Тест показва колко са нитратите в зеленчуците

Пролетните салати зареждат организма с витамини, минерали и други полезни вещества, но често съдържат и много нитрати.

Обратно в новината

Коментари - Тест показва колко са нитратите в зеленчуците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тестови лентички може да намерите в сайта valerus-bg.com но една кутийка струва 40 лв.

затова наблягайте на българското, защото тук все още не се боцкат растежни регулатори така, както в чужбина.

Целта е да се вдигне цената на храните. Начина е да се отровят "нормалните" растения и животни с химикали , гени и т.н, така че да останат само скъпите т.нар. "БИО" храни, които хората да бъдат принудени да купуват.

брях брях гуляму нящу и туй шъ знайте с тез лентички )))))

Това за европейските стандарти е пълна лъжа. Напротив техните стойности за нитрати са много занижени, а и на запад всички са полудели по био продуктите. Тези глупости може да ги разправяте само на селяните, които никога не са ходили в Европа и не са видели със собствените си очи как стоят там нещата.

Не знам къде си ходил и какво си разбрал, но я си отговори на въпроса защо аджеба и къде се е появила манията по био продуктите?

Горките западняци, тровят ги с какви ли не неща в храните, трепят ги, грабят ги, убиват ги, експлоатират ги, тъпи са, загубени и нам кво си още, а те си живеят средно с около 15 години по-дълго от нас, да не говорим колко по-качествено. Що така?!?!

По кои норми да похапвам от турско\македонските боклуци тези на ЕС\2500 мг или тези на СЗО\300 мг на кг е моят плах въпрос гн министър

Те ви свободна пазарна икономика! Сигурно сме били глупаци, когато сме забранявали количеството нитрати да превишава нормата над 300 мг/кг...Те от евросъюза са по-умни и са отпуснали фандък на производителите, за да могат да пръскат мощно с отрова и да си продават мутиралите плодове и зеленчуци после...Толкова ли нескопосани излязоха българските учени, когато преди са подчертавали, че надвишаването на онези норми ще доведат до лоши последствия? Сега по-умни ли са търговците като не ги интересува с какво са бъкани продуктите, които продават? Крайния потребител го знаем-той имал избор да яде, каквото си иска. Само дето почти никой не продава качествена храна на допустима цена!

Вината за предозирането с торове е белег не само за невежество!тя е белег и за алчност-по-големи ,значи по-тежки зеленчуци,а оттам и по-големи печалби!Когато се въведе законодателство,с големи наказания,всичко ще се оправи!Но както всички знаем тази страна,наречена България е с липсваща правосъдна система!

Нитратите не са вредни!!! Тези максимално допустими стойности практически много трудно се постигат.

Хич, изобщо не са вредни! Няма да забравя преди 4-5 години как пострадах от едни краставици. Бях замезил повечко с ракията. После като ме напъна - и отпред и отзад. Направо се съсипах. На другия ден жена ми яде от същите и тя се скъса от повръщане. Чувал съм че доматите ги "завивали" в амониева селитра, за да зреят по-бързо.

Нитратите са много полезни, особенно смесени с глицерин. Използват се от миньори, сапьори и фанатизирани мюсли.

Отдавна съм убедена, че европейците не са читави. Още преди демокрацията по време на моите научни контакти и след 10.11, когато плъзнаха да ни учат на неща, които ние отдавна знаехме или бяхме видели , че не стават. 10 пъти увеличени норми. Не само ще има рак, ние ще се превърнем на ракообразни. Не случайно моята приятелка лекарка в Берлин е зле със здравето. Чудя се каква ни е ползата да сме в ЕС?!?!?!

Ха, че преди здрави ли са умирали?!?!

Всеки иска да сикупува лентички ама после с кой стандарт ще ги сравнявате? Нали следвате европейците във всичко а на никой не му направи впечатление какви са били нашите норми какви европейските

И какво, отиваш на пазара и преди да си купиш зеленчуците ги размачкваш да пуснат сок върху лентичката, така ли?! Щото ако го направиш в къщи фискалния ефект е никакъв...

Когато бях студент, в средата на 80-те години, в София продаваха такива тестове. Пак беше нещо във виолетово оцветяване, ако има нитрати. Разбира се, теста е само индикативен, а не количествен, въпреки това е добър ориентир какво купуваме.

а какви отровни вещества има във вносните плодове и зеленчуци и защо от есента до пролетта за това се мълчи , а се подхваща кампания само срещу произведените в България

,,преди време"- да смятаме комунизма имало норми.ми нали тогава тора беше без пари и един такъв ,,амониева селитра" се ръсеше с тонове да не говоря за другите да не говоря и какъв беше контрола.а сега при мръсната демокрация хората умират по улиците от наднормени количества.ще умра от смях.

Ми, не говори, като не знаеш. Проблема не е 'комунизъм-капитализъм', проблема е, че тогава имаше работещи контролни органи, сега има говорещи като теб.

Ти даже не си помирисъл какво е това село и поле, за сметка на това ръсиш глупости на воля! Това че, торът беше "евтин" първо не е вярно и второ никой не го е "ръсел" на воля! Само в твоята болна глава някой ръси разни тъпотии.

От къде може да се купят такива лентички?

Друго си е да се тровим информирано.

Нитрати? Те са по-скоро като бойни-отровни вещества.

ей това е .....краставица;)

Добра пазарна ниша е създаването на тест за нитрати. Освен че е добър бизнес, е и полезно за хората да могат да проверят какво ядат!

И защо не се обадихте на Активните потребители да ги питате откъде се купуват тези лентички, а само цитирате агенцията? Каква е ползата от така публикуватата ви информация?

Не се притеснявай скоро фирма основана от асоциациа "Активни потребители" ще започне да ти продава ленички с тестове.... Тия нищо ново не могат да измислят, края на '80 имаше подобна мания за нитрати. Интересно кой смешен политик държи асоциацията на "Активните потребители"

Има нещо вярно, появиха се заедно с новата смяна. Дано има ефект от това, което правят, но и аз като чуя "асоциация" и максимума който си представям е процент от праното да отива по съществ.