Руски вестник: Мирният атом си тръгва от България

Новото българско правителство преразглежда сключените с Русия енергийни проекти, но рискува да остане без нищо - особено след бягството на западните инвеститори, пише в. "Независимая газета".

Обратно в новината

Коментари - Руски вестник: Мирният атом си тръгва от България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що аз да те оборвам, RWE са те оборили по условие. За тях техническият проект е ОК и отговаря на всички изисквания. Отказа им е заради нашите неразбории във финансов план. Ходи им обясни на тях, че са се объркали и руските реактори не стават. Отворко, що не са те взели на работа като специалист по АЕЦ, да ги светнеш.

Руска собственост в България не трябва да има и точка. Това е аксиома, като за разрушаването на Картаген. Аз съм гражданин на държава от ЕС, който произвежда по-модерни, по-мощни и по-евтини атомни централи от тези руски реактори. Какъв хонорар, ако имаше с какво да ми обориш тезата, нямаше да ми говориш за хонорари, червей некъф си... Достатъчни са 3 кликвания с мишката, за да се информираш по въпроса.

Много интересно що за криза имаме. Кой я създаде, за какви цели. И кого основно удари. А кого облагодетелства. Защо трябва и ние да се бутаме в тази измишльотина. Създателите са същите алчни ко..ленца, както 1929г. Колкото кредити успяха да раздадат раздадоха. Само дето ситуацията вече работи в техен минус и притесненията им нарастват значително. Така че, правилното е, не като отмине кризата, а ако не позволим някой Дянковец да отвори портата и да ни ошушкат. Ситуацията не е толкова спешна да след месец да се почнат строежите.

Ти си ясен на всички! Бягай да си вземеш хонорара за коментара!

Като свърши кризата... А като не свърши кризата? И сте набутали милиарди за нищо? Айде малко по-спокойно, има още 20 години Козлодуй, една централа се прави за две години. След 2 години руснаците ще се молят да им купим допотопната технология.

Ако цената е 10 милиарда евро, което явно е неадекватно в прав текст мартинчо костоф трайчо бойко хер флик вие сте неадекватни . Само се чудя кой ше плаща неустойките ако не строим Белене те май бяха 800 милиона ако пък я строим откъде ще дойдат парите ако построим АЕЦ който е руска собственост не европа ще ни се смее а направо и бушмените ще ни се подиграват .

ЗАТРИХТЕ ДЪРЖАВАТА .

Какъв пакет ще ни предложат българите? Никакъв пакет ,а ритник за всичко руско от България!

Мирният руски атом напуска България. Идва не дотам мирният Американски. Него ще го докарата на камиони. В базите дето им ги строиме с наши пари. Но току виж ни посетил и съвем немирният ирански атом. Той ще дойде с ракети. Въобще нещо взе да ме тегли към Австралия. Струва ми се, че много по-лесно ще свикна с обратното им движение от колкото с обратното мислене на нашите политици.

ако вземе заем от руснаците 30-40 г. ще сме поробени според вашите изказвания, ами сега как сме с тия заеми за 20 г. от Запада, не сме ли поробени, сами ли решаваме политиката си . СТИГА С ТАЯ ОМРАЗА КЪМ РУСИЯ, как ви промиха мозъците ,на пометеното се изр.......

Абе, Българин (30.10.2009 г. 09:24ч.), ти да не си се учил как се вдигат празни лозунги от Троцки?

Мисля, че сега е момента да си построим централата сами, като си произведем максимална част от оборудването в България. Все още се надявам, че отломките от нашата промишленист не са разпилеи окончателно от вятъра на промяната. Това ще е работа за нашите работници и печалба за нашите буржоа. Също ще е добре пак с наши си сили да си възстановим 4-те реактора на Козлодуй. А ако можем и сами да преработваме горивото - без чужди инвеститори. Въобще да се хванем като вълка, дето му е дебел вратът. Сами да си свършим работата. Иначе Белене е без алтернатива. След години ще остареят двата хилядника на Козлодуй и нещо ще трябва да ги замести. Няма да стане с ТЕЦ-ове, за ВЕЦ нямаме достатъчно големи реки, а така наречените екологични енергопроизводства си остават екзорика.

Когато ликвидираха земеделието с тракторите и агрономите ,викахте УРА. Когато ликвидираха машиностроенето с машините и инженерите ,викахте УРА.Когато ликвидираха научните институти. с апаратурата и научните работници,викахте УРА.Сега унищожават атомната енергетика с атомните физици,пак викате УРА. Не питайте защо ставаме все по БЕДНИ и ПРОСТИ.Скоро ще ядете .....УРА

Имаме си и над 300 км морска ивица, но освен бетонни недоразумения нищо алтернативно като енергия нямаме построено като прибойно-приливни централи например, за които имаме възможност. Все още сме много назад и с енергийната ефективност - особено на старите предприятия и фабрики от времето на бай Тошо. Да не говорим че в доста държави се оползотворява боклука като енергиен източник, но не по пътя на изгарянето, а чрез газоотделянето на метан, а при нас се води война кой на кого да го прехвърли. Изобщо ако имаме държава наистина не са ни необходими никакви АЕЦи, а само да оползотворим онова което ни е дадено от Бога, а държавата дори не е необходимо да инвестира нищо, а единствено да не пречи и така ще се даде възможност всичко това само да се развие. Българите сме много изобретателни и бързо ще направим всичко, което е необходимо.

ОТНОСНО АЕЦ И РУСИЯ: ПРИЕМИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЦЕНТРАЛИ КАТО НОУХАУ И БИЗНЕС .ПРИМЕР КОКА КОЛА Е АМЕРИКАНСКА МАРКА И АМЕРИКАНЦИТЕ СТРОЯТ ЗАВОД В БГ. РУСНАЦИТЕ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ ЕДВА ЛИ ИМ Е НЕОБХОДИМО.АЕЦ БЕЛЕНЕ Е ПРОЕКТИРАНА ЗА 5 БЛОКА ПО 1000 МЕГАВАТА МОЩНОСТ И ОСНОВНАТА И МОЖЕ БИ НАЙ -ТРУДНАТА ЧАСТ -НУЛЕВИЯТ ЦИКЪЛ Е ЗАВЪРШЕНА ТОЕСТ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ СА ВЛОЖЕНИ БЕЗ ВЪЗВРАЩАЕМОСТ.НА СКЛАД Е И ЕДИН РЕАКТОР 1000МГВ. АКО СЕ НАПРАВИ ЕНЕРГИТИЧЕН АНАЛИЗ НА РЕГИОНА ЩЕ СЕ КОНСТАТИРА СЛЕДНОТО:ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ИЗПИТВАТ КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ ЕЛ .ЕНЕРГИЯ ОСОБЕНО ПРЕЗ ЛЯТОТО.СЪЩОТО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ .В АЛБАНИЯ ИМА ПОСТОЯНЕН РЕЖИМ НА ТОКА .ИЗНАСЯМЕ И ЗА ИТАЛИЯ .МАСОВОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТИЧНИЦИ /ИМАМ ПРЕДВИД ТЕРМОПОМПИТЕ/СЪЩО Е СВЪРЗАНО СПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕЛ ТОК ЗА СМЕТКА НА ГАЗ ,ДЪРВА ВЪГЛИЩА И ДР.ПОБЛИКУВАХА СЕ ДАННИ ЗА НАЧИНИТЕ НА ОТОПЛЕНИЕ В БГ.60 %И ПОВЕЧЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ НА ТВЪРДО ГОРИВО.ЕТО ЗАЩО СПОРЕД МЕН АЕЦ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА .ПАРАЛЕЛНО С ТОВА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПРОВЕДЕ ПОЛИТИКА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ И МАСОВОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТИЧНИЦИ.

Който владее енергийните източници, той владее и света. За енергийни източници са се водили войни, а и сега се водят войни (справка: американските войни за петролните кладенци около Персийския залив). Дали това е газ, петрол, каменни въглища или дървесина, няма значение - те все са енергийни източници. За съжаление енергийните източници не са разпределени равномерно по света, а са концентрирани в няколко района. Особено богат на тези източници е Сибир. Оттук и агресивната доктрина и алчният поглед на Запада към нея вече столетия наред... Преди няколко десетки години обаче беше открит и един друг начин за производство на енергия, който е нормален във Вселената, вкл. Слънцето атомните елцентрали. България беше на първо място на Балканите по производство на ядрена енергия, което е заслуга на Тодор Живков. За 20 години обаче българите с лека ръка унищожиха наследството на Тодор Живков, като от 6 АЕЦ спряха 4 от тях. Поради това електрическият ток, който преди струваше стотинки, днес е десетократно по-скъп и ще продължава да поскъпва. Освен това България загуби милиарди от невъзможността й вече да изнася еленергия. Това беше и причината съседните държави, които използваха българска еленергия, като Турция, Румъния, дори и Македония, да започнат строежа на собствени АЕЦ. От времето на Тодор Живков остана и проектът за строеж на АЕЦ на остров Белене. Вече 20 години упадащата ни държава не може да продължи този проект. Вместо това индивидчето с името Тройчо Трайков и сие започнаха да говорят наляво и надясно колко лош бил този проект, което в крайна сметка отблъсна чуждестранните фирми. На много малоумни суфльори беше по-важно да покажат как слушкат Запада и да драскат срещу Русия (ех, какво ли не правят паричките), вместо да прогледат, че този проект ще усили енергийната мощ на България. Тъкмо те доведоха до това България да стане още по-зависима от Русия. Защото сега вече Русия няма да бъде съгласна на старите условия, а ще иска повече. Впрочем, защо ще трябва да иска по-малко след като такива лаладжии, като ББ и Трайчо, си нямат гънки в главата. Поради това ние отново издухахме супата, a други ще я изядат!!! Впрочем, Западът би постъпил още по-арогантно.

Хайде, всички тръгвайте да търсите газ от този, дето е за лампи. За отоплението не знам. Аз ще поема към по-топлите страни. А за индустрията... че оставихме ли таково нещо?!?

Ами то тая работа с пари става. Как я мислят нашите управляващи? Ако искаме да развиваме ядрената си енергетика, ще трябва и да се поохарчим. Ако пък не - ще си спестим парите, но след някоя година ще стоим на тъмно или ще внасяме 2-3 пъти по-скъп ток. Въпрос на приоритети и преценка.

Отказваме се от мирния атом, но пяк ще приемем американската база с ядрени бомби, която немците гонят от тяхната територия. Така че атом ще има.

Хайде обратно към пещерната епоха,има достатъчно пещери за обитаване в горката ни изтрадала земя!!Натам отива този загубен народ!

колко си прост и злобен - сега с какво ще си светиш бе говедо! а в ямбол консервния и други работи умряха именно защото шибаното СДС се изпокара с Русия вместо да използва момента да разшири пазара ни с тази най-голяма капиталистическа държава - съсед. Да, точно така. Грозно и тъпото е, че заради лекета и предатели като теб си губим интереса - само заради някакъв абсолютно безмислен и нелогичен реваншизъм. Като комарче на бик сме.

Не на АЕЦ Белене ! Да на АЕЦ КОЗЛУДЪЙ с още 2-3-4 блока ! Ще излезне в пъти по - евтино, защото инфраструктурата, опитни хора ги има там !!!

Не мирният атом а русняшките подлоги от БСП и енергийната мафия на същата партия си трътнаха от България. Пусняците да се готвят да си ги посрещат в масква!

Горко и на тая робска земя.

Хе-хе-хе... Къде ги съчинявате тия истории? В клуба на СДС, всичките 10 човека, сте в литературен кръжок ли?

Русия спечели Белене във тендер със французите, канадците и т.н. Кък много глупави във България.... много лошо. Смятам, точно тъй българи попаднали под турско робство.....

Албенче, а дали ще се намеря някой да ти обясни колко си глупава? Ама, хем много.

КОНТРОЛНИЯ ПАКЕТ - НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА / НЕ И НА МАФИЯТА/. АЕЦ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ НЕЗАБАВНО, ВЕДНАГА! НЯМЯ ДА ИМА ИКОНОМИКА, ИЗНОС И ПРОСПЕРИТЕТ БЕЗ НЕЯ. АКО СЕ НАЛОЖИ ,ЗА ТОВА , ДА МИНЕМ И ПРЕЗ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ. РАЗВАХ СЕ , ЧЕ СМЕНИХМЕ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, НО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ И БЕЗОТГОВОРНИ РЕШЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО. АКО ИСКАМ ДА ГЛЕДАМ САМО КРИМИ СЕРИАЛИ - ТО ЩЕ ГЛЕДАМ KRIMI, AXN..... И Т.Н. НЕ ИСКАМ ДЕКЛАРАЦИИ, ФАКТИ И ОПЛЮВАНЕ - ИСКАМ ПРИСЪДИ, ТЕЖКИ, НАЗИДАТЕЛНИ, СПРАВЕДЛИВИ. СТОП НА ШУМА!!!

Германците се отказаха ,защото не искат да плащат комисионни и даги разиграват тъпите ни началници дето половин година не могат да разберат какъв е проекта и колко ще струва и дали Франция ще купи нашия дял и т.н. и накрая пак до Русия ще опрем както всички европейски държави само дето се правим на голямата работа нищо ,че всички ни се смеят зад гърба!!Какво да се очаква от невежи хора като затриха кадрите дето разбираха нещо от ядрена енергетика !Горко на българския народец!

Тръгва си от България за да се настани в Румъния (2 АЕЦ) и в Турция (4 АЕЦ).

Бе Русия като толкова много иска АЕЦ, защо не си го построи на руска територия? Има парите , има и технологията...купув на електроенергия също има ??? Някой може ли да обясни?

Да се поразрови въпросът: Защо не са ни вързани гащите с германците. Ясно е, че ако имаше клауза за неустойки, те щяха да се замислят относно отказа си.

Моля платените клакьори да не замърсяват пространството с мненията си! На всеки е ясно ползата на един АЕЦ! Така че не си правете труда да манипулирате хората! Ако се гледа от гледната точка държавата да се развива, то АЕЦ Белене определено трябва да бъде строена! Но ако се гледа от гледната точка тази държава да бъде ликвидирана, което се прави систематично 20 години, то не трябва АЕЦ Белене. Държава, която закрива 80 болници, а преди това закриваше със замах училища опредлено не върви пък добро. Не се учудвам защо мафията не иска АЕЦ Белене. Те искат необразовани орачи, които да са по-тъпи от мутрите за да може да ги избират.

Как ще изглежда България след 15 години.Вятъра ще си е това дето си е и сега -вятър /Еколозите преференциално ще получават за своите домакинства вятърна енергия на недотирани цени 1евро / квтчас .Техните къщи ще са оцветени в зелено и ще имат табелки -ЕКОКЪЩА и ще се къпят само когато има вятър.Конференции на еколози ще се провеждат само след буря за да не мирише в залата. Основната модна линия ще е препаска с меча кожа.Ще бъде постигнато споразумение с църквата да се анатемоса къпането, а епидемиолозите ще докажат че къпането вреди на имунитета. Ще съществува и малка група еретици които ще се къпят всеки ден .Ще ги откриват по липсата на миризма със специални електронни анализатори.Ще бъдът дискриминирани а в крайни случаи публично изгаряни пред Народното събрание.:)Бе май това вече го е имало....ама що пък да не повторим?

Тъпчо, тъпчооо... в кое измерение живееш?

Мирният атом си тръгва от БГ..., но идват... американските бази. Честито на печелившите!

С настъпването на демократичния преход извадихме старите рала да си орем нивята и си купихме магарета, возим се в стари автомобили, обличаме се в дрехи втора употреба, проституцията официарно стана професия, наркоманията завъртя як бизнес, а след още 20 години (до тогава ще я има АЕЦ Козлодуй) малобройното племе българи ще си свети с лоени свещи, ще живее в землянки за по-топло и ще се храни с коренаци.

Да прочета една вярна приказка тази година...

Що ни трябваше на руснаците да ни освобождават от турско робство. Ние сме едно завистливо,мързеливо и неблагодарно племе. А пък тъй както е тръгнало ми се струва, че България ще остане с територия като на Косово. Да не мислите, че сме много по-мили на САЩ от Турция. А за АЕЦ Белене само за тъпите не е ясно, че новинкото ни мафиотско правителство завиши цената за строителството й точно два пъти. Тези далавери може и да минават за феновете на ББ, но не и за който и да е външен инвеститор било германски, руски, френски, ....

Немците си тръгват, защото Руснаците са ги помолили да го направят. Това е световна политика, а не тъмен балканско-бълргаски алъш-вериш. Сега да очакваме как Бате Бойко, ще се изцепи че започваме да строим Белене, напук на икономическата криза в БГ. Цялото това спиране и пускане на Белене, се дължи на факта, че БСП е подписало с Русия, а на менторите на ББ не им харесва този факт. Опитаха се да обърнат нещата в тяхна полза, но явно Дядя Миша, не пуска кокала, няма и да има немерение да го пусне. Канадци, Американци и Французи няма как да дойдат, поради съществуващото разпределение на световният енергиен пазар. От тук на сетне, на ББ няма да му остане никаква друга алтернатива освен Руската и колкото да не му се иска ще се наложи да приеме офертата наследена от БСП, която всъщност никак не е лоша, като цяло.

Уф, най-после ... Имаме си достатъчно централи. Ако някой иска да произвежда еленергия и да я изнася за жълти стотинки, да си прави АЕЦ на Марс!

Руснаците като искат 51% да си строят АЕЦ на тяхна територия, а ако е в далечния изток и с чернобилски реактори. Ако им продадат 51% БГ ще обира само пасивите и рисковете. Трябва да се определят ясни критерии, и да се види изобщо ще я има или ще я няма тая централа. В момента се прави възможно най-тъпотко нещо - наливат се пари без изобщо да се знае какво ще се прави. Между другото е редно да се потърси отговорност на тия персоните от бг сраната, които са сключили такава крупна сделка без да има клауза за неустойки...

проектът е започнал и германците се отказват - това пише в статията дори. Руснаците винаги са били в ролята на доставчиците на оборудването, което не е чак такъв боклук. Сега вече, след като от 2007 до сега чакат да помогнат с финансиране, а ние се правим на отворрено, казват че финансирането и от тяхна страна отпада, и ако искаме да им дадем централата. Интересно кой беше отговорен пред 2007 и 2008...

За кво ни е АЕЦ Белене като си имаме друг АЕЦ за който трябва САМО политическо решение за пускане? Ми там има и още 2-3 площадки където всичко е готово и може да се построят още поне 2 блока.За какво да даваме 7-10 м. като изобщо не ни трябват нови мощности?

На България изобщо не и трябва ядрени централи и технологии. Ние сме изключително богата страна на много други богатства. Слънчевото греене в някои места е почти рекордно. Имаме много термални извори, а на нито един от тях досега не е оползотворена енергията. Имаме достатъчно ветровити места и то без птички наоколо където могат да се построят много от така популярните алтернативни източници. Имаме огромни площи на които може да се отглеждат маслодайни култури - рапица, слънчоглед и др. биодизелови горива. Изобщо всичко което за едни е едва ли не трагедия за нас е един голям плюс. Основният въпрос обаче е друг . Истина е че имаме много лош и мързелив човешки материал и е необходимо поне да дадем шанс на някои способни люде да реализират шантавите си идеи в нетрадиционните източници на енергия. За това е необходимо да се създаде законодателство и нормални условия за изява. България има шанса да е новата Япония в областа на алтернативната енергетика. Едно обаче трябва да е ясно от самото начало на идеята, че от тарикатлъци и дребни далавери се губи, а не се печели. Ако не осерем - което често се случва - този си шанс само след десетина година можем да гледаме със съвсем друго око на братята европейци. Следващото десетилетие ще бъде десетилетието на възобновяемите енергийни източници, защото в скоро време може да се окаже че богатствата които отлитат в атмосферата под формата на въглероден двуокис са вече на свършване. В новата битка ще спечелят онези които първи ще започнат разработките в това направление. А АЕЦ Белене е поредното Кремиковци за икономиката ни. Място от което партийните велможи от всички цветове, но преди всичко от червения се облагодетелстваха , за сметка на здравето на няколко десетки хиляди камикадзета. Кремиковци, Белене, Девня Димитровград, Перник са рецидиви на комунистическото мислене и минало, колкото по-бързо се забрави за тези миазми и клоаки толкова по-добре. Сантиментализма за такива обекти е излишен.

Как ли ще изглежда всичко това след 15 години.На Белене ще има 4 реактора на козлодуй 8.Няма да работи нито един Тец.Електромобилите ще се зареждат нощем от по евтината енергия и ще се реши въпроса с нощния излишък на енергия.Нито една генерираща мощност няма да е собственост на България /прекалено добър бизнес е да го държи държавата -на нея и се полагат само неизгодни дейности/Ще работят и наколко термоядрени централи - по света.

А ти сигурен ли си, че реакторите са остарели, че новите руски технологии не струват?

Хитростта е умът на глупака. Ние андрешковците сами си правим живота мизерен и скапан. Цял смят, включително и САЩ се умилкват около Русия, страната която има 70% от световните ресурси, но ние хитреците искаме да сме водеща сила, искаме светът да се върти около нас. Дали някога един тъпак ще разбере, че е тъп?

Ядрената енергетика няма алтернатива. То друга енергия комай няма открита. Виж, производството и използването й е въпрос само на желание и възможности.

Добре де, германците се отказаха. Е, и? По-добре сега, отколкото след като проектът беше започнал. Какво щяхме да правим тогава? Щом някой се отказва, особено ако е германец, си струва да се замилим защо го прави. Във всички случаи не от идиотизъм. Явно проектът не е чак толкова безпроблемен и чак толкова печеливш колкото го изкарваха от БСП и Русия. Абе те нещата са прости - никой не бяга от хубавото. И докато руснаците искат да си пробутат боклуците и да експериментират за наша сметка, каква е нашата полза? Ще имаме АЕЦ, ама ние ще си го плащаме изцяло. И не на някаква твърда цена, която е гарантирана, а с някакви размити цифри между 7 и 10 млрд евро, и то с кредит и държавни гаранции. То малко това ми прилича на ипотечен кредит от банка, в която евключена и застраховка Живот. Уж за твое добро, ама ти си го плащаш. Скъпо и прескъпо, а банката ти прибира паричките, като риска за нея става нулев. Ако някой смята че проектът е толкова печеливш, моля, да инвестира и да печели. Без държавни гаранции и всякакви тежести, които да ги носим всички. АЕЦ Белене ще се строи. Като не искат германците ще я строят французи, канадци или американци. В тази криза всеки е гладен за поръчки. И Саркози ясно каза че в рамките на 4 години това може да се построи. А дотогава ще избираме по-изгодната оферта.