Пак лампи убийци в тунела ”Ечемишка”

Новите лампи, монтирани при спешния ремонт в тунел “Ечемишка”, заслепяват шофьорите, оплакват се автомобилисти които пътуват често по магистрала “Хемус”.

Обратно в новината

Коментари - Пак лампи убийци в тунела ”Ечемишка” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-удобно и приятно за бърза адаптация е леко жълтеникавото-розовеещо осветление в тунелите (като този новият при Симитли на пътя за Гърция), там се вижда добре през деня без да дразни окото. Въпросът е и този: кога у нас на по-дългите тунели ще започнат да слагат и турбини за вентилация (като в Гърция по "Игнатия" одос), които да изнасят тежките киселинни газове, които и всъщност корозират по-бързо носачите на тези лампи ??? Точно за това, е, и също неподдръжка и безхаберие, падна тази лампа и уби жената. Кога ще облицоват и тунелите със специални материи, които отразяват и усилват така светлината на тия лампи, и предотвратяват течовете по стените им ??? Тунелите на Запад не са такива мърляви и немити по 100 години. Затова и стана (от онази гняс) верижната катастрофа вътре по-предишната Зима. До кога наш'те тъпанари ще се правят, че не виждат как са тунелите в една съседна Гърция и по цивилизованият Свят ?!? Крайно време е у нас да правят нещата както по белият Свят, а не по соц. манталитет.

Екстра са ледовете, тоя бастун е експерт, по тъпотия. Личи си колко се движи по пътищата, никога ама никога не ми е било проблем в мъгла или през нощта. Само и единствено при ярка дневна светлина влизането в тунелите е тръпка. Освен ако не си достатъчно опитен и да си намерил най-оптималния начин за най-бърза адаптация на окото. аз шофирам със слънчеви очила и в самото начало на тунела ги махам, отнема милисекунди адаптацията. през нощта също карам, но със специални очила от аптека и си реших проблема със заслепяването особено при мокър асфалт...

Човек може да намали и спре и да се предпази от намалената видимост, но няма как да се предпази от нещо което ще се стовари на главата му.

Е, ние така , де! Човекът (Герджиков, да не стане грешка) за 5 дни направи повече отколкото ГЕРБ за 5 години, сега вие му намирате кусури! Ами съгласете се с него, ръкопляскайте му, може и на ръце да го поносите, той от Радев и Корнелия похвала за къртовския труд, който положи в тяхна полза (рокадите в управлението на страната са половин спечелени от БСП избори),поне вие не го упреквайте!

Факт, е че като всичко набързо е нямало и заверен проект! Ако има проект и нещата не са ОК, значи се съди проектанта, който си има застраховка "професионална отговорност". А давидим който е монтирал лампите, по кой проект е работил. Ако не, значи са в разрез със закона, защото не са спазени нормите. Ако има проект, дали съответства изпълнението. Само дето няма кой да проконтролира :-)

"Монтирани бяха LED лампи, купени миналата година с обществена поръчка за ремонта на дясната тръба. " За мен това значи , че има някакъв проект.

Така е другари когато петилетката се изпълнява за пет дни. Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено :)

" Когато човешкото око преминава през зони с различна степен на осветление, то се нуждае от няколко секунди за адаптация." Сами сте го написали.За това в нормалните държави осветлението в тунелите е на степени. На входа в продължение на няколко метра се монтират повече осветителни тела за да може прехода да е по плавен.

А нощем се гасят. Само че от аварийно осветление не би могло да се очаква. Проблемът с адаптацията е пропорционален на скоростта на входа, така че за момента могат да поработят в тази насока.

Денем при мъгла и сумрак окото ще извършва адаптацията (на светло) към по-силна осветеност. Тази скорост биологично е по-бързата. А при излизане от тунела към тъмното окото извършва обратната адаптация (на тъмно). Именно тази адаптация е по-бавната. Тя зависи от мвого фактори, включително наличие или липса на някои вещества в организма. Затова е индивидуална и може да достигне продължителност около 30 минути! Така че тези процеси са строго индивидуални. Може би трябва да се помисли за регулиране общата осветеност в тунелите. Светодиодното осветление позволява това.

плюенето по тоя уж експерт започва, щото видиш ли, бил калинка на ГЕРБ. да, ама не, крум дончев е член на бсп. дали сега пък червените тролове няма да вземат да си променят мнението, и изведнъж тоя набеден експерт да стане най-великия. а иначе изказването му само идва да покаже какъв е експертния потенциал на кадрите на бсп - абсолютно никакъв

Нема такива глупости! Еб.м ти експерто! Абе тоя що си плюе на сурата така яко? То бива да си верен на Тиквата, бива, ама чак па толко... . По тъмно било ОК, но по светло.... . Ами точно при слънчево тунела трябва да е силно осветен, за да не се получава ефекта на гмуркане в тъмна дупка. А тогава много хора са и с тъмни очила.... . Експерт. Лизач!

викаш съпартиеца на курнелия, който се счита за нейно откритие бил верен на бойко. вярваш ли че е така?

3евзек

Ние в Пресцентъра на Партията ще проверим вашите твърдения и искаме да ви напомим, че и в най-добрите партии има предатели. На следващото заседание ще решим да му простим.

Дали, ако Рапоня беше рязъл лентичка за осветлението - този палячо щеше да се изказва?

Заглавието е типично за бг джурналист! Екстра са си лампите.

Осветлението трябваше да бъде проектирано и изпълнено от типа на така нареченото дифузно осветление(по подобие на осветлението в операционните зали) за да не заслепява и да няма сенки.Това не би трябвало да оскъпи осветлението,въпрос на проектиране и разполагане на светлоизточниците

Най-вероятно осветлението си е изпълнено както трябва. Светлинния поток е по посока на движението, така че да не заслепява. В момента движението е двупосочно и едните автомобили се движат срещу светлината.

Най-вероятно осветлението ще бъде изпълнено както трябва след основния ремонт, а сега е изпълнено набързо.

при 50 км/х за една сец се изминават 1,з8м хах как го сметнахте 1ч метра *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ти пък голям математик се извъди. Я раздели 50 000 метра на 3600 секунди!

Задачка: Колко километра в час развива бастунизиран старец, който пресича хол дълъг 5 метра за 5 секунди?

Sm3hurk0

преди тунела има нещо подобно на камера..., което измерва осветеността в тунела и спомага за правилната осветеност в тунела според осветеността извън тунела. Ако всичко е направено, то тази статия нямаше да види бял ден и сега щях ме да коментираме други теми.

Е нали Герджика свършил работа за 5 години, кво се жалвате сега.

Експерт в 43-тото народно събрание! С една дума Клинка малинка на ГЕРБ. Заради него загина женицата в тунела

Лампите изглеждат добре и не забелязах да заслепяват. Напротив в момента в тунела е достатъчно светло и се виждат очертанията на пътя.

Този "шампион, експерт" е бил член на комисия от герб!

Вчера минах оттам, лампите са си съвсем ок

Този четири тактовия шампион,да отиде на очен лекар,за астигматизъм.

Астигматизма е друго ве!

... ако те заслепява, не трябва ли да спреш или ако все пак нещо виждаш и да намалиш? Аз ли съм на простият тук?

Май си голям балък даже огромен много е хитро да спреш в тунела

Един заслепен тираджия няма да спре.

Ей няма угодия! На който много му блести да кара по стария път от долу! Тъкмо ще види къде е паметника на Никола Котловина и онова пиянде Гунди!

Пожелавам ти да си първия заслепен ,за да можеш да се срещнеш с с този ,когото наричаш " пиянде " и да му се извиниш...

ИМА ВЛАКОВЕ ТАРАМБУЦИ

които изминават 200 км. за 5 часа!

Ако на някой лампите му пречат вечер това означава само едно, че е заспал. На жената ѝ пречат вечер когато отида до кенефа щото спи, обаче на мене не ми пречат защото намирам пътя.

В закона е казано ако бъдеш заслепен намаляваш обаче нищо не е казано ако ти падат лампи. Освен това никой не ви кара да се прехласвате и да гледате лампите гледайте си маркировката. И не на последно място тия тунели ги боядисайте най-после в ряло както е в цял свят и като почнат да се цапат пак ги боядисвайте.

Един ден обаче имах възможността и шанса може би лично да се срещна с Корнелия Нинова. Говорихме един час на общи теми. Направи ми впечатление, че тя е много близък човек до това, което съм и аз - до това отношение към света, което е изградило спортът в мен. Корнелия Нинова е човек боец с кауза. Каузата за нея е България. Това ми хареса изключително много. След този разговор изявих желание да стана член на БСП. Мястото, където членувам, е Оборище. От тук започна партийният ми път. Искам да отдам знанията и уменията си на тази партия, защото се оказва, че това, което реално съм правил в живота си, е свързано с реалната идея на БСП.

няма скорост. личи повърхностно отношение. другте секти се справят по-добре.

1:30 стана - спирай шльокавицата и да си лягаш вечв!

Пълни глупости в тази "статия". Лично мнение на състезател, хубаво. Какво обаче прави от състезателя експерт и то по осветеност на пътя? Минавал съм от там и вечер и денем, за мен проблем няма.

КЪВ МУ Е ПРОБЛЕМА НА ШЕБЕКА ЕКСПЕРТ ? ... ПЪРВИТЕ 4-5 ЛАМПИ НА ВХОДА СЕ СМЕНЯТ ВЪТРЕ ЕЛЕМЕНТИТЕ ИМ ВМЕСТО С БЕЛИ ЛЕД С ЖЪЛТИ ЛЕД .... ОБАЧЕ ТЪПИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НАЛИ ТРЯБВА ОТ ВСЯКО НЕЩО ДА ПРАВЯТ СЕНЗАЦИЯ - ИНАЧЕ СА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД :))

Жълтите ледове са "примиум" и струват няколко пъти по-скъпо

Жълтите ледове са "примиум" и струват няколко пъти по-скъпо

Определено блестят , харчат малко ток и не заслепяват. Няколко пъти минавам и не ме заслепиха. Що мен не ме заслепява и толкова много , които минават всеки ден и две седмици след слагането им на някой му приблясва и той ослепява ? Лампите са поставени добре от страни и допълнително може да се положи бяла боя под осветената част с цел подобрение и ефективност на осветяването.

голем си умник, види се още 400 000 лв. за боята ....

Докато нещата ще се правят само за да се вземе комисионната ще е така ! Политиците бавно но сигурно ни убиват!!!!!

Каквото и да направят бесепарите все не става може ли от комунистите да се очаква нещо да е направено като нормалните хора НЕ то си е доказано и от историята че за нищо не стават и БКП и бесепето

Що е лед все е ... А бре не става.Освен за работна маса и лаптоп.

Еййййй няма угодия, да вземат да зазидат тоя тунел вече, че ми омръзна!

Верно кисели и недовършени! Вместо да предложат нещо за подобрение на осветлението, те киселеят. То е защото не могат нищо да измислят и подобрят. ББ вече му целуват ръка и за кампанията му стига! Я ме питайте га ша цуна Нинова или Кунева? Замразено овче и за кайма не го бива.

А според теб, кога тия лампи ще светят в режим "на аварийни" или в режим на мигачи? Иначе голяма глупост си написал. Прочети си я пак и си я коригирай!

Напънало се Правителството и родило слон, Служебен Слон! Некой под натиска на матриала е ковал полилеите смело, безотговорно, безпроектно и безконтролно.

Добре, ако беше топла, тогава изперкали експерт щеше да реве, че ако пътувате през нощта, добре, ама през деня "се удължава времето за реакция на острата светлина" и много, ама много лЬОшо Разбира се, стига да има въобще подобен експерт!

А кога точно ги заслепява - през нощта или през деня, щото има значение.

Новият Премиер прави нещата така , все едно е Последниер.

Ха добър ден. Тия LED лампи и осветление са голяма помия. Но китаецът гледа да демонстрира колко силно свети - българският вносител и той е пълен идиот и не се заглежда в подробности.

за кво изобщо са тези лампи в тонела нали колите си имат фарове

Знаеш ли колко светлина трябва, за да бъде преходът от дневната плавен за окото? И какви фарове са необходими за осигуряването й?

Много просто - осветеността навън трябва да е равна на тази вътре. Затова се слага датчик, който при ярко слънце увеличава осветеността в тунела, а при сумрак го намалява. Това е същото дето си го имаме на смартфоните и се нарича адаптивна светлина на екрана.

Незнам но когато има силно слънце карам с очила и когато влезна в тунел или подлез си ги махам и това ми компенсира вижъна

Когато търговците се опитват да ви пробутват лед лампи с студена светлина, винаги оправданието им е -тези светят най-силно! Това е вярно що се касае до разходът на електрическа мощност за лумен интензитет. А за комфорта на осветление е друга бира.

За справка: Малоумните бакшиши или пишлегарите с беемвета със сини китайски ксенони (6000К) са също толкова опасни! Тия хора защо не си дават сметка, че в мокро време влажния асфалт поглъща синия спектър на светлината от самоделните ксенони....

Мога да ти кажа, че фабричните ксенони са 4500К и тяхната светлина изчезва по същия начин в мокро време (личен опит). А светлината от обикновена халогенка я няма нито в сухо, нито в мокро време (също личен опит)...

На българския народ никой не угоди и няма да угоди.........................

с новите светодиодни лампи, новият премиер направи една петгодишна революция за пет дни, но до колкото си спомням това било само "аварийното" осветление, което струваше едни големи пари от които дори прокуратурата се заинтересува (а добре се знае, че където има много пари - и прокуратурата - там:-))). отмениха ли вече задължителното използване на къси светлини в навлизането в тунел? :-)))

И ти мислиш, че осветлението е направено за 5 дни без проект? Е няма как. Няма как и проектът да е напарвен в тези 5 дни и одобрен, работено е по готов проект от по-рано. Тук новото правителство няма никаков отношение