32-35% спад на туристите за юни

По думите на председателя на Бургаската регионална туристическа камара, за да се излезе от възникналото положение, е нужна масирана реклама на вътрешния пазар.

Обратно в новината

Коментари - 32-35% спад на туристите за юни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз ли не разбирам, но: туристите се оплакват от липса на топло отношение и от сигурността, а хотелиерите предлагат масирана реклама на вътрешния паар и маркови напитки? С такова мислене не се учудвам, че ще фалират. Нещастници - българин, който веднъж е отишъл в Турция или Гърция, е завинаги загубен за нашето Черноморие......

чакайте на бетоновия ад по нашето Черноморие. Българската ни алчност ще ни погуби. За това потока ще се измества към Турция - там хората имат акъл. Развиват си курортите по стандарта Cittislow/Slow Town/ и се радват на непрекъснато увеличаване на туристите. И тях ги ухажват "инвеститори" но хората си запазиха природата чиста - за това и българите ще ходят все-повече там и все по-малко тука в БГ. И въобще не става думи за патриотизъм - видите ли, да подпомогнем родния туризъм и да ходим в българските курорти. А българските СОБСТВЕНИЦИ на хотели с какво подпомагат икономиката на страната - пълнят си само своя джоб, гледат как да крият данъци, стотинка не заделят за инфраструктура/пътища, пречиствателни станции/ която от своя страна ще им помогне за бизнеса. Родните "бизнесмени" масово лъжат персонала си за заплати - от там и липса на подходящи кадри.Държавата и тя нищо не прави - престъпността расте непрекъснато.. Е, как да почиваш тук - ЗАЩО?

да фалират алчните хотелиери които затроиха всеки мм и който остане да разрушава фалиралите хотели и да прави паркове с много зеленина. Така след 15 години ще отида на почивка някъде в България.

Ако ми увеличат отпуската с 35% и заплатата с 40% обещавам да изкарам една седмица на черноморието ни!

Иначе за отлив на туристи на първо място е Люксембург! :))) Сигурно миналата година е имало 3 тази година 0- това е 100% процентов отлив!!! :)))

Ей, най накрая да магнете розовите очила и да напишете истината, дори и да не е централна новина. То не бяха туристи от Полша, бургаско летище било супер натоварено и други глупости. За причините. На крив ДС, комунист - "хотелиер", глобалното положение му е виновно. И квалификацията на обслужващия персонал е много ниска, ама проблема е че на собствениците е още по - ниска. За референция, всички коментари. А бандитите в съни бич да ме цунат.

Още малко по въпроса и пак цитат, за да не бъда политически обвинен , че не виждам светлото неолиберално бъдеще и сияини хоризонти пред нашето черноморие."Днес имате удоволствието да причетете какво пише за нас в-к Маями Нюз в броя си от 21 март 1974 г. Островърхи бели пирамиди, издигащи се в полукръг върху пясъка. Това веднага ми напомни за средиземноморската архитектура в шикозните курорти, изпъстрили френското крайбрежие. Но аз се намирах в Албена, България едно име, което трябва да се запомни. Новата европейска Ривиера е построена съвсем скоро през 1968 г., Така започва своя репортаж за нашия черноморски курорт Албена Барбара Бърнс от влиятелния по това време всекидневник Маями Нюз в броя си от 21 март 1974 г. С целия си бляскав международен имидж, който представя на посетителите, които идват тук за първи път, Албена предоставя и някои приятни изненади за туристите, които искат нещо различно от шумните и добре познати курорти. 104924501541442766079277843854572402280898_nПубликацията разказва, че самото име на курорта е символ на красота, вълнение и чар в българската фолклорна традиция. Стъпаловидните фасади на хотелите в Албена са описани като стълбите на Нептун, изкачващи се към синьото небе, а 39-те хотела и вилите в курорта като модерни и комфортни. Авторката описва приятните ресторанти и ниските цени в Албена, а българската кухня определя като леко пикантна, с едва доловимо гръцко и турско влияние, но с изразен собствен стил и разказва за скарата, шопската салата и различните млечни специалитети, които според нея обясняват дълголетието на много от българите. Маями нюз разказва и за нощните заведения, пълни със забавляващи се българи и туристи, в които може да се намери рок, български фолклор и дори класическа музика. Специално е спомената известната фрегата на плажа, която през деня предлага напитки на плажуващите, а с настъпването на вечерта се превръща в атрактивен нощен бар.

Едва ли ще стане само с реклама. Рекламата нищо няма да подобри, защото няма да намали количеството на бетонните джунгли по морето, нито ще увеличи чистотата на водата, нито пък ще направи Черноморието по-тихо и по-приятно за отмора място! Освен това, за нашенския търговец българският турист не е клиент - миналия септември чух две каки-търговки на улицата да си приказват как нямало хора вече по морето. Улиците бяха пълни, но не с чужденци.

Я да видим какво пише западната преса за курортите на НРБ по времето на човеконенавистния социализъм. На 20 март 1966 г. Ню Йорк Таймс излиза с обширна публикация под заглавие България копира най-доброто от западния туризъм. Вестникът пише: На крайбрежието има два относително нови курорта Златни пясъци и Слънчев бряг и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата, възхищава се Ню Йорк Таймс. В публикацията е отделено място на ресторантите, които са построени с въображение, персоналът говори английски, а храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия. Авторът на статията Артър Еперон споделя и кои български гозби са му харесали най-много печено сирене, което описва като бяло сирене, масло и чушки, печени в навита хартия; миш-маш, сарми и пълнени чушки. Той разказва, че се консумира предимно свинско месо, докато говеждото се предлагало по-рядко, което българите обяснявали с шегата, че са заменили воловете с трактори. Крисчън Сайънс Монитор от 24 октомври 1964 г. хвали модерните хотели и отличните плажове край Варна и разказва, че само допреди 5-6 години чуждестранните туристи са били основно от социалистическите страни Унгария, Полша, Чехословакия

Контактувал съм със стотици граждани от Соц блока, както и с такива отвъд "желязната завеса", 99% от двете категории откровено се възхищаваха и завиждаха. Факт. Вкл. японци, за които да имаш собствено дворно място 1 декар (например), означавеше, че си милионер.

Никой нормален човек няма да почива на българското Черноморие. Освен ужасяващата инфрастуктура, надутите цени, масовата цигания, има един МНОГО ОСНОВЕН проблем - българинът е тъпо парче, и счита клиентът за някакъв натрапник. Отивам на българското море за малко, единствено защото съм родом оттам - да си видя роднините и старите приятели. Отдавна не живея на морето, не ме познават повечето хора, приличам на турист. Сблъсквам се с ужасяващо обслужване на всяка крачка. На плажа ми искат 20 лева за чадър и шезлонги, които не са почиствани от миналото лято. Паяжини, гнус, Искат ти двайсетте лева, нищо че отиваш на плажа в 4 следобяд, и си единствен на чадърите. Касова бележка - забрави. На пазара на зеленчуци някакви изнервени чичковци ти се карат, че не им харесваш гнилите пъпеши. Паркирането е ужасно (добре че има къде да си прибера колата), няма къде, и а си спрял на улицата, а е дошъл паяка. Разбирам някакви ужасии, като например че по хотелите и квартирите ти искали пари допълнително за климатик. Сигурно скоро и водомерите ще започнат да засичат. За 5 лева получаваш половин домат и половин краставица, което би трябвало да се нарича шопска салата. Сиренето леко се издирва. Като питаш какво е това - си си изпросил боя. Така че - масово българите по морето са тъпи, завистливи и злобни същества, а с такива хора туризъм няма как да се прави.

За климатик ти искат допълнително пари и гърците, само че не тези по островите, ами на континенталната част, където масово ходи да почива по-ниско бюджетния роден турист. Нашите бизнесмени много бързо прихващат най-лошото от всички комшии, защото хубавото не е лесно да се създаде и поддържа - иска много труд и усилия, пък ние сме си балканци - искаме много да получим, но с малко труд ;-)

Не знам къде си почивал, но нито на мен, нито на някой от колегите ми някога са ни искали пари за климатик в Гърция.

точно описание и на моите преживявания :)

Да кажа и аз мнение. Първото впечатление на един турист е това, че няма къде да паркира. Или трябва да си плаща, или места няма или ще му лепнат глоба, или ще му вдигнат колата. Така не става драги ми собственици на хотели. Като сложим и адски надутите цени ще кажа само едно. Повече никаква почивка на море в България. Аз и всички мои познати ще ходим само в Гърция и Турция. Там нито се притеснявам къде ще паркирам, а на всичкото отгоре излиза по-евтино дори и с пътните. А за качеството на курортите няма изобщо да говоря. И в най-голямата си криза гърците винаги ще имат много повече туристи от нас и българите ще почиваме при тях.

Този министър излязъл ли си е от кабинета, че да види дали има нещо да с епредлага по черноморието.... от година на година става все по-отвратително и не лицеприятно, все повече се усеща липсата на персонал и отношение към туристите, а като капак колкото повече ги няма толквоа повече вдигат цените, за да си избият явно отлива на туристи, но така все повече се закопават.... в Несебър стария град се опитват да ми продадат малка минерална вода за 2лв. в едно мизерно кафе и в съчетание с липсата на каквато и да е природа ефекта към българския турист е светкавичен- повече там няма да стъпя! Докато продават на чужденци по-евтини пакети отколкото на сънародниците си няма да почивам в "роднатната" си страна, ако някога продават на по-ниски цени на българи отколкото на чужденците може и да си помисля- това е................

Хак да им е на мутренските хотели на море в Гърция.

Правим санкции на себисии,а не на ссср

Очевидно е че ще се стигне до срив на цените. Може би и до фалит на хотели. Накрая може би по чисто пазарен принцип ще оцелеят само най добрите, с най добро качество и политика. току виж доживеем и събаряне на хотели с цел озеленяване и създаване на паркове

> "току виж доживеем и събаряне на хотели с цел озеленяване и създаване на паркове " Дай боже.

Амин! Ама се съмнявам - в България нищо не е по законите на физиката, а винаги по тези на огледалния свят.

това с парковете вeче сме го виждали преди 1989 , имаше само 74 хотела на златните , сред зеленина , а сега са 156

Не вярвам. По-скоро ще има държавна субсидия от бюджета за "горките" хотелиери.

Простичко е.Ако дадем на туристите каквото очакват,те ще дойдат.Явно сме много далече от истината,за съжаление!

Няма как да им се даде каквото очакват - младите очакват чалга и поркане, и го получават; по-възрастните (и по-платежоспособни) очакваме тишина, зеленина и спокойствие, а това няма кой да ни даде, при положение, че всички си мислят, че сме само за скубане.

Ами те пре-застроиха и бетонираха Черноморието. После се чудят, че хората не ходят. Хак да са им празните хотели!

Там е работата че са на разни мутри и чалгарки и хич не им лошо докато си въртят частните партита и перат пари, те и затова я платят на слугинажа, я не, зависи от махмурлука.

Y E S !!!

няма спад на туристи просто сивия сектор става огромен и никой не отчита почиващите да не плаща данъци такси туристически ,,.,.всичко минава без фактури и държавата губи приходи после фалит и циганска държава

Ти, ако си мислиш, че ДДС отива в хазната и за наше благо, много си се заблудил! Изнася се навън.

Тарикати ,Тарикати.На мен,лично,ми е мъчно за Черноморието...Тук ми е минала Лятната Младост.Но Вие, неуважаеми, му разказахте играта с вашата ЛАКОМИЯ...Затова може от догодина и някой и друг нотел /от тези "ХУБАВИТЕ"/да се наложи да ги ЗАТВОРИТЕ....

Y E S !!!

Какво ти затваряне! Та те продължават да строят ударно!?! Това не е безумие, направо е...ми нямам думи.

Иванов, тайната ще ти я издам . Нарича се Customer service. Туризмът е услуга. Невидима и доходоносна. Не може да твърдиш, че имате хотели от много висок клас и в същото време да признаваш , че персоналът ни знае чужди езици. Да не говорим за качество на обслужването. Кой ти е продал тесекрето за тази длъжност Иванов? Миналата година, в най- голямата "криза" Гърция удари максимума от туристически посещения. При положение, че правителството наложи драконовски наказания за черен пазар на квартири и разбиване монопола на "всичко включено" за да излезе простосмъртният турист от "всичко включено" в гръцките таверни и атракции и да остави каквито и да е пари . Иванов ми говори за разхищение в реклама и "бетонипане" на системата "всичко включено". Иванов, 2011 самолетът ми кацна не във Варна (поради ремонт на варненското летище) а в Сарафово.Автобус ни закара до Варна. Гледах и не вярвах на очите си. Приплака ми се. Слънчив бряг беше като част от Алепо. Стърчащи красиви в кичозността си хотели и кал до ушите около тях. Не инфраструктура а качествена лепкава и дълбока кал. Аланкоолу, знаеш ли как се строи по светът?! Първо се прави проект на целият регион. Планират се тока, водата, септичната система, електронните комуникации. Улиците с дърветата и храст четата до последната тревичка. . Те първо се строят.Чак тогава се забива бетона на жилищното строителство. Русия я загубихте завинаги. Русия има БЕЗВИЗОВ режим с Турция. Газов поток може да няма, но поток от руски туристи и турски пресни зеленчуци от Тракия го гарантираха руският и турски президенти на 4 очи. Докато Чехльо се правеше на мъж пред Путин и го плашеше с НАТО и обяви икономическо "ембарго" на Русия. Не само руски туристи няма са има; няма да ни купуват медикаментите и вината. Русия единственна ти ги купуваше - оптом. Да седиш на натежалият от плодове клон, да продължаваш да го режеш.и да твърдиш че дървото е ялово....е диагноза на самоубийци.

със години се работи в тази посока и това е резултата....колко се плаща за обслужващ персонал....занапред бизнесмени за да имате добри кадри .....плащайте минимум 50лева на ден...иначе и хотелите може да ги затворите....при добър мениджър и добър персонал се успява....друг е въпроса че не случихме на министър на туризма толкова години само зубъри и далавераджии

" Според Иванов трябва особено внимание да се отдели на предлагането на марковите напитки. Заедно с това много сериозно внимание трябва да се отдели и на качественото разнообразяване на all inclusive, във всичките му разновидности. Туристите се оплакват още и от сигурността, както и недостатъчното внимание и топлотата към всеки турист." Какво означава това, че ние на практика нямаме туристически условия, а искат да има "туристи", които само да наливат пари... нещо не се връзват нещата... и като продължим нататък какво каква Иванов - " за да се излезе възникналото положение, е нужна масирана реклама на вътрешния пазар." С две думи, аре чужденците не можем да ги минем, че ще има неустойки, така че давайте да хванем поне балъците от вътрешният пазар, че те са свикнали да го доиме и да си правим каквото си искаме, пък и един път платили, и да са недоволни на който не му харесва да си ходи

Ами така е.Жалко,че злорадството спрямо, ,бизнесмените' превзели Българското Черноморие ми доставя удоволствие!Ама ще си бера кабаатя.Ко да прая?!(-: Обаче в Испания ми е много гот.Чисту и ранъта й убаа.Пиенету малку скъпу ама пия с мярка.:-)Докато потече из крачолите(((-:

Ти Испания си я виждал само като берач на портокали. И, да, понякога изхвърлят и не толкова развалени стоки в контейнерите зад маркета.

много си ПросТ

ташак Дами и Господа... да се рекламирал на вътрешния пазар...лайноморието?! и най-големите балъци вече прогледнаха и очиват в Гърция или Турция... каквото си го направихте неуважаеми...

Y E S !!!