В някои общини на всеки 50 души един е чиновник

В България има общини с изумителна гъстота на чиновници. Така, в Ковачевци, Бойница, Макреш на 1000 души население се падат по 20 и повече общински служители.

Обратно в новината

Коментари - В някои общини на всеки 50 души един е чиновник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще работим докато постигнем 100% чиновници!

Бюрокрация. Като се върнат от запад и вместо да си починат времето им минава в бюрокрация, документация, излишни неща

Ами нормално е, защото законите са такива. Чиновниците не се занимават само с непосредствено обслужване на населението, а още с куп простотии, изисквани от държавата. Тези, които непосредствено обслужват, не са повече от 10 %. А дали ще се проведее една обществена поръчка в София или Макреш, процедурата е една и съща. Дали ще има продажба или наем в София или Бойница - пак трудът е един и същ. Даже в малките общини 30-40 човека вършат работа, която в големите я вършат 300-400. Вярно, че количествено работата понякога е по-малко, но в нормативно отношение нещата са едни и същи. Оттам идва този парадокс. Така, че ако се реже от чиновници, по-добре е от там, където има да се реже. В малките общини освен да съкратите кмета, главния архитект или главния счетоводител, то друго не остана.

В добрите времена на бивша ГДР това си е била норма на ЩАЗИ.

Нов връх на демокрацията. Скоро всички !

глава от населението е първа в ЕС, а като част от бюджета на страната не само е първа, но споделя всичи 10 места в челната десетка. Въпросът е защо търпим тази огромна по численост и разходи банда. Чакаме ги да се саморазпуснат, има да си почакаме. Грабвайте метлите и вън. Изборите ще спечели този, който ще намали веднага и драстично броя на държавните служители на всички места, като се започне от чпарлемента.

Напротив ! Във чарлемента потрябва повече места . Брои на депутати да се увеличи драстично , ще има повече добри закони ! А също съм на мнение поне в всеки мобилен телефон да има по една троянска коница , служебно , както и за улеснена работа на ало-ало .

Нищо подобно. Администрацията в ЕО е 3,5% средно. А тук както виждаме в най-тежкия случай е 2%. И това е важно, защото това е дела от заплатите, който държавата може да има като пари в оборот, който не е частен дълг, т.е. директни кредити, гарантирани с имуществото ни. Силните държави имат над 4% средно. Слабите и бедните -- под 1%.

И след всички началници по заплата следват чистачките - следствие на дянковите недуразумения

Необходимо е премахването на някой малки общини и сливането им с други. При малко население ще се намяли администрацията без да се наруши обслужването на населението.

Вместо да разкарваш двама чиновника ще разкарваш 1000 души до съседното село. Като с училищата. Да не станаха по-добри като децата не могат да идат пеша на училище и да играят повече? И не станаха по-евтини, защото автобуса стува майка си и баща си.

Да, съгласен съм, че из администрациите по принцип е "Много вожд, малко индианец"

Не може да се оплаквате, че "висите като закачалки по опашки в общината" и в същото време да пишете, че имало много хора, които са на служба. ама в някои общини имало много хора, хайде де! Що не напишете, че в малките общини един човек работи по две три функции и получава една заплата? Въпросът е с изразходването на средствата от хора, които не работят и си ги прибират.

Ама разбира се че в общините работата се съвместява и всеки върши по две , три и повече неща. Какви глупости говориш. В длъжностната характеристика е записано "И изпълняване на дейности от непредвидим характер". Един човек за ТСУ един за ГРАО един за данъците и т.н.т ТРЯБВА ДА СЕ съкрати администрацията това е ФАКТ очеваден. Или трябва тези услуги да се дадат на частен изпълнител и държавата да му плаща за извършена работа.

Подкрепям мнението на служител.Аз също работя в общинска администрация наистина има голям брой началници то директори на дирекции, началници на сектори,няколко зам.кметове и куп измислени служби..Няма нужда от толкова служители в общинската администрация

Колкото повече власт в ръцете на един чиновник толкова повече корупция. А ако стане и незаменим ще ни излиза всеки по десет заплати.

Средното за европа е 3,5%. Та значи е повече от най-лошите общини. Пак някой се опитва да ни бетонира като най-бедни в Европа и прави пропаганда в тази посока. Дира, кой ви спусна матряла?

Повече компютери , повече администратори . Това е .

Може ама не е основното. Това е просто финансова политика. Колкото повече държавни служители, толкоз повече пари за да се реагира на промени в пазара и валутния курс. То е като ядрените централи--не че е необходима повече енергия, ама тежко му на който я няма, че трябва да се продава на чужди чорбаджии. Испания затова можаха да излезат по терлици от кризата -- защото можеха да варират заплащането на държавния сектор. Опитай се в България да намалиш доходите на чиновници, политици, учители, доктори, социални, полицаи и военни заедно. Ако нямаха държавен сектпр щяха да са с 25% реална безработица и по-зле от Гърция. Но тук както виждам е по-важно дали парите се плащат на Нане или на Вуте.

И преди, и сега това явление се описва с хубавата българска думичка шуробаджанащина!;) "Явлението" е подчинено на девиза "Да намерим работа на верните хора!" ( вместо да намерим хора за работа).

В Испания има около 2 милиона (от 46 млн) фунционариос, т.е. държавни служители, които не могат да бъдат уволнени. Ефективно заплатата им се плаща от данъците. Освен това има изборни длъжности (около 80000) и чиновници с трудов договор (около 50% от фунсионариос). Като махнем полицаите (0.4%, преподаватели и доктори 2%) ще излезе че има около 4% чиновници и подобни. Т.е. по двама на 50 човека и то средно за страната. Какво се напъват нашите да се правят по-католоци от папата? Тези длъжности са единствените чрез които пари дето са под управшение само на държавата могат да попаднат на пазара. Всичко друго минава през части банки и се управлява от Франкфурт. И като дойде на еврото ще е по-зле и ще се залага част от имотите ни за да може да имаме пари -- това е единствения начин да се емитира евро. Хайде стига сме се правили на светци пред Брюксел! Трябват ни повече държавни служители.

Ам тез партии кво да си правят членската маса бе. Нали нейде требе дая врЪт. Я да видим що няма стандарт. Каква е тази община с няма 900 души население. Защо? Държавата загива. След Софийския балон сега се опитват да надуят и пловдивски балон. Какво очаквате. За този балон ще трябва да се унищожат меко казано 50 общини примерно. Отде ресурси иначе. Отделно искат децентрализация - то добре ама се сетете за щата ако само от кмета зависи това. Села има поне 1000 за закриване в България. Някой трябва да го признае и започне. Село с 20-30 или даже 100 човека - как да се поддържа за него инфраструктура - път, ток, транспорт, магазин и т.н. Оптимизация. Съжалявам. Това е положението.

Като навършиш 50 г. и станеш неефективен, направо да те застрелят. А и, що ни трябва медицина? Само харчи пари на вятъра. Който се разболее, гилотината -и при попа. Впрочем, и попът е излишен. Един Дахау ще свърши добра работа. И така, светът ще се насели само с ефективни граждани. Иначе, претендираш, че си умен! Нали? За теб, твоите идеи не се отнасят? Ти си "у центеро на шоплуко"?

Абе нали трябва да се осигурява работа на наште хора!

Аз също съм служител в община и мнението ми е че поне 60 % от администрацията трябва да се съкрати. От началници не можеш да се разминеш по коридора то не е директори то не е началници на отдели то не е началници на сектори то не е един куп заместници. Пренадута администрация на гърба на и без това изстрадалия народ и държава СПРЕТЕ ТАЗИ КРАЖБА и да хрантутите хора които не вършат нищо съществено.

Важното е ти да вършиш работа и да си незаменим и несменяем. Те сигурно и останалите си мислят същото.