Все повече български медици в Германия

Всеки десети лекар в Германия е с чужд паспорт. Българските медици също обичат да работят в чужбина.

Обратно в новината

Коментари - Все повече български медици в Германия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези, които остават, са: 1. Деца на лекари, които могат да им помогнат да специализират и да си намерят работа в желания град. 2. Лекари и специализанти, които не говорят западен език или го владеят на много лошо ниво 3. Лекари, които са в процес на приравняване на изпитите/спестяване на пари, за да заминат.

Възмутителна лъжа е, че българските медици получават десетократно повече в прекрасни условия. Всъщност ТЕ-БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ работят десетократно повече в Германия от местните лекари. Един неврохирург, работещ с микроскоп са десети от милиметъра извършва петнадесет операции/седмично, а един немски лекар - пет/седмично, за да не си напънат немските гъзове и да получат СТРЕС. СТРЕС е страшната дума, плашилото в Германия. СТРЕС Е ДА ИМАШ ДЕТЕ, затова там 40-годишните живеят поединично, даже не на семейни начала. Пълни негодници са тия лекари немски, въпреки заплатите и апаратурата им. ХОРА, ПОЛИТИЦИ, ЦЕНЕТЕ НАШИТЕ ЛЕКАРИ! Нека учат следващите. ДАЙТЕ ИМ огромни заплати, за да останат тук и да ни лекуват! Аз не искам да ме оперира лекар с трепереща ръка от глад и недоспиване. Нито пък да ме оперира лекар, който се чуди от какво да ме оперира, без да имам нужда, за да източва Здравната каса, та да съществува болницата и работното му място. Не правете лекарите мафиоти. В цял свят лекарската мафия оперира без нужда, а в Германия яко се източва богатата им здравна каса. Там лекарските грешки са безбройни. А германците ходят на лекар за всичко, даже за да пръднат.

Оказа се, че почти всички бежанци от Сирия, Ирак и др. страни извадиха дипломи на лекари и ги приемат в Германия и Швеция. Безобразните им издънки в медицината са навсякъде. Глупаците от ЕС плащат за да ги "лекуват" назначени от политиците тълпи от мигранти с непризнати никъде "дипломи", "знания и умения"

Е, и... нали има пазар и на труда, който не може да си произведе нещо в достатъчни количества спокойно може да си го купи, пък и в друга статия вече ни успокоиха че тероризма не е повлиял на мерака на хората да си купуват луксозни стоки;)

От DW само платени статии, само лъжи.

Единствено няма дефецит на депутати и политици..

Лигльо, сички разбрахме, че живота ти е криФ. Нема никфо значение какво декларираш тука че си бил пичелил - ти си едно нещастно мърлево копеленце дето търси къде да си изсипе душевната пумия. НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ ТИ Е ДЛЪЖЕН НА ТЕБЕ - СВЕТА Е ГОЛЕМ, ЗИМАШ СИ РЕШЕНИЯТА, НОСИШ СИ ОТГОВОРНОСТИТЕ, НА СВОЯ СМЕТКА, И НЕ СЕ ОПЛАКВАШ ЗА НИЩО! Никой не ти е виновен, че си леке научено да мрънкя!

Интересно, ако се разболееш и ти се наложи да се лекуваш къде ще отидеш?

По принцип спортувам и съм здрава като камък. На лекар не съм годила над 15 години, то просто нема пречина да ида. Отделно от това, ако се случи да искам детокс или нещо невинно като съвет, ползвам хомеопатия и други холистични практики. Това изцяло ме устройва. Аналгин пих за последно на 30 когато родих. И това не бих пила със сегашния си акъл. Нещо да каеш? на пейсе, пращим от здраве. Мислим да векувам. Дофтури не ми треат.

Ами остават защото нямат възможност да избягат. Затова.

Себе си ли коментираш? сички разбрахме, че ти е криво, че си нископлатен дофтур, който иска повече пари, ама не знае как да си ги спечели. Ми стани плочкаджия, ето тука хората казват, добре се печели с плочкаджийство. Щом парите са сичко, за което живееш, има и други професии - къш да учиш най-добре платената, и спри да рИвеш като магаре на празна ясла. Аман от лигьофци, какво само ревете за пари? ми спечелете си ги! Никой не ви е длъжен за нищо - точно както другите професии си ги пичелът, тека и дофтурите трее да си ги заслужат! аман от лигльофци начи!

30 ГОДИНИ ГАВРИ-КАДЪРНИТЕ И МОЖЕЩИТЕ СИ ЗАМИНАХА, ДА МУ МИСЛЯТ ОСТАНАЛИТЕ, В ДЪРЖАВАТА ПРЕД ЗАКРИВАНЕ!!!

И като няма лекари, кой ще обгрижва най многолюдното ни малцинство? Или на тях им трябват шепа лекари да им дадат инвалидност и да има кого да бият от време на време?!?!

Ама защо само за лекарите се пише. Това важи за всички професии. Ей го , в София няма 1 свестен плочкаджия да налепи прочките на тротоара. Няма инженери , няма учители , няма бъдеще. Бустана опустя. Кога ще разберат тези които ни управляват ,че всички беди идват от ниското заплащане. На никой не му дреме дали ще го изгонят, всички работят през пръсти и крадът при първа възможност. И държавни служители и в частния сектор.

Това, което не спира да ме стъписва е, след като парите са витолко важни, защо не станете плочкаджии бе? То не е лесно да си плочкаджия, какво му завиждаш на плочкаджията? Като си искал пари, да си направил навремето един списък професии по заплащането, пък хващаш тая, дето ти пасват парите, и пей сърце! не моем да ви разберем чесно! кой те спира да си плочкаджия? ма не, ти трее да ривЕш колко си онеправдан, а колко му е добре на плочкаджията! ПС: в УК не е необичайно студенти медици да са плочкаджии....във ваканция, или гап иър, абе секи се оправе. И таксиджии стават, и санитари в боница, и срамна работа нема! Защо наште медици са с толкова навирен нос, на мен ми е изцело непонятно! Това не можели, онва не можели - ми ебетесефостата, никой не ви е крив!

Споко, не бери грижи, скоро и депутати няма да има!

Питайте Кунева и Паси дали са знаели че ще стане така, че германците и англичаните са имали разчети откъде колко лекари и инженери ще дойдат да им работят след като сме ги обучили с нашите пари, да върнат парите от държавната поръчка.

Тук държавата нехае за теб. Така наречените пациенти много често са си откровени простаци, които посягат да те бият, защото... така разбират нещата. След това си носиш осакатяванията доживот, а престъпникът ще го видиш на улицата след 10 дни. Да не говорим за мизерията в болниците, цикличната простотия с НЗОК и наивността със заплатите. Най-нормално е който осъзнае на време тези факти, да се спасява! Вие на кого се сърдите? Смешници. Един майстор на плочки взема 3 лекарски заплати за една баня!

Това, което не спира да ме стъписва е, след като парите са витолко важни, защо не станете плочкаджии бе? То не е лесно да си плочкаджия, какво му завиждаш на плочкаджията? Като си искал пари, да си направил навремето един списък професии по заплащането, пък хващаш тая, дето ти пасват парите, и пей сърце! не моем да ви разберем чесно! кой те спира да си плочкаджия? ма не, ти трее да ривЕш колко си онеправдан, а колко му е добре на плочкаджията! ПС: в УК не е необичайно студенти медици да са плочкаджии....във ваканция, или гап иър, абе секи се оправе. И таксиджии стават, и санитари в боница, и срамна работа нема! Защо наште медици са с толкова навирен нос, на мен ми е изцело непонятно! Това не можели, онва не можели - ми ебетесефостата, никой не ви е крив!

Тъпунгери, чийте какво Ви казва Вашия бивш ректор - академик и бандит. Всички български лекари в Германия са и ще бъдат втори цигулки, т.е. на втори план в селца и малки градчета.

АМИ ЩЕ БЯГАТ ЛЕКАРИТЕ КАК НЯМА ДА БЯГАТ!!! ЗАВЪРШВАШ МЕДИЦИНА ИСКАШ ДА СПЕЦИАЛИЗИРАШ НЕМОЖЕ. ИМА НЯКАКВА СИ ТЪПА НАРЕДБА КОЯТО ТРЯБВА ДА Я СПАЗВАШ. А ДА СТАНЕШ СПЕЦИАЛИЗАНТ ТИ ТРЯБВАТ КОРАБНИ ВЪЖЕТА ЗА ДА СЕ ОПРАВИШ. И ДРУГОТО РАБОТИШ 4 ГОДИНИ ЗА БЕЗ ПАРИ. НЕЩАТА ИЗЛИЗАТ НАЯВЕ ЗАВЪРШВАШ МЕДИЦИНА И СЪБИРАШ БАГАЖА ЗА ГЕРМАНИЯ.

За Германия не знам как е, но във Великобритания повечето лекари българи са лекари - санитари в приюти и старчески домове, където по цял ден обгрижват , включително хвърлят подлогите и бьршат з.а.д...... На изкуфели старци. Лъжат ги, че това е временно, но повечето ще си останат на това ниво.

Не знам как е с лекарите, но всички мои познати инженери работят на Запад като... инженери. Един от първите избягали мои колеги след като завършихме ВМЕИ работи в една лондонска банка. Като софтуерен инженер.

Знам ги аз софтуерните инженери работещи в банки. Първо са последни дупки на кавала в банката. Добре, че има outsourcing и истински ИТ-та им движат нещата.

А тека, кАжи им го. Гледам че масовата балХар настройка е че идват в Лондон и некой им постила червен килим и им слага списък с пари и заплати на масата. масово верват, че балХар диплома важи и могат да намерят работа дори от дистанция с балхар диплома. Ама нещо не им се получева. Това е масова збалуда - на никой не му пука за балХар дипломите ви. Ако не покажете реални умения и британска диплома, ше си останете санитари завинаги. ПС: и санитарка съм работила в началото, и сервитьорка, и чистачка, и знам отлично какви колеги имах - сичкото измет от Азия, Африка и Европа пристига с големите илюзии и търси добре платена работа, и като им свършат парите, отиват да работът нископлатените ....защото трее да сеяде. И там е великия момент на прозрението, че ако не се измъкнеш за косите сам, то никой нема и да те измъкне. Некои ахмаци никога и не се измъкват, и си остават завинаги в Хотел Калифорния.

На нас за какво са ни лекари? Ние и без това сме на доизживяване.

Аааа, то това с лекарите е бял кахър. Виж, наистина ще стане лошо ако избягат и гробарите и поповете!

Тук разни умници пак повдигат въпроса за това колко струвало образованието и как трябвало да работят в България като роби. А защо не погледнете хората от ИТ сектора? И тяхното образование не е евтино, но никой не мрънка, че ИТ спецалистите работят 99% в частни и чуждестранни фирми. Много от тях занимават в чужбина. И заплатите им са около три лекарски.... Ама мрънкате защо лекарите не искат да са роби в общинска или държавна болница! Ами няма да искат! Това е съвсем ясно. Някой трябва най-сетне да проумее, че лекар е по-важна, по-отговорна и съответно трябва да е по-високоплатена професия от депутат! Когато това стане, проблемът с липсващите лекари ще бъде напълно решен!

Не ве тъпак. Ти пак си работи навън. Нищо против нямам, просто ти казвам колко струва на държавата издръжката на един студент медик. Не си мисли, че с жалката такса която си плащал като студент си покрил повече от 10% от парите, които данъкоплатците са дали за твоето образование. Става някак си кофти - хората те образоват, пък ти после ги оставяш без здравеопазване. Ама щом те кефи работи си навън. И без тебе ще се оправим :)

Нищо не си разбрал. Не си останал без здравеопазване "ве тъпак". И в България има вече клиники, където има добри специалисти, но цените не са тези на здравната каЦа. С "тъпак" се обърни към онези от каЦата, които не искат да ти платят качественото здравеопазване в болница на европейско ниво.

Каква е разликата в образованието на Лекар и Учител, та доктора ще взема потребителска такса а учителя не? Защо не, всяко дете да носи по лев сутрин на УЧИТЕЛЯ !

Ми направо да се напише един списък с привилегированите професии - дофтури, учители, дупетати - и сички суртрин да им се отчитаме с по леФче. А те не трее да работът, как! ше се изхабът! трее да си ги пазиме, щото те са защитени професии! А нас останалите, кучета ни яли! ние като не сме в техния списък, ряпа да ядеме! Това е толко горзно, да верваш, че твоята професия е по-специална! всяка пеофесия е специална, всеки има нужда от пари, не само дофтурите и учителите! Не може и не е редно да бъдат слагани на пиедестал - и те трее да са отговорни и да си вършат работата! Ако не си вършат работата - къш безработен на улицата - никой не е длъжен на мързеливите и некадърните!

Още като млад ясно разбирах, че чужбината не е за мен. Не мога да го обясня, просто го приех и приех спокойно нещата в България такива, каквито са. Доход около 1500, за едни е мизерен, за други непостижима мечта. Мизерен дом, но мой, не плащам наем. Мизерна кола, но с евтина поддръжка. Не почивам, поради това, че не ми е възможно финансово, но ежедневието не е особено тежко и т.н. Т.е. приел съм спокойно живота такъв, какъвто е и се опитвам да видя позитивите. Обичам страната си такава, каквато е. Ако сега отново бях млад, щях да постъпя по същия начин. Дали сте удовлетворени не зависи от това колко имате и какво сте постигнали, а от нагласата ви. Не допускам негодуване и мрънкане в живота си и съм в мир със себе си и света. Добра или лоша, България ми е дом, в който имам покрив и хляб. Хората, добри или лоши са ми съграждани и ги разбирам добре. На мястото си съм. Не знам какво е глобален, успешен или свободен, както е модерно да се говори сега, но съм благодарен и на това, което имам.

Колега, бях главен асистент в МУ и заминах преди няколко години за Франция. Дал съм своето на България - работех от сутрин до вечер за смешна заплата. Подкупи никога не съм взимал - това е под достойнството ми на лекар. Но и аз имам семейство и не искам децата ми да растат в царството на мутри, мутреси, бели и черни Златки, чалга, продажни медии и нагли политици. А за носталгията - София е на два часа и билет първа класа с Air France до София не ми се вижда никак скъп.

Ама ще растат в мултикултурно общество. Та не се знае кое е по-добре. А тук човек все пак може да си подбира средата.

Всеки е прав. Винаги е прав. В каквото вярвате, това става ваша реалност. Въпрос на призвание е да пътува човек, да се развива в други култури и да е успешен по начин, приеман за глобален. Просто споделям, че не съм призван да живея, говорейки чужд език, въпреки че владея добре такъв. Питали са ме млади колеги дали са сбъркали, че са станали лекари. Ако са призвани, не са. Ще са успешни където и да са. По един или друг начин. Ако човек разбира живота като планини от пари на всяка цена, ако има ужас от "Златки", то е вероятно да не намери себе си никъде. И винаги ще е прав. Моят път е този-да живея в България и нито за миг не съжалявам.

Боко веднага да поиска от Меркел компенсации - подготовката на един лекар без специалност струва на българския данъкоплатец около 50 хиляди лева!

На някои тъпи парчета им е кеф да плащат, за да може на германеца да му е добре :)))

Защо ли ?

Това е едно професионално съсловие което е фаворизирано до такава степен все едно ако не ги дондуркаме ще избезне България! Българските лекари са мързеливи, смотани, простаци и абсолютни кретени. Никъде няма да видиш лекар да работи на 3 места, а тук може. частен кабинет, частна болница или клиника и общинска или държавна болница! Парите които заробатват тук са незаслужени! ТА ХИЧ НЕ МИ ПУКА ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ ЗАМИНАВАЛИ ЗА ЧУЖБИНА! НЕПРЕКЪСНАТО РЕВАТ ЗА ЗАПЛАТИ, А НА СРЕЩА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!

Ама моля ви, тук става дума за хуманни лекари, а не за ветеринарни, специализирани по говеда като вас.

Пожелавам ти много скоро да легнеш тежко болен и да не станеш!Тогава искам да те питам,изроде!

по врачки и чъкракчии баби

Бе ти се майтапиш, ама си е истина - бабите и чакръкчиите помагат повеке от дофтурите, които искат само да те тровят. Задължително е да идеш надофтур и да се намериш с голема рецепта вътре с химикали и отрови! Масирано зомбиране, че хапчето ше оправи проблема - и ставаш дръг аддиктид! Вместо да се разчита на Бог, и на природата (то е едно и също де...) и да се помогне на природата....тоест да се живее с лека храна, с много движение, без стрес, без отрови, и много сън и почивка, творчески постижения и позитивитет - и айде, на хапченцата..... И после кой ми сра в гащите, и защо не моем без апченца?????? Апченца ли? един лобут! мързи го да се грижи за себе си, и е неграмотно говедо, и разчита апченца да му оправът живота..... бой и ебън за тия! малко им е!

лекари, мед.сестри и мед.персонал ще дръпнат не само към Германия,но и към GB, страните от целия ЕС и Северна Америка.Е как няма да дръпнат,защо да стоят в БГ,за да ги бият цигани и разни кретени?При това тук заплащането им не е на ниво.

Там поне ще се научат да работят истински! Ще се научат да не закъсняват, да не хитруват, да не те претупват и да те огробват! Да ходят, голямо притеснение! Всяка година по поръчка на лекарския съюз медицинската мафия се дърдорят едни и същи глупости и ЛЪЖИ!

Че тука, ако работиш истински да не би да ти плащат както там?

Това е просто чудесно.Образоват се в БГ на по ниски такси.Поработят върху БГ пациенти и като се понаучат отиват в Германия.А тук хората умират като мухи с некадърни лекари.Всички работят на по 2 места.Да не говорим за парите които взимат от пациентите за да им се обърне внимание.Един кадърен лекар у нас не взима под 10 хил. на месец.Какво само се оплакват от страната.Като искаш високи доходи работиш повече и трябва да си добър.

истина глаголиш един доктор е толкова по- добър, колкото е по-голям парцела му в Орландовци.

Кажи им го това на лекарите, когато потърсиш помощта им

Все повече български медици в Германия. Гарантирано от ГЕРБ!

Радвам се, че се появиха и мнения, близки до моето. Не отричам правото на всеки да опита мигрантския живот. Апелът ми е , да се прави с ум. Да се вземе това , което липсва при нас , но да мислим за България. Тя е нашата родина.

Защо в Германия работят и бягат много медици, а не наши депутати?

...аааа бягат, бягат в Брюксел, че там са повече паричките.... а и храните са по-качествени....

така е, много медици работят тук, в германия, мислят, че са по-добре платени. за длъжностите, които заемат обаче, немските им колеги получават много повече, но те отиват да работят в англия. освен това, не всички имат добри познания по немски език, учат го в процеса на работа или продължват с "далаверите" по български.

Глупости...има тарифи според годините стаж и са еднакви и за немци и за чужденци...за езика съм съгласна,но това е защото нямат кадри и са склонни да правят компромис за нивото на езика

Работих добра работа по специалността си в Англия, събрах пари, купих апартамент в София и се върнах.. да уча. Хубаво е на запад. Мисля че всеки който иска, трябва да отиде да види че има един друг свят там, който функционира по съвсем различен начин от нашия. Но след това носталгията надделява виждаш че в България си е най хубаво. Тук сме истински свободни. Отидете, вижте, работете и като ви писне се върнете. Тези мисли за връщане започват да се появяват след като като вече не мислите за пари, тях ги има. Така стана при мен.

Появяват се много по-рано!

И после...парите свършват...

Това е типично за по-слабите натури емигрантски, по емоционалните. Но рано или късно, защото свикваш на високи доходи и не се плашиш да харчиш, и два един момент,в който събраните парици свършват. И тогава излиза на дневен ред отново избора - да заминеш или да не заминеш. В балХр разходите са си на европейско ниво, засичала съм го толкова много пъти, ами дори са над европейските. Като се върнеш с малко европейски парици, тези европейски парици се стопяат точно за нула време на същите разходи и дори по-високи от тези които си имал в чужбина. И айде наобратно. Аз направих тая грешка един-единствен път, и после задрасках опцията да се люшкам напред-назад в несигурност и вечно изхарчени пари. Нищко връщане. Може за някоя къса ваканция да си видим родата...ама и това вече отпадна като опция за мен. просто зачертах опцията връщане, и така е ноо по-леко.

Докато ние се натискаме, чуждият работодател, не само няма да плати за нечие обучение, а ще изстисква, повече и повече.Но щом в тази сфера има търсене, то трябва да се мисли в посока, как ние, българите да бъдем работодатели и спечеленото в чужбина, да харчим тук.

Аз бих изисквал от ЕС, всеки работодател който иска да наеме чужденец, да трябва да изплати поне на вноски, неговото държавно образование.

дежурния спамър. как пък един път нямаш една позитивна реплика ? върви и работи нещо полезно.

Това е позитивна реплика. Точно емиграцията на българи, съсипва България. Другата е циганската раждаемост. Това са двата най-големи фактори България да е бедна.

Пак търсим причината някъде на друго място! Пак някой друг ни е крив!!! Докато не се вземем в ръце и не поемем отговорност за собствените си дела, все ще сме прекараните! Не стига че хората дават работа на специалистите, които хранят още няколко човека в БГ, ами и да плащали образвованието!!! Малоумник до малоумника, мила моя майно льо...

България има приходи годишно според бюджета от окола 33+ милиарда лева и разходи от около 34+ милиарда лева. Виж сегашният бюджет. Ако напусналите, които са основно в работна възраст работеха тук, то те примерно щяха да изкарват още 13-15 милиарда лева, ако не и повече. Сега правят БВП за чужди държави. Като държавата е хвърляла пари за тяхното обучение. Не случайно споменах да се плаща за държавното обучение, а не частното. Гърция се е опитава в ситуация на емиграция, да я спре с изкуствено вдигане на стандарта. Добавено към това, че повече евро се взима само на заем, виждаш сегашният резултат. За тях плюс купуването на оръжие. Плюс очевидно корупционни или лобиски трикове в ЕС, че заемите се отпускат от ЕС, но през банки които вдигали лихвеният процент примерно от 1% (на ЕС) на 12% (на банката).

Roxana, представяш една различна гледна точка,добре, но моля те пиши по правилно и разбираемо че трудно ти се чете

Пич не моем да пишем различно, изобретих тая уникална мешавица заради дир и защото дираджиите ме имитират и пишат от мое име. Никой не може да имитира изказа ми, това му е достойнството. кат осе озовеш пред Роксана която си пише и говори сама с обиди и гнусотии, ше схванеш, че това са дирчоФците, които искат да ме сложат на колене. Но се разбира, че не съм аз. Заради изказа. Не могат да ме имитират просто. Ника могат да го напишат анонимно, но не и изказа. Това е моя подпис.

Хлябът в странство горчи..... Знам го от личен опит! Направихме успешен бизнес в Германия, стандартът ни на живот беше доста по-висок от този на средностатистическия немец, но винаги нещо липсваше... Сега местните работят за нас, а парите си харчим в родината. Живеем в България и сме щастливи. И съвет към искащите да емигрират от БГ. Отидете, огледайте се, мислете, но не как да се интегрирате и станете част от немската машина за претопяване. А какво можете да направите , какво се търси там, за да го направите като собствен бизнес, който да работи за вас. Знам, НЕ е лесно, но не е невъзможно!!!! Продават се лекарски кабинети и практики, на тезгяха са старчески домове и рехаклиники, остра нужда от гледачи на стари хора и т.н. Мислете, но не като роби, а като умни и свободни хора! Толкова години спрямо нас се постъпваше непочтено, изсмукваха се подготвени, квалифицирани кадри. Нека си вземем обратно, това, което ни беше отнето. Но да го направим с ум!

Това изобщо не е вярно! Може би за някои хора, които не могат да понесат промените, но за други си е благословия да се преместят в друга държава и там да изградят живота си отново. Аз емигрирах преди 20 години и изобщо не съжалявам. Не само заради заплатата, а заради начина на живот и манталитета, който в България никак не ми понася. Това дето ни експлоатирали и сме били жертви не е истина. Всеки гради живота си сам, и точно в България хората са най-експолатирани. На запад не гледат откъде си, а как работиш.

Начина на живот и манталитета??? Къде, в Германия, Франция, Великобритания, държави доста опасни за живеене, приличащи все повече на клоаки.

Грешиш и то много! Не знам в коя държава си и какво работиш! Била в Германия,Швейцария,Австрия-има голямо значение от къде си и отношението е различно!Понякога си личи и по време на интервютата за работа!Дори хората с тъмен цвят на кожата и румънците ги уважават повече от нас!

Има надписи пред лекарските кабинети с текст : " Хора, които идват с готови диагнози, поставени от онлайн лечители, ще бъдат таксувани допълнително " " Аз само да попитам - такса 10 лева " " Тук ли се раздават телковите разрешения " І такса 30 лева

При адвокат такса 50 лв !

Първият БГ порнофилм: Лекар върху сестра и всеки 5 минути някой влиза "само да попита".

Тук, в България всички разбират от медицина, политика и футбол. При такива " капацитети" , какво очаквате от лекарите ? Ходите на лекар само за да потвърди или отхвърли вашата собствена диагноза, която е прочетена някъде от БеГемама ?? В сайтовете общо взето един невежа учи други 100 невежи на неща, от които няма и понятие. Продължавайте да пребивате лекари и сестри и след 5 години и последните останали кадри ще бъдат пенсионери и вие ще бъдете оставени на интернет лечители .

Проблема с липсата на лекари тепърва ще се разрази с пълна сила. Много малки болници в провинцията вече затварят отделения , точно поради липса на лекари. Лекарите, които крепят здравната ни система са масово на предпенсионна и пенсионна възраст. След някоя година ще се лутаме и като Диоген ще търсим лекаря (Човека).

Лекарят-човек отдавна го няма.

Не, не съм съгласен, има го. Доста са намалели, но все още се среща. И точно с този начин на мислене, ще прогоним и последните читави.

ДВ пак се радват на нещастието в родината.Статията звучи като реклама за работа, няма загриженост и мисъл. Нима списващите нямат близки в България, нима не са расли и учили у дома????Грозно е това продажничество. Преди и 10 години след Освобождението от турско робство, младите българчета са били принудени да учат в чужбина, но поради липса на университетски преподаватели у дома. След това са се връщали в родината. Най-красивите софийски ( и не само) сгради са били собственост на Български лекари, инженери, архитекти и т.н. Фингов в архитектурата, Яблански и електрификацията на София, Мърквичка, чужденец, НО се прекланя пред българския дух и живее тук, Константин Величков и т.н. В областите, в които нямаме специалисти, се канят чужденци , за да помагат и обучават. И всичко това , след 500 години робство. А сега ... роби извън родината, далече от дом , родители и приятели. И защо? Кой е виновен? Всички ние, които го позволихме!!!!

Дрън, дрън. Условията и тогава и сега са пак едни и същи. Тогава както сам споменаваш лекарите са имали голяма собственост, а това и тогава и сега става с добро заплащане. Щом сега някой си мисли че прехода ни трябва да е 100 години и дотогава трябва да сме най-бедни, ще следва масово преселение . За добро или лошо хората не живеят 500 години, за да си позволят да загубят 50-60 в очакване на "чудото".

С очакване няма да стане, ясно е! С ум и знания, това е начина.

Стига с тези клишета - роб, далеч от дом, родиттели и приятели. Да не мислите, че само в България човек може да има приятели? А колкото за дома - българина не е бил авантюрист и това е проблем. Винаги се е чувствал по-сигурен като е бил залепен за родата, сакън да не му се случи нещо да се налага да отговаря сам за живота си и да се бори с конкуренция. А сега, когато това става, някои си мислят, че е лошо. Ами кой както я нареди. Един седи при родата и мърмори, друг се стреми да успее там, където ще оценят способностите му.

западняците обичат да източват чуждите ресурси, било то и човешки, отлично създават условия за това

И не само в Германия. Ежемесечно има форум с представители на френски болници. Един току що специализирал доктор, дори с мин. френски е много желан. Та, към Франция може да намерите по цели випуски. С една дума огромното мнозинство с желание за развитие заминава. Тук се надяваме да ни лекува някой останал от кадърните - патриот или тежко обвързан с роднини кадър.

Чудна работа, уж германците биле най трудолюбиви от всички, ама не следват медицина че било трудно следването а после работата била тежка, а предпочитат да са робовладелци

в заплащанията на лекарите, от 800 лева до 40 хиляди лева месечни доходи.

В Токуда им плащат повече но ги карат да страшно да лъжат пациентите и да изнудват семействата им

медицина в Германия. Едно от децата ни се дипломира медицина в престижен германски университет със семестриална такса 50/петдесет/ евро !!! Общежитието струваше 150 евро/месец, стола 150 евро, или 300 евро общо на месец. Детето ни работеше като лаборант с плаващо работно време в университетски лаборатории за 8 евро/час х 80 часа месечно = 640 евро. Ние й помагахме с 200 евро/месечно.

Не си пращайте децата в чужбина да се мъчат, на на един комшия дъщеря му учи в престижен БГ университет за пиарка, има си приятел който и подари джипка, момичето си изкарва достатъчно пари и помага на цялото семейство и си е много добре у нас

Ей това "има си приятел който и подари джипка", шо ми се струва притеснително? И как изкарва пари, че и за родителите си, докато учи?

Така е, но да завършиш там трябва яко учене. Не вървят връзки, няма купуване на изпити... Браво на вашето дете, браво!

щастливи, а пък другото дете преди много години спечели три пълни стипендии в Щатите за докторат по математика, защити успешно и сега е на висока държавна длъжност в едно министерство, дипартмент по тяхному.

Май бъркаш нещо!

?

нали плюем по Германия и каква ли не я наричаме. Пък да не говорим какви били германците, лелееее

Германия е една богата държава.Най-богатата в европейския съюз.Българските медици получават по-високи доходи там.Помислете си,защо не ходят в Русия нашите медици?

Защото в Русия си имат достатъчно лекари и не са им необходими продажници!

Тошка, ти като работиш не се ли продаваш ? Или караш на фотосинтеза ?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

Някои докторчета са си добре в БГ, продадат някои и друг болничен лист, някои пациентки плащат в натура, комисионни от аптеката, оправят се някак.

Ами като получават мизерни заплати, така ще е. И те семейства хранят. Виж, друго си е да си прокурор, дупеклат, министър, калинка някъде и т.н.

Ами откъде да дойдат парите за високи заплати като два милиона са пенсионери, един милион са инвалиди (освидетелствани от кого?) един милион са дърржавни чиновници-паразити, един милион деца, един милион римляни, един милион еднолични търговци които едва свързват двата края и една шепа крадци към които са се прилепили на хранилка разни чалгаджийки, охранители и други слуги. Еврофондовете скоро ще секнат и тогава жална ви майка.

В САЩ над 35% от лекарите са завършили в чужбина. Лекарската професия изисква продължително и тежко обучение, което е скъпо. Самият труд е много тежък от емоционална гледна точка. Носят се сериозни отговорности, работи в обстановка на крайно висок стрес. Затова независимо, че заплащането е много над средното няма много желаещи да учат за лекари. Налага се да си ги внасят от страни, които не разбират какво е истинска ценност. А помислете, какво освен лекари, инженери и учени внася западният свят. Суровини и енергоносители внася. Ресурси. Лекарите, инженерите и учените са човешки ресурси. Те са истинското злато. Те са всеобщият еквивалент. Знаете ли защо САЩ доминира света? Просто тук има необходимото количество експерти. За страна с триста милиона жители са необходими триста експерти в науката и технологиите за да доминира света. Тези експерти се селектират от образованите и интелигентни хора, които вие тук в този форум наричате ненужни на България боклуци. Продължавайте да си изнасяте интелигенцията, дървения материал, златото, медта и урана. Продължавайте да си продавате земята на руснаци, англичани, японци и турци. Продължавайте да казвате, че всичко това са боклуци. Изгонете си докторите и си останете със здраве. Ще ви потрябва.

Евала батка, гоУемо писмо си писАл, ама не разбрах до кого е, чесно...

В САЩ не можеш да работиш, ако не приравниш диплома изпит по изпит. После си струва , разбира се.