренда, а не чак толкова че някоя друга година е била по-топла. Нима някой мисли, че всичките милиони тонове парникови газове, които бълваме в атмосферата, не влияят на климата? Ами изсичането на тропическите гори? " Я отдавна съм го анализирал. горите не са никав проблем. Основните маси кислород се генерират от водораслите в океана. Другия голем проблем са парниковите газове от коли и горене на въглища и дръва и нефтопродукти.Не е правилно да се казва само глоба;но затопляне. По правелната дума е глобални промени и они се изразяват у ненормално време в смисъл кучи студ и адска жега а не у некви средни стойности и индекси.

Мислител, то просто като скот, бе човек! Нали целта е да се създадат т.нар. образовани посредственици - хем имат диплома и нищо не можеш да им кажеш, хем са прости и пак нишо н можеш да им кажеш. Можеш само да ги позлваш, ако си демагог. И не можеш да ги ползваш като хора. Това, което им пишеш, не могат да го разберат. Много е сложно. Ти им кажи (излъжи) колко паи ще им паднат в джоба. Ще те разберат. Ти гледай - БСП няма мандат без криза и няма цял мандат без икономически колапс и разпердушинван на държавата. Когато към края на мандата им почен да се свлича и руши икономиката, селянинът няма как да го види с очите си, защото неговата пенсийка или заплатка все още си текат по инерция. Като почнат да падат като резултат от БСП, някой друг вече е поел юздите да вади колцата от калта. Но тъпаците тогава отварят очи от умствената си летаргия, бидейки вече огладнели, и виждат десен, който управлява. Спред теб кого мислят за причина за бедствието си? Да е би да вижда онези, които един мандат правят глупост след глупост?! Не! За тях, както за циганите, като огладнеш, тогава е моемнтът да търсиш храната. Ти си тръгнал да им обясняваш за средни температури, което е математика и старистика. Та Манолова не може да смята процент от число!!!, тои си тръгнал подопечните й обекти да провокираш с проценти! Време е да си дадем сметка, че хората се чувстват твърде гарантирани за прехраната си и че поради това са се оставили и са оскотели. Не им говори за проценти. Те гледат и което виждат, това вярват че е. Преди и след - това са необитавани терени за техния интелект. Изводи?! Абсурд! Все едно от скот да чакаш изводи, човеко. Причини и следствия?!!! Остави!!!

Това е от глобалното затопляне и претопляне. Ха-ха-ха!

Факт, както и това че си доста прост и елементарен. Вземи попрочети нещо, а не само да ръсиш глупости.

И какво стана ся с "затоплянето на климата" Къде са пискачите ????

Ловят снежинките във въздуха ... мда

Мога ли да ти отговоря през лятото? Със статистика за средните температури и с данните за топяща се антарктида няма да те убедя. Все едно циганин да убедя. Ти си като циганин, човек. Едно цинге като тебе през зимата трперело и рекло: Я мамито си д'еба, ако летото ида на сенка. Толкоз му а акълът, толкоз и твоят.

Слънцето има 33г. големи и 11г. малки периоди. Времето се "повтаря слес 33г. 1984-5г.; 1952-3 -

Изглежда си прав. На 18 януари 1985г. бях караул и температурата беше -28С :) Няма да го забравя като преживяване...

Аз също в Плевен в ШЗО-то!Яката на габината ми беше цялата в лед.Снегът беше над метър!!!

Преди 73 г. София изживява на днешния си ден един от най- тежките си дни , бомбандировка и срината София , убити и ранени хиляди от сегашните ни евроатлантически господари, това да помним , а от 22 януари двете бедствия които ни сполетяха сега , студ и гроб ще бъдат забравени само до дни , вервайте ми

Болен си. Психическо ти е заболяването. Лекувай се. Обърни се към специалист. Вече има методи и лекарства дори за такива тежки случаи като твоя.

Ти си болен и за теб няма лек , ти си и безмозъчен щом НЕпомниш нищо от историята си , а слушаш на днешния ден по канал1 за атаката на парламента и нито дума за бомбандировките над София , Вечна памет на хилядите загинали наши предци и на дечицата затичали се към играчка , а получили смърт.

Ако знаете какви зими бяха 1849, а пък 789 година кво беше... Даже само с червено вино карахме по студовете. Нямаше ги чоко и боко, роско и другите парцали. Трябваше да ухапем едно време цар Симеон и цар Крум та да векуват до днес и да сме добре, ама и ние вампирите грешки правим. Наздраве!

Когато климатът се затопли, ледниците се топят. Това пък води до охлаждане и намаляне на действието на топлото океанско течение Гълфстрийм. А без него арктическия студ много по лесно навлиза от северния полюс. Дори в един ДВГ има баланс. Ако е толкова студено, че охлаждащата течност замръзне, двигателят няма да замръзне или охлади, а ще прегрее.

баце, ма си гледал мноо "блокбастери"! Убавец!

Времето е прекрасно. Чист въздух, тишина, спокойствие. Няма селяни, няма цигани- дилъри, няма цигани на пазара, няма наркомани и алкохолици в градинките, които се друсат или пият водка, повръщат или уригат по пейките. Това е истинска зима. За мъже. Предишните 10-15 зими бяха за чекиджии и меки китки.

+++

А бе щом Курнелия е казала, че е полека от другите зими, значи е по-лека. Та ГЕРБ няма основание да не са почистили стълбичките й, както и тези на избирателите на БСП. То топло бе! Морето може да змръзне, светут да се вкочени, но глупостта на комунистите - никога!

ИМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ, И ТАЗИ ЗИМА Е МНОГО ТОПЛА

И като замръзне веднъж, глупаците веднага са готови да смятат, че има глобално замръзване. Те и БСП така убеждават аудиторията си, че всичко е наред, когато е започнало да се смарангясва. През това време лумпенажът още не знае, че колата е тръгала по нанадолнището, понеже "нивелирът" им работи зле. Те така от едно застудяване и ти, глупако, се подигра на данни, статистика и видими доказателства, че затоплянето е факт. Ледниците заголват свера и юга, тъпак! Извинявай, че те изкарах за секунди от зимното ти опиянение, смешнико.

нали ВЕЦовете праат чудеса и са ни заляли с ток !

Какво стана с глобалното затопляне?!? Обърках се...

Обърка се, понеже ти липсва глобално мислене. Много си локален. Балкански тъпак.

Река Дунав Замръзна и през зимата на 2012 г. Тогава още нямаше фери Свищов-Зимнич.

Няма нищо по-"нормално" от това след 70 години парниково затопляне температурите да са като през 30-те на миналия век. Ще държим на затоплистката религия до последно, Само перманентен леден апокалипсис може да ни откаже от тази златна мина. И през ум няма да ни минава,че промените в климата зависят на първо място от Слънцето и на второ от естествени геофизични процеси.

Истината е, че хората спряха да мислят, анализират, търсят причинно-следствени връзки. Няма и една седмица студ и забравиха мъчителните суши и жеги и от 2016-та. За миналата година, само декември, октомври и май са около и малко под нормата спрямо последните 50 години. Като 02/16 е с цели +6,7 градуса над средните. С изключение на 2012-та последните 16-17 години са доста наднормени, като по-скоро плашещ е тренда, а не чак толкова че някоя друга година е била по-топла. Нима някой мисли, че всичките милиони тонове парникови газове, които бълваме в атмосферата, не влияят на климата? Ами изсичането на тропическите гори?

баце, ма ти си "феномен"! а данните отгде са - връзки дай (като дай, България). Убавец!

Да знаете какъв студ беше 1914г.Моя дедо беше на война,а толкова ми се е..ше.Но издържах,и не се превърнах в фолк-певица.

Ти пък....оспорваш думите на журналята ли ?

Да та питам - ти ЛИЛИТО ТАЛПАТА гледа ли я.. Как бодро отчиташе "само 11 села има без ток - 1 в Шуменска област и 10 в Силистренска След което телевизиите започват да демонстрират съпричастност, давайки думата на кореспондентите си. И се чува: В Добричка област има само 11 селища без ток... Туй пак ли е щот Курнелията гледа злобно???

"Стари снимки на Видин" - и вижте върволицата от хора по леда на ДУНАВ - 1905 година.. "Снимки Варна 1929" - и вижте как се разхождат хората по леда в залива и се снимат изправени до замръзналите кораби.. 1957 год. ЦАРЕВО, АХТОПОЛ, РЕЗОВО - заливите замръзваха над два километра в морето...

Фири

Да бе га бех у филибето гледам неквио огромно корито близо300-500 метра широко а вътре тече нещо по0малко от наща селска бара. Та откога така? Да не са преебали нещо реката с язовири? На мене като гледах тоо руей и направо ми се замъгли съзнанието от къде иде Шуми Марица, то тва колко да пуми ебати ручейчето мизерно!

Фири

Оно Марица силно казано е река по скоро тречаща вада.

Супер яко- Баба има ме чу и замразу всичко. Така налествениците по границите ни ще замръзнат и това, лоето еврогайския съюз и БГ не можаха да сторят го направи Баба Зима. Данке Бабо, данке Зимо!

морето замръзна- нап работят сняг до колене- нап работят ток няма- нап пак работят

тва лошо ли е:)

НАП трябва да работи и да дава хляб на народа, а парите на когото трябва.

Току що дадоха по БТВ Съдебната палата , това е описания от вас район! Никой не ходи разкрачен и не гледа злобно като Корнелия Нинова! Да има сняг, но е съвсем нормално като за този зимен ад!

Днес минах с велосипед по Алабин, Борис, Витошка и Гладстон и нито един път не паднах! Спрях до обменното бюро на Гладстоун и до като чаках ,видях САМО ЕДИН ЧОВЕК ДА ЧИСТИ ТРОТОАРА. Възрастен беше с метално гребло! Той чистеше и след него вятъра навяваше! Мери, вие сте долен и подъл човек. Лъжете и манипулирате,навярно срещу пари!

Студа е уникален за десетки години назад! Нека го запомним с добро. Дай Боже!

Просто нямам думи. Сега се връщам от центъра на София, където имах работа, иначе не бих си подала носа от квартала, защото знам потенциала на кметката. Нямате представа какво е в центъра по малките улички Гладстон, Денкоглу, Парчевич, Алабин и др. Коли закъсват в преспите, пешеходците вървим разкрачени и освирепели от ужас, за да не паднем. Аз съм родена в София преди 50 години и никога не съм видяла такъв ад! КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ТАКИВА ОСОБИ, НОСИ ГОЛЯМ ГРЯХ! Хора, разберете, човек трябва да си разбира от работата и да я върши със сърце!

Има си закони в България. Тротоара се чисти от живущите! Видяхте ли паркиралите коли! Днес по Асен минаваше боклукчийска кола. Имаше опашка коли след нея ! Всичко бяха нервни ! Е как да се случат нещата ,като всички са откачалки като вас. Всеки иска и не се съобразява с това, как да стане!

Да де, ама живущите плащат данъци... щото е мааалко тъпо да си чистиш и плащаш

вие това което го искате и в Швейцария го няма да ви кажа! На крива ракета и космоса и пречи.

На 25 май 1970 год. в София валя слаб сняг.

Вулво, може да си родена преди 50 години, но някъде из селата край София. Аз живея на Хан Аспарух и Княз Борис и всички описани от теб улици са в нормално състояние като за постоянен снеговалеж. А на теб като селянка изглежда не ти е ясно, че снегопочистването по малките улици особено в центъра е работа и задължение на живеещите там. Как си представяш по Княз Борис да мине снегорин, бре моме? Това да не е нивата на дядото ти в Мировяне? Ходела разкрачена! И освирепяла!:)) От ужас!:))) Сигурно си някоя 120 килограмова каца дето и през лятото ходи разкрачена и ...освирепяла от ...тишината в спалнята ти:)))

Имаш проблеми с паметта. Пий селеногин.

Това не е цялостно замръзване. Не знам какви са прогнозите, но ако този ад продължи до края на януари ще бъде доста интересно!

епа я чекам глубалното затопляне, оти лажете

Ако река Дунав замръзне,може от Румъния да дойдат румънските вълци! Ако се съешат с нашите и сръбските вълци може да се получи нов джинс балкански вълк! Не знам за добро или лошо, но много мисля по въпроса!Затова нямам много време да слушам търтаничкането на политиците и да си губя времето.Мисля си за вълците и превключвам каналите!

Нямат шанс румънските вълци, След 3 дена по прогноза времето ще омекне.

Додат ли румънскити вълци ши издът сички руски кавали.У Румъния не са остаяли нито един

Дунав не е замръзвал през 2012 година, а за 2011 е пълен абсурт! Недейте да лъжете.

Много интересно, АППД съобщава при Свищов 60% ледоход, а румънците - при Зимнич 90% ледоход. Интересно кой дреме.

То като във вица ..."Спасител гледа лодка през бинокъла и вика - лодка 99, върнете се! Другият спасител - Ма наш'те са само до 70! - Тогава, грабвай буя и да ги спасяваме (лодка 66)). И наш'те гледат, ама на обратно...!.

Да не би да има Глобално Застудяване вместо Глобално Затъпяване!

хората обясняваха,че глобалното затопляне означава по-горещи летни месец и по-студени зимни,но явно си спал

Ти си много тъп за да вярваш, че студът е причинен от горещината.

Нека младите които преживяват този природен катаклизъм знаят ,че преживяват един наистина необичайно студен зимен период! Бъдете живи и здрави и да разказвате на внуците!

катаклизъм??? кое е катаклизъм, бе пич? Че в средата на януари вали сняг и е минус 10С?:)))) Може и да е катаклизъм , но ако това се случва в Египет....

Дунава замръзна праз зимата на 2012/13.

Марица, е доста по-на юг!

Замръзна при Силистра през зимата 2011/2012 г. И оная година за Свиленград не е 1962, а 1963 г. - една от най-студените зими на виналия век.

Такова неграмотно заглавие не бях виждал! Кой е журналиста да му се порадваме?

Къде са 70 годишните тролове на БСП, които цяла седмица са ''виждали какъв студ''?

Днес от централата на БСП казаха, че са яли кебапчета на Бузлуджа, а формата е била - къс ръкав и гименки:)))