Китай строи първия ”град-гора” в света

Строежът на първия "град-гора" в света започна близо до китайския град Лючжоу, Гуанси. Във футуристичния град-гора ще живеят около 30 000 души.

Обратно в новината

Коментари - Китай строи първия ”град-гора” в света | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не може да бъде! Откога пишете ДВУОКИС бе, хора? То се пише диоксид, не знаете ли? И така се превеждат примерно длъжностите - президент, министър и всякакви други вече са КАЧЕСТВА. А сега ми кажете ДОСТОЙНСТВО, ДОБЛЕСТ, ЧЕСТ какво са, ако онези са качества???

Българската дума е двуокис. Замяната на двуокис с диоксид стана през последните 20-30 години и е брънка от политиката на масова замяна на термините в българския език. Все още е останала думата кислород. Биха я сменили тутакси с оксижен, но думата вече съществува, макар и с друго значение. Още не са се сетили, че могат да използват оксиген. Впрочем, все по-често вместо въглерод се използва "карбон". Особено в медицинската терминология вече почти не останаха български думи освен съюзите.

Някой китаец да не получи сенна хрема!!!!

в Гуангси няма листопад, тропик е!

защото май вече искам да съм китаец!!!! Справка: Новините от вчера, днес и утре в България!

Ахахах, арх. бюро "Стефано Боери" е типично китайско. :) Те и руските царе едно време са взимали италианци да им проектират дворците- и правилно.

сечат дървета на поразия, премахват паважни настилки, полагат асфалт, за който наскоро един експерт каза, че именно от него са фините прахови частици, които замърсяват въздуха. У Пловдиво всичко е наред!

Тотьо мамин Тотьо, китка панаирскаа...

Това вече съм го постигнал и без да ходя при китайците.Имам 85 плодни дръвчета плюс тревни площи и зеленина навсякъде.Надморската височина е 600м и е прохладно.А наесен ах наесен какво пиршество на небцето е като си сваря и огнена вода.С тези еко домати и лук каква салатка става.На 15 минути от града съм и като ми притрябва нещо слизам.А който иска нека си живее в сивите панелки и да се поти като в сауна.

Открили топлата вода. Идете в някое живо българско село и там нещата стоят по същият начин - зеленина, по-хладно, 1000 вида растения.

Комунделски измислици!

Ех тия китайски комунисти!

старите бълг. комплекси от края на 50-те, началото на 60-те години бяха точно на този принцип - в София - Хиподрума, Ленин (сега Яворов), в Пловдив - Мараша

"град-гора" беше измислено и изобретено от великия мозък на герп кметицата -учителка фандъка но китаиците откраднаха изобретението и сега се кичат с плодовете на цуждия труд

Имала е предвид "град-джунгла" и общо взето целта е постигната.

Такава инвестиция само зя з0 000 китайци на фона на 1,5 милиарда е капка в морето. Това е просто реклама. Дъветата растът много бавно, на целият проект ще трябват поне 20 години за да достигне ефективност. По- лесно е да се забрани дърводобива и ефекта ще е моментален. Има едни пари за усвояване и някой ще ги прибере..

има вече технологии да се садят порастнали дървета

Поредното малоумие, обусловено от мегаломанските стремежи на човечеството.

Как ги мерят или изчисляват тези тонове или пишат просто ей така.

Най-интересно ми е за колко време ще го построят-за 1 година?

вероятно за няколко месеца

Само не разбирам защо това е новина. Допреди 50 години българското население живееше в малки населени места. Имаше зеленина, природа, имаше всичко. Сега всички се бутаме в мегаполисите и се чудим как да станат по-приемливо място за живеене. Това ми се струва доста обречена кауза. Защото мегаполисът поглъща много ресурси и създава много проблеми от екологично естество. Малко човешки дейности изискват и оправдават такава концентрация на хора на едно място. Просто трябва да се върнем 50 години назад. Има ли желаещи? Май само онези, които помнят това време.

и как ще осигуриш на такава голяма площ достатъчно лекари, полиция, комунални услуги и по-интересно ще е като запътуват всчики сутрин за работа :))) мегаполисите не са лошо нещо ... въпрос на градоустройство е да са удобни, чисти и приветливи ... и на обитаващ ги материал разбира се :)))

Всичко това го имаше - млади хора, поминък, здравеопазване - по-добри от сегашните. Не говоря за техническата част, за човешкият фактор. Просто заменихме всичко това с живеенето в голям град, което има предимства, но и огромни недостатъци.

новина е именно защото днес, когато всички бетонираме плажове и полянки и се гъчкаме в мегаполиси, някой има смелостта да започне да строи град-гора, който е предвиден да бъде далеч по-съвременен по отношение на инфраструктурата и броя на работните места в сравнение с българските китни селца

За Китай не знам, но Сингапур е град градина. Парк до парка и зеленина навсякъде. Рехаво улично движение за 5-милонен град заради огромните данъци за личните автомобили и платените булеварди. За сметка на това метрото е навсякъде, евтино е и е просто чудесно. В резултат въздухът е уникално чист, градският шум е малък, повече хора се придвижват под земята, отколкото отгоре.

Само дето е малко топличко и влажно.

А новозавършилите гениЙ, могат ли да обяснят защо е въглероден диоксид, а не карбонов? Или от всички материЙ се учи по малко и на края резултатът е "Й" в края на мн.ч.

На бългаски е въглероден двуокис, ама кабонов диоксид е по-уау! За множественото число и за замислена та публика ще обясня по-нататък:)

Обясни и какво значи "замислена та", защото такава форма в българския език няма.

Пускаш телевизора и гледаш - талази от мигранти, бежанци, селяни с вили - прииждат, искат всичко! И ще го вземат! Европа не може да се справи, не може да ги интегрира. А Китай за 15 години създаде заможна средна класа от 700 милиона. 700 милиона! По техни сметки след още 15 години ще изпреварят американската икономика с над четири пъти! Крайно време е да се спре промиването на мозъци и режимът в Брюксел да бъде свален. Вината трябва да се сподели и от продажните журналисти които са сред основните виновници за сегашното положение. Един журналист да си беше свършил работата и можеше да се избегне войната в Ирак - един да беше казал, че там няма оръжия за масово поразяване и сега над милион иракчани щяха да са живи. Политкоректните журналя са сред най-големите предатели на нашето време и трябва да се изправят пред трибунал за насаждане на омраза между народите и подстрекаване към военна агресия, педерастия предателство към родината.

преувеличаваш ролята на Джурналистите имаше митинги против войната.Решили са без Садам и така стана!Помисли реално на саудите трябват ли им толкова много оръжия или ги купуват за да не въдворят демокрация и при тях.....

Не само журналисти тогава говореха, че няма никакви доказателства за биологично оръжие на Саддам, но и дипломати, и учени от САЩ и Великобритания, и много журналисти от различни страни. Само че никой не им обръщаше внимание - от управляващите в САЩ, а на когото обърнаха - скоро го намериха самоубит в някое поле или квартира ... Няколко души ги сполетяха такива мистериозни, досега не разкрити, самоубийства! И в нашите сбъркани СМИта дори се появяваха по едно-две матрялчета за това! И анализи имаше, и прогнози до какво ще доведе агресията в Ирак, дори Франция отказа тогава категорично да участва и си "замрази" участието в НАТО ... Но, когато САЩ реши, че някой му пречи да сложи ръка върху нефтените полета в някой регион на "жизнените му интереси" в света, те го нападат, убиват лидера на държавата и няколко стотици хиляди, после и милиони, прогонват населението, правят орди от бежанци, и си постигат целта - това е, гледаме го тоя филм в няколко държави вече! Дори ООН, след като години си затваря очите за ставащото, накрая под натиска на Русия, Китай, Индия, Бразилия и още няколко държави, прие някакви мъгляви резолюции и даде "препоръки" да не правят така, щот е льошо, ама ... вече Садам беше убит, страната разорена, нафтата присвоена, и краварски фирми се бяха наместили между руините да добиват каквото си искат и да "оправят" разрушенията от войната ... Не е толкова просто, колкото си го представяш! Когато правителството си има бомби, самолети и план да разори една сравнително малка страна - то го прави, каквито и текстчета да му пишат в ООН и да му внасят като протести - дори и в Кравария разни ветерански организации, защитници на права и прочие активисти, правеха лагери около Белия дом, нещо протестираха, нещо викаха ... И нищо не постигнаха! После беше Либия, Египет ... преди това беше Югославия ... сега е Украйна ...

Защо "строи", не е ли по-правилно "сади"?

Тия съсипаха цялата природа сега ще правят град гора!

Вместо да се радваш че им ползваш продуктите без да им дишаш мръсния въздух, ти ги укоряваш! Типично по български.

То коѝто им е ползвал продуктите едва ли ще повтори.

Ами няма какво да коментираме, той Тръмп го каза " в сравнение с с Китай, Америка е като страна от третият свят"

то и софия беше град-гора, ама фъндъка реши да го остриже и превърне в американска ливада по московски образец, нали посещава москва нон стоп, там много растителност няма. свидно й станало на жената и тук оряза всичко. зелената партия естествено си мълчи.

загиващата китаиска състема ... да но за злоупотреба над 50000$ има смъртна присъда ... ако този закон влезе у нас няма да остане нито 1 депутат или бизнесмен жив ...

Що не видиш как живеят бачкаторите, дето сглобяват телефоните и тогава да ми говориш, колко било хубаво там. Знаеш ли, че ЕС с 3 пъти по-малко население има по-силна икономика от Китай? Има източници в нета. Потърси. Не ми вярвай. :))

Ти що мислиш, че ти ще си жив? Такива като тебе се хвърлят на талази от прозорците на фабриките на фокскон.

Тази идея само показва колко се е отдалечил съвременният човек от природата, която го пази и изхранва (а може би и го е създала)! Вече звучи екстравагантно да живееш в озеленено място, където ти пеят птици по дърветата. Забелязвам, че както по всички теми и тази си има противници. Затова се питам що за хора сме? Ако обичаме само бетон и асфалт, не сме ли обречени? Аз лично намирам за безценно такова място. Особено ако има естествен водоезточник. Но вие си говорете, боготворете си стреса, шума, суетата и пушека. Не ми пречите!

днес живее в Азия. Вече никой не го интересува какво става в кочината Европа.

Отразява ви се зле! Пишете глупости!

Напиши си мнението с шриф за торта, на китайски. Направи се на мъж! Защото не си. Щом плюеш по Европа като континент, докато пишеш на български език. Нещо шизофренно и суицидно има в поведението ти. Замисли се. Само аради общия добър тон ще пропусна да ти кажа кой точно епитет ти подхожда.

Някой да те е спрял? Кеф ти Китай, кеф ти Северна корея. Чакат те.

Някой да те е спрял? Кеф ти Китай, кеф ти Северна корея. Чакат те.

КИТАЙЦИТЕ ПРАВЯТ ОТ ПУСТИНЯТА ГОРА А МУТРИТЕ ОТ ГОРАТА ПУСТИНЯ :))

Китайците правят от планетата пустиня. С едно градче няма да може да си изчистят името. Знаеш ли какво дишат там, колко дни в годината виждат Слънцето въобще и колко струва един човек за китайската им народна република?

И НИЕ НЕ ЯДЕМ РИБА ОТ ДЕТРОЙТСКАТА РЕКА ...

Хахахаха...примерно: -Здрасти горски ! -Какъв ти горски бе, аз съм кмета на селото !

КВО ГИ ТОПЛИ ТОВА БЪЛГАРИТЕ ???? ... АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ И НАРОДНИ - НАПИШЕТЕ НЕЩО И ЗА ЗАПУСТЕЛИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕЛА .... ИЛИ ИМАТЕ БЕЛЕЖКА ОТ ЦДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ЧЕ КОЙТО ПИШЕ ЗА ТАКИВА РАБОТИ ЩЕ ЯДЕ БУХАЛКИТЕ ???:))

Че кой кого е спрял да ходи по българските села? Ама на никой не му се живее на село. Вие комунистите навремето насила изгонихте българите от селото, сега ми ревеш що били празни. То бива лицемерие.

първо е иСмислено фъф русия фсички други подражават, мдааааааа!

трай, че московчанката оряза зеленината тука

Град-гора беше Силистра,но като дойде гербавия кмет почна да сече наред и сега е град-гъз.

Ще е зелен до първия киселинен дъжд, а такива са ежедневие там .

Хм, растенията също дишат... при това 24 часа в денонщието а се отдават на фотосинтеза само на светло и топло, да не говорим че и гниенето също се явява източник на въглероден двуокис. Не случайно някои еретици смятат големите горски масиви и океаните за основни играчи в кръговрата на въглеродния двуокис и свързаните с това циклични изменения на концентрацията му във въздуха;)

А Шанхуй ще стане ли и той "град-гора" ?

Ние от гората правим град

Объркал си рейса пич. Ние от гора правим дим в кумина

Там няма ли съветски крадци да им обяснят, че само с ВЕИ не става и без ядрена централа ще загинат.

Има бе - пълно е! 21 реактора са ги подвели да строят едновременно горканчовците... Живи да ги оревеш!

"въглероден двуокис" Това е правилният термин на БЪЛГАРСКИ, а не някакви непонятни "моноксиди", "диоксиди" - пълна простотия!

Точно обратното е, драги. Някъде от средата на 80-те, правилният термин е "оксид". Ако си завършил у-ще преди това си прав за себе си.

А новозавършилите гениЙ, могат ли да обяснят защо е въглероден диоксид, а не карбонов? Или от всички материЙ се учи по малко и на края резултатът е "Й" в края на мн.ч.

как ще се оправят с комарите?

С наномрежи :)

Перуката не случайно каза, че НАРКОМАНИЯ е в сравнение с Китай е от 3-тия свят.

Това от Алкохолна Хероиномания ли го изписа?