Ивайло Дичев: Защо 3 март, а не 16 април?

Ние все бленуваме по неосъщественото: ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша.

Обратно в новината

Коментари - Ивайло Дичев: Защо 3 март, а не 16 април? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Винаги ще се намери някое келешче като самозвания професор - казвам самозван, защото не е историк - да оспори значението на решаващи събития от историята на България. Докато ние се опитваме да ревизираме собствената си история, други правят обратното, макар и с голямо закъснение отдават почит на жертвите. Ако професорчето има някога път към Дедеагач /днешния Александруполи/ - пътят на руските войски не бил само към София - нека потърси сградата на митрополията и църковния музей в съседство. Там ще види да се вее руското знаме и ще може да прочете... още текста на руски език изписан върху паметника на руските воини, загинали през 1877-1878 г. за освобождението /макар и и краткотрайно/ на тогавашния Дедеагач. Ако не може да го посети, има достатъчно сайтове в интернет, където може да се види този и други паметници в Дедеагач на загинали или починали руски войници. Да, трети март 1878 г. не доведе до създаването на България, но ако четем по-внимателно историята няма начин да не разберем, че в районите под контрола на руските войски българите и други християнски народи бяха вече свободни. Всички онези османци, извършили зулуми /злодеяния/ спрямо българите вече ги е нямало, били са избягали преди идването на руснаците, сред първите избягали са били едни от най-големите злодеи - черкезите, тровили живота на българите и други християни, които никога след трети март не се връщат, дори и в селата на иначе несвободната Източна Румеля.

Бе, до 1 април - да направим и тука реформата!

Ма разбира се,че 3-ти март не подхожда за национален празник. Кога ни приеха в нато е ви дата.Те и без това ни освободиха американците,а руснаците фалшифицираха историята. К'ъв руснак е ген Столетов същий Рамбо. и едно паметниче да спретнем под Шипка на аскера. Сега сериозно. Братя и сестри,бъгарки и българи! Много им се иска на някои да ни подменят историята и да ни заличат като народ.Много.То не беше Ботев -терорист,то не беше сума помия по Левски. Не знам каква история преподават в училище,ама като гледам с какви знания излиза младото поколение страх ме хваща.Хора забършили ВУЗ не знаят кой е Архимед, не са чували за Торичели,а Менделеев го бъркат с Менделсон.Ликвидират ни като народ.Хора пазете България,че ни е едничка.

Мого си са напънал! Нема нужда.

тоя ме строши баце, казвам ти

ЗА КАКВО СЕ ДРЪНКАТЕ? АЗ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ ПИТАМ В НЕТА,КОГА НА ЧЕСТВАНЕТО НА 3-МАРТ ЩЕ ВИДИМ ОСМАНЛИЙТЕ ОТ ДПС,АМА ОТНОШЕНИЕ ЙОК!!!. НА 3-ТИ МАРТ ПО НОВИНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО В РАМКИТЕ НА 1-1,5 ЧАСА ПО ПОВОД ГОДИШНИНАТА ЧУХ ДВЕ ПРОСТОТИЙ ПЪРВАТА,ЧЕ ЧЕСТВАНИЯТА СА ПО СЛУЧАЙ 137 -МАТА ГОДИШНИНА, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ОТ: 1.ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ 2.СЪЩОТО ,АМА ОТ ТУРСКО ,УПРАВЛЕНИЕ. АЗ В УЧИЛИЩЕ СЪМ УЧИЛ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ПОД ТУРСКО РОБСТВО. ЕГАТИ РАБОТАТА.

А защо не обявим НАТО за наш освободител бе псевдопрофесоре!А може би Германия а най-вече Англия снабдявала турските войски с най-модерно оръжие срещу Русия!?тогава.А защо не цитираш Хр.Ботев,който казва""Вярвам в единний Комунистический ред,за да твори добро!""Нищо не се било случило на 3-ти март,само 2империи подписали договор.А възкръсването на Новата Българска държава и ако не беше това ти нямаше да си дори и пишман професор като сега.А жертвите-50000убити руски войни докато страхопъзльовците български като твоите верноподонни на султана деди са се криели под юргана .И голяма част от тези руси са били доброволци готови да умрат за братята християни.Боклук си ти и такива изроди като теб,които все едно не са раждани от българки.

По повод на "цитатът" от писмото на Левски - този цитат е една измислица, която циркулира няколко години из интернет. Малоумно е "професор" да не знае, че е фалшив - за пръв път е публикувано в бъзиклийкс от потребител с псевдоним Чергар (почти цитирам поста на Цветан, пак под статията от DW) Понеже ми баннаха предишния коментар "за спам", търсете сами в интернет. Самият автор не крие, че писмото е фалшификат, но казва, че всеки, който се интересува, ще го разбере. Лошото е, че вече са го чели в шоуто на Слави през 2009-та, а и разни доморасли "професори" го цитират като чистата истина. После се чудите, що хората бягат да учат извън България......

Този коментар е копиран от сайта на Дойче Веле, откъдето е взет въпросния пасквил. Нещастника на снимката май е станал професор по втория начин: Твърде неубедителен текст на уважавания от мен проф. Дичев. И не само неубедителен, но и някак предвидим, клиширан, издържан в личната митология на автора. В него има и фактологически неточности: договорът в Сан Стефано е подписан на 19 февруари 1878 г., а Берлинският договор на 1 юли 1878 г., т. е. между двете дати има по-малко от половин година. Но това е незначителна подробност. Противопоставянето на духа на двата договора, обичайно впрочем за училищната традиция у нас, е доста наивно и не подобава на анализатор като проф. Дичев, претендиращ да е критичен и неконформистичен.

Създаването на българско самоуправление извън прекия конрол на централната османска власт е било договорено още преди началото на Руско-турската освободителна война и подписването на договорите, оформили резултатите й. Процесът е много по-сложен от едноизмерността, изобразена от Дичев. За страните от Европейския концерт оставането на българските земи под пълната власт на султана е било изключено още към времето на Цариградската конференция от края на 1876 и началото на 1877 г., както впрочем и разпокъсването на епархиите на Българската Екзархия и обособяването им в източна руска и западна австрийска зони на влияние. Също така устройството на Балканите според Берлинския конгрес не се е оказало особено трайно, за да бъде приемано за несъмнено по-значимо от символната стойност на договора от Сан Стефано. Съединението е довело до поглъщане на Източна Румелия от Княжество България независимо от формулата, използвана за международното му признаване, а именно определяне на българския княз за османски генерален губернатор на автономната област. На практика румелийските институции са престанали да съществуват още към 1886 г., а Органическият устав е бил фактически заменен от Търновската конституция. И обратното, допусканите от Берлинския договор реформи в Македония никога не са били осъществени, което не е позволило трайно умротворяване на областта. Не особено убедителна е и идеята за отбелязване на приемането на Търновската конституция като отправна точка на българското държавно строителство. Тя е един твърде несъвършен текст, създаващ не съвсем ясно определени властови отношения и позволяващ обезличаване на партийната система и овладяване на законодателната и изпълнителната власт от монарха.

Така нареченият личен режим на цар Фердинанд I е сред основните причини за военните авантюри в началото на 20 век, за които проф. Дичев пише, използвайки класическото клише "национални катастрофи". Цял век по-късно сериозността изисква да се помисли по-внимателно какво са представлявали "националните катастрофи" и докога у нас военните и държавните поражения ще се изживяват като непреодолени и непреодолими травми. Вероятно всички исторически европейски държави са губили войни и територии, включително и по унизителен начин. Франция през 1815-та и 1870-та, Австрийската империя през 1856-та и 1866-та, Германия през 1918-та и 1945-та, Русия през 1859-та и 1918-та, Великобритания през 1783-та и 1921-та, Швеция през 1721-ва и 1809-та, Гърция през 1897-ма и 1922-ра, Сърбия през 1995-та и 1999-та... Да се губи е неизбежност, поради което преработването на травмите от загубите е задължително условие за надрастването на инфантилното отношение към националната идея и историческите процеси въобще. Най-сетне, Сан Стефано е символ не само на доближаването до границите, очертани при изграждането на модерната българска нация чрез Българската Екзархия, но и като такъв е неотменим елемент от историческата идентичност на онези български граждани, чиито предци са дошли в съвременната българска държава от Македония и Одринско. Техният брой в началото на 21 век не може да се установи с точност, но вероятно доближава един милион. Каквото и да е изкушението да се пише в духа на вече сведената до нетърпящ възражение шаблон уж постмодерна антинационалистическа традиция у нас, паметта на потомците на македонските и одринските българи не би трябвало да допуска лековати словоизлияния като горните. 3 март е и празник на тяхното историческо единство с останалите българи.

този професор е пълен глупак и не заслужава да бъде интервиран.тои не знае какво и къде говори и кои как го тълкува.професор-глупак.

Защо не 1 април?

Ник`ва идеология.Освен това ня`кси ни обединява,а нали точно в обединението е силата.

държите този , да му гледаме предателската мутра. Махай те го, разбрахте вече , че народа ще празнува винаги 3МАРТ!/ако това беше целта/

Дичев, срам ме е да те нарека професор. Дано пред студентите си да си ги спестяваш тия размисли и страсти, че кой знае с колко неолиберални зелоти на "макдоналдс демокрацията" си заразил клета Майка България.

Боклука винаги се разпознава по заобикалящата го миризма! Ако ще да е обвит и в луксозен целуфан.

Ивайло Дичев: Защо 3 март, а не 16 април? Защото на майка ти хвърчилото е вертикално, а не хоризонтално!!! Говориш за Румъния, а не казваш, че тя е воювала за Молдова, но е получила Онгъла!!!! НЕ БЕЗ ПАРИ, НЕ ЗА "БРАТЯТА БЪЛГАРИ", А ЗА ДА ПОЛУЧАТ ИЗКОННИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ!!!! И последно, ако такива българи като теб са се раждали в Османската империя още 50 години сега , НЯМАШЕ ДА НИ ИМА!!!!!!!!!!

не ни бяха обявили война и окупирали, пардон - "освободили", тебе нямаше да те има! Понял?

Дичев работи за Дойче Веле и не е изненада,че Бисмарк и Дизраели са ни освободили Б-я от турско робство. Тези нещастници посегнаха и на националните ни празници и история,дори извратиха националните ни герои и възрожденци,вкл. и Левски като вадят цитати извън контекста и смисъла на изреченото. Следва Хр.Ботев, а Митхад паша и Сюлейман паша ще станат най-големите български родолюбци.

Този даде предложение храмът Ал. Невски да си смени името, сега дава друга умна идея - да сменим 3 март. Учудвам се, че не се е сетил да възприемем Деня на благодарността като заместител на 3 март, както заменихме един брат с друг брат.

Ако не беше Империята да защити и съхрани разпокъсана и разнищена България през 14-ти век нямаше да има никакъв 3-ти Март.

А този господин е син на Стефан Дичев , автора на "Пътят към София" Ирония на съдбата.....

Горкия му баща

Стига глупости!!! Националният празник трябва да бъде ДЕНЯТ, НА КОЙТО БОЙКО БОРИСОВ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ!!!!!! АМИН!!!!!

Не само, трябва да са 7-8, за всеки път, когато според него е "бил" конкуренцията. И да не забравяме кебапчетата и бирата (както и парите под масата за правилно гласувалите).....

А пък ааааз предлаааагам 02.02, бравооо.

Винаги ще се намери някое келешче като самозвания професор - казвам самозван, защото не е историк - да оспори значението на решаващи събития от историята на България. Докато ние се опитваме да ревизираме собствената си история, други правят обратното, макар и с голямо закъснение отдават почит на жертвите. Ако професорчето има някога път към Дедеагач /днешния Алекснадруполи/ - пътят на руските войски не бил само към София - нека потърси сградата на митрополията и църковния музей в съседство. Там ще види да се вее руското знаме и ще може да прочете текста на руски език изписан върху паметника на руските воини, загинали през 1877-1878 г. за освобождението /макар и и краткотрайно/ на тогавашния Дедеагач. Ако не може да го посети, има достатъчно сайтове в интернет, където може да се види този и други паметници в Дедеагач на загинали или починали руски войници. Да, трети март 1878 г. не доведе до създаването на България, но ако четем по-внимателно историята няма начин да не разберем, че в районите под контрола на руските войски българите и други християнски народи бяха вече свободни. Всички онези османци, извършили зулуми /злодеяния/ спрямо българите вече ги е нямало, били са избягали преди идването на руснаците, сред първите избягали са били едни от най-големите злодеи - черкезите, тровили живота на българите и други християни, които никога след трети март не се връщат, дори и в селата на иначе несвободната Източна Румеля.

Поправка: да се чете Александруполи (по-старо название Александруполис)

Аз съм на 67 години и много добре помня как услужливата журналистика и псевдоинтелигенция след 1944 год. громеше капитализма и всичко свързано с предишния период. Не се признаваха никакви авторитети, нищо положително от отминалото време. Нищо ново!!Същите субекти /голяма част от тях и храненици на предишната система/ сега се втурнаха да очернят и оплюват социализма и всичко от преди 1989 год.Този Ивайло съм го гледал няколко пъти по телевизията и пишеше в накакви вестничета и ето че за заслугите му вече е професор!! Пази Боже сляпо да прогледне? Угаждането на конюктурата и похода след победителите винаги се увенчава с благинки. Кога по-платена работа , кога митница, кога работа зад граница. Муфтаджиите нямат свършване.!!!

абе аз тоя вчера го наругах, а той пак изникна от някъде на монитора ми, Неговата мама....

Когато беше студено преди години на 3ти март същите тези русофоби ревяха, че било студено и трябвало да правим като английската кралица, която има рожден ден зимата, пък се празнува лятото и трябвало да изберем ден през лятото, така било и в САЩ! Срамота, срамота, как не ви е срам, всичките сте на хранилката на еврейските фондации.

Някой да каже на това професорче, че националния празник на БГ винаги е бил 24 май!

Ми той професор бе,те са над тези работи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Защо Дичев, а не Дичо от Д2?

Дичка, некое проектче до Лондон пак ще ти свърши работа- не е нужно чак кариера в нато да ти предлагат. Все ще те забележат. Еееех суета! Малко благоприличие няма да е излишно. Заради такива слабохарактерни типове ни управляват вифаджии и пожарникари

В БГ трябва да имаш вид на олигофрен за да се титолуваш "професор"

Без 3 март нямаше да има и 16 април.....Все ще се намери някой да рине......самозванци професори-навъдиха се като хлебарки!

Мааму стара тез професори съвсем изтрещяха,бе да си изберем рожденният ден на Хитлер за празник и край!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А Божидар Димитров защо каза преди няколко дена по тв 7, че Левски никога не е казвал тези думи? Аз взех вече да се обърквам. Имаме ли въобще история и дори граници?!

То и Левски е искал чиста и свята република , но всичко е станало точно обратно.....

Предлагам национален празник да стане денят на Трифон Зарезан !! "Ин вино Веритас! - Във виното е истината" Всички в България обичат хубавото вино и по логика това е най празничния ден!

Пази боже сляпо да прогледа! С най голямото ми уважение господин професоре, но защо не се замислиш, че най-големият и най- националният ни празник е на 30 ти февруари 2015г. Това е твоята дата /свободна е от други празници и чествания/, вземи си я и си чествай каквото си избереш само ни спести идиотизмите си!

Нито 16 април , нито 3 март. Да се възстанови 9 септември и втори национален празник 7 ноември.Да се върнат зелените паспорти без право на пътуване в соросоидни територии. Да се работи и учи на Коледа!

явно сте от професорите на ,,килограм''и очаквате потупване по рамо.далищеше да има 1ш април без змарт? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Общоизвестно е, че на 16-ти април 1925 г. е извършен атентатът в църквата "Света Неделя". Жертва на атентата стават 134 души, ранени са около 500 души. Само болен мозък може да вижда в 16-ти април дата подходяща за национален празник на България.

там са изброени 30 събития , 60 рождени и 25 смъртни дати . защо цитираш точно това събитие ?

а защо не 13 юли?

я да видим сега кой, Кой, КОЙ ви освободи от Комунизма бе!

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби"

Благодаря за такова "освобождение" 25 години мутри, бедност и прости управници. Пожелавам и на вас такова "освобождение"

Уважаеми солполански, как Кой... много просто, от Комунизма ни освободиха комунистите! Ако разбираш/те какво обяснявам е добре. Лек ден.

А защо не първи април. Хубава и сериозна дата. По сериозна от цялата тъпотия наречена Българска държава.

Ама как бе?! Ми то не е имало Османско (както онези пропагандатори на фалшиви идеи Иван Вазов, Каравелов, Славейко и т.н. го наричат Турско) робство, щото ние просто сами сме искали да се присъединим към тази напредничава империя! Слава Богу - успели сме! И сме си живели съвсем щастливо просперирайки в нея, докато не са се намерили едни терористи, скрити зад определението "национал-революционери", които са били всъщност сепаратисти, представители на чужди интереси! Това Ботев, това Кунчев (позивна Левски), Попович (позивна Раковски), Хлътев (позивна Бенковски) и други подобни, ама изобщо не са изповядвали евроатлантическите ценности, които (както знаем от президента Плевнелиев) са в основата на нашето Възраждане, несправедливо определяно като Българско, а по своята същност - евроатлантическо. Един от тях - някакъв си там пишман поет Ботев, дори си е неприкрит привърженик на комунистическите идеи, т.е. на руския фашизъм! Ми само това стига, да разберем предателската им по отношение на българите същност! Те са изопачили въжделенията на българския народ, който (както знаем пак от президента Плевнелиев) още тогава е мечтаел да се присъедини към ЕС и НАТО! Нещо повече - при завоевателната война на руските фашисти (рашистите) през 1877 г. те са създали едно сепаратистко терористично формирование - опълчение, което снабдено обилно с оръжие от рашистите активно е подпомагало войските на завоевателите, рушители на всичко свято! Ама за кво са се мислели тия, бе? Сега, техните наследници продължават да насаждат насила почит и уважение към тези терористи - сепаратисти! Добре, че има такива като г-н професор Дичев - здравомислещи и кадърни хора, да разобличават този зловреден религиозен култ! Хвала на такива Българи!

но с писането на глупости едва ли ще го преодолееш.

+за иронията, ама това младото не стига, че не чете, а и от ирония не разбира...

Не разбирам защо професора приема, че като честваме на 3ти март, то не уважаваме страната си. Освобождението не ни е подарък от Русия. Нито руско-турската война минава без наше участие. Напротив: Българите са предизвикали тази война с храбрата си априлска саможертва. Те са се били редом с русите (О Шипка!). Кръвта на нашите деди е пролята в тази война, която завършва с освобождението на България и признаването и от межд. общност на 3-ти март. Каква по-хубава дата от тази? Е да, без помощта на русите нямаше да се справим, факт. Някой ако има проблем с това, да слага феса.

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби" А може би това се отнася и за десните "демократични" сили, които ни освободиха от комунизма...

Как можеш под ник kaligula да цитираш Левски?

проф. е съкратеното на ПРОФАН , нали?

Специално за този, да , но има и други професори -истински учени. Да не ги обиждаме.

Всеки луд с номера си! Не е важно коя дата ще е национален празник на България, а какво правим като потомци, на които е поверено да изграждат просперитета на нова България!

за да могат манипулаторите да продължават да манипулират и зомберат български мозъци, слугинажът им от дир.фсб.ру изтри няколко цитата от оригиналния Санстефански договор, които бях постнал с малко подчертавания и коментар. Така де - за да не се "фалшифицира историята"...

цитати от Санстефанския договор са извън темата или спам???

Поздравления за проф. Дичев, който разумно и аргументирано изказва свое предложение, без да противопоставя русофили на русофоби. Но тъй като огромната част от пишещите във форума са с промити мозъци или откровено злобни хорица, а се представят за патриоти /каквито всъщност не са/, те мразят всеки, който дръзне да предложи дата носеща по-голям смисъл.