Провал на проекта на ”Уестингхаус” за Козлодуй

Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на „Уестингхаус” е прекратен на този етап. US компанията не е потвърдила финансирането.

Обратно в новината

Коментари - Провал на проекта на ”Уестингхаус” за Козлодуй | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То беше ясно, че така ще се случи и с американските работи, нищо че като идват и заради тях не можеха хората живеещи по трасето им на преминаване да живетя нормално в тези дни! Те искат да лапат, но и ние искаме да лапаме, съответно няма сделка. Много интересно пристигна ли американския "спец" в министерството на енергетиката и дали вече са го назначили? И какво ще прави този "спец" след като не се случиха нещата с Уестингхаус? Сигурно ще действа за шистовия газ.....

Веднъж съм съгласен с ББ, но мисля че след толкова подлизуство няма начин да не ни предаде за пореден път. Просто е в кръвта на борческия дух на симеоновската школа.

"Уестингхаус" от САЩ обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за повишаване цената на електроенергията и риска в България. Продължаваме да предоставяме и предлагаме високо платено съдействие без конкурс на технология на групата "Тошиба Корпорейшън в "АЕЦ "Козлодуй" Уестингахус потвърди, че са съгласни Българите да инвестират авансово 51% от капитала $7 милярда за започване на блок в АЕЦ от Японците.

само проектите на цветелинка се случват при тиквич

Уестингхаус " Ние сме по вземането, а не по даването"

Единствената Хубава новина за 2015 година.

.....Американската делегация ще се срещне с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ще се обсъдят теми на енергийното сътрудничество. .....Те не изключват разговорите да бъдат тежки особено след вчерашните изявления в парламента.

Как ще се откажат, американските лешояди от плановете си?! Просто продажниците ни начело с мутрата договарят комисионните си, и все пак накрая ще ни натресат този опасен и заробващ проект! След американски тец, ще имаме и американски аец, да ни е честито....

Николовв

Да не забравяме и ветро генераторите!!! Все пак са на американски инвестиционни фондове!!!

Украйна от миналата година мина на гориво, продадено от Уестингхаус. Вече има три аварии в Украйна - 28 ноември в Запорожската АЕЦ и 1 седмица (която е най-голямата в Европа), януари още една авария в Запорожската и една в Николаевската. Американското гориво не е съвместимо с руското. Яценюк призна за авариите, но каза, че всичко е наред и под контрол, МАГАТЕ беше уведомена, но не беше допусната в Украйна. Европа замълча, защото явно не й разрешиха да гъкне, още повече че тя също се забърка в лайната в Украйна, а на американците не им пука кой ще мре ако мре в Европа. Това е положението, ако не вярвате прочетете в украинската преса.

Пълни глупости!Рублажийски съчинения от дефектирали тролове!никой не казва че клона на Тушиба е най доброто,но времето ще покаже,още нищо не е сключено!

а защо кашлиш - провокатор ли си

Кой ще вземе големите комисионни?

Каквото бай Тошо е построил в БГ това ще е. Тия сегашните могат само да продават на безценица построеното от него, да закриват и ликвидират. Да строят заводи и централи е прекалено сложно за тях и няма яка далавера.

Да ги управляват още по-сложно! Друго е с кредитите - пари на готово.

Още когато се е строил 5 блок, че и по- рано се е знаело , че седем блока не могат да бъдат изградени в Козлодуи. И не поради икономически съображения. А технологични. Всичко останло е било кьорфишек за невежи и икономисти.

Бреее ще излезеш някой разбирач и какво точно технологично пречи ?!

Нуше, Нуше, Уестингхаус иска да взима пари, запомни! Да взима, не да дава!

Типични американски крадци.Добре е ,че няма да стъпят тук с крадливите си "намерения".Заекващото шиле-некадърниче от "лявата" партия няма да получи комисионна.

Аз пак да си задам въпроса: Уестингхаус имат ли европейски сертификат за надеждност? До скоро нямаха и в Европа не бяха допуснати с централи. Да не се окаже, че сме построили нещо дето не може да работи, според ЕС правила!? То няма да ни е за сефте де, ама парите ще са дадени.

Да нападнем Русия Само тя ни предлагаше да построй Атомна централа без да даваме пари веднага а да ги връщаме като заем! Моля,pro-West да обяснят ко ша праим като затворим Козлодуй и Русия спре подаването на газ през Украйна??? Щото на германците им дреме-те си имат собствена тръба,но поради нейзвестни нам причини НИЕ НЕ можем да имаме!!!

Атомна централа без пари,де го това,бе тъпски!Русия иска също да печели,не е благотворително дружество,ти си поредното куку!Проблема че Бочо като каза че спира Белене,пропусна да разтрогне договора,щото много умен,а през това време руснаците изградиха реактора,и сега си искат парите!нали се съдим!Подобно е и с тръбите за газопровода,дето продължават да ги доставят,а договора дали е разтрогнат никой нищо не казва!

Това което се случи в Родопите тази зима е само репетиция. Хората оцеляха без ток 20 дни. Догодина ще опитаме 40 дни, а след две-три години ... ток само в Народното (трябва да го кръстят Партийното) събрание и Президентството.

Kalin

Това е добра новина.Цената им беше страшно висока условията дървени а за тези пари можехме да довършим другата атомна централа с къде къде по големи мощности.Провала и на двата проекта има една причина-лапащи наши политици.Всеки подкрепя своята хранилка и обръчи и цака другите а ние седим отстрани и гледаме сеира който обаче е за наша сметка.

СЛАВА БОГУ, ОТЪРВАХМЕ СЕ! СЛЕДВАЩА СТЪПКА - ДА СИ РАЗКАРАТ ОКУПАЦИОННИТЕ БАЗИ!!!

Пак е време да идват тримата сенатори от САЩ на посещение

Ние сме единственият народ в историята на човешката цивилизация приел Закон за ликвидация в парламент. Резултатите на еврофюрерите наредили този антибългарски акт е виден. Когато чуждият инвеститор пристигне и погледне промишлени предприятия и селско-стопанство приличащи на скелет на умряло животно, той си задава въпроса БЪЛГАРИТЕ ТЯХНАТА СОБСТВЕНОСТ СА ЛИКВИДИРАЛИ, ЧЕ МОЯТА ЛИ НЯМА ДА ЛИКВИДИРАТ ? Оттук нататък сериозна фирма няма да влезе в България и причината е повече от ясна.

Казвах, че е кьорфишек и проамериканска пропаганда на Борисов този 7-ми реактор, само и само да се откажем руснаците и Белене. Борисов провокираше от улицата (с подкрепата на Фандъкова - кой разрешава нон-стоп протести и блокиране на самия център на София за цяла година) Орешарски. Орешарски се поддаде и психяса и не тегли една майна на тримата "щатски ястреби" долетели спешно да го натискат да се откаже от южен поток. Сега на "Асфалт-паша" му се пропукват и магистралите (Струма), и накрая щатските кръвопийци се оттеглят от 7-ми реактор след като нашите глупаци им позволиха да си разположат военната база насред София (в американското полоство има място за поне 20,000 души). И накрая днес ще ми открива 2-3 спирки на метрото да ми замаже очите. Идиот!!!!!!

ne obijdai bulgarskija premier. Ne e zwete, no ne moge da se sravnjava s pionkata Oresharski!!!(Nasnachili peevski i pr. naglezi)

БРОЙТЕ ДНИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЮЖЕН ПОТОК-АУТ УЕСТИНГХАУС -СЬЩО ДА ЖИВЕЯТ БАНКЯНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

Баче много "як"! Хем американците да го построят,хем да си го платят,а баламите после да плащат скъп ток!То от ч9% до 51% е много тънка разликата,да не стане като Мариците,на които преподписа през 2012 да плащаме скъпо,а сега се прави на чукнат!!Но в тяхната преса пише за 4млрд.,а по първоначално споразумение американците са имали з0%!Коментарите не са много ласкави!Смятат че ако те финансират трябва да теглят кредит от Китай ,който след това е в ущърб на данъкоплатците!Други смятат че този реактор не е съвместим технологично с руска атомна централа,а трети са крайно учудени че България е спряла реактори 4ч0 000 мв ,за да се присъедени към ЕС!И къде са компенсациите за спирането,дето кухата Кукунева го уреди!

проблемът с централата е доста лесно принципиално решаем нс гласува че е преоритет на бг с 75% обявява се цена 5 млрд общо за два блока и се дава мандат на министерството да преговаря с потенциални производители ако могат да се включат в параметрите по цена и сигурност ок ако не да правят за 10 бройката на гърците ако се стигне до договор се ратифицира с 75 % от парламента за да се потвърди няма вариант в течение на 12 месеца пак се гледа в парламента като преоритет и така всяка една година до намиране на оптимален вариант - дали ще е ядрена или друг тип енергетика все тая въпроса е да е евтина , надежна и работеща на печалба

От американците лесно се отървахме, но рушките лайна ще ни съдят за беляНе...

"Провал", на проекта ама друг път! Следва продължение, хиените не са се отказали, просто променят леко проекта си. Който е слушал мутрата в паламента, ще му стане ясно че сагата не е приключила, готви се ново двайсе....

Лошото е, че са почнали да режат за скрап спрените и модернизирани реактори!!! Продажна паплач, мръсна сган.Това което бай Тошо направи за 25-30г., го разсипаха за 25г., евала..............

Бай Тошо каза лошо, че социализмът се оказа недоносче! Не лъжете като дърти циганки!

След провала на проекта на Уестингхаус за Козлодуй, остава този на Росатом по които проект са построени спрените по искане на ЕС 1-4 реактори и работещите, неизвестно до кога, 5-6 блокове на АЕЦ Козлодуй.

баууум - ми той гръмна още в предпроектна фаза

1)АЕЦ-ът 2) Голямата уста 3) Булгар Башбалъков

Супер!!!!! Провали се скапания проект!

не може така.трябва да се сагласяваме сас всичко с американците.скъп 7ми блок,скапа енергия,отработеното гориво за наша сметка.как да не се сагласим на такава оферта.

капка по капка-вир вир до вир-язовир язовир до язовир-вец вец до вец-аец аец до аец-парафин с конец

Бойко Борисов е майстор по проваляне на големи проекти.Не е чудно, че никой не иска да дойде в бг-ето.А във връзка с договорките за изгодност и цена, това могат да го правят грамотни и некорумпирани люде.

Будала, имаме енергия, която е много скъпа. А я имаме, защото за 25 години индустрията ни беше съсипана от нашите предатели за радост на западните крадци. Създадем ли отново индустрия, електроенергията няма да ни достига. Ти обаче не искаш реиндустриализация на страната ни, за да не настъпи недостиг на електроенергия. Наистина си хамерикански абдал.

колко готино щте ни е отработеното гориво да остава в бг.и да фърчат едни луди милиони само за поддаржане на системата.искам да ми е гадно,просто от лубов кам америка.

много се притеснявам за уестингхаус.направо ще получа сарцетуп.

"компанията е искала да участва с проект и технология, а българската страна да поеме разходите" - ще рече очилати чичковци с петцифрени заплати и 900 грамови лаптопи да се разхождат между министерствата и да представят слайдове на Power Point, пълни с техническа информация от която 70% не им е ясна и само повтарят като папагали това, което са чули от инженерите, които пък са имали краен срок и недостиг от кадри, за да направят качествен проект.

А за какво ни е нов блок? Ток има в изобилие, трябва да се намалят сметките , а това ства с енргийна ефективност ,не с излишни мощности. За какво нови разходи, при положение ,че натоварваме мрежата наполовина, намаляваме, а енергийната ни ефективност се подподобрява с новите мерки за саниране. Напълно излишно. Добре ще е да се вложат пари във вътршната енргопреносна мрежа, която дава значителни загуби и още пари за саниране.

Будала, логиката ти е много, ама много логична... Разбира се, че ток не ни трябва. Не ни трябват и къщи, дрехи, обувки, леки коли и т.н. Най-добре ще е направо да си заметним по някоя кожа и да отидем да живеем в пещерите при прилепите. Тогава няма да има АЕЦ, НЕК, ЕРП-та и подобни глезотийки... Абе, ти не си будала, а хамерикански абдал.

Казвам, че имаме много повече отколкото комсумираме. А ако продължаваме да харчим за ненужни неща и чужди далавери,правилно няма да има за храна и обувки.

Вие руснаците имате право да ни наричате абдали щото при положение ,че имаме два пъти повече ток околкото ни трябва ни взехте 2 милиарда за нещо което не можете да построите. Утешението , че турците дадоха повече и засега отлгат пуска от 2018 до 2022 и най-веротно ще пият една студено с успокоението имал бол пари дал, това хич не ни топли.

Когато една държава има излишък от електроенергия,при това скъпа енергия това е тревожен сигнал.Това означава,че икономиката не работи!Няма работещи предприятия затова няма консумация на електроенергия.На нас това не ни трябва!На нас ни трябват работещи предприятия.За целта обаче трябва да имаме ЕВТИН ТОК.Не от "американски Марици" и от фотоволтаици!

Ток има в изобилие тъй като след 1989 г. беше унищожена икономиката на България, главен консуматор на произведения ток. След рестартирането и въстановяване на иконимиката, ако наистина има такова, ще имаме дефицит на ток, поради спрените 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй произвеждащи 1 680 мегавата електроенергия.

Ха, АЕЦ Белене, два блока - 6,3 млрд евро, 7 блок в Козлодуй - 7 млр долара. При курс 1:1,08 в момента. Ама и Уестингхаус искат държавна гаранция, що тъй?

Ами то си се знаеше предварително, че цената ще е по-висока! То тоя, нашият, няма срам, като говори за комисионни! Още повече, че сега с него на клона е пълно с лакоми пишман-политици, попаднали съсвсем случайно в управлението, без изгледи да повторят! Ония преди него поне малко имаха някакви скрупули! Тоя е ненаситен като Змей-Горянин!

Абе хора, да купуваме свещи.....то че ток няма да има, няма, ама поте да светнеме със свещички за Бог да прости на енергетикага!(докато има фотоелектрици и американски ТЕЦ тако ще е)

Ако е само за осветление със свещи не е добре. Свещите са скъпи и не светят силно. Ако приемем че осветяваме две стаи, удобно е да ги осветяваме с лед лампи по 7 вата или 14 вата общо 4 часа на ден 56 ватачаса заради различни загуби да кажем 70 ватачаса. Това е колкото фитнеса ви сутрин , ако сте спортно семейство вместо да тичате в градината въртите велометъра , може и велосипед половин час вие 50 ватчаса и йената 25 та 75, стига ви. Но ако искате повече компютър , телевизор и друга дребна електроника , най добре е някакъв Тоyота приус на старо с нов акумулатор от стоп енергията зареждате акумулатора и имате ток за дребна консумация. Иначе лятно време на слънчеви панели които сега са евтини , а зимно бойлера и отоплението на дърва. Пералня прахусмокачка през деня на панелите. Излиза много по евтино. Ако правите фасони и искате лампи с нажежаема жижхка, може да вземете 2 лампи на 130 волта 25 вата и ги вързвате последователно , ще имате топло бяла светлина , ако сте ги подбрали удачно и много дълъг живот, като на лед лампа , че и повече. Разбира се може и само една на 240 волта 40 вата примерно. Това е бъдещето , без майтап!

глупендер,

Честито на печелившите!

Ако трябва да сме точни цената на седми блок в Козлодуй ще е 7,7милиарда долара.Колкото цената на АЕЦ"Белене", но с два реактора по 1200мегавата-по подобие на унгарските.Твърдя,че Бойко Борисов и "десните" имат огромна заслуга да се провали проекта "Белене",както и "Южен поток"!Това вече не е работа в полза на държавата,а тъкмо обратно!Защото един ден ще трябва да затворим и 5 и 6 блок в Козлодуй ,а няма да има заместваща мощност.Заместващи мощности от"фотоволтаици" са просто лудост.Това трябва да си го избием от главите! Тогава затваряме държавата!Интересно,турци и унгарци това са го видели и вземат мерки.Само ние се оказахме най-големите балъци.С най послушните политици.А иначе американците не ги интересува нито да имаме енергетика,нито машиностроене,нито селско стопанство.Интересува ги тая държава да изчезне!Да има само територия населявана от малко грамотни лумпени.На един митинг на енергетици в София имаше плакат с надпис:"Без АЕЦ, България е с гол г*зец!"Абсолютно прави са!

Проектът Белене не се провали, даже се завърши успешно. И за двете страни , ние згубиме само , заинтересованите прибраха два милиарда . Обаче явно тези пари и за хайвера им не стигат и затова наскоро същите обявиха, че че поради затруднения в турция отлагали пусковия срок за тамощния аец от 2018 за 2022, ако въобще ги има.Колко са прибрали оттам не знам.

Списъка на провалените проекти по диктат от САЩ и ЕС са много: Син поток, АЕЦ Белене, петролопровод Бургас -Александрополис и накрая Южен поток. От този провал се възползваха нашите съседи Турция и Гърция.

Много логично и очаквано решение. България е с кредитен рейтинг - БОКЛУК ( BB+ даден ни от S&P ). Няма сериозен инвеститор, който да инвестира в мафиотска държава със много социалистическо и просташко население, което мрази богатите и силните като ЕС и САЩ и обича Русия и Китай. Германия напр. е издала предупреждение към най-големите си дружествеа , да не инвестират в България. Само спекуланти със задни мисли ( вкл. Русия ) , се подвизават тук.

''Ако вляза и кажа, че трябва да изтеглим $10 млрд. дълг, как ще реагира парламентът?'' - Бурно с аплодисменти и скандирания.

Спокойно де. Ей сега ще им подарим 100% от Козлодуй и те ще благоволят да (си) направят и 7-ми блок. После 10-15г ще има статии на тема "Кой ни * в гащите" и "То и без това АЕЦ беше на загуба, отървахме се".

Боце-провала.Дай сега да дръпнем едни 20 млд. и почваме на чисто у Каспичанско,тоя път сериозно.

България 2020г=Гърция 1910г

Като не искат да участват ,не искат!Няма да правим трагедии!Ние и без това нямаме никакво производство, какво ако не изнасяме ел.енергия!

Ще изтеглим и 20 млрд ако трябва да градим енергетика. Ще плащаме лихви, но печалбата е гарантирана, ще има работа за хората, ще имаме силна държава. Да, ама не! Постоянно ни убеждават, че няма смисъл от АЕЦ, животновъдство, тежка промишленост, млади специалисти, майки с деца и т.н. и т.н..... В същото време имаме болезнена нужда от роми и турци гласоподаватели, от евро пари за крадене и от повече тъпанари за управляване!

На хамериканците не им трябват АЕЦ в България, газови потоци, българска промишленост и селско стопанство. Нито образовани и здрави българи и българки... На хамериканците им трябва българската територия за военни бази, с безпаметно и необразовано българско население, което да извършва спомагателни работи, срещу минимално заплащане. И с помощта на продажната политическа класа, хамериканците постигат определени успехи. На територията на България вече има военни бази и хамерикански танкове, изстребители, бомбардировачи и бойни морски единици в българскаta екватория. Даже се правят съвместни бойни учения с подразделенията на Офшорко, против Русия. Следващата крачка е ... мистър Бум бум....

На тези преди американците нещо друго ли им трябваше, защото аз не виждам каква е разликата? Май проблемът е в продажната върхушка: 'не е луд който яде баницата, а който му я дава' не е напразен израз...

Усещам дългата ръка на Путлер тука! Ония му провалиха Белене, ЮП и т.н. и сега той си го връща...

Шутлер здрасти, как ви ???

България да се утвърди окончателно и безвъзвратно в редиците на колониалните държави. Нали затова са сложени да "управляват" шесторната коалиция от българофоби, американски мекерета, продажници, фашизоиди и простаци, нали затова се изляха толкова пари в техните джобове, за майдани, за проституиращи мрежи, за умни и интелигентни. Който плаща, той поръчва музиката, нашите мекеренца ще си счупят краченцата да слугуват.