Рекорд: 1.9 млн. българи дали подкуп тази година

През 2014 г. е регистрирано най-високото равнище на административна корупция и корупционен натиск от страна на администрацията в периода след 1999 г.

Обратно в новината

Коментари - Рекорд: 1.9 млн. българи дали подкуп тази година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това означава,че отдавна мафията си има държава и това е тук.Днес ако няма подкуп няма да има и икономика.

Поредната очерняща статистика с идеята а подклаждане на национален нихилизъм. От доста време в медиите в България се сипят обиди и квалификации по адрес на българите с идеята да се изкарат непълноценни и некадърни и с това да се оправдае разрухата в държавата като тяхна вина. Не се подавайте на тези евтини манипулации. Човек с вменено чувство на вина се контролира лесно. Подобна статистика е такава безподобна глупост е евтина лъжа. Не знам кой ще си каже че е давал подкупи и какъв процент са склонни да си признават такива факти пред непознати.

Бихте ли ни споделили технологията с която сте стигнали до тези резултати. Какви методи се използват и защо са достоверни?

Кажете Център за изследване на демокрацията, добавете Джордж Сорос и ще разберете как се скалъпват подобни "изследвания" и как Сорос печели от създаване на паника и хаос. Надявам се, от дир-а, да имате предвид това.

Имах един познат ресторантьор,който като събереше персонала за да раздава заплати казваше на сервитьорите:"Вие си вземате достатъчно от клиентите и за вас заплати няма"и даваше на останалите. Та щом толкова се облажват държавните служители просто да спрем да им плащаме от данъците си и да си останат само с рушветите които така или наче вземат!

Това е някакво измислено число изсмукано кой знае откъде. Най-масовият подкуп да речем - КАТ. Това значи всяка кола да е спирана в нарушение 2 пъти. Абсурд. Аз не съм спиран поне от 2 години.

Това са пълни глупости. Българинът е с дотолкова промито съзнание, че е лош, че вече сам се самообвинява. Наскоро бяхме се събрали 12 човека, всякакви възрасти и професии. По едно време разговорът тръгна в посока корупцията. Стандартните приказки - тая шибана държава.... По едно време аз прекъсвам и ги питам: "Хайде сега, близки хора сме тук, признайте си кой от вас е давал подкуп тази година, на катаджия или на служител." И се оказа, че от 12 човека само един беше платил на лекар за операция. Факт. Какви милиони? Питайте си приятелите и щв видите, че резултатите са подобни. Някой явно руча яко жабетата и им втълпява, че всичко е много лошо.

Политиците са виновни. Ние по принцип сме толкова трудолюбиви и честни, че не може и дума да става, че имаме някаква вина за състояние си. п.с. Ако не са нашите политици, то ще са американски, руските, еврейските и т.н.

след като политиците са ви виновни защо ги избирате....!

Една машина като не се смазва - скърца и се разваля! Затова трябва редовно да се смазва и долива смазка!

а когато има много вълци трябва да се избиват.....!

humfry

Това изненада ли е за някого? От години по всички международни статистики България се води най-корумпираната и най-бедната страна в ЕС. Италия диша прахта на България по корупция. В добрите статистики обаче България е винаги на последните места.

Ти колко пъти си дала и колко пъти си взела подкуп през последната година? Честно.

Колаборацията между правителството на САЩ и мафията се оказва решаваща за хода на войната, а сътрудничеството продължава и след нея, за да се неутрализира и другия общ враг италианските комунисти. Обяснението за този ход на мафията е просто. Свободният ход на хора, стоки и капитали гарантира и добри печалби. Коза Ностра просто е помогнала на себе си, като избрала страната на демокрацията срещу тоталитаризма.

Нали за това дадох толкова кървави долари. Точно такъв резултат съм купил и договорил с "протестна мрежа"/подкупна мрежа/. Радвам се, че има достатъчно будали в тази държава.

Да посочим корумпираните. А те са:служители по контрол на строителството в община Средец София, служители в ДНСК, служители по контрол на строителството в Софийска община, служители в регионална дирекция контрол на строителството в Югозападен район.

И това е само които са си признали!

Корупцията в България вече е достигнала неконтролируеми нива. Основната причина за това е ОГРОМНИЯ държавен апарат, чиято единствена цел е да тормози бизнеса и населението. А нещата се решават просто. Ако имаме електронни услуги, ясни правила, минимум изисквания за каквото и да било, прекъсване на пряката връзка гражданин-служител, драстично намаляване на администрацията, жестоки наказания за КАТ-аджии, вземащи подкуп, повече електронни средства за контрол, и корупцията лека полека ще се сведе до минимум. Кой ли обаче прави така, че не се променя това? Дали не са точно тези държавни служители, които вземат "едва 500 лв." заплата, а пък харчат хиляди? Как еин катаджия не напусна работа, щото заплата е 600-700 лв? То една продавачка в мола взема горе-долу толкова.

Abu Talib

риторика е толкова правилно, колкото и риформа.

са виновни, не ние. всеки знае че бг политиците са лоши, а народа добър. и никои не дава подкупи в децки градини, вузове и на полицаи! докато българина не разбере че заедно трябва да си променим миленето нищо няма да се промени. трябва да имаме сили и смелост да се борим срещу всяка нередност, включително срещу пререждането по опашките. да порицаваме всеки тарикатлък, да променяме съзнанието и стандартите си. през комунизма обаче ни научиха да си кротуваме и да правим компромиси, ето сега за една година анархията и беззаконието пак са налице. но това е търсен ефект от бсп-дпс, скоро ще цъфнат във форума гаргамел и савч7/8 да ни убежфават как герб са лоши, танов е лош, щото при герб имаше ред. пак ще ни плашат със сорос, пак ще бълват глупости. хора, не се оцхаиваите, българия може да се оправи, само трябва да изгоним бсп и дпс от парламента за 10 години. гласуваите с мисъл за бъдещето, не за обещанията на бареков и бсп за помосжти и сваляне цената на тока. всичко идващо от тях е популизъм и лъжa.турци, не гласуваите за доган, тои е воден само от лични амбиции! заедно трябва да спасим дърявата!

а купонити броят ли се за подкуп ?

20 лева - КАТ. Най-честата тарифа, стига да не е нещо сериозно. За 50 - с хляб и сол посрещат. :D

Това са прекалено голми числа. Може би става дума за катаджии и други. На мен никой никога не ми е искал подкуп и затова ме учудва.

И на мен така.

Горда съм , че не съм участник в това гнусно нещо

8901

При комунистическо управление друг вариант просто не съществува. Кво се правят на ощипани от Центъра за изследване на демокрацията. Всъщност те какво точно изследват? У нас такова явление демокрация не съществува. Има само куха от към съдържание такава дума. Кой знае колко научни сътрудници я изследват тая дума? Като има кой да им плаща масрафите що пък да не я изследват, питам аз и отговор не искам.

А особено впечатление прави израза "1,9 млн. българи признават..." . Човек остава с впечатление, че са питали поне 2 млн. човека по техните писаници.

Е как не, кои бяха на власт , че няма да е така...БСП, ДПС и Атака, подкрепени от Бареков с КТБ и дилян Пеевски....още подкрепени от Цвъклин Овчев и Цапцарапов и Сарафов и Мая Селска и Мищо Шамара... е какво искате от тях

Вие сериозно ли? Поредната "прекрасна" и позитивна новина, за която трябва да попаднем в черния списък на икономиката и политиката по света.

Много лесно може да бъде намалена корупцията, ама това не е изгодно на управляващи и канцеларски плъхове. Да дадат ясни правила и срокове, които като не се спазват да следват санкции и нещата ще си отидат на място. А сега те размотават за това документче, после за друго , после за трето и то времето си върви , а ти никаква работа не вършиш. И си плащаш за да не те мотаят

А дали наистина е така. Аз съм запознат със случаи в които са обвинявани честни служители че взимат подкуп само защото не го взимат и си гледат честно работата.

Ако някой е отъпкал пътеката в ДАГ да ме светне да ходя да давам директно, защото половин година не мога да си извадя разрешението за табела, нито ми отказват нито ми дават само въртели, да ми посочи някой човека, до десет пъти стойноста на табелата съм готов.

Бюрокрацията е унищожила Римската империя, съсипа и социалистическия "лагер". Ако продължаваме да увеличаваме държавната и общинската администрация, никой няма да остане да живее тук!

То това ни е останало по наследство от БКП и така успешно са ни изкривили и затова в Балгария е доста разпространен подкупа!

А във Франция, Белгия, Италия, Испания и т.н. - те от кого са го наследили ?

е,че в тези страни има корупция,но тя е по високите етажи-кметове,министри,политици,но народите там не дават подкупи,така,че не смей да се равняваш с тези народи,българския народ е КОРУМПИРАН,крадлив и мързелив,вместо да вземе да работи предпочита да си уреди нещата по втория начин,но така става,когато парите му не са изработени с труд,а са или откраднати,или от някоя далавера

А, не така, не така. Бай ви Ганя що го забравяте с розовите мускалчета? А това: 19 ян. 1895 На някои места е обещано на селянете брашънце, ако не гласуват за опозицията, но това средство е твърде съмнително. Нали знаете колко са се изхитрили нашите селяне: изтъкат си платното, па ти ритнат кросното. (т.2, с.34)

Има и още, даже по-близо до темата - в До Чикаго и назад, нашите се срещат с един местен сърбин, който ги поразява със следното изказване: ... тука е ВЕЛИКА КОРУПЦИЯ, дека не сте и мислили, че може да има толкова велика !

След като се споменава, че у нас нивото било "над средноевропейското" би следвало да се даде таблица за отделните държави. След това да се опише как в другите държави се справят с този проблем и от там - какви изводи и препоръки да се направят и как да се създаде обществена организация, която да следи за изпълнението на набелязаните мерки. Това се казва конструктивен подход. Другото е само ала-бала. Всички сме свидетели как се предлагат цигари и фактури по улиците, но до сега не е бил заловен нито един, не се е намерила нито една партия, която да проследи пътя на стоката и обратния - на парите и да направи нещо за спирането му.

ДА АМА САМО ЧЕ ЕВРОПА НЕ ГИ Е ЗА НАС! ТЕ СА ПО ЗАГРИЖЕНИ ДА ПРИЮТЯТ АФРИКАНЦИ И МЮСУЛМАНИ,ПОНЕЖЕ НЯМАЛИ КАКВО ДА ЯДАТ ПО ДЖУНГЛИТЕ.И ДА ЛИБЕЛИЗИРАТ ГЕЙ-БРАКОВЕТЕ.А БГ КУЧЕТА Я ЯЛИ,ЧЕ НАЛИ ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЦИ КРАДАТ ЗАЕДНО С НАШИТЕ!!!ТРЯБВА САМО ДА СЕ СЪЗДАДАТ ДВЕ ИНСТИТУЦИИ КОИТО ДА СЛЕДЯТ ЗА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ВЛАСТА ВЪВ ЕВРОПА И ДА СА НЕЗАВИСИМИ ЕДНА ОТ ДРУГА.ТОЕСТ ДА МОГАТ ДА СЕ РАЗРАБОТВАТ ВЗАИМНО!И ДА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТИТЕ.ИНАЧЕ СЛЕД 50 ГОД НИЯ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ ИМИГРИРАМЕ ПО АФРИКА!!!

Александър

Ако искаш немски полицай и швейцарски съдии да дойдат тука? А накрая може и австрийски граждани...

ТОВА НЕ Е ВЯРНО!! ПРОТИВ САМ!НА 2 МИЛИОНА МОЖЕ ДА СА ИМ ВЗЕЛИ,НО КАТО ЦЯЛО ОЛИГАРСИТЕ ПИКАЯТ ВЪРХУ ТОГИТЕ И УНИФОРМИТЕ ИМ. А ТЕ СА ДОВОЛНИ,ТА ПРЕ ДОВОЛНИ.. ОЩЕ МОЯТА ФИРМА ПУСКА ЖАЛБИ ДО ПРОКУРАТУРАТА,А ТАКАВА ИНСТИТУЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА РЕАЛНО...ТЕ СА ДОВОЛНИ ЧЕ ТЕХНИЯТ ЧОВЕК ИМ СЕ ОТПЛАЩА С УРИНА...

Остоналите 70,7% не са посмели да си признаят.

Не, че не са посмели, но толкова са свикнали с това, че даже не им прави впечатление...

Невероятни глупости публикува този ценър за "изследване на демокрацията"! Не зная кой го финасира, но със сигурност е някой, който мрази БГ. Тези "изледоватвли" казват, че 1.9 м. българи са претъпници. Към тях като прибавим и поучилите подкупи, цифрата набъбва до около 3 м. души. Това очевидно не е вярно.

И оня ден като те спря катаджията, ти не му отговори с едни 20 лева на въпросът му "и ся ко прайм", зададен с радар в ръка, нали?

Да.

Българинът на червено не пресича, тия за корупция ми говорят. :)

само 2 млн.престъпниците в бг,но те са 7 млн.,така че прав си-цифрата наистина не е вярна,много повече са

Тва са нормални неща при управлението на БСП. При тях корупцията е начин на съществуване.

При ГЕРБ на мода са живите факли.

Който не почита мъртвите отива скоро при тях !

Какво очаквате, след като населението намалява, а бюджетната администрация се увеличава. Една четвърт от активното население са държавни и общински служители, няма друга такава държава. Това им държи заплатите ниски и ги прави рекетьори. Съкратете ги наполовина, да видите, който остане, дали ще посмее да поиска нещо!

Аз не вземам подкуп! Не защото не искам, а защото никой не ми дава...

94% на това му викате корупция, а останалите 5% ние му казваме добри бизнеш отношения... Единият процент е от идеалисти, които вярват в техни си изкукали неща, нямащи нищо общо с реалността...

по това се познават зрелите общества, там процентите са други. Тука в БГ хубава работа, ама циганска.

Т.е, според изследването всички очакват да им поискат подкуп и всички са дали подкуп, защото 30% са дали подкуп на практика това означава, защото като поискат на жената и на майка ми подкуп - аз го плащам в крайна сметка!

що толкова малко? народа явно е обеднял...

Реално колко са попитали и колко са казали истината? Изсмукват си от пръстите разни цифри и симулират дейност.

Не! Ний таковата подкупи, модкупи...не!

Това е заради Костов и Бойко Борисов!

си Лейка! Една опорна точка не мога да врътна, веднага си ме парирал.