Минималната заплата в България най-ниска, но расте най-бързо

България остава на последно място в ЕС по размер на минималната месечна работна заплата, въпреки най-бързия растеж на този показател.

Обратно в новината

Коментари - Минималната заплата в България най-ниска, но расте най-бързо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Към първи януари тази година минималната заплата в България е била 235 евро," Та по какъв кур е сметната?

Заплатите и пенсиите на народа най-ниски в ЕС, ... но доходите на мафията-управляващи - може би е най-висока, но те не си обявяват всичките си доходи.

Заплатата е ниска, но важното е, че идват чуждестранни инвеститори и откриват работни места. А защо идват ... ами защото работим по-евтино и от китайците дори!

Идват за да спечелят! Т.е да вземат нещо.

Характерно за Великобритания е, че НЯМА минимална месечна заплата по закон. Там има минимална надница на час. Какво обаче означава това? Може да ви наемат на работа с трудов договор, но да не ви дадат достатъчно часове работа. Тогава фирмата си ви плаща изработените часове, но те са много по-малко и така вашата заплата може да се окаже на ръба на съществуването в тамошните условия. Има и варианта да вършите работа не на едно място, да пътувате между различни клиенти, адреси. Отчита ви се само времето при клиента. Така за да направите днес 8 работни часа вие сте още няколко часа по пътищата. Естествено подобни гадни работи се вършат предимно от емигранти, не от англичани.

Само в 22 от 28-те членки на ЕС има въведена минимална месечна заплата. По редно е да се каже САМО В 6 СТРАНИ НЯМА ВЪВЕДЕНА...

Само един пример от времето на другаря Румен Гечев: декември 1996 г. - минимална работна заплата 5 500 лева = 12 щатски долара месечен доход по тогавашен курс! Червени отрепки!!

Да припомна само: Точно тогава същия Румен Гечев беше отишъл на една конференция или семинар на тема "Устойчиво развитие!" Каква ирония. :))) А другаря Р.Овчаров, като министър на енергетиката точно по време на газовата криза през зимата се оказа, че беше на ЛЯТНА почивка някъде в Южното полукълбо - Бразилия, Аржентина ... там някъде. Абе ДРУГАРИ, раз'ираш ли! :)

Да припомним ли колко бе минималата работна заплата по Виденово време... тогава другарят Румен Гечев бе заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие... Червени отрепки!!!

хахахах уж разтеж пак най-ниски заплати и пенсии треат им роби на еурогейовете кой да им слугува бели роби. Чудят се що младите бягат от тая прокълната държава ама ко мое се очаква от продажни политици?

Да сигурно. И ако нараства със същите темпове, скоро ще се окаже че заплатата ми на инженер ще е по-ниска от минималната, нали?

... и след като дойде време за пенсия - също! Няма пенсии за висше!

Кой може да промени минималната заплата? Това може да го направи Националният синдикат ,който го нямаме в България.

къф синдикат бре? Пародия! Дето има т.н. "синдикати" работодателите им плащат отделни заплати да слуша раята

А колко с колко процента е нараснала в сравнение с 1997 година кагато заплатата е била около 10 долара само да знаете :D.

минимална заплата от 400-500лева на седмица или революция ,такива като дермонджиев гриша ганчев бойко чупете им имуществото бий те ги трепете ги те имат пари пт нашия гръб тези борчески групи са тяхна измислица за да си леганизорат бизнеса такива спират развитието на българия и теябва да бъдат убите събуде те се братя и сестри българи напред да бъдат унищожени тези .....

СТРУКТОРАТА НА СИК,ГЕРБ,НЕ И ПУКА ЗА НАРОДА!!!ВАЖЕН ИМ Е САМО РЕКЕТА!!!

Ти първо се научи да пишеш на родния си език и после се продавай на руснаците,структУра продажна...

Много тъп народ сме, май! В ЕС планово ни ликвидират, а ние им се радваме. Вижте само ЕК какви ръстове на БВП ни планира за годините до 2020 г, те са между 1 и 2%! Това значи увеличаване на разликата между нас и предпоследната икономика в ЕС, дори! За да престанем да изоставаме от Предпоследната икономика в ЕС ни трябва ръст на БВП поне 6.5% годишно, А, ГЕРБ ни будалкат, че се развиваме добре! Да, ама назад от другите! Ако.това се нарича развитие!

ако останат хора в бг.наистина ще баде хубаво

Ще останат ей такива като калинките от Герб които не могат друго да работят освен да се надяват на работа държавна. Под предтекст,че обичат родинатаПосле ще членуват в някоя др партия със същата цел и така

На майка ви в п.....а/престилката/

Малка заплата, но широко сърце. Който удържи на онзи свят ще бъде блажен.

Хахаха! Блажени са вярващите!

Доста рано ще идат на оня свят, иде блаженството с пълна сила!!!

Нашите управници, мислят за магистрали, не за хората. Затова Б.Б. вече ще духа супата...

"Минималната заплата" е йезуитщина, които лековерните граждани, поробени ментално от СМИ на петата колона наистина вярват, че е насочена към подобряване на тяхното, наистина окаяно жизнено равнище. Всъщност минималната заплата е сумата, върху която се изчисляват осигуровките. Всяко нейно увеличение прехвърля тежестта за издръжка на работещите върху тях самите. От техните без това пренатоварени с данъци мизерни заплати, отпуснати със свито алчно сърце от ненаситните западни корпорации, за които работят нашите сънародници. И тези увеличаващи се и увеличаващи се пари отиват в застрахователните фондове, собственост на западни фирми. Или в централния фонд, "съхраняван" в западни банки. Добавете 20% ДДС, 500 лв. акциз на тон бензин, 300% надценка на цигарите и алкохола и ще видите на кого пада издръжката на нашата слаба държавица, която наистина изнемогва за пари. Сравнете сега с плоския данък и смешните 10%, които корпорациите плащат. Но не върху приходите си, а върху печалбата ! Която умело успяват да скрият. Така издръжката на държавата - учители, лекари, военни, пожарникари, полицаи се прехвърля изцяло на гражданите. А западните корпорации безплатно се възползват от образованата работната сила, пътищата, сигурността и формират свръхпечалби, които изнасят безпроблемно извън страната. Дори и да се утрои минималната заплата никой не е задължен да я дава, няма такъв закон. Само ще се утроят приходите на осигурителните фондове. Трябва да се увеличава реалната средна работна заплата. Но това не става със закон. Има само един начин - борба. Стачка до дупка. Всяка година. Това е другата страна на пазарната икономика (определяне на цената на труда чрез преговори), която някои удобно забравят.

Чудя се как има хора абсолютно неграмотни, но с голямо самочувствие даже да поучават останалите. Чувал ли си за минимални осигурителни прагове? Точно с осигурителните вноски няма нищо общо минималната работна заплата, а те се определят от праговете. И точно минималната работна заплата е задължен да плаща работодателя със закон, въпреки, че може да плаща осигуровки върху по-голяма сума. Така държавата ни хем си е осигурила по-високи постъпления от осиг.вноски, хем е дала свобода на чорбаджиите да не плащат повече от минималната. Е, умнико, кажи ми как чорбаджията ще реши да дава по-висока заплата на работника и съответно да му остане по-малка печалба? Отговорът е: като го задължи държавата чрез налагане на по-висока минимална заплата. Ако знаеш за друг начин, сподели.

stan_posta@

Определянето на минимална заплата влияе единствено върху осигуровките. Никой не работи за такава заплата. Реалните доходи зависят от средната работна заплата. Която не се повишава със закон. Само със стачки и договаряне с работодателите. Даже от КНСБ признават, че средната заплата може спокойно да се повиши с около 40%. Това е частта, която не се додава на работниците, а отива за формиране на свръхпечалба на корпорациите. Върху която се плащат смешни данъци и се изнася.

В условията на свободното пазарно стопанство човешкият труд е стока , която работника продава на капитала свободно, така както би продадена туба бензин. Ако има голямо предлагане на бензин , цената на бензина може да падне много и търговеца на бензин да претърпи загуби , продавайки под цената на която е купил бензина. Съвсем също е с голямото предлагане на човешки труд за определена дейност , може да принуди работника да продаде работната си сила на цена под това , което е нужно за да се изхрани и той да загине. За да не стане това има определена минимална работна заплата. Това е спорно и адвокатите на капитала справедливо отбелязват, че тези минимални работни заплати , ако са високи , могат да принудят капиталът да изнесе труда си навън и така да влошат още повече положението на наемният труд. Помощите за безработица предотвратяват това и минималната работна заплата има смисъл . Това че ние сме обвързали минималната работна заплата с други плащания не е задължително и може да бъде премахнато. Но е ясно че една висока минимална работна може да предизвика безработица, а ако е ниска глад и социално напрежение. Та нейното определяне е деликатна задача.

Капиталът може да бъде частен , държавен , чужд , местен, или пък пенсионен фонд или друг частен социален фонд. Та не бива да се проявява марксическа тенденциозност , защото по високи разходи за наемен труд , означава по ниски печалби на капиталът и ако сърцето на комуниста е доволно , то с намаляването на печалбите намаляват и инвестициите , работните места, пенсиите , социалние плащания и се оказва , че бъдещето на страната е било изядено. Та цената на наемният труд в общност и тази обвързана с минималната работна заплата в частност има голямо значение.

В България работната заплата е толкова ниска, че увеличението и пак я държи на последно място в ЕС. Проблемът не е в това, че повишението на МРЗ ще изгони работодатели , а в това, че никой не се грижи за създаване на квалифицирана работна ръка и в огромната корупция.

за сметка на това пък ту се живее евтино. отидете в португалия, и тяхната минимална заплата ще ви се види още по-малка от нашата

Защото? Нали всички пазаруват от хипермаркети, а цените в тези магазини са приблизително еднакви в цяла Европа. Даже в БГ доста неща са с 30-50% по-скъпи.

подредена и стабилна държава остави горанов и борисов?не давайте на гербоухите да помиришат власт,крадците имнедни........

Не давайте-а те все дават. Сигурно другите са още по-крадливи и корумпирани и затова...нали?

Да.Точно така.

В Русия минималната е 115 евро. Поне от тях сме по-добре. Ако не им давахме да ни точат, щяхме да сме поне като в Румъния.

Горките гърци,как ли преживяват с 1300 лева ,минимална заплата!Предлагам да им изпратим помощи.

Напълно си прав,че стоим и си траем,но не виждам "МЕСИЯТА",която ще ни поведе и ще оправи незавидния начин на живот на българите!

С какво ни превъзхождат прибалтийските държави?Нямат развит туризъм и природни богатства,но получават със 100 евро повече... Сетих се, там не се краде и няма КОРУПЦИЯ! Разбра ли г-н бай йух!

това новина ли е? бг винаги е била и ще буде зле

http://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/kolko-struvat-osnovnite-hrani-u-nas-i-v-evropa/

Не бива да знаете много.

Ето това Герб да четат,а не да ми се хвалят кой държавен глава им благодарил и какъв подарък дарил

А ПЕНСИЙКИТЕ НА СТАРЦИТЕ,НА КОЕ МЯСТО СЕ НАРЕЖДАТ. БАТ БОЙКО САМО ЗА ТЯХ СЕ ВАЙКАШЕ КАК ТЕ ИЗЯЖДАТ ПАРИЧКИТЕ .И ЗАЩО ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ТОЛКО МАЧКАНИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ.ПО БОГАТИ ЛИ ЩЕ СТАНАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО ИЗМОРАТ СТАРЦИТЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ. БРАВО ЮНАЦИ!

в България. Това сигурно ще ги подсети как да си намерят работници, за които плачат че няма в България.

Помислете и за нас пенсионерите дето бачкахме цял живот , за да израстете и стъпите на раменете ни...Като дигнат вашите заплати цените растат и ние съвсем ще умрем като мармоти...Старотта безспорно няма предимства , но с безпаричието и болестите се превръща във филм на ужасите!

Стига с тази минимална заплата. Задължително трябва да се премахне минималната заплата и да се въведе минимално почасово заплащане във всички сфери. Ако се въведе минималното почасово заплащане в размер на 10 - 12 лв. на час ще се решат голяма част от проблемите и ще се спестят пари за излишни разходи. Ако някой се интересува мога да му обясня лично.

Да ама не искат. Социализмът здраво е заседнал в мозъка на много българи и не могат да си предтставят, че е възможно да има почасово заплащане и съответно заетост. Странното е , че нито работодателите искат да има ефективно уплътняване на работниците, нито работниците искат да получават повече за по-малко време. И едните и другите много, ама много държат да имат трудови взаимоотношения като са началото на 20-ти век. Нещо като крепостничество.

Референдум за излизане от ЕС,това е решението...

Ама разбира се - така ще прекараме румънците, които ще се окажат най-бедната страна в ЕС. А ако излезем всички от бившите соц. страни ще прекарем гърците - те ще бъдат най-бедните в ЕС. А от друга страна ако направим съюз с африкански държави ще сме най-богатите. Ето изхода комплексирания българин да си печеше егото. Не знам дали има нация с повече комплексари от нашата.

Съгласен съм, но ти поемаш разходите за референдума.

Нормално ! Сравнете производителността на труда на българина с другите европейци? Колко кадърни са БГ бизнесмените? Най-алчния чорбаджия в света е българският! Това е необходимо и достатъчно условие да сме най бедни!

Ей ти смешко, нор ли си, пор ли си. Работил ли си в Европа, да видиш за какво става въпрос. Същите са като нас. Един работник тук и един работник там работят ЕДНАКВО. И тук и в БГ "чорбаджиите" са "робовладелци". А взимат повече пари, защото нашите продажни политици ни продават за жълти стотинки. Колониализъм от нов тип. Това е и ЕС - съвременна колониална система от колективен тип. Бившите колониални империи направиха съюз и обвързаха с договори новите колонизирани територии, където продават буклуците си.

Но за с,етка на това пък имаме най- алчните капиталисти и най-безпринципните политици (амеби) левите са десни, а десните педали

ТОВА НЕ Е НОВИНА ! ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ....

Какво мисли КРИБ за това, Българина да е най-беден? Вероятно се радват.

Тези ненаситни лакомии треперят за джоба си. За бедния българин просто не им пука, защото не ги засяга - това е последната им грижа.

БГ народа е беден ,защото е прост!

е ква да е ? наи-висока в ес? кога не е била наи-ниска та сега да е? може би през соцялизма не е била наи-ниска.

симо

Щом има за банани - добре е/според соросоидите/.Но тях ги няма тук.

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Нищо ново. Пак първи отзад напред, най бедни, най ниски пенсии, най ниски заплати, най корумпирани институции. Това е под управлението на нашите избранници, никой не ни е виновен, щом ги търпим!

Не е възможно, в България да има най-ниска минимална заплата, при положение че има най-високата максимална. Бре, тези нещо са се объркали, тук е Рая на Земята.

Щом народа търпи това хипер мизерно заплащане и не го притеснява да живее скотски в брутална бедност , мизерия и глад значи го устройва това стригане , в нормална държава всичко щеше да е на улицата и нямаше да мръдне докато не се променят нещата.

В нормалните държави хората си уплътняват работното време,чорбаджиите оправни,социално ангажирани,не толкова алчни...

изравнят с минималната, а всички пенсии ще станат 1/10 от нея.

Мисля, че нещата вървят към подобрение в дългосрочен план, но и в момента. Щом има покачване с толкова много, осоебно послдната година, това значи, че се води правилна политика на приходите на българите. Ккато при дългите пътувания не е важна скоростта, а е важно да не спираш за дълго. Така е със заплатите. Но какво да правим, като БСП от 4 упраления докара 3 икономически кризи?! Само Орешарски го изгонихме навреем и не успя да постигне криза. Защото повишение на заплати не се прави с лъжи, а се прави с много работа! Много! Все пак само 3 пъти е разликата в покупателната способност с най-високите заплати в ЕС! Това е доста обнадеждаващо. Понеже в останалия свят, включително в лоното на Русия и в самата Русия нещата стоят много по-зле. В някои от страните от ОНД пенсията е равностойна на 5 долара. За това се учудвам как има българи, които клонят към Русия. Не ми звучи странно, а налудничаво. Направо бунашко. България е в 10-те % на най-добре живеещите хора по света. И с тенденция към подобряване. Явно е, само едно глупаво недоволство от глупав каприз и завист може да изопачи този факт. А да си недоволен от това, че от всеки 10 души по света живееш най-добре ти, както и от факта, че живееш все по-добре - това е олигофрения. И вреди много.

Що не вървиш на ....... , абе да си пишеш излиянията в някой гербаджийски форум! Знаеш ли на колко плюсчета ще се радваш?

Лошото е ,че БСП пак искат да ни управляват,и ни чака и Ниновата зима,след Лукановата и Виденовата.След две-три години пак ще се питаме "Кво стана?"

със заплатите на България? Заплатите на всяка държава се възоснова на произведеното и продаденото. Напр. колко Мерцедеса и самолета и кораби или влакове са направени и изнесени / а не колко домати за СССР/ Ясно?

Глупости И аз искам да купуеам по евтин бензин щото колата ми харчи много ама не става Защо тогава мутрите купуват труда ни евтино ?

знаеш за какво пишеш? Троята логика я закачи на пирона в клозета ти..

Сигурно и Люксембург си докарват благоденствието от производство на кораби и самолети?

Офшорните теротирии като Люксембург са ясни - тях милиардерите ги отглеждат. Прането на пари и криенето на данъци е производството в Люксембург и то много отпреди да съществува ЕС.

Че турското робство се е отразило върху много трайно и досега да нямаме самочувствие ,да си остояваме правата.А новите робовладетели се възползват от нашата робска психика и затова сме РАБотещи бедни и като кажат,че не е било РОБТСТВО ,ПРОКЛЕТИ да са.

Заблуден си. Това, което наричаш робство е всъщност възможностите да се включиш в света. Но понеже комунизмът е прокажен, като негов представител не можеш да се включиш - никой свестен не ще комунизти и комунизъм, понеже са некадърни и ретроградни. Заради това си измисляш робовладелци. Никой не те е спрял да си правиш сам фирма и моля те кажи ми, когато я няправиш, защото искам да работя в една прекрасна фирма, дето плащат без да работиш много, но плащат най-високите заплати в Европа. Обади се!

Когато има избори първото обещание е повишаване на пенсиите... Чакайте.... до второ пришествие...