15 пивовари превръщат Пловдив в бирена столица

Третото издание на фестивала за крафт пиво акцентира върху микропивоварството

Обратно в новината

Коментари - 15 пивовари превръщат Пловдив в бирена столица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За трети път се прави - дано да продължат още доста години да го правят....

Въздпх под налягане са

Въздпх под налягане са

В нормалните държави има култура на хранене, култура на пиене и разни други видове култура, които у нас са непознати... Там кухнята е гурме, бирата е крафт, виното го избира сомелие, изобщо разни сложни словесни съчетания. Тук сме свикнали да плюскаме всичко, стига да е много и блажно, пък ако е и на аванта, дай боже всекиму... Култура, какво да се каже повече...

Не се сещах до сега, че Плодив е и културна столица на пиенето. Значи аз съм доста културен човек. Определено взе да ми харесвав този град. :)

В България имаме много по голяма култура на хранене и на пиене отколкото варварите от останала Европа. Туа изключвам всички славянски народи. Германците пият бира с 20грамови ракийки, Французите ядат някви префърцунени ястия, например Рататуи, оето е подобно на лютеница, но не може да и стъпи на малкото пръстче. Италианците ядът жаби и пият измислено вино, като вода. Ай сиктир, сомелиета и сисисиета и шеф де буфе. Бира, скара, вино и вкусните гозби на баба, това е истината.

Французите са известни по цяк свят със своята кухня, вино, коняк и ликьори. Италианците имат кампари, мартини, грапа, пица, морска кухня, най-добрите десерти и сладкиши на света. Англичаните, Ирландците и Шотландците имат уиски, бира и джин. Ние имаме кухнята на баба ми, с кебапчета и мешана скара, всички останали ястия и питиета са от някоя друга кухня, гръцка или турска. Да не говорим за това, което ни го продават за бира, особено летния сезон. Преди години имаше едно "старо пиво" на Каменица, което що-годе приличаше на бира. Сега има едно ново производство, бира с жълт етикет и 5 вида хмел, няма да казвам на кого е, да не правя реклама на фирмата, ама е на световно ниво. Малко по-скъпа е и си я купуват само ценители. А за културата в България, не само тази на хранене, четете "Бай Ганю". Култова книга е.

Каква е връзката между бирата и културата?

Каквато бирата, такава и културата.