В сряда стана известно, че от финансирането на строителството на българската АЕЦ "Белене" се отказа германската енергийна компания RWE, което явно озадачи София. Руската страна е готова да продължи участието в проекта за АЕЦ, но вече при нови условия - не под формата на кредит, а изкупувайки дял. Експертите смятат от икономическа гледна точка, че идеална би била покупката на контролния пакет акции на АЕЦ, в лошия случай - 30%. Въпросът е в цената, която ще поискат българите, отбелязва руското издание, цитирано от БГНЕС.
"Един от водещите европейски производители на електроенергия в Европейския съюз - германският холдинг RWE се отказа от 49% в проекта за АЕЦ в българския Белене. RWE се отказва от проекта за АЕЦ в Белене, но е заявила пред българския премиер Бойко Борисов готовност за диалог по съвместни проекти в българския енергиен сектор", съобщи в сряда пресцентърът на българското правителство.
Германците обясниха своето решение с това, че до момента не е създадена цялостна концепция за финансиране на АЕЦ, което в условията на глобална финансова и икономическа криза е изключително важно. Освен това, както заяви директорът на националния енергиен холдинг Галина Тошева, роля за решението на компанията е изиграло също така отсъствието на споразумение с руския "Атомстройекспорт"/АСЕ/, който трябваше да строи станцията. При това българите няма да искат от германците изплащането на неустойки за провала на финансирането, а ще продължат да търсят инвеститори.
Руската страна за момента е пестелива откъм официални коментари, но отбелязва, че България сама си е натресла неприятностите, поемайки курс за преразглеждане на по-рано сключените проекти в енергетиката.
Впрочем, както съобщи изпълнителят на строителството на АЕЦ "Белене" АСЕ, компанията ще продължи да изпълнява своите договорни ангажименти. "Промените във финансовата структура на проекта към днешна дата не са довели до преразглеждане от компанията на нейните ангажименти по договора", съобщи пресцентърът на "Атомстройекспорт".
От министерството на енергетиката официално не коментират ситуацията, но източник от ведомството разясни позицията на руската страна. "През 2007 г., когато се подписваше договорът за изграждане на АЕЦ, в качеството си на президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да отпусне кредит от 3,8 милиарда евро. И парите вече бяха заложени в бюджета. Българите дълго мислиха, но нищо не измислиха, намирайки инвеститор в лицето на RWE. Последиците са известни", заяви източникът.
Отскоро българите започнаха да говорят за възможността за привличането на допълнителни инвеститори, за да им продадат частично държавния дял - 51%. При какви условия и по какъв начин - не е ясно, защото за момента няма механизъм, продължи източникът.
Проектът вече е одобрен, получени са всички разрешителни, лицензи и т.н., така че главният въпрос остава проблемът с парите. Русия е готова да обсъди предложението по повод на участие в акционерния капитал на проекта, отбелязват от ведомството. Между впрочем оценката на проекта от 10 милиарда евро, обявена от българската страна, се смята за завишена от Русия.
От своя страна, официалният представител на "Росатом" Сергей Новиков казва, че те с нетърпение очакват българските инициативи. "Ние желаем да разберем какъв пакет ще ни предложат българите", уточни той. Източник от отрасъла коментира, че руската страна е заинтересована да участва в капитала, тъй като това отваря допълнителен пазар.
"Първоначално ние говорихме за връщъне към кредитирането на този проект, срещу което ни възразиха - тоест България и сама ще намери необходимите средства. Заради кризата се оказа, че средства няма, но и ние днес нямаме намерение просто да отпускаме средства, а да купим дял", уточни анализаторът. Освен това руската страна ще може да участва при разделянето на средствата, получени под формата на плащания за предоставянето на електроенергия на потребителите, както български, така и европейски.
Според анализатора на компанията "КапиталЪ" Константин Гуляев, за Русия би представлявал интерес контролният пакет в АЕЦ "Белене" - 51%. "Но трябва да се изчисли колко ще струва. Трябва да се купи не по-малко от 25-30%, т.е. блокиращ пакет, иначе няма да има смисъл", предупреди той. Ако се оценява стойността на проекта на 6-7 милиарда евро, тогава цената на 25% ще достигне 1,6-2 милиарда евро, а за контролния 3-3,5 милиарда евро, което е напълно нормално, имайки предвид, че Русия възнамеряваше да кредитира проекта със сума от 3,8 милиарда евро. "Ако цената е 10 милиарда евро, което явно е неадекватно, тогава няма да става дума за покупка. По какъв път ще поеме българското ръководство по този въпрос е много трудно да се прогнозира, но други инвеститори те едва ли ще намерят", смята той.