Шоково вдигане на доходите препоръча професор

За излизане от кризата в България е необходимо шоково вдигане на доходите, каза в предаването на Росен Петров „Нека говорят" икономистът проф. Димитър Иванов.

Обратно в новината

Коментари - Шоково вдигане на доходите препоръча професор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига популизъм, червена мутро! Докато беще съветник на червени правителства и президент защо не си приложи "терапията"? Или на чужд гръб и 100 тояги са малко?

Абе трудно арбайтя с академичностностите ( че са им лабави мартинките/ангелите ), но с г-н проф. Иванов бихме били в състояние да имаме дългосрочно и не-само-взаимоизгодно партниране . ... И няма да ми се плашункаш, Митко -- голямо дървосекачество ще падне ! (, особено и най-вече всред незнайно-как-станалото-Ваше `цветово` множество )

Има такъв исторически опит - Япония, началото на шестдесетте. Държавата взема огромен, консолидиран международен заем който се разпределя на населението с условие да се купува само японска стока...И чудото става...

Хайде сега още един от гласовете на ДС в ефира на ТЕЛЕВИЗИЯТА НА Държавна Сигурност bTV. Аман от Гоцета, Годжита, Славита, Доганчета, Професорчета, Росен Петровчета, Скоро ли ще дойде Видовият ден за шушумигите от ДС, да ги изправят на площада и тълпата да ги замеря с камъни....

Да, народа обедня. Но това шоково вдигане на доходите е твърде рисков ход, не смятате ли. Това няма ли да увеличи инфлацията, която не е ниска и в момента, това най-добре го усещаме по семейния ни бюджет,а не изхождайки от официалните статистически данни.

Тоя е професор колкото и Слави Трифонов :)))

Веселяк си Калитко......... Едно генерално правило има в икономиката ,в областта на събирането на пари - или чрез данъци ,или чрез изкуствена инфлация/след печатане на пари/. Второто е доста опасно ,защото ние не сме САЩ ,да изнесем парите и да ги върнем с покритие........

Нали видя как ни представиха на изложба в Брюксел. Е, ето това сме ние - кенефа на Европа. Можем само да си правим мръсно и да си вървим срещу интереса.

Шоково вдигане на доходите значи печатане на пари. Това води до инфлация - обезценяване на лева. Това пък значи обезценяване на всички спестявания. Населението ще изгори тотално. Тези с големите имоти (бизнесмените) са на голяма далавера - защото техните кредити се обезценяват тутакси. Който е взел 10 млн. кредит ще връща жълти стотинки, а купеното (инвестиции) си му остава като чиста печалба. Така че този СЪВЕТ е пагубен за народа.

Ни какво доверие ...... Само да се докопае до властта и ще видите как ще увеличи шоково доходите, на банкерите и олигарсите!

Ама всички сте ми едни форумни професори, ама дори не знаете какво представляват парите. Знаете ли колко държави печатат пари без покритие и са светлинни години преди нас? А знаете ли, че всеки ден по борсите се търгува само с едни колосални голи цифри? Ами запознайте се първо, пък после пишете, човека явно не случайно е проф. икономист.

Те и преди да пуснат яко печатницата пак са били на светлинни години от нас. Само че ако ние пуснем нашата печатница тръгваме на светлинни години в посока назад и встрани. Еххх, дей ту Жан-Виденовото време сладко :))))

Точно тези ПРОФЕСИОНАЛИСТИ от борсите и банките на Уолстрийт предизвикаха световната криза. Много професионално ограбиха милиарди долари от милиони хора по света.

Когато тези, които печелят милиони са развили бизнес в България, няма как да отидат другаде да ги печелят, тези глупости ги разправяйте на баба си.

то е ясно, че идват избори, че трябва де ни замажат очите, ама пак с шок не искам, то вече не знам къде се намирам, може би в шокова зала в Пирогов,егати препоръката и беднотията

Професоре, макар и късно и ти гледаш към президентския стол. Много хубави популиски обещания.

kgb777kgb

Никой в тази държава не мисли ! Задължително е повишаването на минималната работна заплата поне на 350 лв и след половин или една година и на мин. пенсия поне на 250 лв. ! Това е единственият начин в тази държава да се задвижи икономика ! Сега всички с отвратително ниски доходи плащат ток / чужди компании / , купуват най-нужното от хранителните продукти или от чужди магазини и / или от производители измамници с ненормално ниски цени !!!

Не 350 - каквито са цените - европейски - такива и заплатите. нека тогава су оплачат от удръжките. няма - защото от 2000лв/минимална=1000евро/ като удържат 420лв осигуровки+дод/ и като платим 500лв ток, вода, отопление - можем да се издържаме. Затова в Европа се живее а тук не. Никакви 30%, никакви 350лв. Европейски цени - европейски заплати! Това е. И крайно време е да ги заставим/не те нас/ да гледат на нас като на народ и на България като на държава.

kgb777kgb

За да можеш да ги дадеш ПЪРВО някой трябва да ги произведе тези доходи !!!

Интересно!Станишев и Първанов заедно.Станишев не може да му намекне защото на Парванов е съветник,явно президента го е изгонил.Гонене,негонен човекът казва известни истини,като потвърждава съмненията на милиони българи.Не знаех за огромната спекулация за размера на спестяванията на българите и силно се учудвам как изобщо се допускат такива неприятни неща в медиите.

Този псевдоикономист не е в час!И по умни от него вдигнаха драстично доходите,борда падна,форинта отиде по дяволите,инфлацията скочи до небесата!Едно е да говориш за инфлация 3 % и друго за 300 %!Това е варианта ,който никое правителство с отговорности не би поело!Не искам лев от 30 стотинки ,заплата 30 000 лв. и едно парче салам 15 000лв.Това го видяхме и се радвам,че Бойко не се връзва на номера!А Станишев като го изберем -нека пробва на своя отговорност!

Той много добре знае, че говори глупости, но лумпенпролетариата, чиновниците и пенсионерията се въодушевиха и сега цяла седмица ще сънуват 1000 Е месечно...

парите ще дойдат когато се хванат данъчните прикриващи доходите на бизнесмени, и когато се вдигне данъка на бизнесмени с над 100 000 лева годишна печалба... пари има страшно много, просто се укриват от данъчните, дори и министрите не знаят за тези укрити пари.. аз лично познавам цяла данъчна служба от директори до персонал които взимат проценти за всеки окрит лев на обикновени бизнесмени, не на официални мутри.. отделно взимат и от мутри.. познавам хора които печелят стотици хиляди годишно а плащат данъци на няколко средни заплати печалба, което е смешно.. после с тия пари отиват на почивки в чужбина, купуват стоки от чужбина, и така ощетяват българия

bira_more

Като вдигнеш данъка на богаташите, те просто ще отидат някъде където данъците са по ниски. Няма никакъв проблем печалбата да бъде някъде другаде, и данъците да се плащат някъде другаде.

Ами да отиват г-н модератор, ама завод трудно се мести.

Къде ще отидат , КЪДЕ ? Нали тук се плаща най-малко в Европа , даже Макетата и Албанците взимат повече, къде да ходят ? Ако не им изнася да се махат, това е положението. Какво да кажат Германските бизнесмени на които данъка печалба скача пропорционално с печалбата ? А какво ли ще се случи ако хванат някой който да укрива данъци ? Надали ще има условна присъда като наш'те убавци от "некорумпирания" чист и правдив БГ съд.

Не е толкова просто. Че разни спортисти живеели в Монако или Швейцaрия, за да спестят данъци, не означава че правилото е лесноприложино за цялата икономика.

Г-н професоре браво ето ,че има лапни шарани и във форума, хора долу- горе грамотни .А какво да кажем за останалите които не могат дори да четат.Може би вие ги подстрекавате към безмислени стачки.Аз също не съм добре финансово но не ви вярвам.

Отговор-А какво пройзвеждаме за външния пазар?

Нали главоча ще храни целия свят! Що не може булгаристанеца? Щото не иска. ЩОТО ИЗПИТВАМЕ ОГРОМНА УМРАЗА ЕДИН КЪМ ДРУГ.

почуствах се Умразен...

Задавали ли сте си въпроса, какви са тези "професори" от Лондон и кой реално е доказал техните титли и дипломи. Тя и Калинка имаше престижна "диплома" от Германия. Та, идва един такъв самозванец и почва да ръси мозък, след което прави партия, сипе обещания, но ако дойде на власт, никога не изпълнява обещанията. Откъде пари, бе, аланкоолу? Та мътиш акъла на бабичките.

Много просто бе мистърХ-като се премахне плоският данък.Малките доходи да плащат 10%данък,тези с по-големи доходи,пропорционално по-голям данък.Тези които печелят милиони на месец ,налог повече от 50%.Това са монополисти,банки,GSM оператори и разни други мошеници и тарикати.

Е, нали се хвалиме с най-ниските данъци, бе, Гарабед. Нали уж искаме с това да привлечем инвеститори. То стана - ем ни се иска, ем не ни стиска.

bira_more

Тези дето печелят милиони на месец, ще ходят да ги печелят някъде другаде. Където данъците са ниски. Пък ти ако искаш сложи по комунистически и 95% данък. Няма проблем.

Типично по комунистически .Отваряме печатницата за пари без покритие и ще цъфнем като по Жан Виденово време.Пълен популизъм жалко е ,че има хора които вярват ,че може да се случи това.Професора отлично знае но се чудя не изпитва ли неудобство от колегите си които са в час.

не е нужно да се пуска печатницата, за да се повишат доходите. дурявата има механизми за въздеъствие на доходите и в момента ги прилага в посока поддъряне на ниски доходи

Агентът каза: Шоково вдигане. Аз плащам от открадното държавно

Антикризисен план от пр.д. Jonaleth 1. Легализация ма леките наркотици 2. Легализация на проституцията Облагане на горните лукс услуги подобаващо. Като в Холандия. Това като за начало стига. Ще влезнат едни 2мил. на година. После почваме монополите. Защо никога няма да стане ? Щото ни управлява мафията където отиват 2+3 милярда от изброените по-горе дейностти.

...заяви икономистът, който е бивш съветник на президента Първанов... След това просто спрях да чета...

Това предложение е добро, на практика е трудно да се реализира. Икономиката се развива на основата на предлагане и търсене. Ако хората имат пари, ще ги харчат и фирмите ще имат приходи, няма да фалират. Въпросът е: Ако една частна фирма има финансова възможност, как ще накарате шефовете да плащат високи заплати на служителите. Въз основа на човешкия егоизъм всеки шеф печели на гърба на работниците. Освен това всеки шеф на частна фирма иска да е милионер.

Докато има кой да му работи за 250лв, няма да ги вдигне. Когато не намери никой за 700лв да му работи, ще не ще ще вдигне заплатата за да прилапа някой будала да работи. Крайно време е да се разбере, че предлагането на работна ръка също е вид пазарно предлагане. Колкото по скъпо струва, толкова по-добре ще са българите. За съжаление вече е късно да се оправи, защото на голям процент от работоспособното народонаселение тежи хомота на 30 годишните банкови кредити.

bira_more

Или ще фалира.

"Въз основа на човешкия егоизъм всеки шеф печели на гърба на работниците." Не пишете такива глупости из форумите. Четете Капитала. Поздрави от Карл Маркс.

Владко (нали така ти е другото име?), с такова "икономическо мислене" не ти ли е неудобно да се наречеш "икономист"? Уж добре започна, а докъде стигна? Как можеш да казваш, че доходите на хората зависят от прищевките на работодателите?! Ами че такива "работодатели" ако правят така, както ти казваш, веднага престават да бъдат такива. Хората веднага се отдръпват от тях и си намират по-свестни работодатели. А политиката на доходите навсякъде по света е държавна политика и държавата има достатъчно начини да регулира това. И на тази политика се подчиняват дори и най-егоистичните работодатели. Затова спри да пишеш глупости от позицията на "икономист".

Чети история и виж как Стамболийски,след 1 световна война е изкарал държавата от криза.

Въпрос с понижена трудност: ако производителността на труда ни е 3 пъти по-ниска от средноевропейската защо заплатите ни са 10 пъти по-ниски?

Защото 90% от заплатите се дават на ръка и се водят на "минимална заплата" , дори има голям % дето се водят "безработни".А демонстрират доходи-харчат доста.

Ето това е! Единственият начин е това !

ШОКОВОТО ВДИГАНЕ НА ДОХОДИТЕ ОЗНАЧАВА ЕДНО - КРАЙ НА ВАЛУТНИЯ БОРД И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЛЕВА ДО ДОСТИГАНЕТО МУ НА НЕГОВАТА РЕАЛНА ПАЗАРНА ЦЕНА. ЛИЧНО АЗ СЪМ ЗА ТОВА. ОТ 1997 ГОДИНА ИНФЛАЦИЯТА Е НАРАСНАЛА С ПЪТИ , А ЦЕНАТА НА ЛЕВА СРЯМО ЕВРОТО Е ОСТАНАЛА КОНСТАНТНА ВЕЛИЧИНА. ПАРИТЕ В ОБРЪЩЕНИЕ ПОЛЗВАНИ ПРЕЗ 1997 ГОДИНА ОТ 1,46 МЛРД. ЛВ СА СЕ УМЕЛИЧИЛИ В МОМЕНТА ДО 7,7 МЛРД. ЛВ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЦЕНАТА НА ОБЕЗПЕЧАВАЩИТЕ ВАЛУТНИЯ БОРД АКТИВИ Е НАМАЛЯЛА В РЕЗУЛТАТ НА ФИНАНСОВАТА КРИЗА. Задължително е извършване на корекция на обменния курс на лева спрямо еврото !!!

Помниш ли 1996-97 при Виденов, или си пишеш просто така?

МНОГО ДОБРЕ ПОМНЯ ВИДЕНОВ. СЕГА НЕЩАТА СА ПО СЕРИОЗНИ И ОТ НЕГОВОТО ВРЕМЕ. Благодарение на валутния борд нещата в България стигнаха до парадокса цените на стоките от първа необходимост да са в пъти по ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ В ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС !!!!! Как смяташ, не е ли редно да се доведат нещата до техните естествени параметри без изкуствено налагане на фиксиран курс на лева спрямо еврото. ЗАЩО НАТРУПВАЩАТА СЕ ОТ 1997 ГОДИНА ИНФЛАЦИЯ НА СТОКИТЕ НЕ СЕ ОТРАЗЯВА В СТОЙНОСТТА НА ВАЛУТАТА НИ. Нима искаш да ме убедиш, че няма инфлация???

Дааа- От 122 коментара, виждам 122 различни мнения. Е те това ни е проблема в България.Много икономисти-беден народ.По-добре щеше да е преди 21 години, да бяха излезли танковете.Сега щяхме да сме почти като Чехия,но вече е много късно БЪЛГАРИ !!!!

Имаше шоково вдигане при ЖАН, и какво стана , инфлация и загуба на спестяванията, какво ще правят пенсионери , които имат по някой скътан лев и ниски пенсии? Какво ще стане със заеми , задължения? Какво ще стане със събраните пари за жилища или за други важни неща. Ще спечелят пак мутрите. Съотношението между доходи и цени ще осане същото, разбира се че от това някой ще спечели но не бедните хора. ще спечелят само длъжниците

И този е професор по икономика!? Как може в условия на криза да се вдигнат шоково доходите, освен ако излезем от валутния борд и се почне печатане на пари? Откъде пари, за да се вдигнат доходите? Шоково вдигане на доходите означава моментално увеличение на потреблението, а оттам незабавно ще се генерира инфлация. Този човек направо призовава към хиперинфлация като при Виденов, защото, повтарям се, шоково вдигане на заплатите означава единствено и само печатане на пари без покритие.

Тоя "професор" явно е кадър на социалистите, специализирал навремето в Москва и работил за ДС, работеш и до днес за Русия

Защо все има компетентни мнения когато се нагълтаме с вода ???? Този къде е бил до сега ??? Празни приказки само ,цели 21 години.

Кризата е другаде - в самия начин на мислене и съществуване, в самата ни цивилизация, която води до изтощение на хората, ресурсите и Природата! Всеки непредубеден ще види, че бълването на все нови и нови вещи не ни прави по-щастливи, създава повече проблеми и ни тика в задънена улица! Затова политиците и бизнесмените не говорят - защото са част от проблема!

по принцип си прав,но 1 каза за бога братя не купуваите.....а за това че всеки комплексар иска яхта и самолет това богаташката първенющина - хората ти не са вземали заплати с месеци а се вкарваш в некви филми,че си бизнесмен :д

Доколкото разбирам идеята на г-н Професора е да последваме светлият пример на Гърция пък после каквото ще да става. Сега разбирам защо Гоце ги говори от време на време едни врели-некипели. То ако си заобиколен с такива съветници нищо добро не те чака.

2/3 от банките и 50% от бизнеса в България се държи от гърци бре, пич!

Светът не е виждал още какво е българска криза-скоро ще е записана в учебниците по икономика като пример.

На господин професора му препоръчвам спешно да почва да печата пари за новите доходи!

Господин професора за ПРЕЗИДЕНТ. Много ясно че трябва да се дигнат доходите.

И как точно гу'син ПРЕЗИДЕНТа ще вдигне доходите на хората??? Или става дума за личните?

След провала на АБВ на Първанов, Иванов реши, че е ударил неговият час. В събота 14.05. в Шератон се състоя нещо като учредително събрание на нова партия. В състава и влизат 2-3 партии и 10-тина граждански сдружения. Лайт мотива-ние сме експертите, ние знаем как. Състава на събралите се: беловласи комунистически професори, земеделци от всички цветове, профсъюзи на таксиметрови шофьори/най-вероятно на Ал. Петров/ и други знайни и незнайни герои от българския политически небосклон. Естествено и аз ,както повечето тук следя изявите на професора от Лондон и нещо не ми се връзват нещата. Може би само при едно допускане-има план на ГЕРБ за вкарване на нов политически субект на мястото на АТАКА/Волен напоследък е неуправляем/. Като първа цел от програмата-участие на местните избори и конкретно атака на кметското място във Варна, където ГЕРБ са слаби, а от друга страна Кирил Йорданов не е долюбван от ББ. Ще видим, бъдещето ще покаже.

Правим минималната заплата 1000 Евро и готово. Какво го мислим? Който не може да плаща такива заплати, да затваря кепенците.

Съгласен съм за вдигане на доходите, но без печатане на пари /при борда и невъзможно/.Но първо лихвите трябва да паднат, което ще доведе до това хората да купуват, а не да печелят от спестявания, това автоматично ще отпуши потреблението, а от там и производството. А имали работа има пари и автоматично вдигане на доходите от конкуренцията за търсене на кадри, от големите заплати големи отчисления и за пенсионните фондове и държавните чиновници. Това е елементарната логика, ни е сме в ръцете на банкерите които трябва да се сетят, че в една работеща икономика ще се теглят повече кредити, но които и ще се връщат т.е. важен е оборота на парите а не огромната убиваща лихва.

по принцип си прав,но явно не знаеш планът ран ът - тука на балканите да останат 4 млн. роми,които да ходят сезонни работници в европа

Такива "специалисти" като въпросния "професор" ги видяхме що за стока са. И през 1996-97 им сърбахме попарата - хиперинфлация, обезценяване на доходите и всякакви подобни "екстри". И такъв дришльо да дава акъл сега да се дават пари на калпак, е колкото нагло, толкова и идиотско. през 1997 се изпълни една лелеяна мечта на повечето българи. да станат милионери. В левове. Но с тези милиони не можеше да се купи нищо. Много хора загубиха спестяванията си. В замяна на това "нашите хора" от БСП-то си оправиха лошите кредити. Явно този хубостник иска да ликвидира кредитите и задълженията на престъпници като Ковачки. Нещастник!

И всичко това режисирано от такива като теб.

Понякога когато човек няма какво да каже е по-добре да замълчи.

Тоя пишман професор не съм го чул веднъж да каже нещо свястно. Може да живее в Лондон ама е комунист до мозъка на костите. И бълва глупост след глупост, всеки първокурсник по икономика ще го затапи, то бива тъпи идеи ама "професора" е шампион.

Вероятно страдате от грандомания, за да говорите по подобен начин. Това, че не разбирате нищо от казаното от него, не Ви дава основания да го отричате, освен ако нямате мотивирана и защитима позиция. Едва ли първокурсник по икономика може да го обори.Съмнявам се, че дори и Дянков е в състояние да направи това.Може би само Великият ББ е в състояние да го направи, но защо ли мълчи?И вместо да говорите за комунисти или кавто е да е подобно, отговорете си дали ББ не легитимира мутрите във властта и дали това искахте преди 22 г.?

Евала нашия. Умен си като гума от ГАЗ-ка. Да не си първокурсник в УНСС-то? Ами да. Големи глупости приказва този професор. Каво вдигане на доходи? Тамън са ги свикнали будалите в България да работят за 200 ойро и сега някой да вземе да развали хубават работа. То хората се чудят как още да смъкнат заплатите а някакув професор се обажда дето не му е работа. Може да бягат медицинските ни сестри ама пък тези дето ще останат как ефтино само ще бачкат, а? Хитро измислена работата.

А замисляли сте се, колко много хора в БГ са заинтересувани да се запази сегашното положение! Формулата е съвсем проста: по-високи доходи на трудещете се - по малки печалби на собствениците!

По-високи доходи означва повече пари в оборот. Повече оборот означва в пъти по-високи печалби за собствениците поради увеличени продажби.

Нещо не схващам логиката ти. По-високи доходи означават само едно - по-висока покупателна способност на масите, следователно всеки собственик, във всеки един сектор ще е на по-голяма печалба. Защо са ти изтипосали мнението най-отпред, ми е непонятно..?

Но и, Свобода, Независимост, право на Избор. Тези неща сега липсват на много голяма част от населението. Каква ми е ползата че мога да псувам правителството и т.н., след като нямам пари да се махна от тук.

Точно така. Това е абсолютно правилно.

Я кажи, като си толкова умна, откъде да се вземат тези пари за шоковото увеличение? Ти чула ли си за съответствие между произвеждани стоки и раздавани заплати? А за хиперинфлация при несъответствие? Или и ти си като Добри Терпешев, който след 09.09.1944 казал на финансиста: Как така няма пари? Сега нали властта е наша и печатницата също? Ами напечатайте пари!

Диде, много си тъпичка!!!!!!!!

Много правилно го е написала Дида. А това, че ти и другите като теб не може да го разберете си е ваш проблем. Основната идея на Дида е работодателя да печели по-малко. И това ще е така ако дава по-големи заплати на работниците си. Да, донякъде е така, че ако се плаща повече ще се вдигне и покупателната способност и съответно повече ще печели работодателя. А на всички изказали се с негативно им казвам само да попрочетат малко исторически факти за излизане на световни икономики от големи кризи. И не, не трябва да се печатат нови пари, трябва под формата на държавни стимули и субсидии да се стимулират работодателите да плащат повече.

Абсолютно съм съгласен с теб. Сега собственника дава около 10-15% от печалбата си за заплати,а някои дори и по-малко.

Необходим е закон за некомпетентно управление. Нека всеки си прави сметка става ли за тази работа или не. ПАНДЕЛА.

Ниските заплати са част от статуквото което всички управляващи още от комунизма та до сега яростно бранят. Когато казват че сме евтина работна ръка това е предупреждение към бизнеса който идва в България да се съобразяват с факта и "да не развлят хубавата работа". Истината е, че тук заплатите са до такава степен абсурдни, че в чужбина са ме питали "ама това на ден или на седмица е".

С андрешковщина няма да стане, нещастници! Не са ви криви цените на горивата и на енергията - практически са изцяло зависими от световни цени. ДОХОДИТЕ ВИ СА БЕЗОБРАЗНО НИСКИ!!! В началото на 90-те години, производителността ви беше 20 пъти по-ниска от европейската и с толкова ви изоставаха и заплатите. Защо сега, когато произвеждате вече само 10 пъти по-малко от средния европеец, заплатите ви са над 15 пъти по-ниски от неговата? ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СИ ГИ ПОИСКАТЕ И ДА СЕ ВСЛУШВАТЕ В АРГУМЕНТИТЕ НА ДОКАЗАНИ ЕКСПЕРТИ КАТО ПРОФ. ИВАНОВ, а не в Тикви и Плюнките, които те ви трапосват на главите, с обещание, че ще ви оправят. Е, ВЯРНО ВИ ОПРАВЯТ! РОБСКО ПЛЕМЕ!!!

Забелязал съм ,че хората обикновенно използват тези думи за да обидят другите ,които обиждат най-много тях самите.Та като наричаш някого нещастник,що не се погледнеш в огледалото?И като ненавиждаш толкова това "племе"...забрави езика си,забрави близките си и не пиши по родните форуми.Сигурен съм,че няма да липсваш на никого.

Негодувание и ненавист са две различни неща, приятелю. Да, племето ни е робско и това е безкрайно жалко, но аз съм част от него. Затова боли.

Според мен по-скоро трябва да се инвестира.Те тези доходи ще се изядат.

Това е идеята - да се "изядат". "Изяденото" - храна, услуги, вещи, почивки ще трябва да бъде произведено и доставено - така ще се завърти кръга и ще се стимулира реалната икономика.